Quantcast
Channel: Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 39323 articles
Browse latest View live

Guvernanții vor abrogarea Legii Dreptului la Informațiile Publice

$
0
0

În interiorul Guvernului are loc un proces de consultare ce vizează modificarea legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice. Dintr-un document citat de PressOne reiese că oficiali ai Ministerului Sănătăţii doresc chiar abrogarea acestei legi.

Legea 544/2001 permite oricărui petent să solicite instituțiilor statului date și informații despre cheltuirea banilor publici, contracte, organigrame, licitații, rapoarte și altele asemenea.

Documentul obținut de PressOne este un răspuns pe care oficiali din Ministerul Sănătăţii (MS) îl dau unei adrese a Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social − iniţiatorul procesului de modificare a legii.

Doi oficiali din MS propun nici mai mult, nici mai puțin decât abrogarea Legii 544/2001. Motivele? Cetățenii ar abuza de această lege, iar informațiile publice sunt, oricum, disponibile pe site.

Funcţionarii publici nu mai vor să alcătuiască sinteze de informaţii
Un reprezentant al Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social (MCPDS) a confirmat pentru PressOne că există o discuție despre modificarea Legii 544/2001, dar că se află într-o etapă incipientă.

În această fază, ministerele întocmesc documente de analiză privind implementarea acestei legi, precum şi propuneri de modificare, pe care le transmit Ministerului Consultării Publice.

După centralizarea și publicarea acestor propuneri, ar urma să fie organizate dezbateri publice, iar ulterior, să fie formulat un proiect legislativ de modificare a Legii 544/2001.

Pe de altă parte, potrivit unor surse din Ministerul Justiției, la Guvern există în lucru un proiect de modificare a Legii 544 cu prevederi care “să împiedice ziariștii să ceară informații de genul listelor“.

Funcționarii publici se plâng că li se solicită crearea de informație nouă,și nu furnizarea de informație preexistentă.

Post-ul Guvernanții vor abrogarea Legii Dreptului la Informațiile Publice apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


La TIFF 2017, ”Familia mea fericită” a luat 15.000 de euro

$
0
0

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a desemnat, sâmbătă seară, câștigătorii, Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, fiind obținut de filmul ”Familia mea fericită”.

”Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost acordat lungmetrajului ‘Familia mea fericită’/ ‘My Happy Family’, povestea georgiană regizată de Nana Ekvtimishvili și Simon Gross. Imaginea filmului este semnată de Tudor Panduru, prezent la eveniment”, se arată într-un comunicat transmis duminică de organizatorii TIFF.

Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro, i-a revenit lui Guđmundur Arnar Guđmundsson, pentru filmul Piatră pe inimă/ Heartstone, film care a obținut și Premiul Publicului.

”Marele invitat al acestei ediții, Alain Delon, și-a făcut intrarea în aplauzele îndelungi ale invitaților prezenți la gală. Premiul pentru întreaga carieră i-a fost înmânat legendarului actor francez de către Oana Pellea. Actorul s-a declarat emoționat de primirea extrem de entuziastă de la Cluj și a declarat pe scenă că a avut norocul să aibă ‘cea mai frumoasă meserie din lume’. Memorabil a fost momentul în care actorul a îngenuncheat în fața unei fetițe care i-a dăruit un buchet de flori, îmbrățișând-o și sfătuind-o ca, atunci când va crește, să aleagă actoria. La rândul ei, una dintre frumusețile marelui ecran de dinainte de 1989 a fost celebrată la TIFF. Prezentă pentru prima dată la festival, Violeta Andrei a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră (…) Tora Vasilescu a strălucit pe scenă și a fost onorată cu Premiul de Excelență”, se mai arată în comunicat.

Ediția a 16-a a TIFF s-a desfășurat la Cluj-Napoca, în perioada 2-11 iunie.

Post-ul La TIFF 2017, ”Familia mea fericită” a luat 15.000 de euro apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Miliardar american: Vine cea mai mare criză economică. Vor fi ţări în faliment, bănci, spitale şi universităţi închise

$
0
0

La sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor va debuta o criză financiară majoră, spune investitorul Jim Rogers. Datoriile sunt mai mari decât acum 10 ani şi de aceea şi şocul va fi mai mare, iar băncile centrale nu vor mai putea face nimic, remarcă el, avertizând că vor fi ţări în faliment şi vor dispărea instituţii foarte vechi, precum muzee, spitale, universităţi şi bănci. „Să ne pregătim pentru ce este mai rău!”, este avertismentul unuia dintre cei mai experimentaţi investitori din pieţele financiare mondiale, scrie Profit.ro.

Jim Rogers este cel care a fondat în anii ’70, împreună cu George Soros, Quantum Fund. El anticipează că un crah bursier va preceda o criză economică majoră, cea mai mare din ultimii zeci de ani.

„Câteva acţiuni din America intră în bulă. Balonul speculativ va veni şi va intra în colaps. Ar trebui să fim îngrijoraţi”, a declarat Rogers în emisiunea Bottom Line a publicaţiei online Business Insider.

Întrebat de realizator când va începe şocul financiar, Rogers a răspuns că la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor.  Nu ştie care va fi factorul declanşator. Cel mai probabil, ar fi un faliment care să antreneze panica investitorilor că va urma o spirală a imposibilităţii de plată a datoriilor. Poate fi, de exemplu, falimentul unui fond de pensii. La început va fi negat faptul că va avea implicaţii, dar se va repeta povestea din anii 2007-2008, a avertizat Jim Rogers, în vârstă de 74 de ani.

Cât de mare va fi crahul? a fost întrebat legendarul investitor. „Va fi cel mai rău din viaţa ta!”, îi răspunde realizatorului Henry Blodget. „Va fi cel mai mare şi din viaţa mea şi sunt mai în vârstă ca tine”, adaugă el.

Post-ul Miliardar american: Vine cea mai mare criză economică. Vor fi ţări în faliment, bănci, spitale şi universităţi închise apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Dosarele pierdute de DNA în 2017. Lista cu achitarile primite de inculpati

$
0
0

Lumeajustitiei.ro dezvaluie in cele ce urmeaza date tinute la secret de catre parchetul lui Kovesi. Caci DNA se lauda pe pagina de internet cu condamnarile pe care le obtine in instante, dar nu face nicio precizare despre achitarile pe care le incaseaza. Iar acestea nu sunt deloc putine.

De la inceputul acestui an, mai exact incepand cu 31 ianuarie 2017 si pana in prezent, DNA a suferit nu mai putin de 95 de achitari definitive sau in prima instanta. Este o cifra pe care o inaintam pe baza dosarelor DNA in care stim ca s-au pronuntat solutii, insa este foarte posibil ca numarul achitarilor sa fie mai mare, sa existe si alte cauze in care judecatorii au desfiintat acuzatiile procurorilor, dar despre care inca nu avem cunostinta. Totodata, mai exista dosare in care solutiile au fost atat de condamnare cat si de achitare, precum cel al fostului sef al Parchetului Judecatoriei Beius, Ioan Gligor Sabau, achitat pentru 17 pretinse infractiuni si condamnat pentru 2 presupuse infractiuni.

De asemenea, este foarte probabil ca achitarile pronuntate in prima instanta sa ramana definitive dupa apel, mai ales in cazul celor dispuse pe motiv ca „nu exista probe” sau „fapta nu exista”. Ca sa nu mai vorbim despre dosarele de abuz in serviciu, in care s-au dat achitari in prima instanta in baza Deciziei CCR 405/2016 si in care este evident ca solutia se va pastra si in apel.

Ca sa facem o comparatie, in anul 2016, achitarile definitive ale DNA au fost de 134. Astfel, daca ritmul din primele cinci luni va continua, in mod sigur in 2018 Laura Kovesi, daca se va mai afla in fruntea DNA, va prezenta o rata record de achitari.

Prezentam lista achitarilor incasate de DNA in perioada 31 ianuarie 2017 – 7 iunie 2017:

31 ianuarie 2017Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus achitarea fostului deputat PNL Ludovic Orban. Hotararea a fost pronuntata in dosarul in care procuroarea DNA Claudia Rosu (plecata intre timp la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti) l-a trimis in judecata pe Orban pentru folosirea influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite. Solutia de achitare a fost dispusa in baza art. 16 alin. (1) lit. b teza I din Codul de procedura penala – „fapta nu este prevazuta de legea penala”.

Sentinta nu este definitiva.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

22 februarie 2017Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus achitarea a 29 de inculpati intr-un dosar de abuz in serviciu. Sentinta judecatorilor Dan Marius Foitos, Rodica Aida Popa si Ionut Matei a fost luata in baza art. 16 alin. (1) lit. b teza I din Codul de procedura penala – „fapta nu este prevazuta de legea penala”.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

6 martie 2017Tribunalul Alba a hotarat achitarea a nu mai putin de 27 de inculpati trimisi in judecata pentru pretinse infractiuni de abuz in serviciu, complicitate la abuz in serviciu si spalare de bani. Achitarile au fost dispuse in baza art. 16 alin. (1) lit. b teza I din Codul de procedura penala – „fapta nu este prevazuta de legea penala.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

23 martie 2017 Curtea de Apel Galati l-a achitat pe comisarul de politie Mircea Rusu, fost sef al Sectiei 6 Politie Rurala Tecuci din cadrul Politiei Municipiului Tecuci, pentru abuz in serviciu, in baza art. 16 alin. (1) lit. b teza I din Codul de procedura penala – „fapta nu este prevazuta de legea penala”. In acelasi dosar, Curtea de Apel Galati a mentinut achitarea dispusa inca de la fond in cazul altor 3 politisti.

Achitarea este definitiva.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

31 martie 2017 Curtea de Apel Iasi a dispus achitarea notarului Mihai Suleap, trimis in judecata pentru un pretins abuz in serviciu. Sentinta a fost luata in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedura penala – „fapta nu este prevazuta de legea penala”.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

4 aprilie 2017Tribunalul Arad a hotarat achitarea fostului primar al localitatii Vinga, Lucian Viorel Stoicu, acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata si fals in declaratii. Pentru primele doua pretinse infractiuni, sentinta a fost dispusa in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedura – „fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”, iar in cazul celei de-a treia infractiuni in baza art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura penala – „fapta nu exista”.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

4 aprilie 2017 Tribunalul Constanta a dispus achitarea a cinci inculpati trimisi in judecata pentru presupuse infractiuni de mita. Instanta a hotarat achitarea celor cinci inculpati in baza art. 16 alin. (1) lit. c) – „nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

10 aprilie 2017Tribunalul Suceava l-a achitat pe vamesul Dumitru Nicolaica, acuzat de luare de mita, pe motiv ca ar fi primit o sacosa cu alimente. Achitarea a fost data in baza art. 16 alin. (1) lit. a) – „fapta nu exista”.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

19 aprilie 2017Judecatorii Curtii de Apel Alba Iulia au decis achitarea fostului primar al municipiului Bacau Romeo Stavarache pentru infractiunea de tentativa la abuz in serviciu. Achitare s-a dat si in cazul altor doi inculpati, pentru acuzatii de tentativa la abuz in serviciu si uz de fals. Solutiile au fost pronuntate in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedura penala – “fapta nu este prevazuta de legea penala” si in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza II din Codul de procedura penala – „fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”.

Decizia este definitiva.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

25 aprilie 2017Tribunalul Bihor a dispus achitarea comisarului sef Gheorghe Sava pentru toate cele cinci pretinse fapte de abuz in serviciu si pentru pretinsa fapta de fals intelectual. Achitarile au fost date in baza art. 16 alin. (1) lit. a din Codul de procedura penala – „fapta nu exista”, si in baza art. 16 alin. (1) lit. b din Codul de procedura penala – „fapta nu este prevazuta de legea penala sau nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

13 aprilie 2017 – Curtea de Apel Bucuresti a decis achitarea expertelor Ileana Roxana Cernea si Elena Valentina Musuoriu. Cernea fusese trimisa in judecata pentru favorizarea faptuitorului, abuz in serviciu si fals intelectual, iar Musuroiu pentru complicitate la favorizarea faptuitorului si complicitate la abuz in serviciu. Decizia a fost luata in baza art. 16 alin. (1) lit. b din Codul de procedura penala fapta nu este prevazuta de legea penala sau nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”. Pe acelasi temei, Curtea de Apel Bucuresti a mentinut achitarea expertului Liviu Macovei, acuzat de complicitate la abuz in serviciu, care fusese achitat inca de la fond.

Decizia este definitiva.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

8 mai 2017Tribunalul Prahova a hotarat achitarea primarului Iulian Popa, din comuna Secaria, trimis in judecata pentru instigare la infractiunea continuata de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacate sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave, si instigare la infractiunea continuata de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave. Solutia a fost data in temeiul art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura penala – „fapta nu exista”. Un al doilea inculpat, Romulus Mancila, a fost achitat in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedura penala – „fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

10 mai 2017 – Tribunalul Bihor l-a achitat pe George-Horia Faraianu, consilier personal al primarului comunei Holod, trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Temeiul achitarii a fost, pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu, art. 16 alin. (1) li. a) Cod procedura penala – „fapta nu exista”, iar pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata art. 16 alin. (1) lit. b teza I Cod de procedura penala – „fapta nu este prevazuta de legea penala”.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

17 mai 2017Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a achitat pe sotii Ioan si Daniela Sava, trimisi in judecata pentru santaj. Decizia a fost data in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedura penala, potrivit caruia “fapta nu este prevazuta de legea penala.

Decizia este definitiva.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

26 mai 2017Tribunalul Bucuresti a dispus achitarea fostului presedinte al Consiliului Judetean Ialomita, Vasile Silvian Ciuperca, si a altor 10 inculpati. Achitarile au fost dispuse in temeiul art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura penala – „fapta nu exista”, precum si in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedura penala – „fapta nu este prevazuta de legea penala”.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

31 mai 2017Curtea de Apel Oradea a hotarat achitarea procuroarei Adriana Ardelean de la Parchetul Judecatoriei Beius, acuzata de abuz in serviciu. Achitarea s-a dat in baza art.16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedura penala – „fapta nu este prevazuta de legea penala”. In acelasi dosar, un alt inculpat, Mihai Lupas, a fost achitat pentru infractiunea de influentare a declaratiilor, tot in temeiul art.16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedura penala – „fapta nu este prevazuta de legea penala”.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

7 iunie 2017Curtea de Apel Oradea l-a achitat pe comisarul Virgil Popa, din cadrul Garzii Financiare Bihor, pentru trafic de influenta. Popa a fost achitat in temeiul art. 16 alin. (1) lit. c din Codul de procedura penala – “nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”.

Decizia este definitiva.

(Cititi aici detalii despre acest dosar)

Post-ul Dosarele pierdute de DNA în 2017. Lista cu achitarile primite de inculpati apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ultimele 2 zile în care mai poate fi votat proiectul Consiliului Județean de extindere a Parcului Industrial TETAROM I

$
0
0

 

Doar astăzi și mâine mai poate fi votat unul dintre cele mai de impact proiecte cu fonduri europene derulate la Cluj, proiect care generează beneficii inclusiv la nivel regional și național Proiectul de modernizare și extindere a Parcului Industrial TETAROM I din Cluj-Napoca. Acesta participă la un concurs de fotografie în care concurează o serie de proiecte de succes din Regiunea de Nord-Vest a țării, scopul competiției fiind acela de a ilustra rezultatele proiectelor de investiții cu finanțare europeană precum și impactul acestora în comunitățile regiunii de NV.

În acest context, toți cei care conștientizează numeroasele beneficii pe care proiectul de extindere a acestui veritabil motor al dezvoltării economice a Clujului și a întregii Transilvanii le generează sunt invitați să îl voteze dând like fotografiilor înscrise în concurs și care ilustrează proiectul, pe contul de facebook al organizatorilor competiției – Centrul Europe Direct Maramureș, accesând următorul link –https://www.facebook.com/EuropeDirectMaramures/photos/a.1401091666596618.1073741869.200115016694295/1401130599926058/?type=3&theater

Proiectul Consiliului Județean Cluj de extindere a acestui Parc Industrial de mare succes, ocupat în proporție de 100%, parcurge azi ultimii metri, facilitând noi și noi investiții în industria de înaltă tehnologie, cu o valoare adăugată mare și care generează, în mod evident, un plus de dezvoltare, beneficii și bunăstare pentru comunitatea locală, pentru județul Cluj în ansamblu și pentru întreaga regiune.

Post-ul Ultimele 2 zile în care mai poate fi votat proiectul Consiliului Județean de extindere a Parcului Industrial TETAROM I apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Reportaj cu camera ascunsă: Carne injectata cu fum lichid

$
0
0

Stim oare ce mancam? Asa ar trebui cata vreme exista legislatie clara privind etichetarea alimentelor. Dar putini o respecta cand vine vorba despre produsele afumate din carne.

Acestea pot fi impregnate cu arome si injectate cu fum lichid. Fumul clasic, obtinut prin arderea lemnului care da gustul specific, a devenit o raritate. Cumparatorul ia de bun ce gaseste pe raft, iar producatorul si comerciantii nu-l informeaza corect.

Cand vine vorba despre produsele din carne afumate, putina lume stie ca cele mai multe dintre ele sunt de fapt injectate cu aroma de fum sau imbaiate in fum lichid. Nici vorba de afumarea naturala traditionala cu lemn.

Reprezentantii unui hypermarket au refuzat sa comenteze. In lipsa unor raspunsuri clare, am incercat noi sa aflam ce se intampla. Si am constatat in hypermarketuri doua lucruri: pe de o parte foarte putine alimente scoase la vanzare sunt afumate natural. Pe de alta parte, doar in cateva cazuri am fost informati corect, cum ca asa-zisele produse afumate sunt, de fapt, trecute prin fum lichid.

„Cum sunt afumate astea? Nu sunt cu rumegus. Sunt cu fum lichid. De ce nu le fac cu fum natural? Le facem aici in spate, asta ar insemna sa luam foc si nu avem voie. Le faceti aici in spate? Da si avem o celula mare. Cat dureaza pana sunt afumate? Depinde, ceafa mai greu 3-4 ore. Aveti si afumate natural? Alea numai la tara. Nu cred ca exista in niciun magazin.”

Sinceritatea acestui comerciant ne demontreaza cat de usor poate fi astazi afumat un produs din carne fara pic de foc si fum. Alimentele sunt injectate cu arome lichide, care doar ii dau un gust specific.

Uniunea Europeana nu interzice acest lucru. Exista o intreaga lista de substante, admise pentru genul acesta de conservare. Problema nu este asadar legalitatea metodelor artificiale de afumare. Ci faptul ca nu suntem informati asupra lor. Ca sa nu mai vorbim ca unii habar nu au ce vand la raft. Total gresit ! Este chiar treaba producatorului si a vanzatorului sa informeze cumparatorul despre marfa pe care i-o ofera la vanzare. Iar daca acest lucru nu se respecta, culpa e comuna.

Conform regulamentului, in cazul produselor afumate producatorii sunt obligati sa informeze consumatorul referitor la tratament, fara sa impuna si descrierea acestuia. Daca, pentru accentuarea gustului, producatorii folosesc si arome de fum acestea trebuie declarate.

Oamenii nu stiu sa faca diferenta intre produse. Marfa afumata natural e mai uscata, mai usoara si mai tare. In timp ce produsul injectat, cu aroma de fum, e mai apos, mai greu si mai moale.

Dar cum poate un cumparator sa afle ce e de calitate si ce nu? Daca nimeni nu-i da informatii clare, nici pe eticheta si nici in magazine? Am incercat sa obtinem raspunsuri si dintr-un laborator. Specialistii de la Larex au fost pana si ei surprinsi de ceea ce au gasit in bucatile de Kaiser afumat, pe care le-am dus sa le testam.

„Aroma de carne, Nu am mai vazut asa ceva. Asta spune ca e afumat si are si aroma de fum. Practic trebuie sa deduci ca este cu aroma si ca nu este afumat. In mod normal, daca am o aroma, aceasta trebuie declarata”, spun reprezentantii Larex.

In astfel de conditii, e aproape imposibil pentru un cumparator sa faca diferenta intre un produs afumat natural si unul injectat cu arome.

„Acest aspect lucios poate fi datorat unui tratament sau poate fi afumat in fum lichid. Tinand cont de suportul de aroma pentru fum lichid.”

Specialistii de la Larex ne dezvaluie ca alimentele afumate cu arome pot avea un miros mai puternic decat cele conservate cu fum natural. Si asta pentru ca solutia injectata se mentine in interiorul produsului si nu doar la suprafata, ca in cazul unei afumaturi naturale.

Post-ul Reportaj cu camera ascunsă: Carne injectata cu fum lichid apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ciceo la a 27-a ediție a ACI Europe

$
0
0

David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, participă în perioada 12-14 iunie a.c. la lucrările celei de-a 27-a Adunări Generale a Airports Council International Europe (ACI Europe), care se desfășoară la Paris.

Ca de fiecare dată, lucrările sunt prefațate de întâlnirea de lucru a Consiliului de conducere al organizației din care dr. David Ciceo face parte deopotrivă, aflându-se în prezent la finalul celui de-al doilea mandat de trei ani în acest prestigios board, care are misiunea de a oferi orientare și strategie celei mai importante asociații a aeroporturilor din Europa.

ACI Europe, care sărbătorește anul acesta 25 de ani de la înființarea sa în 1991, s-a impus pe parcursul anilor ca o sursă autorizată de expertiză tehnică și juridică pentru industria aeroportuară, ca un excelent moderator al schimburilor de informații, de idei și de bune practici și ca un util coordonator al demersurilor organizației pe lângă Uniunea Europeană și alte agenții de profil, cum ar fi spre exemplu Agenția Europeană pentru Siguranța Traficului Aerian (EASA) sau Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA).

Tema întâlnirii de anul acesta este ‘Leadershipul aeroportuar într-o lume în schimbare’ și își propune să pună în discuție diferite fenomene geopolitice, economice, tehnice de amploare, care au avut loc atât în Europa, cât și în lume și care afectează industria aeroportuară și vor continua să își pună amprenta asupra sa în perioada care urmează.

Întâlnirea de anul acesta se desfășoară împreună cu ACI North America și prefațează Forumul Aviatic de la Paris și Târgul Internațional Aeronautic de la Le Bourget.

Post-ul Ciceo la a 27-a ediție a ACI Europe apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Conferinta Open Innovation 2.0 se ține pentru prima dată la Cluj Napoca

$
0
0

Conferinta Open Innovation 2.0 (OI2), un eveniment european care reuneşte experţi în inovare, creatori de politici publice, reprezentanţi ai mediului academic, practicieni şi persoane implicate în diverse aspecte ale inovaţiei şi antreprenoriatului, are loc marţi şi miercuri la Cluj-Napoca. Cluj-Napoca va găzdui de asemenea, în premieră, o serie de evenimente interconectate: un Dialog pentru Inovare, un Dialog cu Cetăţenii, Gala Premiilor Europene pentru Inovare „Luminary Award” şi Innovation Expo – o prezentare de proiecte si produse inovative. Directoratul-General al Comisiei Europene, DG Connect, Grupul pentru Strategie si Politici pentru Inovare Deschisa (OISPG), in parteneriat cu Comitetul Regiunilor, Primaria Cluj-Napoca, Institutul pentru Valoare in Inovare (IVI), ARIES Transilvania, iTech Transilvania Cluster, Consorţiul Clusterelor din Transilvania, Mastercard si Primaria Dublin au deschis procedurile de inscriere on-line la Conferinta „Open Innovation 2.0 2017” care va avea loc in Cluj-Napoca intre 13 – 14 iunie 2017. Evenimentul va avea loc la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca.

Fondata acum patru ani, Conferinta Open Innovation 2.0 (OI2) este un eveniment european de nivel inalt care reuneste experti in inovare, creatori de politici publice, reprezentanti ai mediului academic, practicieni si persoane implicate in diverse aspecte ale inovatiei si antreprenoriatului. Conferinta OI2 realizeaza o sinergie puternica intre subiecte precum Huburile de Inovare Digitala si activitatile IMM-urilor cu activitati in domeniul inovatiei, ale Start-up-urilor din sud estul Europei pe care DG Connect pune mare accent. “Conferinta ofera perspective practice si creeaza o punte intre teorie si practica la toate nivelurile”, a declarat Bror Salmelin – consilier pentru Sisteme Inovatoare la Comisia Europeana, Directoratul General pentru Comunicatii, Retele, Continut si Tehnologie (DG CONNECT) “Faptul ca municipiul Cluj-Napoca a fost ales sa gazduiasca aceasta Conferinta in 2017 reflecta recunoasterea eforturilor locale si regionale de a crea un ecosistem deschis si functional”, a declarat Emil Boc – primarul Municipiului Cluj-Napoca. ”Companiile si start-up-urile din Cluj si din Transilvania au un potential foarte mare de inovare, iar primele rezultate au inceput sa apara, de accea conferinta este o ocazie foarte buna sa aratam ce am facut pe acest plan. De asemenea, este o oportunitate extraordinara pentru companiile si organizatiile locale sa invete, sa se cunoasca cu cei din Europa si sa initieze noi legaturi” a declarat Bianca Muntean, director executiv al ARIES Transilvania, iTech Transilvania – clusterul de IT care alaturi de municipalitate a adus aceasta conferinta la Cluj-Napoca.   Agenda evenimentului   In plenul evenimentului se vor discuta exemple de politici nationale de dezvoltare, ca de exemplu politica de inovare deschisa a Austriei, exemple de creare de ecosisteme, in contextul transformarii industriale, precum si diseminarea de informatii privind inovatia deschisa, prin crearea de Huburi de Inovare Digitala si implicarea cetateneasca in proiecte pilot si experimente sociale la scara mare.

Evenimentul are o serie de invitati confirmati, precum prof. Piero Formica, care va vorbi de subiecte precum renasterea inovatiei, directorul Peter Droell de la Comisia Europeana, care va aborda tema reinnoirii industriale, precum si Michaela Magas, femeia antreprenor a anului 2016, care va prezenta idei despre „industry commons„. Prof. Noburu Konno, reprezentatul Retelei Japoneze pentru Inovare, alaturi de Ralph Dum reprezentantul DG-Connect privind programul inovativ STArts – „science technology and art”, altaturi de multi altii vor oferi contexte specializate pentru schimburi de idei si expertiza. Audienta este formata dintr-un mix echilibrat al celor patru grupuri de interese care formeaza spirala cvadrupla numita ”the Qvadruple Helix„ – in care sunt incluse industria, domeniul academic, sectorul public si societatea civila. Interactivitatea este asigurata de structura evenimentului de-a lungul a doua zile pline de insipratie. Printre subiectele marcante ale conferintei se numara conceptul VICA (volatilitate, incertitudine, complexitate si ambiguitate), discutiile despre importanta conceptului de Serendipitate in inovare (importanta ”descoperiri intamplatoare”), a progarmului inovativ STArts (imbinarea stiintei, tehnologiei si artelor pentru obtinerea progresului tehnologic, al inovatiei) – accentuand interactiunile dintre aceste domenii, transformarea digitala a societatii si industriilor, ”radarul inovatiilor”si bune practici ale ecosistemelor Open Innovation 2.0. A cincea editie a prestigioasei Innovation Luminary Awards Gala Dinner va avea de asemenea loc la finalul primei zile a conferintei. Accesul la eveniment se va face doar in baza unei invitatii, dar va putea fi relatat in intregime in media si prin intermediul retelelor de socializare (https://www.facebook.com/OISPG si https://twitter.com/OISPG ).

Conferinta Open Innovation 2.0 2017 din Cluj-Napoca va fi principalul eveniment dintr-o serie de activitati: conferinta va fi precedata de Dialogul pentru Inovare (10-11 iunie 2017) si Dialogul cu Cetatenii gazduit de presedintele Comitetului Regiunilor, Markku Markkula si primarul Emil Boc in data de 13 iunie. Cu ocazia Conferintei OI2 se va prezenta si o expozitie pe teme de inovare care va oferi vizibilitate proiectelor si activitatilor legate de inovatia deschisa, oferind exemple de bune practici ce pot fi multiplicate, atat la Cluj cat si oriunde in lume.

Despre OISPG   Grupul pentru Politici si Strategii de Inovare Deschisa (OISPG) sustine politicile pentru Inovare Deschisa in cadrul Comisiei Europene. OISPG lucreaza in stransa colaborare cu Comisia Europeana (@DigitalAgendaEU). Filosofia OISPG imbratiseaza paradigma Inovarii Deschise 2.0: crearea de sisteme de inovare deschisa in care procesul serendipitatii se manifesta pe deplin. Membrii OISPG cred ca implicarea directa a cetatenilor in procesul de inovare permite crearea rapida de prototipuri in viata reala. Crearea unui prototip este metoda cea mai rapida si mai eficienta de a promova o idee. Prototiparea va stimula antreprenoriatul in Europa, va crea locuri de munca si va incuraja cresterea sustenabila la nivel de economie si societate. in consecinta, OISPG sugereaza actiuni variate de inovare deschisa si abordari pentru industrie si alti parteneri in inovare pentru a stimula si a intari competivitatea.

Post-ul Conferinta Open Innovation 2.0 se ține pentru prima dată la Cluj Napoca apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Negocieri între Dragnea și Iohannis! Lovitură pentru SIE – pe cine ar vrea Președintele director

$
0
0

Este din ce în ce mai clar că zilele lui Sorin Grindeanu în fruntea Guvernului sunt numărate. Liviu Dragnea a decis că acesta trebuie să plece și președintele PSD i-a găsit deja și un înlocuitor în persoana ministrului de Interne Carmen Dan. Deși numele nu este încă bătut în cuie din cauza șușotelilor din partid, liderul social democraților insistă ca protejata lui să ocupe scaunul care va fi lăsat lider de Grindeanu.

În acest context, Dragnea negociază intens cu președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou premier. Se pare că de la Cotroceni s-ar cere la schimb șefia SIE, adică Parlamentul cu majoritatea formată din PSD și ALDE să accepte propunerea șefului statului, scrie bugetul.ro.

Dan Andronic susține că printre numele vehiculate să preia conducerea SIE ar fi Dan Mihalache, fostul șef al cancelariei prezidențiale și actual ambasador la Londra, Mircea Geoană , fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu și senatorul Ben Oni Ardelean. Ultimele două nume de pe listă sunt adăugate doar pentru a face știrea mai interesantă, întrucât  nu au fost luate în calcul pentru nicio funcție.

Andronic spune că favorit pentru preluarea SIE ar fi Dan Mihalache, în care președintele are deplină încredere. Serviciul de Informații Externe ar încasa o lovitură năucitoarea prin numirea lui Mihalache, în condițiile în care cei de la SIE au fost acuzați (pe surse) că ar fi dat drumul la pozele în care fostul șef al cancelariei prezidențiale dormea pe un scaun în timpul unei întâlniri oficiale din Serbia.

Și totuși această variantă aruncată pe piața media ar putea fi și una care să încingă spiritele jurnaliștilor pro Iohannis, care i-au făcut multe procese de intenție președintelui când l-a numit pe Mihalache șef al cancelariei prezidențiale și i-au dedicat editoriale întregi în care au solicitat destituirea acestuia.

Citește mai mult pe bugetul.ro.

Post-ul Negocieri între Dragnea și Iohannis! Lovitură pentru SIE – pe cine ar vrea Președintele director apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Tatuat pe frunte pentru că ar fi încercat să fure o bicicletă

$
0
0

Doi bărbați din Brazilia au fost arestați și acuzați de tortură, după ce au fost acuzați că au tatuat pe fruntea unui adolescent „Sunt un hoț și un ratat”, transmite BBC, citat de digi24.ro.

Cei doi susțin însă că băiatul de 17 ani a încercat să fure o bicicletă, dar tânărul neagă acuzațiile. Familia lui susține că băiatul are probleme mintale și că este consumator de droguri. El era dispărut de la finalul lunii trecute și l-au recunoscut în clipul care s-a viralizat pe rețele de socializare.

Poliția i-a identificat pe cei doi după ce au înregistrat totul. Ei au spus că au recurs la acest gest ca să-l pedepseasă, însă anchetatorii nu au confirmat jaful

Adolescentul a povestit că a căzut pe bicicletă pentru că era amețit și că nu ar fi încercat să o fure.

În timp ce era „pedepsit”, el le-ar fi spus celor doi bărbați să-i facă un tatuaj pe mână. În plus, ca să nu-și poată ascunde tatuajul, cei doi l-au și tuns.

„Le-am spus să facă tatuajul pe mână, dar au început să râdă. În schimb, i-am rugat să-mi rupă mâinile și picioarele”, a povestit tânărul.

Între timp, o campanie a fost lansată pentru a-l ajuta pe băiat să scape de tatuaj. Oamenii au donat până acum aproape 6.000 de dolari.

 

Post-ul Tatuat pe frunte pentru că ar fi încercat să fure o bicicletă apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Judecătorii clujeni le-au dat cu flit foștilor șefi ai jandarmilor clujeni

$
0
0

În urmă cu câteva luni, colonelul Ioan Doru Popescu, fost adjunct al șefului Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru fraudarea unui concurs pentru ocuparea locurilor de muncă din cadrul instituției pe care o conducea.

El a contestat legalitatea trimiterea în judecată, însă judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Cluj a decis că actele de trimitere în judecată sunt legale.

”Respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile invocate de inculpaţii Ioan Doru Popescu, Vasile Bojan, Raluca Delia Bojan, prin apărători aleşi – av. B. T. şi C. G., Şi, în consecinţă, constată competenţa instanţei, precum şi legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul nr. 132/P/2016 din data de 09.03.2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari, privind pe inculpaţii: – P. I. D., , trimis în judecată, sub măsura preventivă a controlului judiciar, pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000, respectiv prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 7 lit.c) din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen., şi a două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prev. de art. 12 lit. b) teza a II-a din Legea nr. 78/2000, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen.; – B. V., trimis în judecată, sub imperiul măsurii preventive a controlului judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită prev. de art. 290 alin. 1 C.pen. şi a unei infracţiuni de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. rap. la art. 12 lit. b) teza I din Legea nr. 78/2000; – B. R. D., , trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prev. de art. 12 lit. b) teza I din Legea nr. 78/2000. Constată legalitatea administrării probelor în faza de urmărire penală, precum şi a actelor de urmărire penală efectuate în cauză. Dispune începerea judecăţii în cauză privind pe inculpaţii P. D. I., B. V. şi B. R. D., urmând a se fixa primul termen de judecată după rămânerea definitivă a prezentei încheieri. În temeiul art. 272 C.proc.pen., încuviinţează onorariile parţiale cuvenite apărătorilor din oficiu, sumele cuvenite acestora, în total 200 lei, urmând a fi avansate din FMJ, după cum urmează: 100 lei – onorariu parţial aferent fazei de cameră preliminară – av. P. A. M. (pentru inculpat B. V.); 100 lei – onorariu parţial, aferent fazei de cameră preliminară – av. P. T. D. (pentru inculpata B. R. D.). Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa Camerei de Consiliu, azi, 09.06.2017. JUDECĂTOR CAMERĂ PRELIMINARĂ”, arată soluția pe scurt a instanței.

Popescu este acuzat de două infracțiuni de luare de mită în formă continuată și două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Tot sub control judiciar a fost trimis în judecată plutonierul adjutant șef Vasile Bojan, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în timp ce Raluca Delia Bojan a fost deferită justiției, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Potrivit DNA, faptele au fost comise în anul 2016, în contextul în care IJJ Cluj a publicat, în luna septembrie, un anunț privind scoaterea la concurs a 14 posturi vacante de subofițer cu recrutare din sursă externă, dintre care două posturi de subofițer administrativ principal la Serviciul Logistic. Președinte al comisiei de concurs pentru posturile de subofițer administrativ principal a fost colonelul Ioan Doru Popescu.

Concursul a constat într-o probă psihologică eliminatorie, o probă de evaluare a performanțelor fizice susținută pe 21 octombrie 2016 și o probă scrisă constând în test scris tip grilă, susținută la sediul IJJ Cluj la data de 24 octombrie 2016.

„Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că, în cursul lunii octombrie 2016, inculpatul Chiorean Daniel Gheorghe și inculpatul Bojan Vasile, militari jandarmi în cadrul IJJ Cluj, l-au abordat pe inculpatul Popescu Ioan Doru, adjunct al Inspectorului șef al IJJ Cluj și președinte al comisiei de concurs, și l-au întrebat dacă îi poate ajuta pe candidații Chiorean Felician Cornel și Bojan Raluca Delia să promoveze concursul organizat pentru ocuparea celor două posturi vacante de subofițer administrativ. Candidații menționați sunt fratele, respective fiica celor doi militari jandarmi”, se precizează în comunicatul DNA.

Conform aceleiași surse, colonelul Popescu a pretins și primit 1.000 de euro de la Daniel Gheorghe Chiorean și 2.000 de euro de la Vasile Bojan, pentru ca în schimb să le faciliteze rudelor celor doi să promoveze proba scrisă.

„La data de 23.10.2016, cu o zi înainte de susținerea testării scrise, inculpatul Popescu Ioan Doru a pus la dispoziția suspectului Chiorean Daniel Gheorghe și inculpatului Bojan Vasile cele două variante de răspuns aferente testului grilă pe care candidații Chiorean Felician Cornel și Bojan Raluca Delia l-au susținut la data de 24.10.2016 la sediul IJJ Cluj. În urma susținerii testării scrise, cei doi candidați au luat nota maximă, fiind, de altfel, singurii care au obținut nota 10.00 și au fost în cele din urmă declarați admiși, promovând astfel concursul organizat pentru ocuparea celor două posturi vacante de subofițer administrativ în cadrul acestei unități”, se mai arată în comunicat.

În același dosar, procurorii Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul DNA au încheiat anterior un un acord de recunoaștere a vinovăției cu Daniel Gheorghe Chiorean cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Inculpatul a fost de acord cu condamnarea la un an și nouă luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de doi ani și interzicerea unor drepturi pe o perioadă de doi ani.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Cluj, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse. De asemenea, procurorii militari au propus anularea concursului susținut de candidații Felician Cornel Chiorean și Raluca Delia Bojan, desființarea tuturor înscrisurilor întocmite de reprezentanții IJJ Cluj cu ocazia susținerii probei scrise și a actelor administrative întocmite ulterior, ca urmare a promovării concursului.

Post-ul Judecătorii clujeni le-au dat cu flit foștilor șefi ai jandarmilor clujeni apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Dragnea i-ar fi cerut demisia lui Grindeanu. Amenințarea liderului PSD

$
0
0

Liviu Dragnea i-ar fi cerut demisia premierului Sorin Grindeanu, în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu acesta şi cu membri din Executiv, luni seară, la sediul partidului din Băneasa. Liderul PSD ar fi amenințat că îi retrage sprijinul politic, fiind nemulţumit de întârzierile în aplicarea unor măsuri din programul de guvernare, au declarat pentru News.ro surse oficiale.

În cadrul discuţiilor care au avut loc la sediul PSD, luni seară, Liviu Dragnea i-ar fi reproşat lui Sorin Grindeanu întârzierile aplicării unor măsuri din programul de guvernare, printre care neimplementarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi i-ar fi cerut demisia spunându-i că îi va retrage spijinul politic, au precizat sursele citate, pentru News.ro.

De altfel, preşedintele PSD declara, duminică seară, că nu este exclusă o schimbare a Guvernului în ansamblul său, în cazul în care partidul va ajunge la concluzia că acest lucru este necesar, Dragnea precizând că nu este o variantă pe care să o dorească.

Întrebat dacă este posibilă schimbarea Guvernului, Liviu Dragnea a răspuns: „Încă nu ştiu. Eu nu vreau să ajungem la această soluţie (…) Dacă o să ajugem la concluzia că n-avem altă variantă, o să propunem şi pe asta, dar eu nu vreau să ajungem acolo.”

La o întrebare privind reacţia partidului în cazul în care Sorin Grindeanu va refuza să demisioneze, în pofida unei eventuale decizii a PSD, Dragnea a răspuns: „Nici n-am văzut unde e soba, unde e drobul de sare şi vorbim de drobul de sare de câteva zile (…) Nu cred că Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile. Nu cred că se va ajunge acolo dar, repet, nu ştiu dacă se va propune lucrul ăsta”.

Liviu Dragnea a mai spus, duminică, că a fost încheiată evaluarea miniştrilor în interiorul PSD, urmând ca pachetul de propuneri pentru remedierea întârzierilor în aplicarea programului de guvernare să fie finalizat în cursul zilei de luni.

Anterior, premierul Sorin Grindeanu afirma, într-o postare pe Facebook, că România are astăzi în faţă mai multe oportunităţi, care o pot îndrepta decisiv pe drumul progresului şi prosperităţii, dar că pentru asta este nevoie de stabilitate şi predictibilitate. El amintea că votul din decembrie 2016 a arătat că şi românii vor acelaşi lucru „un guvern cu largă susţinere parlamentară şi stabil”, iar încrederea acordată de români „nu poate fi înşelată cu noi schimbări, noi crize politice, eventual alte alegeri – într-un cuvânt instabilitate”.

Post-ul Dragnea i-ar fi cerut demisia lui Grindeanu. Amenințarea liderului PSD apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Fost preşedinte, arestat pentru spionaj politic

$
0
0

Ricardo Martinelli, fost preşedinte al statului Panama, urmărit de poliţie pentru spionaj politic, a fost arestat de autorităţile americane în apropiere de Miami, conform unor oficiali citaţi de Reuters. Ar fi folosit bani publici pentru a spiona ilegal peste 150 de rivali politici.

Martinelli a fost luat în custodia poliţiei în timp ce ieşea dintr-o locuinţă din afara oraşului Miami.

ricardo martinelli

Serviciile de ordine supravegheau reşedinţa respectivă şi obţinuseră un mandat de arestare provizoriu, emis de Departamentul de Justiţie al SUA, ca răspuns la o solicitare de extrădare a statului Panama din septembrie 2016, potrivit Mediafax.
Martinelli a fost transportat la un centru de detenţie din Miami şi va apărea marţi în faţa unui tribunal.

Fostul lider din Panama este acuzat că ar fi folosit bani publici pentru a spiona ilegal peste 150 de rivali politici în timpul mandatului său prezidenţial dintre 2009-2014. Acesta a negat acuzaţiile aduse.

 

Post-ul Fost preşedinte, arestat pentru spionaj politic apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE OMULUI – ÎNCOTRO????

$
0
0
 
                Scriu acest articol cu un sentiment cert de totală nemulţumire şi de mare îngrijorare la gândul că în secolul XXI, instituţii internaţionale şi naţionale care s-au înfiinţat pentru a ameliora situaţia drepturilor fundamentale ale omului, aşa cum sunt ele prevăzute în Declaraţia Universală A Drepturilor Omului, semnată la 10 decembrie 1948, imediat după cea mai mare conflagraţie internaţională – cel de-al doilea război mondial – au eşuat lamentabil, parţial sau total, în demersul lor.
De la încheierea ultimului război mondial şi până azi nu au existat decât 7 (şapte) zile de pace totală pe întreg globul pământesc. În naivitatea noastră, am crezut că după Procesul internaţional de la Nüremberg împotriva criminalilor şi bestiilor umane din armata nazistă a dictatorului Adolf Hitler, omenirea nu va mai avea parte niciodată de conflicte beligerante şi de astfel de monştri cu chip de om.
                Drepturile omului sunt tot mai des încălcate în mod flagrant, în toate formele şi în toate ţările lumii, fără ca cineva să vadă şi să încerce oprirea oricăror derapaje de la o minimă normalitate.
                Într-o lume tot mai globalizată, în plină ascensiune economică şi demografică, urmărim cum lunar, săptămânal, zilnic, minut de minut, drepturile fundamnetale ale omului sunt ignorate şi parcă uitate că sunt esenţa existenţei noastre ca oameni, ca naţiuni, ca mari entităţi statale.
                De ani buni trăim un adevărat cataclism îndreptat cu toată forţa împotriva vieţii.
                Imediat după declanşarea războiului din Golf dintre coaliţia internaţională şi regimul dictatorului arab Sadam Hussein din Irak, după declanşarea războiului civil din Siria din 2011 dintre regimul dictatorului Al Assad, susţinut de Rusia, şi opoziţia din ţară, cantonată în oraşele Halep şi Alep, după declanşarea ostilităţilor în ţările arabe de sorginte dictatorială, precum Tunis, Egipt, Libia, Yemen, ostilităţi încadrate generic în sintagma PRIMĂVARA ARABĂ, dar şi odată cu apariţia ilegală a Statului Islamic, aşa-zisul ISIS, asistăm cum zilnic dreptul la viaţă a devenit doar un simplu deziderat.
                Paradoxal, constatăm cum zilnic sunt omorâţi oameni inapţi de război, indiferent dacă sunt copii, bătrâni, persoane cu dizabilităţi, indiferent dacă sunt femei sau bărbaţi. Ei mor din cauza armelor folosite de cei care nu se mai opresc din agresivitatea lor. Mor oameni pentru că se folosesc arme de distrugere în masă, arme chimice, armament greu şi aviaţie cu dotări distructive de ultimă oră. Disperaţi, oamenii fug în lumea largă din faţa gloanţelor, dar mult prea mulţi dintre ei nu mai ajung la nici o destinaţie, pentru că mor înecaţi, mor de foame şi frig, sau de diverse boli care le seceră vieţile, devenind victime colaterale ale aceluiaşi război nemilos.
Conflictul se acutizează din ce în ce mai mult, spre nefericirea tuturor celor care devin victime în faţa agresiunii generate de dorinţa de putere a unor lideri iresponsabili, criminali şi inumani.            
Ce face omenirea, ce face ONU, ce face Uniunea Europeană, ce face SUA – poliţistul planetei, ce fac de fapt toate ţările democratice, membre ale ONU, care luptă, cică, pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului? Dar, la urma urmei, ce facem noi, care tot timpul am aşteptat ca altcineva să ne facă şi să ne rezolve „agenda de lucru”?
                Nimeni nu face nimic!!!!
                Adevărul trist este că, totuşi facem ceva, şi anume, devenim părtaşi ai unor crime de-a dreptul abominabile! Sunt pline site-urile de imagini cu copii agresaţi de nemernicia celor care susţin aceste războaie, aceste orori ale timpurilor noastre, copii care ne cer să-i salvăm, să le respectăm unul din drepturile sacre – dreptul la viaţă!  
                Putem oare să ne facem că nu vedem aceste monstruozităţi? Putem oare să trăim liniştiţi şi detaşaţi de tot ce se întâmplă în jurul nostru, alături de existenţa noastră?
                Cu certitudine NU!!!
                Ne facem, în condiţiile în care ignorăm asemenea realităţi, coautori ai unor crime împotriva umanităţii care nu au nimic comun cu tot ceea ce suntem obligaţi să facem pentru viitorul acestei planete.
                Oare am scăpat situaţia de sub control, nu mai suntem în stare să o reglementăm spre binele tuturor?
                Este grav şi alarmant că nu găsim, la acest moment, calea spre oprirea acestor crime groaznice şi nejustificate, de o agresivitate şi iresponsabilitate fără seamăn.
                Aici, în acest punct critic, a ajuns în prezent omenirea şi nimic nu îmi dă speranţa că va fi mai bine.
                Aştept noi vremuri, deşi sunt sigur că viitorul nu ne va aduce nimic bun.
 
                                                                  Prof.univ.dr. Florentin SCALEŢCHI

Post-ul DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE OMULUI – ÎNCOTRO???? apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Dezvăluiri despre polițiștii din Huedin: băutură, femei și manele

$
0
0

Luni, 12 iunie, cei de la Ziarul Clujean, i-au surprins pe oamenii legii într-un moment de relaxare, cu băutură, femei și manele. Vorbim de câțiva polițiști de la Huedin. Nu ar fi de acuzat dacă unii dintre ei nu erau cu mașinile de serviciu și îmbrăcați în uniformele pe care noi toți trebuie să le respectăm. Singurul martor la orgii, o bătrânică, face dezvăluiri interesante despre polițiștii din Huedin.

Luni, o zi aglomerată și pe fugă pentru mulți dintre noi. O nouă săptămână pentru oamenii de rând, o nouă săptămână cu bătăi de cap. Pentru polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin, angajați ai Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, aceste griji nu există, din moment ce își încep săptămâna cu chefuri.

BĂUTURĂ, FEMEI, MANELE

Luni după-masă, pe raza localității Negreni, în vârf de munte și bine ascunși de ochii curioșilor, o parte din polițiștii din Huedin și comunele arondate Huedinului au pus-o de paranghelie. Cu mașinile de serviciu cei mai mulți dintre ei și îmbrăcați în uniforme, oamenii legii au pornit manelele, au desfăcut sticlele cu bere, au încins grătarele și s-au prins în horă, la fel ca în mini vacanță, arată cei de la Ziarul Clujean.

Nu au lipsit femeile de la această petrecere. În timp ce unii dintre ei și-au adus femei de moravuri ușoare, alții s-ar fi combinat cu nou încadratele în IPJ Cluj sau cu altele cu state mai vechi. Informația vine pe surse, din rândul lor, dar confirmă practicile și cei care au participat la astfel de petreceri.

CINE-I DĂ DE GOL

Martorul suprem la orgiile oamenilor legii este o bătrânică. Ea locuiește lângă pensiunea pe care des o închiriază polițiștii și a văzut multe, dar mai și tace la subiecte sensibile. La momentul la care noi am discutat cu ea, la cabană, venise la petrecere doar o mașină de poliție și doi agenți. Ulterior, în curte au apărut și alte autospeciale, iar femeia povestește că astfel de momente sunt dese și ferite de ochii lumii.

 

 

Post-ul Dezvăluiri despre polițiștii din Huedin: băutură, femei și manele apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Au fost finalizate lucrările de asfaltare pe un drum judeţean

$
0
0

Consiliul Județean Cluj a finalizat lucrările de asfaltare pe drumul județean DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău – Scrind – Frăsinet. Astfel, după ce, în prealabil, au fost executate lucrări constând în șanțuri betonate pe anumite tronsoane de drum, montarea de podețe tubulare și alte lucrări pregătitoare în vederea asfaltării, lucrările de așternere de covor asfaltic au fost încheiate odată cu asfaltarea ultimului sector de drum cuprins între pozițiile kilometrice 51 şi 47.

Marele beneficiu pe care îl va genera finalizarea reabilitării și modernizării acestui drum județean de o importanță strategică este că va permite un acces ușor, rapid și în siguranță spre zona turistică Răchițele – Prislop – Ic Ponor, Parcul Natural Apuseni, Cascada „Vălul Miresei” din Răchițele precum și spre multe alte obiective turistice de mare interes” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe .

Lucrările de asfaltare au constat în așternerea a două straturi, respectiv binder și strat de uzură și inserție de material geocompozit antifisură. Totodată, în vederea verificării calității stratului de asfalt, a grosimii și consistenței acestuia, de pe aceste sectoare de drum au fost extrase carote de către un laborator specializat.

Până la finalizarea completă a lucrărilor de modernizare și reabilitare pe acest drum județean se vor mai executa lucrări constând în turnarea de asfalt pe șase poduri și pe zonele adiacente acestora, șanțuri, decolmatarea podețelor existente, refacerea de coronament și a camerelor de cădere la podurile existente.

Lucrările de investiții pe drumul județean DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău – Scrind – Frăsinet se execută în baza unui proiect care vizează modernizarea și reabilitarea unui sector de drum în lungime de aproximativ 23 de kilometri, mai exact de la kilometrul 36+050 până la kilometrul 59+000,  pe unele sectoare de drum lucrările fiind finalizate anul trecut.

Post-ul Au fost finalizate lucrările de asfaltare pe un drum judeţean apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Pedeapsă neașteptată pentru un bărbat care a jefuit o bancă ca să scape de soție

$
0
0

Un bărbat în vârstă de 71 de ani din Kansas City, Statele Unite, care a jefuit o bancă în septembrie anul trecut a primit o pedeapsă neașteptată. El le-a spus polițiștilor că a recurs la acest gest în speranța că va fi condamnat la închisoare și va scăpa de soție. Trecut printr-o operație grea la inimă, el era depresiv atunci când a comis jaful.

Lawrence John Ripple a pledat vinovat și risca să primească o pedeapsă de cel puțin trei ani de închisoare, dar a primit o pedeapsă mai blândă. Chiar și șefii băncii au cerut asta, scrie kansascity.com, scrie digi24.ro.

Instanța l-a condamnat la șase luni de arest la domiciliu, după ce avocații acestuia l-au apărat cu problemele de sănătate și șansele mici să mai comită astfel de fapte.

În plus, el trebuie să facă 50 de ore de muncă în folosul comunității și plătească băncii 227 de dolari și 100 de dolari către un fond al victimelor.

Povestea lui a devenit cunoscută toamna trecută în întreaga lume după ce a intrat într-o bancă din Kansas City și i-a înmânat angajatului băncii un bilețel pe care scrie „Am o armă, dă-mi banii”. Bărbatul a primit aproape 3.000 de dolari și apoi s-a așezat pe un scaun și a așteptat poliția.

El le-a declarat anchetatorilor că a scris biletul în fața soției, atunci când i-a spus că mai degrabă ajunge la închisoare decât să mai stea acasă.

Lawrence John Ripple suferea de depresie după ce a trecut printr-o operație de bypass coronarian cvadruplă, în 2015. Avocatul a pledat în instanță că bărbatul urmează un tratament și se simte bine, fiind de altfel acompaniat în sala de judecată de soția sa. Un alt argument adus de apărători, el a returnat imediat banii primiți.

Acum, bărbatul spune că o condamnare la închisoare ar fi mai degrabă o pedeapsă pentru soție, decât pentru el. În plus, deși a susținut că avea un pistol, asupra lui au fost găsite o unghieră și o perie de păr.

Post-ul Pedeapsă neașteptată pentru un bărbat care a jefuit o bancă ca să scape de soție apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Emil Boc: Ministrul Oprea a fost performant; domnul Maior – un pilon de stabilitate

$
0
0

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat miercuri, la Comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale din anul 2009, că fostul ministru Gabriel Oprea a fost performant iar fostul șef al SRI George Maior a reprezentat „un pilon de stabilitate” instituțională.

„Ministrul Oprea a fost un ministru performant și în baza aceasta l-am apreciat. A fost un ministru care și-a respectat angajamentele din programul de guvernare, un om care un cuvânt dat în Guvern l-a respectat și și-a dus la îndeplinire mandatul pe Ministerul Apărării Naționale. La fel, colaborarea instituțională exista în materia legală între Guvern și SRI, a fost impecabilă. (…) Consider că domnul Maior, în perioada în care a deținut această funcție, a fost un pilon de stabilitate instituțională și de creștere a prestigiului instituției în relațiile interne și internaționale”, a spus Boc, potrivit Agerpres.

El a afirmat că întâlnirile cu șeful SRI se rezumau doar la reuniunile CSAT.

Întrebat dacă în cazul în care ar fi știut despre întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea l-ar mai fi cooptat pe acesta în Guvern, Emil Boc a răspuns: „Dumneavoastră știți că în politică nu discutăm dacă și cu parcă, lucrurile se întâmplă pur și simplu pe baza datelor pe care le ai la momentul în care iei o decizie”.

Post-ul Emil Boc: Ministrul Oprea a fost performant; domnul Maior – un pilon de stabilitate apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Sorin Grindeanu: Nu mi-a fost cerută direct demisia

$
0
0

Premierul Sorin Grindeanu le-a declarat jurnaliștilor, miercuri dimineață, că nu i-a fost cerută demisia, cel puțin nu în mod direct.

Sorin Grindeanu a vorbit cu jurnaliștii în fața Guvernului, într-o discuție aparent degajată, și a spus că nu își va da demisia, scrie digi24.ro.

El a mai spus că se așteaptă ca mai mulți miniștri să-și dea demisia dacă li se va cere acest lucru de la partid, aceștia având hârtiile pregătite.

În plus, Grindeanu a subliniat că a îndeplinit cea mai mare parte programul de guvernare și că a pregătit propria evaluare cu privire la activitatea Executivului.

 Prim-ministrul a mai spus că va face declarații după ce va fi luată o decizie în CExN-ului PSD, unde va fi și el prezent.

Post-ul Sorin Grindeanu: Nu mi-a fost cerută direct demisia apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ioan Rus intervine în decapitarea lui Grindeanu

$
0
0

Fostul ministru și vicepreședinte PSD Ioan Rus apreciază că este „delirantă” intenția partidului de a provoca demisia propriului premier.

Rus a spus, într-o declarație pentru psnews.ro, că PSD „comite o foarte gravă eroare” când discută despre schimbarea lui Grindeanu. „De ce să-ţi demiţi propriul premier… ce a făcut atât de grav?! Este de-a dreptul absurd! În realitate, Guvernul funcţionează în parametrii optimi şi nici nu a luat decizii împotriva societăţii„, a spus el.

Fostul lider PSD a catalogat ca fiind „delirantă” situația apărută în partid.

Este adevărat, activitatea Executivului ar putea fi îmbunătăţită – la urma urmei, totul este perfectibil, desigur – şi s-ar putea discuta despre activitatea unui ministru sau a altuia, despre o remaniere pe ici, pe colo, dar este de-a dreptul delirant să cauzezi demiterea propriului guvern când, cu excepţia unor jocuri şi interese interne, nu există argumente viabile pentru o atare decizie politică„, apreciază Rus.

Potrivit acestuia, PSD nu face altceva decât să-i ofere „muniție” lui Klaus Iohannis.

„Conducerea PSD ar trebui să realizeze că stârneşte în mod absurd o criză politică, criză care, deşi vedem cum începe, nu ştim cum se va termina! (…) îi oferă muniţie lui Klaus Iohannis. Da, muniţie din plin!”, a adăugat acesta.

Post-ul Ioan Rus intervine în decapitarea lui Grindeanu apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 39323 articles
Browse latest View live