Quantcast
Channel: Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 39314 articles
Browse latest View live

ISIS amenință Balcanii: ”Vom dezlănțui campanii de teroare”

$
0
0

Jihadiștii Statului Islamic amenință cu dezălnțuirea unor „campanii de teroare” în Peninsula Balcanică, pentru pedespirea „infidelilor” sârbi, croați și musulmani.

„Jurăm pe Allah, nu am uitat Balcanii”, se arată în versiunea bosniacă a revistei Rumiyah, finanțată de ISIS, relatează Balkan Insight, citat de digi24.ro.

Într-un articol numit „Balcanii – sânge pentru dușmani și miere pentru prieteni”, gruparea teroristă amenință direct sârbii și croații pentru războaiele balcanice din anii 1990, precum și pe musulmanii care au „trădat” credința islamică.

”Curând, soldații califatului vor mărșălui prin Belgrad, Zagreb, Sarajevo, Tirana, Priștina, Skopje și alte orașe, smulgându-le capetele infidelilor și împrăștiindu-le sângele”, avertizează articolul din publicația jihadistă.

Revista Rumiyah a fost publicată în mai multe limbi, inclusiv în engleză, germană, franceză și turcă, fiind editată de către instrumentul mass-media al Statului Islamic, trustul Al-Hayat.

Bosnia-Herțegovina se confruntă cu grave probleme economice și cu o profundă inechitate socială. Acest marasm face ca musulmanii bosniaci săraci și șomeri să fie vulnerabili la propaganda agresivă a Statului Islamic, spune Goran Kovacevici, profesor la Facultatea de Criminologie și Studii de Securitate a Universității din Sarajevo.

Potrivit datelor oficiale, Bosnia-Herțegovina este unul dintre principalii exportatori regionali de jihadiști în Orientul Mijlociu.

Post-ul ISIS amenință Balcanii: ”Vom dezlănțui campanii de teroare” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Pieton accidentat grav pe Bulevardul Muncii

$
0
0

La  data de  8 iunie, în jurul orei 21:30,  pe raza municipiului Cluj-Napoca  s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea gravă a unei persoane.

Conform primelor cercetări, un bărbat de  59 de ani din Cluj-Napoca care conducea autoutilitara pe strada Bulevardul Muncii a surprins și acroșat un tânăr de 14 ani din municipiul Cluj-Napoca care era angajat regulamentar în traversarea străzii pe trecerea de pietoni marcată și semnalizată.

Accidentul s-a soldat cu rănirea gravă a pietonului care a fost transportat la o unitate sanitară, în vederea acordării de îngrijiri de specialitate.

În cauză se efectuează cercetări pentru stabilirea circumstanţelor exacte în care  s-a produs accidentul rutier.

 

RECOMANDĂRI PREVENTIVE ADRESATE CONDUCĂTORILOR AUTO:

Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic!

Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare şi riscante!

– Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!

Numai respectând regulile de circulaţie, putem avea un trafic rutier în siguranţă!

 

 

RECOMANDĂRI PREVENTIVE ADRESATE PIETONILOR:

 

Vă reamintim câteva recomandări de care trebuie să ţineţi cont atunci când vă aflaţi în calitate de pieton, pentru a nu ajunge în postura de victimă:

 

– Traversaţi drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor, după ce v-aţi asigurat că din ambele sensuri nu se apropie nici un autovehicul;

Nu vă angajaţi în traversarea străzii în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;

– Respectaţi culorile semaforului electric;

– Circulaţi numai pe trotuare iar în lipsa acestora pe potecile laterale ale drumului public;

– Circulaţi numai pe partea stângă a drumurilor publice, dacă acestea nu au trotuare;

Sunt interzise deplasările în grup pe partea carosabilă a drumurilor publice!

Fiţi responsabili întotdeauna când traversaţi strada! Comportamentul dumneavoastră în calitate de pieton are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!

 

Foto reprezentativă

 

Post-ul Pieton accidentat grav pe Bulevardul Muncii apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Proiectul de modificare a codurilor penal şi de procedură penală va fi REFĂCUT

$
0
0

Premierul Sorin Grindeanu a decis vineri retragerea de pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a proiectului privind modificarea codurilor penale, pentru ca acesta să fie completat şi cu respectarea ultimei decizii a CCR privind pragul la abuzul în serviciu.

”Îmi doresc să se întâmple la ministerul Justiţiei, să puneţi în acord deciziile Curţii Consttuţionale cu Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, aşa cum ştim cu toţii a avut loc o dezbatere la nivel naţional în ultimele luni, avem şi o decizie a Curţii Constituţionale dată în urmă cu câteva zile, de care trebuie să ţinem cont, să vedem care e procedura rapidă prin care ţinem cont şi de această decizie a CCR care este obligatorie. De aceea am decis să retragem azi de pe ordinea de zi proiectul iniţial care nu ţinea cont de această decizie a CCR, să aşteptăm publicarea acestei decizii şi după aceea printr-un proces transpartent, cât se poate de larg, să venim cu următorul proiect”, a anunţat Sorin Grindeanu, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Mediafax.

Şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a completat că instituţia aşteaptă publicarea motivării deciziei CCR, astfel încât proiectul să poată fi pus în acord.

CCR a respins, marţi, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate privind lipsa unei limite a prejudiciului pentru abuzul în serviciu, ridicată de Bombonica Prodana, fosta soţie a liderului PSD Liviu Dragnea, în dosarul în care acesta este judecat pentru instigare la abuz în serviciu.

 

Post-ul Proiectul de modificare a codurilor penal şi de procedură penală va fi REFĂCUT apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Un nou tronson asfaltat pe un drum judeţean

$
0
0

În cadrul programului de lucrări de întreținere curentă și periodică a drumurilor județene pentru anul 2017, Consiliul Județean Cluj a finalizat așternerea stratului de asfalt pe tronsonul cuprins între kilometri 1+160 și 4+900 al drumului județean 

Finalizarea asfaltării acestui tronson are o importanță deosebită în contextul în care drumul județean Râșca – Mănăstireni constituie o cale alternativa de acces spre zona montană a județului, una dintre cele mai importante din punct de vedere turistic”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 

În continuarea acestor lucrări, pe drumul județean Mănăstireni – Râșca se toarnă în prezent covor asfaltic de la km 5+625 la km 7+590, lucrările fiind executate de SC Diferit SRL.

drum judetean

Post-ul Un nou tronson asfaltat pe un drum judeţean apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Statul Islamic se reorganizează și se concentrează asupra atacurilor în Europa

$
0
0

În pofida eşecurilor militare în Irak şi Siria, gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) s-a reorganizat şi „se concentrează mai mult ca niciodată” asupra atacurilor în afara acestor zone de conflict, în special în Europa, a subliniat joi un înalt responsabil al ONU, potrivit agerpres.ro

Potrivit lui Jeffrey Feltman, secretar general adjunct pentru probleme politice, „continuând să reziste, în special la Mosul şi Raqqa, Statul Islamic şi-a reorganizat structura militară, dând mai multă putere comandanţilor militari şi se concentrează mai mult ca niciodată asupra pregătirii şi inspirării atacurilor în afara zonelor de conflict”.

În acest sens, el a evocat recentele atacuri comise în Belgia, Franţa, Regatul Unit, Suedia, Rusia, Turcia şi Germania.

Volumul mesajelor grupării prin reţelele de socializare a scăzut în ultimele 16 luni, dar „ameninţarea persistă pentru că susţinători ai Statului Islamic în afara Siriei şi Irakului recepţionează şi redistribuie această propagandă”.

Numărul total al combatanţilor Statului Islamic, precum şi veniturile grupării jihadiste au scăzut de asemenea în ultimele 16 luni, a notat Feltman, care a vorbit în faţa Consiliului de Securitate.

Dar Statul Islamic poate conta în continuare „pe zeci de milioane de dolari lunar” provenind între altele din vânzări de petrol, extorcări de fonduri şi din răpiri pentru răscumpărării, din trafic de antichităţi şi din exploatarea resurselor miniere în teritoriile pe care le controlează, precum fosfaţii.

Chiar dacă numărul combatanţilor străini recrutaţi de Statul Islamic s-a diminuat de asemenea în ultimele 16 luni, „revenirea şi instalarea acestor combatanţi sosiţi din zone de conflict în alte regiuni reprezintă o ameninţare considerabilă pentru securitatea naţională”, a subliniat Feltman.

Evocând Sahelul, el a pledat pentru „întărirea parteneriatului între sistemul ONU şi actorii regionali cu scopul de a susţine ţările din G5 Sahel în lupta lor antiterorism”.

Franţa a prezentat marţi un proiect de rezoluţie Consiliului de Securitate al ONU prin care se autorizează desfăşurarea unei forţe militare africane constituite de G5 şi având misiunea de a-i combate pe jihadiştii şi traficanţii de droguri în Sahel.

Mali, Mauritania, Niger, Ciad şi Burkina Faso, care compun G5 Sahel, au acceptat în martie să constituie o forţă de 5.000 de persoane având această misiune.

Ambasadorul francez Francois Delattre a subliniat joi în faţa presei necesitatea ca „Consiliul de Securitate să fie unit pentru a susţine acest proiect de rezoluţie”. „În materie de terorism, nu este loc pentru lipsă de unitate”, a pledat el.

Potrivit unor surse diplomatice, SUA şi-au exprimat reticenţa în a finanţa această forţă în cursul primelor discuţii asupra textului.

Post-ul Statul Islamic se reorganizează și se concentrează asupra atacurilor în Europa apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Dramă ”regală”: Gabriel Vizitiu, „Regele reciclabilelor” înjunghiat cu un cuţit de bucătărie de Armand Buzan, „Regele ruletei”!

$
0
0

Clipe de autentic mister, miercuri 7 iunie, la I.M.L. Cluj după apariţia în sala de aşteptare a instituţiei, a lui Gabriel Vizitiu – cunoscut drept cel mai important reciclator de materiale refolosibile şi pet-uri din zona Clujului. Însoţit de doi din „locotenenţii” săi şi de soţie, acesta are braţul stâng legat într-o atelă şi de asemenea, o grimasă de durere îi domină expresia feţei. Are gura ferecată referitoare la eveniment, dublată de o privire impenetrabilă de leu sau sfinx rănit, însă  colaboratorii săi mi-au declarat că a fost înjunghiat, pe 5 iunie, ziua-n amiaza mare şi-n plină stradă de către Armand Adrian Buzan, autointitulat „Regele ruletei”.

 

După minute lungi de tăcere apăsătoare, reuşesc să încheg un dialog cu Gabriel Vizitiu, însă omul este eliptic, fără chef – probabil datorită stării fizice proaste în care se află, omul fiind proaspăt ieşit din spital, după câteva zile de internare. Aflu totuşi – mai mult de la însoţitorii săi – că Vizitiu a fost înjunghiat luni, 5 iunie, la ora 12.30, pe strada Teodor Mihali din cartierul Gheorgheni, cu un cuţit de bucătărie, de către Armand Adrian Buzan, „Regele ruletei”. Povesteşte unul dintre „locotenenţi”, în timp ce Vizitiu se afla în cabinetul de consultaţii: „Şi-a dat întâlnire cu Armand, în faţă la fostul club „Billionaire”, pentru nişte bani pe care acesta trebuia să îi returneze prietenului meu. Armand îi vânduse un soft pentru ruletă care n-a funcţionat şi pe care Gabriel îl cumpărase de la el în urmă cu vreo şase luni. Armand locuieşte chiar acolo, în blocul respectiv şi a ieşit din apartament cu cuţitul asupra sa şi, nici una, nici alta s-a repezit cu el să i-l înfigă lui Gabriel în gât. Acesta s-a ferit astfel încât cuţitul i-a străpuns umărul. Iar a doua lovitură a venit în zona laterală dintre splină şi rinichi, rănindu-l şi aceea. Gabriel a scăpat prin fugă, prin grija unui prieten care l-a dus de urgenţă cu maşina la spital, altminteri Armand îl omora chiar acolo, în plină stradă”! Apoi, pentru că Vizitiu îi lăsase telefonul mobil în grijă, îmi arată câteva din mesajele lui Armand trimise pe când victima se afla în spital, în care-l ameninţa că vine şi-i dă foc în spital, iar în cazul în care va merge la „Gardă” (n.n. – în limbaj argotic, Poliţia) îi va da, iarăşi, foc.

După un timp apare şi Vizitiu, la fel de impenetrabil, cu aceeaşi grimasă de durere întipărită pe faţă. Apoi, acelaşi „locotenent” al său îmi transmite, amabil, că medicii i-au eliberat lui Gabriel un certificat în care îi recomandă 18 zile de îngrijiri, iar plângerea penală împotriva agresorului a fost depusă deja, în seara precedentă, la Secţia 4 de Poliţie. După aceea, asemeni unui luptător de K1 sau gladiator din Roma antică, Vizitiu părăseşte cu paşi rari incinta instituţiei, urmat de cortegiul de însoţitori, alcătuit din soţie şi prieteni, dar nu înainte de a-mi indica „bibliografia” pe care – incult, recunosc, în domeniu – trebuie s-o urmăresc pentru a afla cu cine am de-a face: emisiunea „Românie, te iubesc”, de la Pro Tv. Aşa că, ajuns într-un loc liniştit, caut cu nerăbdare şi aflu din emisiune următoarele: „Gabriel Vizitiu este unul dintre clienţii „Greentech” şi vine cu Mercedesul la groapa de gunoi de la Pata-Rât, la lucrătorii săi. Când a început afacerea a înţeles rapid că gunoiul înseamnă bani. Astfel, cu o investiţie minimă – o maşină de presat şi câteva utilaje – cu groapa saturată de pet-uri şi mână de lucru ieftină, Vizitiu şi-a eliminat concurenţa şi şi-a consolidat afacerea. La 600 euro tona, câştigul e pe măsură. Muncitorii de pe groapă depind de Vizitiu”.

Găsesc şi câteva postări pe Youtube ale acestuia. Realmente savuroasă mi-a părut nunta acestuia din anul 2014, în care se disting, Sandu Ciorba, cu un recital de muzică ţigănească şi Nelson Mondialu`, cu un “regal” de cvasi-pantomimă, în renumitul său stil. Cât despre Armand Buzan, „Regele ruletei” şi acesta este omniprezent pe Youtube. Sub motto-ul „Afli ADEVĂRUL despre Ruletă de la un Maestru, ADRIAN BUZAN”, respectivul apare cu poze care-i afişează opulenţa, modul cu adevărat princiar de viaţă şi, de asemenea, cu numeroase sfaturi pe care le acordă, concret, iubitorilor de ruletă – conţinând calcule de câştig sigur şi imagini edificatoare cu mormane de „euroi”.

“La data de 5  iunie a.c., personalul medical de la UPU 1  Cluj-Napoca a sesizat faptul că la unitatea medicală s-a prezentat un bărbat, de 44 de ani, din Cluj-Napoca, victimă a unei agresiuni. La nivelul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca este înregistrat un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de loviri sau alte violenţe şi ameninţare, fapte prevăzute de Codul penal. Poliţiştii continuă cercetările sub coordonarea unităţii de parchet”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

Gabriel Vizitiu

Gabriel Vizitiu, „Regele reciclabilelor”, cu răni la braţ şi torace, în curtea I.M.L. Cluj

 

 

Post-ul Dramă ”regală”: Gabriel Vizitiu, „Regele reciclabilelor” înjunghiat cu un cuţit de bucătărie de Armand Buzan, „Regele ruletei”! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Patronul clubului Diesel se ține de șmecherii. Mircea Buteanu sfidează din nou legea

$
0
0

Se pare că legea nu-i egală pentru toată lumea. Cel puțin, asta ne arată, din nou, patronul de la Diesel Club, Mircea Buteanu. Dacă alții s-au străduit și au investit pentru a câștiga corect un loc pentru a-și putea amplasa terasa în centru, Buteanu ne arată că se poate să beneficiezi de drepturi și ilegal. 

diesel club 4

Latura vestică a Pieţei Unirii din Cluj-Napoca a devenit pietonală din luna mai a acestui an fiind prevăzută cu multiple elemente de mobilier urban, dar şi cu 2 chioşcuri multifuncţionale (comercializare presă-carte, flori, suveniruri) şi 12 terase de alimentaţie publică. În vederea închirierii acestora, municipalitatea a organizat licitaţii publice cu strigare, iar perioada de închiriere propusă este de 3 ani, fără posibilitate de prelungire.

Deși Diesel Club nu a licitat pentru a-și amplasa terasă afară, patronul Mircea Buteanu se pare că are suficiente relații pentru a realiza acest lucru, chiar dacă nu are un contract în acest sens.

diesel club

diesel club 3

Citește și: Boss-ului de la Diesel i se rupe de legea antifumat și trage cu poftă din trabuc în club

Post-ul Patronul clubului Diesel se ține de șmecherii. Mircea Buteanu sfidează din nou legea apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Mafia controlează admiterea în poliție

$
0
0

Un caz uriaş și îngrijorător de corupţie a fost demascat în Italia. Presa a descoperit că la examenele de admitere în poliţie, în armată sau în rândul carabinierilor se plătesc zeci de mii de euro mită în schimbul răspunsurilor la întrebări. Banii ar ajunge la o organizaţie mafiotă.

Presa italiană a descoperit că suspect de mulţi candidaţi la examenele pentru intrarea în poliţie sau armată obţineau rezultate excelente. Dezvăluirile jurnaliştilor au dus la deschiderea unui anchete, scrie digi24.ro.

Au apărut multe semne de întrebare după ce s-a constatat că sute de elevi completau corect toate cele 80 de răspunsuri la întrebări sau greşeau cel mult unul singur.

Anul trecut, la un singur concurs, din 559 de elevi, 194 au luat nota maximă, 134 au greşit o singură întrebare şi 93 dintre ei au greşit două întrebări. Mai mult, s-a descoperit că aşa-zisele genii sunt din aceeaşi regiune a Italiei şi că jumătate sunt chiar din acelaşi oraş.

Şefii Poliţiei au intrat la bănuieli.

Au părut probe care dovedeau că se plăteau chiar şi 50 de mii de euro pentru promovarea acestor examene. Dacă exista o recomandare solidă, candidatul putea obţine chiar și o reducere.

„Ne-am întâlnit la barul faimos de care vorbesc şi ziarele. Mi-a zis: ţie, pentru că îmi eşti simpatic… toţi mi-au dat 15, 20, tu îmi dai 5. Iar dacă mi-ar fi cerut dublu, mi-aş fi ipotecat casa”, a povestit un martor. „Eu l-am întrebat dacă e posibil să primesc întrebările înainte de concurs. Mi-a zis: Da, noi putem face ce vrem… noi, întotdeauna noi. Tu faci 10 întrebări, la restul de 90 ne gândim noi. E greşit ce am făcut eu, dar copiii sunt dragi, era singura şansă”, a dezvăluit martorul.

Autorităţile admit că există fisuri în sistem.

În Italia, astfel de concursuri, mai ales în rândul forţelor de ordine şi în forţele armate, reprezintă una dintre căile principale de a găsi un loc de muncă în serviciul public”, recunoaște Giovanni Salerno, colonel la Garda de Finanţe.

„Sunt zeci şi zeci şi zeci de mii de concurenţi în fiecare an, care încearcă să intre fie în Poliţie, fie la Carabinieri, fie în Armată. Fenomenul este incredibil şi pentru că vorbim de unul dintre puţinele domenii în care statul mai oferă un salariu fix”, spune Francesco Leone, avocat.

Procurorii cred că în jurul acestor concursuri se învârt sute de milioane de euro, iar în reţeaua corupţiei sunt implicaţi şi profesori. S-au deschis anchete la Roma şi Napoli.

Acest sistem era gândit într-un mod foarte inteligent, făceau şi un fel de asigurare, în sensul că promiteau şi restituirea banilor în caz de rezultat negativ”, a dezvăluit procurorul Alfonso D’Avino.

Lista suspecţilor numără câteva zeci de persoane şi majoritatea sunt poliţişti sau foşti militari. 

Post-ul Mafia controlează admiterea în poliție apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Electrica, dată în judecată și acuzată că a adus prejudicii de 800 milioane euro

$
0
0

Grupul Electrica, care deţine trei din cele opt distribuţii regionale de electricitate din România, a primit o cerere de chemare în judecată formulată de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), pretenţiile solicitate fiind în valoare de aproximativ 800 milioane euro şi reprezintă prejudicii cauzate „prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligaţiilor post-privatizare”.

„În data de 8 iunie, Electrica a primit o cerere de chemare în judecată formulată de SAPE în contradictoriu cu Electrica, cu foşti administratori şi directori ai societăţii, cu Ministerul Economiei şi cu Ministerul Energiei”, arată un comunicat transmis vineri seara de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit celor susţinute de SAPE, pretenţiile ar reprezenta „aşa-zise prejudicii cauzate prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligaţiilor post-privatizare asumate de către investitorii care au dobândit acţiuni la societăţile privatizate cu privire la care Electrica a acţionat în calitate de vânzător, astfel cum aceste obligaţii rezultau din respectivele contracte de privatizare”, spun oficialii Electrica.

Aceste pretenţii au făcut obiectul notificării transmise către Electrica în anul 2015 de către SAPE, raportate în 9 septembrie 2015.

„Electrica va face demersurile necesare în vederea apărării intereselor sale şi ale actionarilor săi şi va informa în mod constant piaţa cu privire la evoluţia acestui litigiu”, precizează comunicatul.

SAPE a fost înfiinţată în 2014, ca urmare a divizării parţiale a Electrica, înainte de listarea la bursă.

Grupul Electrica a înregistrat în trimestrul I al acestui an o pierdere de 51 milioane lei, comparativ cu un profit net de 142 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Electrica a obţinut venituri operaţionale de 1,44 miliarde lei, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Totodată, compania a distribuit 4,6 TWh de energie electrică, în creştere cu 4%, la 3,68 milioane de utilizatori.

Grupul Electrica are 3,68 milioane de clienţi şi a distribuit aproximativ 17,5 TWh de electricitate în 2016, în creştere cu 2,6% faţă de 2015.

În urma listării companiei la bursă, în 2014, statul nu mai este acţionar majoritar, iar în consiliul de administraţie mai deţine doar trei din şapte locuri. Totuşi, statul, prin Ministerul Energiei, rămâne cel mai mare acţionar, cu o deţinere de 48,78%.

Electrica are în prezent o valoare de piaţă de 4,85 miliarde lei (1,07 miliarde euro).

Sursa: news.ro.

Post-ul Electrica, dată în judecată și acuzată că a adus prejudicii de 800 milioane euro apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ministerul Justiţiei a făcut publice rapoartele Comisiilor privind arhiva SIPA

$
0
0

Ministerul Justiţiei a făcut publice, vineri seară, rapoartele comisiilor privind arhiva SIPA, iar potrivit unui proces-verbal din aprilie 2008, întocmit la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) în timpul mandatului lui Tudor Chiuariu, a fost desigilat un fişet metalic în care se afla suma de 127.876 de lei reprezentând fonduri operative necheltuite la dată desfiinţării SIPA, scrie news.ro.

Procesul verbal al desigilării fişetului a fost semnat de Horia Georgescu, Iulia Scântei,  Marius Iosif şi Alexandru Şerban.
Pe 31 mai 2007, o comisie înfiinţată din ordinul fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu a ajuns la concluzia că prima Comisie instituită de Monica Macovei a avut ca scop exclusiv inventarierea arhivei SIPA. Comisia a finalizat inventarierea la sfârşitul lui 2006.
Concuziile acestui raport arată că prima comisie, formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul Paul Dumitriu, a avut ca scop analizarea şi stabilirea destinaţiei documentelor aparţinând fostei DGPA şi depozitate la sediul ANP. „Comisia nu a făcut un raport pe care să-l înainteze MJ privind destinaţia arhivei operative. Nu se putea face acest raport cu doar doi oameni”, se arată în raportul înaintat către Cătălin Predoiu.
Pe 31 mai 2007 s-a format o nouă comisie din care făceau parte judecători şi procurori detaşaţi în MJ. Aceştia au efectat  17 deplasări la sediul ANP, unde era depozitată arhiva SIPA. În aprilie 2008, comisia arăta în raport că membrii comisiei stabilite de fostul ministru Monica Macovei în februarie 2005 au ridicat documente din arhiva operativă a Serviciului de Informaţii Clasificate din MJ, nu din arhiva SIPA, pe care le-au predat ministrului.
În urma acestui raport, membrii Comisiei au recomandat sesizarea organelor competente şi inventarierea tuturor documentelor din arhiva SIPA.
Un alt raport privind activitatea Comisiei de verificare instituită în septembrie 2007 arată că fostul ministru Monica Macovei a cerut consilierului prezidenţial Sergiu Medar emiterea în CSAT a unui ordin prin care să se redistribuie suma de 127.876 de lei reprezentând fonduri operative necheltuite la data desfiinţării SIPA. Acest lucru s-a întâmplat şi pe 19 ianuarie 2007 – şeful biroului de informaţii clasificate din cadrul MJ a predat şefului ANP Bogdan Alexandru întreaga sumă de bani.
Membrii comisiei mai arată în raport că nu au identificat înscrisuri financiar-contabile privind cheltuielile operative ale SIPA, iar Florian Ungur, fost şef de birou în serviciul de informaţii clasificate, a declarat că „SIPA nu a cheltuit fonduri pentru cheltuieli operative din 31.06. 2006”, data desfiinţării serviciului.
„Din punct de vedere managerial, pe durata mandatului fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei, responsabilitatea managerială cu privire la modul de gestionare a cheltuirii fondurilor operative ale SIPA aparţin conducerii SIPA”, se mai arată în raportul semnat de Horia Georgescu, Laura Scântei şi Iosif Marius.
Hotărârea de Guvern privind arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA sau SIPA) a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial, unul dintre articolele HG dând posibilitatea comisiei care se va ocupa de inventarierea şi predarea documentelor către Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau Arhivele Naţionale să predea informaţii către organele judiciare dacă acestea oferă motive pentru solicitarea lor în cazul unor proceduri judiciare.

Post-ul Ministerul Justiţiei a făcut publice rapoartele Comisiilor privind arhiva SIPA apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ce a înțeles Tăriceanu din mesajul lui Trump de susținere a luptei anticorupție

$
0
0

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că a reţinut remarca lui Donald Trump privind lupta anticorupţie şi statul de drept, adăugând că cea mai gravă formă de corupţie de abuzul de putere manifestat la nivelul conducerii unor instituţii care a dus la transformarea luptei anticorupţie în instrument politic.

”Din discursul preşedintelui Trump, am reţinut în mod deosebit remarca privind lupta anticorupţie şi pentru un stat de drept, care se desfăşoară la noi în ţară. Este un punct de vedere pe care l-am susţinut permanent şi pe care-l susţin în continuare. Aşa cum am subliniat în repetate rânduri, corupţia nu s-a manifestat la noi doar în domeniul financiar. Cea mai gravă formă de corupţie este corupţia generată de abuzul de putere manifestat la nivelul conducerii unor instituţii”, se arată într-un comunicat al preşedintelui Senatului.

Călin Popescu-Tăriceanu susţine că lupta anticorupţie este folosită în scopuri politice, fapt ce reprezintă în sine o formă de corupţie. ”Lupta noastră cu corupţia trebuie să se focalizeze mai mult ca oricând pe cei care au transformat lupta anticorupţie într-un instrument politic împotriva adversarilor, împotriva democraţiei, a drepturilor Omului, devenind astfel ei înşişi corupţi”, consideră preşedintele ALDE.

”Întâlnirea dintre preşedinţii României şi SUA este un reper politic foarte important, dar nu reprezintă un panaceu pentru provocările cu care ne confruntăm la noi acasă”, a conchis Tăriceanu.

Donald Trump l-a elogiat pe preşedintele Klaus Iohannis, la conferinţa comună de presă susţinută la Casa Albă, pentru efortul depus de şeful statului român pentru combaterea corupţiei şi pentru apărarea statului de drept.

”Domnul preşedinte, vrea să aplaud curajul dv., eforturile curajoase ale României de a combate corupţia şi de a apăra domnia legii. Acest efort este necesar pentru a crea un mediu în care comerţul să înflorească şi oamenii să prospere”, a declarat Donald Trump.

Preşedintele american a afirmat că România are sprijinul Statelor Unite în procesul de combatere a corupţiei. ”Sprijinim foarte mult România şi această luptă împotriva corupţiei. A făcut o treabă extraordinară (Iohannis – n. red) Ştim ce s-a întâmplat, iar el o să câştige această luptă şi are sprijinul nostru”, a mai spus Trump.

Post-ul Ce a înțeles Tăriceanu din mesajul lui Trump de susținere a luptei anticorupție apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Mâţu şi „Cobra”, haiducii comunei Mărgău. După „întâlnirea” cu ei un sătean a murit, altul a ajuns la Neurochirurgie!

$
0
0

Două incidente violente din comuna clujeană de munte Mărgău inspiră teamă printre săteni şi provoacă neîncredere în autorităţile statului. Ambele s-au petrecut la un interval de două-trei luni, primul fiind urmat de moartea unui sătean şi celălalt de internarea altuia, în stare gravă, la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca. Totul, deoarece până la ora deplasării în comună a reporterului Gazeta de Cluj poliţia s-a implicat prea puţin. Lumea vorbeşte, fără să aibă curajul s-o spună oficial că vinovaţi sunt doi „eroi” locali: Adrian Mâţu – se pare, autorul principal al  celor două agresiuni şi Constantin Pavel – zis „Cobra” – martor sau complice la cea soldată cu moartea unui sătean.

 

„Reconstituirea”

2 iunie, 2017, comuna de munte clujeană Mărgău. Un localnic în vârstă de 53 de ani, Gheorghe Gheleşel – zis „Gheorghe a Tucării”, trece podeţul din centrul aşezării. Vine de la sora lui, în mână o pungă în care se află mai multe haine, încă jilave, proaspăt spălate. Se îndreaptă spre casă pentru a le pune la uscat, însă nu înainte de a fi băut câteva beri la barul din sat. Însă, ghinionul lui e acela că se întâlneşte cu consăteanul său Adrian Mâţ – zis „Adi a lui Călin” – bine băut şi teribil de nervos, de altfel starea sa permanentă. Povesteşte, la trei zile de la incident, Iosif Popa – zis „Ica Bodii”: „Gheorghe săracu era şi el băut – da` nu tare. P…a ăsta de Adi s-o luat de el ca să-i dea nu ştiu ce secure. Şi apoi o golit în capul lui o sticlă de bere. „Ce ai cu mine Adi”? „Iar te bat”! Apoi s-o brănţălit amândoi, acolo, pe pod. Şi Adi l-o trântit jos pe Gheorghe, s-o suit călare pe el şi-i tot căra la pumni. Lângă ei era văcarul satului şi unu` Petrică Poptean, la care Adi lucrează. Şi Petrică Poptean i-o zis lui Adi să înceteze, că-l omoară şi la fel îi zicea şi victima. Dar văcarul satului s-o aplecat peste Adi şi i-o zis ceva la ureche, care s-a înfuriat brusc şi i-a ars încă una lui Gheorghe. Acesta a leşinat după lovitura asta şi n-a mai mişcat vreo zece minute. I-am strigat atunci şi eu să stea mai blând, că-l omoară pe Gheorghe – şi intră, dracului, în puşcărie. A zis aşa: ”Lasă-l să moară-n p…a mea”!”. Intervine în discuţie şi ginerele victimei, Mihai Dragoş, aflat alături de noi: „Socrul şi Adi sunt cumnaţi, fiindcă au fost căsătoriţi cu două surori şi între ei relaţiile nu sunt prea calde, mai ales că în urmă cu ceva timp, pe 23 mai, cineva i-a spart casa socrului meu – care traieşte singur – şi i-a mâncat cârnaţii. Iar pentru că Adi era pe lista suspecţilor şi poliţia-l luase la întrebări acesta a găsit de cuviinţă să  se răzbune acum pe socru. Eu cred că, de fapt, răzbunarea a fost motivul atacului”.

Iosif Popa, zis Ica Bodii, martorul ocular al bătăii...

Iosif Popa zis Ica Bodii, martor ocular la agresiunea asupra lui Gheleșel, ascunsă de făptaş şi ciracii săi la venirea ambulanţei

 

Îşi continuă „Ica Bodii” relatarea: „Atunci, văzând că Gheorghe nu mai mişcă, Adi i-o zis văcarului să aducă o căldare cu apă din vecini şi să-l stropească pe Gheorghe, ceea ce el a şi făcut. Şi l-o luat de picioare, târându-l spre capul podului lovindu-l astfel, din nou, tare cu capul de ciment. Apoi o sunat la 112 şi când o venit salvarea de la Huedin ei le-or spus celor de la ambulanţă că Gheorghe o căzut la pod şi s-o lovit de marginea lui, aşa că poliţia n-a mai venit la caz. De acolo, când a venit salvarea eu am plecat de acolo, nu mai ştiu ce s-a întâmplat”. Declară în continuare Mihai Dragoş: „Socrul a fost dus la Spitalul Orăşenesc Huedin, a fost ţinut o noapte internat şi pe tot timpul drumului striga „Nu mă mai bateţi”! Apoi, medicii l-au externat a doua zi, dar fără să-i facă un consult ca lumea. Omul a ieşit până la poartă, a stat puţin pe o bancă şi i s-a făcut rău, după care a fost adus înapoi, pe targă, în spital. Abia atunci medicii au anunţat Clujul, fiind transferat după aceea – cu capul cât o baniţă –  şi operat de urgenţă, pe creier, la Clinica de Neurochirurgie deoarece avea doi hematomi”.

 

Precedent mortal, neluat de nimeni în seamă

Îşi aminteşte, îngândurat, un alt episod asemănător, dar mult mai tragic, petrecut în sat în urmă cu două-trei luni: un anume Gheorghe Poptean, „consumator” notoriu, a murit în spital după o agonie de trei săptămâni, tot după o „confruntare” cu Adi Mâţu, dar şi cu Pavel Constantin zis „Cobra”. Acesta băuse o noapte întreagă împreună cu ei şi se pare, după ce a fost bătut de cei doi a zăcut ore în şir pe drum, fără ca vreo autoritate a statului să fie anunţată.  De aceea ne temem ca nu cumva situaţia respectivă să se repete şi-n cazul socrului meu care, recunosc, n-a fost chiar uşă de biserică, dar nici nu merita un asemenea tratament. Apare pe stradă şi Grigore Capota, un mărgăuan stabilit la Bucureşti, om de afaceri, care-i cunoaşte pe toţi protagoniştii, „ca-n palmă”. „Pe Adrian Mâţ ăsta îl ştiu fiindcă a lucrat şi la socrul meu, la Bucureşti, dar socrul l-a dat afară fiindcă era pus numai pe furăciuni şi individul s-a întors în Mărgău. Aici nu numai că a bătut oameni şi a făcut puşcărie, dar a şi omorât un om, împreună cu „Cobra”, scăpând însă amândoi basma curată. Şi acum Adi l-a bătut pe Gheorghe Gheleșel şi nimeni nu-i vine de hac, fiindcă-i rudă cu primarul. De altfel, aşchia nu putea sări departe de trunchi fiindcă şi tatăl lui Adi era cel mai mare hoţ de cai şi găini din Mărgău”. Dorim apoi să aflăm câte  ceva de la „Cobra” – Adi fiind de negăsit la ora aceea, ascuns prin niscaiva „cotloane” – şi purcedem la gospodăria acestuia. Insul, de-a dreptul fioros – cu părul vopsit în negru şi cu o creastă proeminentă, asemănătoare cu capul unei cobre – se prezintă, beat-turtă, la poartă. Refuză să vorbească despre cazul petrecut în urmă cu câteva luni, care a dus la moartea lui Gheorghe Poptean, declarându-ne, scurt, că nu dă interviuri când e beat. Apoi mă ameninţă, direct, cu moartea, astfel că am fost nevoit să mă  retrag rapid din faţa lui, fiindcă omul chiar nu glumea.

Aflăm, la încheierea ediţiei, de la Mirela Dragoş, fiica lui Gheorghe Gheleșel că abia după începerea anchetei jurnalistice făcute de către Gazeta de Cluj a fost contactată de către poliţia din comună pentru a da lămuriri despre caz. Cât despre starea de sănătate a tatălui, aceasta ne-a declarat că – deşi aflat în continuare în spital – starea lui s-a îmbunătăţit puţin, însă pierderile sale de memorie sunt, în continuare, dese ca urmare a loviturilor suferite la cap.

 

Punctul de vedere al I.P.J. Cluj

“Poliţiştii din Mărgău s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută de Codul penal, aceştia fiind anunţaţi de cadre medicale cu privire la faptul că un bărbat, care prezenta leziuni, a fost adus la unitatea spitalicească.

La unitatea de parchet a fost înregistrat un dosar penal, sub numărul 538/P/2017, cercetările fiind continuate sub coordonarea procurorului de caz.

Cu privire la celălalt subiect, vă comunicăm faptul că este înregistrat un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,ucidere din culpă”, faptă prevăzută de Codul penal, cercetările fiind efectuate sub coordonarea parchetului”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J Cluj.

 

Post-ul Mâţu şi „Cobra”, haiducii comunei Mărgău. După „întâlnirea” cu ei un sătean a murit, altul a ajuns la Neurochirurgie! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Tragedie la Luceafărul Cluj. Un copil de 13 ani a murit

$
0
0

Accident tulburator, petrecut pe Drumul National 1, in Alba. Un copil de 13 ani a murit si alti 3 au fost grav raniti, in timp ce se intorceau de la o competitie sportiva, din Drobeta Turnu Severin. Masina transporta patru juniori de la Luceafarul Cluj.

 

Masina in care se aflau s-a ciocnit violent cu un alt automobil si ambele vehicule s-au oprit intr-un gard din beton. Un copil de 13 ani a murit si alti 3 au fost grav raniti, in timp ce se intorceau de la o competitie sportiva, din Drobeta Turnu Severin. Masina in care se aflau s-a ciocnit violent cu un alt automobil si ambele vehicule s-au oprit intr-un gard din beton.

Tragedia s-a petrecut in localitatea Inoc. In imaginile surprinse de o camera video, montata la bordul unei masini, se vede cum un sofer vireaza la stanga – fara sa se asigure, spun martorii – iar din spate un alt conducator auto depaseste coloana de vehicule si il izbeste puternic.

Sofer: „Am semnalizat inainte cu 200 de metri sa schimb directia de mers in stanga, si cand am facut stanga asta nu stiu de unde a aparut si m-a lovit. Avea viteza mare, m-am trezit in sant. Copiii i-a scos afara, ca era lume.”

Ambele masini au ajuns pe santul de pe marginea drumului, si s-au infipt intr-un gard din beton. Cei 4 copii, aflati in autoturismul care intrase in depasire, au fost raniti. Unul dintre ei, in varsta de 13 ani, s-a stins in bratele medicilor, care l-au resuscitat zeci de minute.

Ceilalti 3 copii au fost transportati la spital. Pustii se intorceau de la o competitie sportiva de fotbal de la Drobeta Severin si se indreptau spre Cluj, scrie stirileprotv.ro.

Cei doi soferi au scapat teferi. Amandoi sunt cercetati acum de politisti.

Subcomisar Mihai Pacurar – Politia Rutiera Aiud: „Conducatorul auto al unui autoturims marca VW Golf nu se asigura corespunzator la efectuarea manevrei de viraj si mers spre stanga si intra in coliziune cu un auturism marca Skoda, care se afla in depasirea unei coloane in zona de actiune a indicatorului de depasire interzisa si marcaj simplu longitudinal continuu.”

 

Post-ul Tragedie la Luceafărul Cluj. Un copil de 13 ani a murit apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Decizie definitivă a ÎCCJ. Primăria a furat terenul din Piața Avram Iancu de la Arhiepiscopie

$
0
0

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat, vineri, definitiv în procesul intentat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului contra Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

ÎCCJ a confirmat că aceasta din urmă a furat din pix terenul din Piața Avram Iancu și a dispus rectificarea Cărții Funciare în sensul radierii dreptului de proprietate înscris în favoarea municipiului Cluj-Napoca. Cheltuielile de judecată plătite din bugetul local, pentru toate cele trei faze ale procesului, ajung la peste 13.000 lei, scrie clujust.ro.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei au aflat în urmă cu aproximativ trei ani că terenul pe care l-au primit cu titlu de donaţie în 1923 pentru a construi catedrala nu mai figurează la Cartea Funciară în proprietatea bisericii şi că, în mod ciudat, în momentul în care s-a operat conversia de pe hârtie în format electronic a Cărților funciare de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj terenul a fost trecut la proprietar municipiul Cluj-Napoca.  Astfel că, în 2014, Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului Feleacului şi Clujului a pornit procesul cu Primăria Cluj-Napoca pentru a-şi redobândi dreptul de proprietate asupra terenului de 1,1 hectare din Piaţa-Avram Iancu, folosit ca parc public.

În 9 iunie, Înalta Curte a pronunțat decizia definitivă în acest caz: ”Respinge recursul formulat de recurentul-pârât-reclamant municipiul Cluj-Napoca împotriva deciziei din 17 iunie 2016, pronunţată de Curtea de Apel Cluj – ca nefondat. Obligă pe recurent la plata sumei de 5676 lei către intimata Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, reprezentând cheltuieli de judecată. Definitivă.”

La Curtea de Apel Cluj a fost respins ca nefondat apelul declarat de municipiul Cluj-Napoca împotriva sentinţei civile dată de Tribunalul Cluj. Municipiul a fost pus la plata a 3.000 lei, cheltuieli de judecată în apel.

Prin sentința Tribunalului, rămasă definitivă, s-a constatat că reclamanta, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a dobândit dreptul de proprietate asupra imobilului în baza contractului de donaţie din data de 30 ianuarie 1923, încheiat cu municipiul Cluj-Napoca și s-a dispus rectificarea înscrierilor din CF. Cheltuieli de judecată la fond au fost în sumă de 5300 lei.

În 2012 Primăria a inițiat demersuri pentru a construi un parking subteran în Piața Avram Iancu, însă Arhiepiscopia s-a opus proiectului. În 2013, după ce a revenit Emil Boc ca primar, cartea funciară a fost modificată în favoarea Primăriei.

Post-ul Decizie definitivă a ÎCCJ. Primăria a furat terenul din Piața Avram Iancu de la Arhiepiscopie apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Bucureștiul, detronat de Cluj-Napoca pe piața investițiilor imobiliare

$
0
0

Capitala României începe să nu mai fie văzută drept cea mai importantă piaţă pentru investiţii în imobiliare, dezvoltatorii fiind tot atraşi de pieţele din țară, unde cererea pentru locunţe începe să capete o dimensiune tot mai mare, potrivit datelor furnizate de târgul imobiliar naţional tIMOn.

Astfel, în Cluj-Napoca, unde piaţa imobiliară este similară cu cea din capitală atât din punctul de vedere al preţurilor pe metru pătrat, cât şi din punctul de vedere al cererii pentru locuinţe noi, sunt preconizate do­uă proiecte rezidenţiale de 260 de apartamente, respectiv 120 de apartamente care vor fi realizate de un dezvoltator belgian şi de un dezvoltator român.

În acelaşi timp, se remarcă un interes crescut pentru oraşul Constanţa, pe fondul turismului din zonă, cererea pentru locuinţe situate mai ales în apropiere de staţiunea Mamaia crescând substanţial în ultimii ani, conform portalului zf.ro.

Braşovul este un alt oraş important pe harta investiţiilor pe care dezvoltatorii l-au ales pentru construirea de locuinţe. Aici se remarcă un interes pentru proiectele premium dezvoltate în zona centrală a oraşului, dar şi pentru alte proiecte rezi­denţiale cum ar fi cel localizat la poalele rezervaţiei naturale Lempeş.

Post-ul Bucureștiul, detronat de Cluj-Napoca pe piața investițiilor imobiliare apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Tone de produse periculoase confiscate de poliţişti

$
0
0

Polițiștii au confiscat 2.500 kg şi 388 l de substanţe toxice folosite pentru protecţia plantelor, în urma unei acţiuni desfăşurate în 18 județe pentru verificarea respectării legislației în domeniul operațiunilor cu substanțe periculoase.

Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a coordonat o acţiune la nivel naţional pentru verificarea respectării prevederilor legale de către agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor.

Polițiștii au acționat în județele Cluj, Alba, Bistrița – Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara,  Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea.

Poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanțe periculoase, cu sprijinul unităţilor fitosanitare, Gărzii de Mediu şi al inspectoratelor teritoriale de muncă, au efectuat verificări şi controale la 626 de agenţi economici care efectuează operaţiuni cu acest tip de produse.

În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 74 de infracţiuni, dintre care 51 privind protecţia mediului, 18 prevăzute de Codul Penal și 5 la alte legi speciale. Pentru comiterea acestor fapte, poliţiştii cercetează 72 de persoane.

Pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 63 de sancţiuni contravenţionale, de 113.280 de lei. Ca măsură complementară, poliţiştii au indisponibilizat în vederea confiscării 2.446 kg și 388 l de diverse produse de protecţie a plantelor.

Polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au prins în flagrant delict o persoană din comuna Vorona, județul Botoșani, în timp ce oferea spre comercializare, ca fiind produse de protecție a plantelor, 50 l de substanțe chimice necunoscute, ambalate în recipiente cu capacitatea de 10 l, din plastic, neetichetate, care emanau un miros puternic înțepător.

Tot cu această ocazie, în portbagajul autoturismului au mai fost descoperite 10 recipiente a câte 500 g, inscripționate cu litere chirilice, erbicide susceptibile a fi contrafăcute. Substanțel au fost introduse ilegal în țară, fără documente justificative.

Acum se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice, introducerea sau scoaterea din ţară, fără drept de substanţe toxice ori materiale chimice periculoase și punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.

Polițiștii specializați în substanțe periculoase au efectuat verificări la punctul de lucru al unei firme din localitatea Retiș, județul Sibiu. În urma controlului au identificat 11.200 kg de îngrăşăminte chimice – carbonat de calciu, care erau depozitate în spaţii neprotejate, pe câmp, la marginea suprafețelor agricole din localitățile Retiș și Movile, în scopul utilizării în producția agricolă.

Polițiștii au întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.

Post-ul Tone de produse periculoase confiscate de poliţişti apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Trofeul TIFF revine unui film georgian. Lista câștigătorilor

$
0
0

Filmul „Familia mea fericită” a câştigat, sâmbătă, Trofeul Transilvania al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Premiul Publicului revenind peliculei „Patră pe inimă”. În cadrul galei de sâmbătă seară actorul Alain Delon a primit premiul pentru întreaga carieră, actriţei Tora Vasilescu i-a fost decernat un premiu de excelenţă, în timp actriţa Violeta Andrei a fost, de asemenea, premiată pentru întreaga carieră, relatează News.ro.

 

Trofeul Transilvania- marele premiu al TIFF- a revenit peliculei „Familia mea fericită”, o coproducţie Georgia – Germania-Franţa, în regia lui Simon Gross şi Nana Ekvtimishvili. Pelicula spune povestea Mananei, care în seara celei de-a 52-a aniversări îşi ia familia prin surprindere anunţând că pleacă. Ea este măritată de 30 de ani şi locuieşte într-un apartament cu patru camere alături de soţ, părinţi, cei doi copii şi ginerele ei. La început, familia nu o ia în serios, dar Manana îşi face valiza şi pleacă, lăsându-şi rudele cu numeroase întrebări cu privire la ce se va întâmpla cu ea, dar şi de motivele plecării sale. Filmul a mai primit un premiu pentru cea mai bună regie la Sofia, în 2017, iar la TIFF a pelicula şi-a adjudecat de asemenea şi Premiul pentru cea mai bună interpretare, acordat actriţei care o joacă pe Manana, Ia Shugliashvili.

În cadrul galei de sâmbătă de la TIFF, actorul francez   Alain Delon, 81 de ani, a primit Premiul pentru întreaga carieră, el afirmînd în faţa publicului – care l-a aplaudat minute în şir – că ceea ce şi-a dorit cel mai mult în viaţă a fost să facă ce îşi doreşte şi că actoria este cea mai frumoasă meserie din lume.

Printre câştigătorii galei din acest an a TIFF se numără şi actriţa Tora Vasilescu, cea care a primit Premiul de Excelenţă.

Surpriza serii a fost anunţată de directorul TIFF, Tudor Giurgiu, care i-a acordat actriţei Violeta Andrei un premiu pentru întreaga carieră.

 

Premiul publicului a fost decernat peliculei „Piatră pe inimă”, în regia lui Gudmundur Arnar Gudmundsson, în timp ce Premiul publicului Cinepub pentru cel mai popular film românesc a ajuns la filmul „Planeta Petrila”, de Andrei Dăscălescu.

La eveniment a fost prezent şi Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu. Acesta a discutat  despre problemele generate de Ordonanţa 91, asigurându-i pe cei prezenţi că va încuraja orice demers care vizează o dezbatere pe tema legii cinematografiei.

„Nu ştiu dacă are legătură cu ordonanţa, dar îmi vine in minte o replică din «Samuraiul»: «Nu există singurătate mai mare decât cea a unui samurai. Poate cea a unui tigru în junglă». Sunt de acord că trebuie o dezbatere reală despre cum putem îmbunătaţi cinematografia, avem nevoie de legislaţie la nivelul anului 2017. Dar într-o pălărie foarte mare . Voi iniţia o dezbatere reală pe marginea viitorului cinematografiei romaneşti”, a spus ministrul Culturii.

News.ro vă prezintă lista premiilor acordate în cadrul TIFF 2017, în ordinea în care acestea au fost decernate:

Premiul  Juriului Tinerilor francofoni- „Efectul acvatic”, în regia lui Solveigh Anspach

Vila Kult Residency Award- „La Civil”, în regia Teodorei Ana Mihai

CoCo Award- „The Island”, în regia lui  Dumitru Grosei

Servicii de post producţie oferite de Chainsaw Europe – „The man who surprised Everyone”, regia  Natalia Merkulova/Alexey Chupov

Romanian Film Centre and DACIN SARA Prize- „La Civil”, regia Teodora Ana Mihai

Eurimages co-production development award- „The Empty House”, în regia lui Rati Tsiteladze

Premiul Fipresci „Dezîndrăgostire”, în regia lui Stergios Starchos

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre- „Panta”, în regia lui Tim Egan

Premiul Publicului- „Piatră pe inimă”, în regia lui Gudmundur Arnar Gudmundsson

Premiul publicului Cinepub pentru cel mai popular film românesc- „Planeta Petrila”, în regia lui Andrei Dăscălescu

Premiul Zilele Filmului Românesc-secţiunea scurtmetraj- „Scris/Nescris”, în regia lui Adrian Slişteanu

Premiul Zilei Filmului Românesc- „Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude

Premiul pentru cea mai bună interpretare- Ia Shugliashvili , pentru rolul din „Familia mea fericită”

Premiul Special al Juriului- „Tărâmul binecuvântat”, în regia lui Francis Lee

Premiul de Excelenţă- Tora Vasilescu

Premiul pentru cea mai bună regie- „Piatră pe inimă”, în regia lui Gudmundur Arnar Gudmundsson

Premiul pentru întreaga carieră- Violeta Andrei

Trofeul Transilvania- „Familia mea fericită”, regia Nana Ekvtimishvili şi Simon Gross

Post-ul Trofeul TIFF revine unui film georgian. Lista câștigătorilor apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Afaceri cu blocuri, contabili şi NUP-uri

$
0
0

Contabilul clujean Călin Rareş Păcurar, asociat cu Pop Cristian Ioan construiesc un bloc de locuinţe şi birouri/spaţii comerciale pe strada Decebal, vizavi de sediul Eon. Ţinând cont că firma care este beneficiarul investiţiei, SC Decebal Residence a fost deschisă în martie anul acesta se presupune că banii provin din fondurile proprii ale celor doi asociaţi. Pop este unul dintre foştii proprietari ai fostului club Bamboo din Piaţa Mihai Viteazu. În urmă cu câţiva ani, afaceristul clujean Mihael Seles l-a acuzat pe contabilul Păcurar că i-ar fi tras câteva ţepe în cadrul unor afaceri de sute de mii de euro. Cazul a ajuns pe masa procurorilor care au soluţionat dosarul cu soluţia de neîncepere a urmăririi penale în favoarea contabilului.


Până acum câteva luni, pe strada Decebal nr 100 – 102 era o casă de locuit şi un magazin cu piese auto. În februarie anul acesta, soţii Georgeta şi Gheorghe Păcurar au obţinut o autorizaţie de construcţie la adresa respectivă de edificare a unui bloc cu destinaţie mixtă şi cu un regim de înălţime de S+P+Mez+4E. Casele au dispărut, iar acum beneficiarul acestei investiţii imobiliare este firma Decebal Residence înfiinţată în martie 2017 de către doi asociaţi: POP CRISTIAN IOAN şi PĂCURAR RAREŞ CĂLIN. Cum firma este proaspăt deschisă, se presupune că aportul financiar necesar pentru edificarea blocului, fiind vorba de câteva sute de mii de euro, vine din partea celor doi acţionari.

Cristian Pop este un investitor imobiliar din Cluj Napoca şi unul dintre foştii patroni al clubului Bamboo care a funcţionat la ultimul etaj al parkingului de la Mihai Viteazu.

Călin Păcurar este auditor financiar, contabil şi practician în insolvenţă. În urmă cu câţiva ani el a fost acuzat de un om de afaceri din Cluj Napoca, Mihael Seles, de înşelăciune. Pe de o parte, a fost vorba de o afacere cu un teren de pe strada Calea Turzii, iar pe de alta despre o serie de tranzacţii cu acţiunile unei fabrici de scaune.

Însă, Păcurar spune că investiţia realizată prin intermediul Decebal Residence SRL nu are nici o legătură cu afacerile care au avut loc în urmă cu câţiva ani, banii pentru edificarea proiectului provenind din cu totul alte surse.

”Banii pentru această investiţie nu au nici o legătură cu acea afacere, aici fiind vorba de o investiţie în trei. Este vorba de proprietarul terenului, Gheorghe Păcurar, de asociatul meu din firma Decebal Residence, Cristian Pop, care a făcut mai multe investiţii de acest gen.

Revenind la afacerea cu Seles, de care m-aţi întrebat iniţial, vreau să vă spun că singura mea legătură cu acea afacere a fost faptul că medicul de familie al copilului meu deţinea terenul si asta a fost singura mea legătură cu acea afacere. Dacă autorul articolului m-ar fi contactat aş fi putut atunci să îi explic cum stă toată situaţia, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Oricum, plângerea penală s-a soluţionat cu o soluţie de neîncepere a urmăririi penale, iar în urma procesului, Seles şi-a retras plângerea şi a rezolvat situaţia cu proprietarul terenului, însă eu am rămas cu reputaţia pătată”, spune Călin Păcurar.

 

Afaceri clujene

Gazeta de Cluj a publicat un articol referitor la o afacere imobiliară în care erau menţionate mai multe nume de afacerişti clujeni printre care cel al contabilului Călin Păcurar şi al lui Mihael Seles.

”Seles Mihael a constituit societatea Dacca Grup SRL, alături de soţia sa, Seles Laura şi un partener, pe nume Simon Cânpean.  La scurt timp după constituirea firmei, acesta din urmă i l-a prezentat lui Seles Mihael pe Rareş Păcurar care prin firma lui de consultanţă, Business Suport Consulting SRL, urma să se ocupe de contabilitatea firmei Dacca SRL şi a celorlalte societăţi la care Seles Mihael avea participaţii. Rareş Păcurar urma să devină consultantul pentru proiecte de construcţii al lui Seles Mihael, contra sumei de 5000 de euro, sumă plătită de acesta fără a primi vreun document justificativ sau chitanţă. Rareş Păcurar, i-a propus lui Seles Mihael să constituie o nouă societate, care ulterior avea să se numească Build Investment Development SRL, pe scurt BID, prin care să desfăşoare un proiect imobiliar de amploare. Condiţiile afacerii erau următoarele: Rareş Păcurar urma să contribuie la capitalul societăţii cu un teren pe care avea un antecontract de vânzare-cumpărare, teren situat pe Calea Turzii în suprafaţă de 1300 mp, antecontract semnat cu o certă familie Corpodean; în schimb, Seles Mihael urma să finanţeze proiectul imobiliar care urma să se desfăşoare, la care urma să contribuie cu fonduri proprii. Pentru a întări perspectiva profitului care avea să urmeze, Rareş Păcurar a insistat pe lângă partea vătămată, spunându-i acesteia că are deja un client, mai precis compania de software Endava, firmă care avea să cumpere 1000 mp din suprafaţa construită totală de 1300 mp, pentru suma de 1.350.000 de euro, respectiv 1350 euro/mp.  În plus, Endava, prezentă prin Silvia Banabic şi Călin Văduva, avea să contribuie la construcţia imobilului prin diverse plăţi în avans, respectiv 100.000 de euro din start, 300.000 de euro la data începerii lucrărilor şi restul la semnarea contractului autentic”, arăta articolul respectiv.

Păcurar i-a cerut lui Seles Mihael să-i achite în avans profitul care i-ar reveni, adică aproximativ 200.000 de euro, înainte de constituirea societăţii BID sau de realizarea construcţiei imobilului. Seles Mihael, fără a suspecta ceva, i-a spus contabilului că nu deţine suma respectivă, dar că îi poate da acestuia în schimb două apartamente. Considerând că cele două apartamente valorau 255.000 de euro, acesta se obliga să-i restituie suma de 55.000 euro diferenţă până în data de 30 noiembrie 2008. La data de 28 iulie 2008 cei doi au perfectat două antecontracte de vânzare-cumpărare, unul pe un apartament situat în Bună Ziua, şi altul pe strada Câmpului, apartament în care Seles Mihael locuia împreună cu familia. La numai o lună după aceea, Rareş Păcurar l-a chemat pe Seles Mihael pentru a semna un act din care să rezulte faptul că acesta a vândut mai departe apartamentul şi demisolul de pe strada Bună Ziua către Răzvan Preda, unul dintre clienţii săi.

În iulie 2009, Seles Mihael a fost anunţat de către contabil că acesta s-a înţeles cu asociatul lui din firma Dacca SRL, Simion Câmpean, să îl împuternicească pe el să-i cesioneze părţile sociale pe care le deţine la valoarea nominală de 80 de RON, pe motiv că acesta nu vroia să se întâlnească cu el. După ce la data de 18 august 2009, Rareş Păcurar i-a prezentat lui Seles Mihael o copie după procura specială pe care o primise de la Simion Cânpean prin care el era împuternicit să semneze orice act în numele firmei Dacca SRL,  contabilul i-a amintit că ar trebui să îi precizeze un termen până la care urmează să elibereze apartamentul în care locuia, pentru a-l vinde mai departe lui Răzvan Preda, cel mai bun client al său.

La scurt timp, Rareş Păcurar l-a ameninţat pe Seles Mihael că, dacă nu-i predă apartamentul din Bună Ziua, apartament în care stătea alături de familie, urma să vândă părţile sociale din Dacca SRL, pe care le controlează datorită procurei de la Simion Câmpean, cu 75.000 de euro unor asociaţi ai acestuia din firma  Eurogloria SRL , cu care ştia că are neînţelegeri.


Plângere penală soluţionată cu NUP

Seles Mihael a făcut o plângere penală împotriva lui Rareş Păcurar, pentru infracţiunile prevăzute de art.215, alin 1 şi 3 Codul Penal,  de art. 194 CP şi art. 193, mai precis înşelăciune, şantaj şi ameninţare. Plângerea a fost soluţionată cu o soluţie de neîncepere a urmăririi penale. În motivarea ordonanţei de neîncepere a urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, şantaj şi ameninţare, se reţine că pentru existenţa infracţiunii prevăzute de art. 215 CP (înşelăciune) este necesară o acţiune de inducere şi menţinere în eroare cu prilejul încheierii sau executării unui contract, în aşa fel încât fără această inducere în eroare, cel înşelat nu ar fi contractat, apreciindu-se totodată că în speţă acest lucru nu a fost dovedit.

Post-ul Afaceri cu blocuri, contabili şi NUP-uri apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Aiud Leaks: Deţinuţii îşi taie degetele pentru o ţigară primită de la gardieni

$
0
0

Gazeta de Cluj a formulat mai multe cereri către conducerea Penitenciarului Aiud pentru a realiza un interviu cu interlopul Ion Clămparu. De fiecare dată un răspuns standard şi fără bază reală a sosit din partea directorului Valentin Nazare, care susţine cu vehemenţă că nu are un spaţiu în care să se poate desfăşura întâlnirea cu deţinutul şi totodată că trebuie să aloce personal special pentru realizarea materialului, dat fiind că Ion Clămparu este considerat unul dintre cei mai periculoşi încarceraţi de la Aiud.


Însă, încercările noastre de a vorbi cu Clămparu nu s-au oprit la cererile în baza legii. În urmă cu ceva timp un deţinut a fost eliberat din Penitenciarul Aiud pentru că i s-a terminat perioada dată în sentinţa definitivă primită. După mai multe insistenţe, acesta a acceptat să vorbească despre condiţiile din interiorul închisorii, dar şi despre subiectul ce încă prezintă interes atât pentru Gazeta de Cluj cât şi pentru televiziunile naţionale. Cu toate acestea, bărbatul susţine că nu doreşte să îi fie dezvăluită identitatea, dat fiind faptul că pe lângă teroarea la care a fost supus în închisoare, a primit numeroase ameninţări ca în cazul în care va depune plângeri împotriva personalului viaţa lui va fi în pericol. Astfel, precum unei proceduri de protejare a unui denunţător(vezi cazul URSACHE de la DNA în dosarul Mită la CJ) îl vom ”boteza” pe fostul deţinut cu numele de Florescu.

NAC02. MADRID, 31/01/2012.- El rumano Ioan Clamparu, "Cabeza de cerdo", a su llegada a la Audiencia Provincial de Madrid, para juzgarle junto a otros nueve presuntos miembros de su banda acusados de traer a España a jóvenes compatriotas con la falsa promesa de darles un trabajo y obligarlas después a ejercer la prostitución. EFE/Juanjo Martín

Presaţi să se auto-mutileze

Unul dintre aspectele relatate de sursă prezintă comportamentul inuman al personalului din Penitenciarul Aiud. Florescu susţine că deţinuţii care au probleme mintale sunt jucăriile preferate ale gardienilor, care îi instigă la auto-mutilare.

„Deseori personalul din penitenciar căuta ”acţiune”. Una dintre metodele lor preferate era aceea de a-şi bate joc de deţinuţii cu probleme mentale sau care aveau vicii. Gardienii promiteau ţigări acestora în schimbul executării unor porunci date de ei. Unul dintre cazuri, bine-cunoscut la nivelul penitenciarului era cel al unui deţinut care avea probleme cu capul şi care era în stare să facă orice pentru a putea fuma o ţigară. Cazurile de acest gen sunt mană curată pentru personalul de acolo. Astfel, doi gardieni i-au promis acestuia că îi dau o ţigară dacă îşi taie singur un deget. L-au presat de mai multe ori şi i-au făcut în ciudă, chiar fumând de faţă cu el, până când omul a cedat nervos şi a ascultat porunca acestora. A fost un episod îngrozitor şi traumatizant pentru cei care eram în apropierea lui. Omul practic urla de durere ca din gură de şarpe.

Odată ce s-au convins cât de uşor îl pot manipula şi instiga să îşi facă rău, după un timp, gardienii respectivi l-au mai convins pe acesta să îşi taie încă un deget de la mână. Tot în schimbul unei ţigări.

Ţin minte că a doua oare gluma s-a îngroşat. Era sânge peste tot” povesteşte Florescu.

 

Nu este un caz singular

Gazeta de Cluj scria despre mărturia unui deţinut, fost coleg de celulă cu interlopul Ovidiu Roja, care a fost transferat de la Gherla la Aiud. Aflat în faţa judecătorului de la Tribunalul Cluj, pentru a da declaraţii cu privire la perioada în care a fost încarcerat. Vorbim de Androne Nicolae Marian care era încarcerat pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de furt.

Androne susţine că deşi le-a făcut pe plac gardienilor şi doamnei procuror semnând un denunţ gata formulat împotriva lui Roja, a fost mutat în penitenciarul Aiud, unde a fost bătut ajungând la spital în stare gravă şi având nevoie de intervenţii chirurgicale.

„Arăt că audierea mea făcută de acea doamnă procuror s-a desfăşurat astfel: dânsa a consemnat pe calculator ce a considerat de cuviinţă fără să mă întrebe nimic. Mai apoi mi-a dat declaraţia să o citesc probabil pentru a ştii ce să spun la judecător, după care am plecat. Ulterior, eu am fost dus la penitenciarul Aiud, unde am fost bătut de gardienii de acolo şi cred că acest lucru mi s-a întâmplat pentru ca ei să se asigure că voi  declara cele consemnate de doamna procuror” , spune Androne.

lacatus elisei

Un alt fost deţinut în Penitenciarul Aiud este Lăcătuş Elisei, cel care a fost implicat împreună cu fratele său Dafinel Muncaciu în celebra bătaie din 2016 de la Târgul de Maşini din Gilău. La fel ca şi ceilalţi, Elisei a vorbit despre traumele suferite în perioada de arest preventiv.

Iată ce consemnează grefierul, în încheierea penală, după cele afirmate de Elisei Lăcătuş: „Inculpatul (n.red. Lăcătuş Elisei), având ultimul cuvânt, arată că în aceste patru lui în arest preventiv petrecute în Penitenciarul Aiud(…) au fost foarte grele pentru el, în primul rând pentru că este nevinovat pentru faptele din prezentul dosar. Mediul din aceste locuri de deţinere este toxic şi îi este greu să supravieţuiască FIZIC şi PSIHIC(…). Arată că în perioada de arest preventiv a suferit de diferite afecţiuni din cauza mediului insalubru de la locul de deţinere, i s-a lut din pachet şi a fost ameninţat, Oamenii care se află în penitenciare trebuie reabilitaţi, nu maltrataţi. Arată că este nevinovat şi adevărul va ieşi la iveală”.

 

Fricile directorului

Florescu a vorbit şi despre modul în care directorul Penitenciarului Aiud refuză să se supună transparenţei publice. Potrivit acestuia, au existat mai multe demersuri făcute de alţi deţinuţi care voiau să denunţe în presă abuzurile din interiorul penitenciarului, însă aceştia s-au lovit de refuzul inexplicabil dat de directorul Valentin Nazare.

„Nu ne lasă să vorbim despre ce se întâmplă acolo. Au ei oameni în presa locală la care le dau anumite informaţii ce sunt departe de realitate. La Clămparu din câte am auzit a încercat o televiziune naţionala foarte cunoscută să facă şi ei un interviu cu el. În prima fază directorul a spus că se mai gândeşte şi le-a cerut acestora o listă cu întrebările pe care i le vor pune lui Clămparu. Din câte ştiu, omul a scris o mulţime de foi prin care le răspundea celor de la TV însă acele răspunsuri nu au mai ajuns niciodată la reporteri. Le-au spus şi lor ca dumneavoastră că nu există spaţiu unde să se realizeze interviu ”, mai arată sursa.

Întrebat de ce crede că executivul Penitenciarului Aiud se fereşte de transparenţă publică, Florescu susţine că ”mulţi dintre cei care sunt acolo sunt torturaţi de-a binelea. Personalul este de nestăpânit. Bine, nu toţi, dar există câteva bisericuţe ce te tratează în aşa fel încât nu mai ieşi întreg de acolo. Cum ar fi să aibă acces presa la vorbitor? Cum ar fi să vadă că deţinutul ce se prezintă pentru a relata cum e viaţa în puşcăria de acolo vine plin de vânătăi pe corp şi faţă? Sunt gardieni care fac percheziţii abuzive în celulă şi îţi plantează elemente incriminatorii. Apoi vin procurorii şi jap colectează raportul ce îi ajută să convingă instanţa ca meriţi încă jumătate de an de preventiv?”.

Sunt o mulţime de semne de întrebare cu privire la managementul exercitat de directorul Penitenciarului Aiud, Valentin Nazare. Mai mult, în toamna anului trecut  directorul instituţiei a fost subiectul unei anchete a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) pentru nereguli în legătură cu derularea concursului pentru ocuparea a 8 posturi de agent în operativ.

Comisarul Şef Valentin Nazare, directorul penitenciarului şi preşedintele comisiei de concurs este suspectat de nereguli în legătură cu derularea concursului pentru ocuparea a 8 posturi de agent în operativ.

„Concret acesta, în calitatea de preşedinte al comisiei de concurs, a dispus repetarea unor etape din cadrul probei sportive şi descalificarea unor candidaţi, după ce aceştia fuseseră deja declaraţi admişi, în final rămânând în concurs, pentru restul de probe, un număr de candidate egal cu numărul posturilor disponibile.

Datele preliminare arată că acesta a încercat să intimideze candidatele descalificate obligându-le chiar să semneze o declaraţie prin care se angajează să nu conteste şi să nu facă plângere în legătură cu cele petrecute. În baza acestor declaraţii conducerea penitenciarului a dezinformat ANP şi publicul susţinând că repetarea probelor s-a făcut la iniţiativă candidaţilor deja admişi” afirmau cei de la ANP în 2016.

valentin nazare

Luat în vizor de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor 

„Opriţi-vă, domnule director Valentin NAZARE, coborâţi din caruselul aroganţei şi lăsaţi angajaţii Penitenciarului AIUD în pace!

Puşcăria nu e o mahala, ci este o instituţie a statului care se conduce după nişte reguli ce trebuie respectate. Modul soldăţesc, neîndemânatic şi lipsit de viziune cu care conduceţi Penitenciarul Aiud ne demonstrează că modelul de sistem penitenciar modern nu a ajuns în unitatea dumneavoastră.

Domnule Valentin NAZARE, mai sunteţi fiinţă umană, sau v-aţi spiritualizat de tot? Sper să mai fiţi ca să puteţi sa înţelegeţi ce scriem în prezentul articol.

Vă sugerăm să nu deveniţi soacra Penitenciarului Aiud în plin bufeu de menopauză, ori sperietoarea subalternilor şi bucuria celor după care plânge ospiciul. Suntem sătui de şefi torţionari. Vişinescu tocmai a fost condamnat. El este primul torţionar al deţinuţilor, dumneavoastră aţi fi primul torţionar al angajaţilor.

Lăsăm descrierile comportamentale ale domnului Valentin NAZARE şi sugestiile noastre şi semnalăm opiniei publice că domnul director al Penitenciarului Aiud a aplicat un adevărat cap în gură Regulamentului privind siguranţa locurilor de deţinere, deoarece organizarea şi executarea serviciului de pază, escortare, însoţire şi supraveghere a persoanelor private de libertate din Penitenciarul Aiud nu se efectuează în conformitate cu prevederile acestui Regulament.

Regulamentul privind siguranţa locurilor de deţinere obligă personalul din penitenciare să respecte întocmai prevederile acestuia, obligaţie ce incumbă inclusiv domnului Valentin NAZARE.

Vă semnalăm câteva disfuncţionalităţi identificate în executarea serviciului de pază, escortare, însoţire şi supraveghere a deţinuţilor din unitatea pe care o conduceţi:

deficienţe în planificarea personalului: în serviciul supraveghere, în serviciul de pază, în posturile de acces, în serviciul de escortare şi deficienţe în planificarea membrilor echipei operative speciale.

Vă atragem atenţia cu acel bun-simţ de care dumneavoastră aveţi nevoie în relaţia cu subordonaţii, domnule Valentin NAZARE, că legea, indiferent dacă este bună sau rea, trebuie respectată necondiţionat, respectarea acesteia nefiind facultativă.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) vă atrage atenţia, domnule Valentin NAZARE, că nerezolvarea problemelor identificate şi semnalate de preşedintele Sindicatului Liber din Penitenciarul Aiud, Daniel PASC, va conduce inevitabil la ineficienţa tuturor activităţilor în unitatea pe care o conduceţi şi, inevitabil la acumulări de tensiuni în rândul angajaţilor”, semnau cei de la FSANP.

Tot Federaţia Sindicatelor îl acuzau pe Nazare şi de tratament discriminatoriu între angajaţi. Lucru care s-a moştenit mai departe, personalul aplicând metoda asupra deţinuţilor. Potrivit surselor, acel tratament discriminatoriu între angajaţi însemna că directorul închidea ochii la abuzurile comise de cei aflaţi în subordinea lui, ba mai mult, circulau zvonuri că unele dintre acestea erau de fapt ordine în aplicare date de el.

Post-ul Aiud Leaks: Deţinuţii îşi taie degetele pentru o ţigară primită de la gardieni apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Spectacol de la Teatrul Maghiar Cluj merge la două festivaluri

$
0
0

Spectacolul În adâncuri de Maxim Gorki, regia: Yuri Kordonsky, distins recent cu premiul UNITER pentru cea mai bună regie a anului 2016, participă în luna iunie la două importante festivaluri de teatru. Astfel, luni, 12 iunie, În adâncuri se va juca la Sibiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru, iar miercuri, 14 iunie este programat la Festivalul Național de Teatru de la Pécs.

Dintre toate scrierile lui Gorki, În adâncuri este piesa cea mai inspirantă, cea mai contradictorie, cea mai frumoasă și mai relevantă pentru zilele noastre. Într-un limbaj universal valabil, sunt abordate teme precum singurătatea individului, a unei comunități, izolarea unei naţiuni sau a unei ţări, confruntarea constantă dintre individualitate şi nevoia de a te integra în societate.– declara regizorul Yuri Kordonsky.  

Din distribuție fac parte actorii: András Hatházi, Imola Kézdi, Éva Imre, Gábor Viola, Loránd Farkas, Júlia Laczó, Anikó Pethő, Sándor Keresztes, Ervin Szűcs, Miklós Bács, Áron Dimény, Zsolt Bogdán și Péter Árus. La realizarea spectacolului au contribuit: Dragoș Buhagiar, scenograf; András Visky, dramaturg; Noémi Vajna, asistent de regie și dramaturgie; Ioana Popescu, asistent scenografie și Zoltán Horváth, corepetitor.

În adâncuri este programat la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, pentru ultima oară în această stagiune, miercuri, 21 iunie, ora 19.00.

Post-ul Spectacol de la Teatrul Maghiar Cluj merge la două festivaluri apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 39314 articles
Browse latest View live