Quantcast
Channel: Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 39125 articles
Browse latest View live

150 de amenzi în 4 ore

$
0
0
Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca în colaborare cu specialişti din cadrul Gărzii Financiare, efective de jandarmi şi poliţişti locali au desfăşurat o acţiune cu
efective mărite pe raza municipiului de reşedinţă.În urma activităţii desfăşurate au fost 

aplicate 155 sancţiuni contravenţionale, au fost legitimate 373 de persoane şi s-au constatat
10 infracţiuni.Poliţiştii au ridicat în vederea confiscării aproape o tonă de legume –
fructe, fără acte de provenienţă.Totodată poliţiştii Biroului Rutier Cluj-Napoca în colaborare 

cu Serviciul Rutier şi Poliţia Locală Cluj-Napoca au acţionat în intervalul orar 06.00- 10.00 în
zona străzilor Calea Turzii, Observatorului, Frunzişului, Calea Floreşti, Corneliu
Coposu pe linia respectării regimului legal de viteză şi acordării de priorităţii şi
în zona pieţelor Unirii şi Mărăşti pentru sancţionarea conducătorilor auto care
opresc/parchează ilegal în zona staţiilor mijloacelor de transport în comun,
respectiv standuri de taxi.
• Sancţiuni contravenţionale aplicate la OUG 195/2002: 51
-21 nerespectarea vitezei regulamentare
-17 oprire neregulamentară
-9 alte abateri
-4 neacordare de prioritate pietonilor
• Permise de circulaţie ridicate în vederea suspendării: 4
• Certificate de înmatriculare retrase: 2

Criminal prins după mai puţin de o lună

$
0
0
În cursul zilei de ieri, 3 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de
Investigaţii Criminale l-au depistat pe S. Pavel de 52 ani, din Dej, ca fiind
principalul suspect de săvârşirea infracţiunii de omor comisă asupra lui S. Maria,
de 75 ani, din Dej.Din cercetările efectuate s-a stabilit că în 23 octombrie a.c., S. Pavel
a exercitat acte de violenţă asupra lui S. Maria, în timp ce aceasta se afla în
locuinţa ei. Femeia a sesizat poliţia doar în 26 octombrie, deoarece agresorul a
împiedicat-o să facă acest lucru.Victima a fost transportată la spital pentru acordarea de 

îngrijiri medicale,ulterior în urma leziunilor suferite a survenit decesul acesteia.
Bărbatul este cercetat penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor
calificat, fiind reţinut de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj pe bază de
ordonanţă pentru 24 de ore. Acesta urmează să fie prezentat instanţei de judecată
cu propunere de arestare preventivă.

Atentie! Radare pe Calea Turzii

$
0
0
În judetul Cluj aparatele radar pot fi amplasate în urmatoare locatii:
- DN 1 E 60 tronsonul Cluj-Napoca - Turda – Feleacu, Tureni;
tronsonul Cluj-Napoca limita cu judetul Bihor – Gilau, Izvorul Crisului,
Poieni;
- DN 1 C Jucu, Fundatura, Gherla, Urisor;
- Autostrada A 3
În municipiul Cluj-Napoca aparatele radar pot fi amplasate pe urmatoarele
artere principale: 21 Decembrie 1989, Calea Turzii, Calea Manastur,
1 Decembrie 1918.

A furat 40.000 de lei dintr-o casa

$
0
0
În urma activitatilor specifice desfasurate de politistii din cadrul Politiei
municipiului Turda a fost identificat si depistat suspectul C. Adrian de 24 ani, din
Turda, iar cu ocazia cercetarilor efectuate s-a stabilit ca acesta, în perioada 22-24
iulie a.c., a patruns într-o locuinta de pe raza municipiului Turda, de unde a
sustras mai multe bunuri în valoare de aproximativ 40.000 lei.Tânarul este cercetat penal sub aspectul savârsirii infractiunii de furt calificat, fiind retinut pe baza de ordonanta pentru 24 de ore.Ulterior instanta de judecata a dispus fata de acesta masura obligarii de a nu parasi localitatea pentru o durata de 30 de zile. 

11EVEN – Un concept extraordinar care va fi lansat in 11.11.2011

$
0
0
1.    Dezvăluiţi-ne mai multe despre acest concept: “11EVEN –  Unsprezece experiente impartasite”. De cine aparţine şi cum a luat naştere?

Acest concept este rodul muncii unei echipe extraordinare. Totul a pornit de la cateva idei, care puse pe hartie au format un concept unitar. Acest material a plecat intr-o buna zi spre cateva adrese de email ale unor oameni pe care-i respect si despre care stiam ca sunt activi, dinamici, orientati catre dezvoltare personala. Feedback-ul a fost fantastic, asa ca ne-am reunit, am facut un plan de actiune si am pornit la drum!

2.    Care este scopul proiectului, ce vă propuneţi să realizaţi prin intermediul lui?

Scopul evenimentelor 11even este de a arata prin discursuri de 11 minute exemple ale esecului, ale provocarilor  si a modului in care ele au contat in dinamica vietii invitatilor nostri. Vom asculta copii si studenti extraordinari, antreprenori, sportivi, medici, avocati, arhitecti, teolegi, etc. O sa fie un mix intre oameni cunoscuti si respectati, dar si persoane fara o expunere media, care au experiente extraordinare ce merita impartasite. Pe termen mediu trebuie sa ne imaginam sute de orase din lume in care audiente de 111 persoane asculta 11 experiente ale unor oameni din comunitate si o platforma online 11even care va gazdui mii de astfel de discursuri din toata lumea.

3.    La câţi participanţi vă aşteptaţi şi cum i-ar putea ajuta pe aceştia participarea la 11even?

Pentru fiecare eveniment 11even exista doar 111 bilete disponibile. Startul aplicatiilor pentru evenimentele 11even este 18 octombrie 2011, insa cine doreste sa participe la evenimentul din Cluj care o sa aiba loc la Best Western Fusion Hotel in 11.11.2011 de la ora 17.00 trebuie sa se grabeasca, pentru ca locurile sunt limitate iar cererea foarte mare.

4.    Cum şi unde ne putem înscrie pentru a fi prezenţi la eveniment? Care sunt costurile de participare?

Singura modalitate de participare la un eveniment 11even este de a intra pe www.11even.ro si de-a aplica pentru un bilet. Vor exista doua tipuri de bilete, o taxa promotionala de doar 11 euro (platibila in lei), si o taxa de 111 lei, care va aduce la pachet pe langa eveniment si un after coktail cu toti invitatii.

5.    În ce alte oraşe vă putem întâlni?

Anul acesta evenimentele 11even au loc simultan in 11 orase, 10 din Romania si Bruxelles. Lista completa a locatiilor 11even poate fi gasita pe site.
6.    Ne puteţi spune câteva nume care vor vorbi în cadrul 11EVEN? Vor fi şi speakeri din Cluj-Napoca?

Intre diverse personalitati din tara care ne-au confirmat prezenta pot sa amintesc pe Liana Stanciu – Magic FM, Dana Deac - TVR, Maria Grapini – om de afaceri si politician, Dan Enescu – directorul spitalului Grigore Alecsandrescu, Radu Moraru – gazda emisiunii Nasul, Fane Tulpan – primul roman pe Everest, John Ketchum – Filminute si multi altii.
La Cluj Napoca o sa avem un eveniment cu totul deosebit, o sa fie un mix perfect intre povesti foarte emotionante venite de la un om care a experimentat lupta cu o boala grava, pana la povesti foarte amuzante legate de o serie de accidente hilare care au marcat o zi aparent normala din viata unui tanar. O sa ascultam experiente impartasite printre altii de Simona Baciu – Fondator al Scolii Internationale, Serban Tiganas – arhitectul sef al Clujului sau Ioana Micu – Artvinium.
La fiecare eveniment 11even al unsprezecelea vorbitor o sa fie ales in saptamana 1-6 noiembrie din randul publicului, asa ca stati alaturi de noi pe pagina de facebook sau pe www.11even.ro pentru detalii!



DESCRIERE:
Cu o experienta de 15 ani in domeniul organizarii de evenimente Ovidiu este creatorul conceptului 11even. Printre multe alte proiecte a organizat primele editii alte TIFF, este fondator al conceptului Community Challenge, precum si curator al TEDxSibiu.

PARTEA COMUNA
Vino sa asculti 11 experiente extraordinare impartasite in cadrul 11even! Vino sa asculti 11 povesti de viata spuse in 11 minute fiecare. In 11 noimebrie poti sa iei parte la lansarea unui concept fantastic! 11even vine in orasul tau! Intra pe www.unuunueven.ro si inregistreaza-te! Salveaza o data unica in istorie pentru o experienta unica in viata ta! Un concept Cityplus si Qualmedia, cu sprijinul Fundatia Post Privatizare, WOW Events, Andrei Photography.
PARTEA LOCALA
In Cluj Napoca, la Best Western Fusion. Sponsori: Banca Transilvania, DPD, Napolact, Cramele Oprisor.

VEZI Cine va analiza licitatiile CJ

$
0
0
Consiliul Judetean a votat in unanimitate lista cu membrii comisiei de verificare a licitatiilor contractelor de achizitii publice din ultimii ani. Fiecare partid a propus cate un reprezentant si un supleant, propunerile finale fiind supuse votului. Comisia va fi formata din Steluta Racolta, de la PDL, reprezentantul UDMR Sztranyiczky Szilard, Ioan Petran, de la PNL, reprezentantul PSD Teodor Pop Puscas si Petre Gus, din partea PRM.
S-au votat mai multe amendamente, deliberativul hotarand ca activitatea comisiei sa se desfasoare pe o perioada de trei luni, cu posibilitate de prelungire. Aceasta va analiza licitatiile organizate de Consiliul Judetean, dar si contractele de concesiune de servicii, bunuri, asociere si inchiriere, din ultimele doua mandate: 2004-2011. Mihaela Rozor a cerut ca membrii comisiei sa fie asistati de doi angajati din executivul administratiei judetene. Au fost nominalizati si confirmati prin vot, astfel, Simona Gacu, secretarul CJ, si Mariana Ratiu, sefa Directiei de Dotare.

Grecia se pregateste de anticipate

$
0
0
Cele doua partide politice principale din Grecia, care au ajuns duminica seara la un acord politic pentru a forma un Guvern de unitate nationala, au convenit ca 19 februarie este data cea mai potrivita pentru organizarea alegerilor anticipate, a anuntat Ministerul elen de Finante.
In cadrul unei intalniri care a avut loc in paralel cu cea a celor doi lideri de partid Giorgios Papandreou si Antonis Samaras, doua delegatii din cadrul Pasok (socialisti) si Noua Democratie (dreapta) au convenit ca "data cea mai potrivita pentru alegerile" anticipate este "19 februarie", a anuntat ministerul intr-un comunicat scurt.

Inflatia ramane in scadere

$
0
0
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, luni, ca pana in primavara anului viitor va continua caderea preturilor, fiind posibil sa se ajunga la o inflatie de 2%  sau mai putin in luna martie, pentru ca apoi aceasta sa creasca spre vara. Potrivit acestuia, BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiectia pentru 2012 a fost redusa de la 3,5% la 3%.

Un fost detinut de la Gherla castiga la CEDO

$
0
0
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat statul roman sa plateasca despagubiri de 10.000 de euro unui fost detinut de la Penitenciarele din Gherla si Baia Mare. Ioan Tudorel Demian a demonstrat in fata judecatorilor de la Strasbourg ca nu a primit ingrijire medicala corespunzatoare pentru diabet in timpul incarcerarii. “In special el a denuntat cantitatea insuficienta de insulina, numarul redus de seringi pentru tratamentul diabetului zaharat, precum si absenta unei diete specifice pentru diabetici”, se arata intr-un document al CEDO.

Pe Edroiu il doare-n cot de Palatul Banffy

$
0
0


Pe Edroiu il doare-n cot de Palatul Banffy

Soarta Muzeului de Arta din Cluj-Napoca a fost discutata in cadrul Consiliului Judetean, odata cu reconfirmarea in functie a directorului Calin Stegerean. S-a amintit despre starea precara a Palatului Banffy, cladirea care adaposteste colectia de arta si de pericolul la care sunt supuse exponatele. Istoricul Nicolae Edroiu, reprezentantul CJ in Consiliul de Administratie al muzeului nu s-a prezentat la nici una din sedintele acestuia.


UPDATE:

Nicolae Edroiu nu cunoaste deloc situatia Muzeului de Arta, iar majoritatea schimbarilor care s-au petrecut acolo le-a aflat de la Gazeta de Cluj. El motiveaza lipsa participarii la sedintele Consiliului de Administratie prin faptul ca a fost in concediu.  

"Nu-i adevarat ca niciodata nu am participat, dar iin ultimul timp acolo  s-a intamplat ceva. Ma gandesc ce voi cere. La ultimele sedinte nu am participat fiindca nu am fost in tara. Acolo directorul are o pozitie mai deosebita. M-am straduit in prima parte a mandatului meu si mai departe nu mai stiu. Puteam sa am o discutie. Nu eram in tara. Asta este raspunsul. Voi vedea ce se intampla. Nu stiu cum e cu directorul. Stiu ca este interimar(n.r. in realitate Calin Stegerean a fost ales director plin de o luna)Stiu. Este confirmat? Acuma aflu. Stiam ca este o alta situatie a dansului. Mai neclara. In prima etapa nu a trecut sau nu stiu", sustine Nicolae Edroiu pentru Gazeta de Cluj.

In sedinta Consiliului Judetean (CJ) de saptamana trecuta, directorul Muzeului de Arta, Calin Stegerean a fost reconfirmat in functie. Consilierii judeteni din opozitie au ridicat mai multe probleme legate de acest subiect, inclusiv faptul ca la dosarul pentru confirmarea in functie lipseste un CV al directorului. Presedintele CJ Alin Tise a amintit ca Stegerean ocupa si in prezent aceasta pozitie in institutia aflata in subordinea forului judetean, nemaifiind nevoie sa fie reluate informatiile pe baza carora a fost prima data in functie. Calin Stegerean a concurat pentru a-si pastra pozitia cu o fosta angajata a Muzeului de Arta, Florica Sima. Aprobarea contractului de management va fi analizata in urmatoarea sedinta a Consiliului Judetean.

Opere de arta in pericol

Consilierul PSD Liviu Medrea a vorbit colegilor sai despre situatia precara in care se afla cladirea care adaposteste acest muzeu si a atras atentia asupra pericolului de degradare la care sunt supuse exponatele. Acesta a aratat ca subsolul cladirii este intr-o faza avansata de degradare, fapt care afecteaza conditiile in care sunt tinute operele de arta de la muzeul clujean. Acesta a explicat ca pentru pastrarea unor exponate de asemenea valoare este nevoie de conditii propice din mai multe puncte de vedere. “Intrebarea mea este daca, la o cladire de patrimoniu cum este aceasta, parametrii reali ai microclimatului, de temperatura, umiditate, ventilatie, pun in pericol integritatea operelor de arta”, a spus Medrea.
Potrivit lui Calin Stegerean, reabilitarea subsolului este una dintre prioritatile in procesul de reabilitare a intregului imobil deoarece acestea ar aduce banii necesari pentru continuarea lucrarilor sau pentru diversele evenimente si expozitii care ar urma sa fie organizate de Muzeul de Arta. “Trebuie sa punem in valoare subsolul de la aripa vestica a cladirii si vom construi sub curtea interioara o sala de 300 de locuri de tip auditorium. Aceste spatii sunt aducatoare de venituri. Ganditi-va ce ar putea insemna pentru bugetul muzeului daca in acel spatiu s-ar putea organiza concerte, proiectii de filme sau conferinte. Mai mult, dorim sa realizam si spatii cu un eufemism de recreere. Asta inseamna restaurant, cafenea, lucruri care se intalnesc in orice muzeu din occident. Aceste lucruri aduc bani catre Muzeul de Arta”, declara anterior directorul muzeului pentru Gazeta de Cluj.

Reprezentantul CJ, absent un an intreg

Medrea a subliniat ca forul judetean ar trebui sa fie informat in legatura cu starea in care se afla cladirea muzeului si conditiile in care ar trebui sa fie tinute exponatele. Acesta a aratat ca, desi sedintele Consiliului de Administratie al muzeului au loc lunar, in ultimul an reprezentantul Consiliului Judetean nu s-a prezentat la nici una dintre ele. Ulterior, Alin Tise a anuntat ca reprezentantul CJ este academicianul Nicolae Edroiu. Din noiembrie 2007, Nicolae Edroiu este directorul Institutului de Istorie „George Bariț” al Academiei Romane din Cluj-Napoca, fiind membru corespondent al Academiei Romane din 1999.
In legatura cu starea deplorabila in care se afla cladiri si monumente-simbol pentru Cluj si esecul autoritatilor de a rezolva aceasta problema, in 2009 Edroiu declarat pentru gazeta de Cluj: „Au fost deficiente in actiunile lor de a stabili prioritatile. Poate au fost si probleme de ordin financiar. Dupa 1990, au fost si dificultati de alt ordin, dar e bine ca au inceput sa se aseze lucrurile si sa se repuna in valoare vechile monumente, care vor fi tratate in aceasta istorie care urmeaza sa fie scrisa. Reabilitarile nu sunt usor de facut, dar speram ca, in timp, lucrurile vor intra in normal. Noi, prin aceasta istorie, incercam sa stabilim acele obiective care trebuie avute in vedere”. Cu toate acestea, academicianul nu pare sa-si dea prea mult silinta pentru a contribui pe cale administrativa la reabilitarea Muzeului in al carui Consiliu de Administratie reprezinta forul judetean.

Diana Gabor


Medicul criminal Teofil Pop si alibiul sau, urmariti pentru malpraxis

$
0
0
Medicul criminal Teofil Pop si alibiul sau, urmariti pentru malpraxis

Curtea de Apel Cluj a amanat pentru a doua oara procesul in care Magdalena Petrescu, medic sef al Serviciului de Anatomie Patologica Cluj din cadrul Spitalului Judetean Cluj este acuzata de neglijenta in serviciu. In jurul acesteia planeaza suspiciunea ca ar fi contribuit la incercarea de musamalizare a uciderii din culpa comise de catre medicul Teofil Pop, seful clinicii Interservisan.

Nu a respectat legea deoarece “cadea noaptea”

Medicul Magdalena Petrescu,  sef al Serviciului de Anatomie Patologica Cluj din cadrul Spitalului Judetean Cluj a ofst condamnata in prima instanta la o pedeapsa de un an cu suspendare, datorita faptului ca ar fi comis o grava neglijenta in servciu. Astfel, in  sarcina ei, s-a decis ca aceasta a comis o autopsie cu 13 ore mai devreme  decat limita legala, care precizeaza ca o autopsie nu poate fi facuta decat la 24 de ore dupa deces. n apararea ei, Magdalena Petrescu a aratat ca s-a grabil cu efectuarea autopsiei deoarece “cadea noaptea” si nici nu a mai apucat sa treaca in registru motivul mortii.
"Probabil ca meningita decedatului se datoreaza perforatiei nazale, care a fost generata de interventia chirurgicala. E adevarat ca la finalul unui raport de autopsie concluzionez ce anume a dus la cauza decesului sau ce anume a provocat afectiunea care a dus la decesul persoanei, dar in cazul decedatului Costea nu am facut referire decat la prezenta meningitei fara sa spun ca aceasta s-ar fi putut instala ca urmare a operatiei de polipi", declara medicul in fata instantei. Urmatorul termen de judecata va avea loc in data de 7 decembrie anul acesta.

In 2007 Magdalena Petrescu efectuase o autopsie asupra corpului unui decedat la doar 11 ore dupa decesul acestuia, persoana in cauza nefiind altcineva decat fostul pacient al sefului Interservisan, Teofil Pop. Pacientul, pe nume Constantin Costea, in varsta de 68 de ani, fosese operat pentru polipi de catre profesorul Teofil Pop, dar murise imediat dupa operatiei. Moartea subita a pacientului dupa o operatie fara un grad prea mare de complexitate a dus la trimiterea in judecata a sefului Interservisan, sub acuzatia de ucidere din culpa. La dosarul acestuia, exista si o expertiza medico-legala al Institutului de Medicina Legala Cluj, care arata ca intre operatia de polipi efectuata si decesul victimei exista un raport de cauzalitate. Dintre cei trei medici de la IML care s-au ocupat de raportul de expertiza, doi dintre acestia considera ca este foarte probabil ca moartea pacientului sa fi survenit datorita nerespectarii protocoalelor medicale in timp ce al treilea, apropiat de-al lui Teofil Pop, sustine contrariul.
Astfel, medicul legist Cristian Gherman, a declarat ca decesul ar fi fost cauzat direct de operatiei. Al doilea medic legist, Alin Capalneanu, arata in expertiza ca "probabilitatea ca decesul lui Costea Constantin sa fie consecinta directa a interventiei chirurgicale de polipectomie este de 83.33 la suta”.  De cealalta parte, unul dintre medicii semnatari ai expertizei, medicul Vladimir Belis, apropiat de-al directorului Interservisan, sustine faptul ca moartea ar fi putut surveni si din cauza ca decedatul si-ar fi suflat prea tare nasul, astfel suferind o ruptura a osului etmoid, fapt care a determinat intrarea aerului in cutia craniana.

Teofil Pop, acuzat de malpraxis in alte dosare

Seful clinciii Interservisan a fost implicat in mai multe dosare de malpraxis, insa toate acestea au murit inca din fasa, impotriva doctorului procurorii decidand neinceperea urmarii penale. Medicul Teofil Pop a reusit sa scape de toate acuzatiile datorita prieteniilor si relatiilor pe care acesta le are in lumea medicala, vezi cazul medicului Magdalena Petrescu, dar si din alte cercuri. Intr-un alt caz, medicul Teofil Pop fusese acuzat de malpraxis de catre Maria Tecar din satul Huta, a carei mama murise tot de mana sefului de clinica. Femeia in varsta de 42 de ani s-a prezentat la medicul Teofil Pop pentru o simpla investigatiei in gat, urmand ca apoi sa fie trimisa la analize. In urma investigatiei de la gat, femeia mama a patru copii a murit in interval de cateva minute, sub privirile neputincioase ale ficei sale. Explicatia oficiala pe care aceasta din urma a primit-o este ca, odata cu incercarea de prelevare a unei bucati de tesut, o tumoare s-a imprastiat in tot organismul, fapt care a dus la moartea pacientei.

Un alt caz in care meicul Teofil Pop a reusit sa-si ucida pacientii este cel al lui Grigore Eperesi, operat tot de polipi precum Constantin Costea. Si acesta a murit la cateva minute dupa operatie si, din nefericire, adevarul cu privire la cauza mortii sau vinovatia sefului Interservisan este departe de a fi alucidat. Sotia victimei, Mihaela Esperesi, a depus si dansa in fata anchetatorilor o plangere penala impotriva lui Teofil Pop, dar fara prea mare rezultat. "Sotul meu a intrat in coma, motiv pentru care una dintre asistente a chemat salvarea, insa doctorul Teofil Pop a intors-o inapoi pe motiv ca este o banala criza de astm bronsic, care nu necesita interventia Salvarii. Dupa ce i s-a administrat adrenalina in inimaa, a chemat pompierii sa-i faca resuscitare cu socuri electrice, dar tot degeaba pentru ca intre timp moartea se instalase” a declarat aceasta.

Malpraxisul, reglementarea care ne apara de greselile medicale

Malpraxisul este definit in articolul 642 al titlului XV al Legii 95/2006 ca fiind "eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civica a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice".

Din punctul de vedere al Legii nr 95/2006, personalul medical nu raspunde doar pentru erori, neglijenta, imprudenta, cunostinte medicale insuficiente etc ci si pentru prejudiciile ce decurg din nerespectarea reglementarilor legale privind confidentialitatea, consimtamantul informal si obligativitatea acordarii asistentei medicale. Si cand personalul medical isi depaseste limitele competentei medicale se atrage raspunderea civila.

Exista cateva cazuri reglementate de aliniatul 2 al articolului 643 din Legea 95/2006 in care se inlatura raspunderea civila pentru malpraxis. Personalul medical este exonerat de orice vina daca malpraxisul se datoreaza conditiilor de lucru, dotarii insuficiente cu echipament, infectiilor nosocomiale, efectelor adverse, complicatiilor in general acceptate ale metodelor de investigatie sau a viciilor ascunse ale materialelor sanitare. In acest ultim caz, raspund si furnizorii de servicii mediale, unitatile sanitare.

Sabin Ripan

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi Octavian Ţurcan,retinuti

$
0
0
Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi Octavian Ţurcan, reţinuţi pentru delapidare şi spălare de bani

Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vîntu au fost reţinuţi luni pentru 24 de ore, de procurorii care vor cere arestarea lor preventivă pentru delapidarea Petrom Service SA şi spălare de bani, prejudiciul fiind de peste 83 de milioane de euro.

Omul de afaceri Octavian Ţurcan a fost reţinut, alături de Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vîntu, în dosarul privind delapidarea Petrom Service, el fiind scos din sediul Parchetului instanţei supreme cu cătuşe la mâini.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 ore a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, pentru delapidare în dauna Petrom Service SA şi spălare a banilor.

Probele administrate în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, au relevat faptul că falimentarea controlată a Petrom Service a dus la prejudicierea societăţii cu suma de 83.163.165 de euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor, care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, datorită activităţilor frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acţiunilor.

Probatoriul administrat a arătat că falimentarea controlată a Petrom Service a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

Anchetatorii au stabilit că actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpărarea cu banii Petrom Service a unor acţiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, aparţinând unor societăţi comerciale şi transferarea frauduloasă şi controlată a banilor obţinuţi pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.

În acest mod, au fost transferate sume de bani din patrimoniul SC Petromservice SA, prin operaţiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, în conturile personale sau ale unor societăţi înregistrate în străinătate şi în România, în special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) şi SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

În această cauză, cercetările sunt în derulare şi în prezent procurorii audiază persoanele implicate.

Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vîntu au fost audiaţi, luni, de procurori şi ulterior reţinuţi. Potrivit unor surse judiciare, Luca şi Vîntu vor fi duşi marţi la Tribunalul Bucureşti, unde un magistrat va decide dacă cei doi vor fi arestaţi preventiv sau vor fi cercetaţi în libertate în acest dosar.

Omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan este judecat alături de Sorin Ovidiu Vîntu şi în dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa.

De asemenea, Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis recent în judecată într-un alt dosar, pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă.

Liviu Luca, care este şi prim-vicepreşedintele CNSLR-Frăţia, a fost pus sub învinuire, în 4 octombrie, de procurorii anticorupţie în legătură cu semnarea unui contract de management de către o societate a confederaţiei sindicale cu o firmă timişoreană privind preluarea în administrare a patrimoniului confederaţiei sindicale.

De semenea, Liviu Luca a fost audiat în calitate de martor de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu privind favorizarea lui Nicolae Popa. Numele lui Liviu Luca în ancheta privind fuga lui Nicolae Popa - condamnat în lipsă la 15 ani de detenţie pentru păgubirea a 300.000 de investitori la FNI - este legat de un transfer bancar, cont pentru care era împuternicit să opereze.

Liviu Luca are acţiuni la Realitatea Media SA.

Agenţia Naţională de Integritate anunţa, în februarie, că îi verifică averea lui Liviu Luca, precum şi a altor lideri sindicali.

În septembrie, doi foşti directori ai Petrom Service au fost trimişi în judecată pentru delapidare, alături de alte trei persoane acuzate de spălare de bani, prejudiciul produs de cei cinci companiei aparţinând salariaţilor Petrom ridicându-se, conform procurorilor, la peste 8,5 milioane de euro.

Prejudiciul a fost produs după ce Gheorghe Şupeală, director general, şi Zizi Anaganstopol, director financiar al SC Petrom Service SA, în prezent SC PSV Company SA, au încheiat cu două firme aparţinând celorlalte persoane judecate în dosar trei contracte fictive pentru realizarea de studii. Firmele, reprezentate de Laszlo Gyorgy Kiss şi Mariana Iordăchescu, şi ei acuzaţi în dosar, au primit 7.028.068 de euro fără TVA, banii fiindu-le remişi în 2008.

Realizarea convenţiilor a fost intermediată de Ionuţ Adrian Eftime, care s-a ocupat de întocmirea tuturor formalităţilor, deşi nu avea nicio calitate în cadrul niciuneia dintre societăţile menţionate", potrivit procurorilor Parchetului instanţei supreme. Eftime, Kiss şi Iordăchescu sunt judecaţi pentru spălare de bani.

Anchetatorii spun că, pentru a ascunde provenienţa sumelor astfel obţinute şi pentru a le putea transfera în afara României, "au fost efectuate mai multe tranzacţii în care au fost implicate companii offshore la care inculpaţii Kiss Laszlo Gyorgy şi Ionuţ Adrian Eftime aveau calitatea de beneficiari reali şi pe care le controlau în mod direct".

Potrivit procurorilor PICCJ, Ionuţ Adrian Eftime este fiul unuia dintre angajaţii de bază ai lui Sorin Ovidiu Vîntu, Ion Eftime, care, în calitate de fost administrator al televiziunii Realitatea TV, este, la rândul lui, anchetat pentru o evaziune de 6,2 milioane de lei.

Surse judiciare confirmau, anul trecut, că anchetatorii încearcă să afle dacă Vîntu este beneficiarul final al celor opt milioane de euro spălate de Kiss, prin Eftime.

Filat, preş în faţa Patriarhiei KGB

$
0
0


„Obiazatelino budet(n:n. va fi neapărat)”. Aşa i-a răspuns premierul Vlad Filat Patriarhului rus Kiril, agentul KGB cu numele de cod “Mihailov”, la ultima lor întâlnire de la Moscova, când kgb-istul şi-a exprimat speranţa că proiectul de construcţie a unei noi Catedrale rusesti  va fi realizat cu succes in a doua capitala romaneasca, transmite Romanian Global News.


„Pentru mine a fost important să aud de la Dvoastră şi de la Mitropolitul Vladimir opinia privind construcţia noii Catedrale şi sper că acest proiect va fi realizat cu succes”, a menţionat Patriarhul Kiril. Din imaginile video postate pe site-ul Patriarhiei ruse se poate desprinde şi răspunsul lui Filat-„Obiazatelino budet”, scrie Arena.md.
Subiectul construcţiei noii Catedrale abordat de Filat cu “Mihailov”, nu a fost menţionat în comunicatul oficial al Guvernului, în schimb este precizat în cel al Patriarhiei ruse.
Filat s-a întâlnit cu Kiril la 3 noiembrie 2011 în centrul Patriarhal de audienţe de pe stradela "Cistîi Pereulok"  de la Moscova, iar imediat dupa vizita acestuia la Moscova, un alt agent de influenta al Moscovei la Chisinau, Igor Dodon, a parasit PCRM impreuna cu inca doi deputati declarand ca vor vota alegerea presedintelui RM.
Vlad Filat  i-a promis Patriarului KGB, în cadrul unei întrevederi bilaterale care a avut loc la 9 octombrie, la Chişinău. că în primăvara anului viitor este planificată începerea lucrărilor de construcţie a unei noi catedrale în oraşul Chişinău, care va deveni ,,un simbol al unităţii societăţii moldoveneşti”. Adica o catedrala ruseasca pentru “societatea moldoveneasca”!

Romanii din Timoc vor scuze

$
0
0
Romanii din Timoc: Vrem scuze şi schimbarea preşedintelui Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaţilor


“Wiliam Brânză, președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Parlamentului României a fost invitatul emisiunei ARTICOL 7 la TVRi, şi cu ocazia aceasta a făcut şi nişte declaraţii legate de români timoceni”, se arata intr-o pozitie comuna a asociatiilor romanilor/vlahilor din Timoc, publicata de Timoc Press si preluata de Romanian Global News.


“Menţionăm că în timpul emisiunii a avut loc întâlnirea preşedintelui României cu minoritatea naţională română din Serbia, in Clubul parlamentarilor în Belgrad, printro delegaţie din care au făcut parte ministrul afacerilor externe, ministrul economiei, ambasadorul României la Belgrad, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, preşedintele Comisiei pentru Românii de pretutindeni a Senatului României, şi ceilalţi, dar nu a fost prezent şi președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Parlamentului României.

 


Nimeni nici nu şi-a pus întrebare de ce lipseşte acesta, dar toţi au pus-o însă văzând ce a făcut suspomenitul domn în emisiunea respectivă.
Nimeni nu înţelege ce vorbeşte dânsul, având în vedere că nu a avut niciodată nicio legătură cu minoritatea naţională română din Serbia, mai ales cu românii/vlahii din Serbia de nord-est, despre care s-a încumetat a vorbi. Dacă domnul Brânză are o parere formată, era foarte interesant să o prezinte preşedintelui României si în faţa a câtorva sute de români/vlahi în Nigotin, sau şi mai bine, în Mălainiţa.


Este clar că domnul Brânză are voie să se întâlnească cu cine doreşte, aşadar, şi cu ambasadorul sârb în București, cum afirmă singur, însă de ce nu s-a informat şi din ambasada română în Belgrad, oficialialii careia sunt foarte informaţi despre problemele românilor timoceni?
La Forumul Românilor de Pretutindeni, în Bucureşti, au fost aproape toţi reprezentanţi ai românilor/vlahilor din Serbia, inclusiv cu Duşan Pârvulovici, coordonatorul în Reţeaua Comitetelor pentru drepturile omului în Serbia, CHRIS (care prin Comitetul pentru drepturile omului din Nigotin prin avocaţii săi acordă un ajutor juridic Bisericii Ortodoxe Române în Valea Timocului, parintelui Boian Alexandrovici şi celorlalţi lideri împotriva carora se poartă procesele la tribunal pentru faptele nonexistente), şi domnul Brânza trebuia să discute și cu reprezentanţi ai românilor/vlahilor din Serbia despre aceste lucruri, şi despre aceste informaţii.
Domnul Brânza şi-a format, practic, parerea înainte de a auzi şi partea cealaltă, adică pe români/vlahi din Serbia.
Acest lucru se poate compara cu un proces la tribunal unde judecătorul ar întrerupe procesul şi ar declara că inculpatul este vinovat, pentru că aşa zic cei ce îl acuză, nu ţinând cont ce zic dovezile, martori, sau inculpatul insuşi.
Spre fericire, trăim în secolul XXI, şi înainte de formarea anumitei concluzii, se adună informaţiile detaliate, se vine la faţă locului, in cazul concret, între români/vlahi timoceni, se caută toate aspectele situaţiei, se fac convorbiri cu reprezentanţii statului sârb, şi tocmai după aceea ne dăm cu parerea. Aşa a procedat Jirgen Herman, raportorul special al Adunării parlamentare a Consiliului Europei în 2007, şi a făcut Raportul său, pe baza căruia Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adus Rezoluţia 1632 în 2008.
Având în vedere că Wiliam Brânză, președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputatilor, a adus concluzia sa doar pe baza convorbirilor cu ambasadorul sârb ???, Dânsul nu mai are nicio credibilitate pentru a veni printre români/vlahi din Serbia, nimenea nu îl va mai crede, chiar şi dacă ar fi pe partea lor.
Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputatilor trebuie neapărat cel puțin săşi schimbă preşedintele şi să ceară scuze de la minoritatea românească din Serbia, precum şi de la preşedintele României şi de la delegaţia care a vizitat Serbia.

“Baietii destepti” ai Clujului

$
0
0
Afacerile cu energie electrica sunt printre cele mai bine cotate business-uri din Romania. In judetul Cluj sunt 10 societati comerciale care au licente de furnizare de energie electrica, 4 firme care pot distribui energie electrica si tot atatea companii care au licenta de productie in acest domeniu. Printre cei de pe lista de asteptare se numara si una din firmele lui Stefan Vuza, A6 Impex, care asteapta sa primeasca licenta pentru producerea de energie.

Pe langa firmele statului care produc si vand energie electrica graviteaza o serie de companii private care fac afaceri cumparand energie de la stat si revanzand-o furnizorului. Pare incredibil, dar aceasta este una dintre cele bune afaceri ale “baietilor destepti” din energie.
Honorius Prigoana, “pleiboiul mioritic”, fiul lui Silviu Prigoana, patronului de la Rosal, controleaza firma clujeana E Market care este autorizata sa produca energie electrica, chiar daca, incepand de acum doi ani, societatea a inceput sa mearga din ce in ce mai prost. Partenerii lui din societate sunt fostul director Ardaf,  Octavian Manastireanu, si Gardus Rares Alexandru, care este asociat cu Prigoana jr. in cadrul Etno TV, televiziunea de muzica populara.  Investitia celor trei, de circa 400.000 de euro, a fost facuta in zona comunei Tureni iar productia estimativa este de circa 0,5MW. Honorius Prigoana are 25 de ani, a incercat sa devina deputat, dar nu a reusit, este asociat in zeci de firme si prieten la catarama cu fiica cea mica a lui Traian Basescu si cu majoritatea copiilor de bani gata a politicienilor.
SC ROTT HAUS CONSTRUCT este o alta firma inregistrata la Cluj care este abilitata sa produca energie electrica. Patronii societatii sunt Ioan Ratiu, membru al familiei fostului lider taranist Ratiu, si un patron din Bistrita Nasaud, Ioan Ros, care, prin afacerile pe care le mai detine, este abonat la contractele de reabilitare de drumuri si diferite constructii din Maramures, si o firma austriaca, H&H ENERGIEERZEUGUNG GMBH, care detine pachetul majoritar al actiunilor din SC Rott Haus. In cadrul acestei asocieri, austriecii s-au angajat sa procure finantarea necesara realizarii in integralitate a proiectului „Amenajare hidroenergetica Budacu de Sus” constand in constructia, utilarea, punerea in functiune si utilizarea a trei hidrocentrale pe cele trei amplasamente cuprinse in acest proiect cu o putere totala reala de 2.7 MW cu un cost estimat de 3,8 milioane euro.
Pe langa aceste firme care pot produce energie electrica se mai numara si SC Colonia Cluj Napoca Energie, unde pe langa doua firme austriece (RHEINENERGIE AG si E.ON RUHRGAS INTERNATIONAL GMBH) este actionara si Regia Autonoma de Termoficare Cluj, reprezentata in consiliul de administratie al firmei prin directorul clujean Emil Miron. Anul trecut, aceasta firma a avut o cifra de afaceri de peste 31,1 milioane de lei si un profit de 2,3 milioane de lei. Pe langa Miron, din consiliul de administratie al firmei mai face parte si Catalin Stancu, care este si director de afaceri corporatiste din cadrul Electrica. Cea din urma companie clujeana autorizata sa produca energie electrica este COMPANIA DE APA SOMES, societate cu capital integral de stat, si care are cea mai mare cifra de afaceri din cadrul acestei categorii: 110,1 milioane de lei.

Interese electrice

Insa cele mai mari afaceri cu energie electrica nu au loc prin activitatea de productie, ci prin cea de tranzactii cu energie.
Din aceasta categorie de firme pot fi amintite Emfez Romania, subsidiara grupului ungar. Emfez a primit licenta unui afacerist ucrainian, Dmitri Firtash, care controleaza exportul de gaze din Ucraina. Societatea clujeana este controlata de EMFESZ KFT si administratorii sunt omul de afaceri ungur VAJKOVSZKI GYORGY si concetatenii lui, Toth Arpad Zoltan si Gazda Tamas. Emfesz este cel mai mare “jucator” pe piata de gaze din Ungaria si este detinut de off-shore-ul cipriot Mabofi Holding, controlat de ucrainianul Firtash.
O alta societate clujeana care poate face tranzactii cu energie electrica este Arc Parc Industrial, firma detinuta de familia Cristea (Adriana si  fiul ei, Stefan). Afacerile familiei Cristea, care acum se numara printre milionarii Clujului, au fost sustinute la inceput de fostul director al fabricii de textile Argos, Angela Popescu. Anul trecut, SC Arc Parc Industrial a avut o cifra de afaceri de aproape 2 milioane de lei. Membrii famieliei Cristea sunt parteneri de afaceri cu unul dintre membrii PSD Cluj, Cristian Tucra.
Firma clujeana SC Energon Power&Gas este detinuta de omul de afaceri Rares Criste. Aceasta firma a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de peste 44 milioane de lei. Pachetul majoritar de actiuni este detinut de holdingul olandez  ENERGON HOLDING DELFT  si de administratorul firmei, Rares Criste. In aceasta firma a fost implicat si Alin Ardelean, fiul fostului sef de la Doi si’un sfert, Virgil Ardelean, care i-a vandut lui Criste actiunile pe care le avea..
SC TEN GAZ (fost AMGAZ FURNIZARE) este detinuta de Electrogrup si administrata de Marius Claudiu Petrescu, iar cifra de afaceri pe anul trecut a fost de peste 187 de milioane de lei. Electrogrup este administrata de fratii Teofil si Simion Muresan, cu o avere estimata la peste 50 de milioane de euro, si de Claudiu Liviu Sugar care face parte din acelasi grup de oameni de afaceri din care se evidentiaza Rares Criste, Alin Ardelean sau Andrei Hossu, fiul lui Mircea Hossu, implicat in devalizarea Bancii Dacia Felix.
Din acelasi grup de interes mai face parte si firma clujeana TEN Transilvania Energy, administrata de Raluca Popa si controlata de SC Electrogrup.
SC Gevco, firma clujeana licentiata pentru a face afaceri cu energie electrica, este patronata de Catalin Gabriel Marinescu. In 2007, Gevco a fost in atentia unei comisii parlamentare care a anchetat firmele “baietilor destepti din energie” care faceau afaceri cu statul.
“"Pe 22 decembrie 2004, cand toata lumea era preocupata de schimbarile politice din Romania, Gevco facea afaceri profitabile cu statul. Gevco a cumparat energie de la complexurile energetice Turceni si Rovinari, pe care a revandut-o catre patru filiale Electrica”, spune Iulian Iancu, presedintele acelei comisii senatoriale. Firma a fost implicata in mai multe dosare penale, fiind infiintata de sotia fostului sef al Electrica Transilvania Nord, Gabriel Ruga. In momentul de fata, Gabriel Ruga este trimis in judecata in dosarul “Mita la Electrica”.
Pe lista de asteptare a autorizatiilor emise de ANRE este si Stefan Vuza care asteapta ca A6 Impex, una din companiile grupului Serviciile Comerciale Romane, sa fie autorizata pentru producerea de energie. Vuza vrea sa produca “energie verde”.

Curent  de la stat
Din cadrul companiilor clujene care pot face tranzactii cu energie electrica mai face parte TERMOFICARE Cluj Napoca, regia autonoma de stat condusa de Emil Miron. anul trecut, cifra de afaceri a acestei companii a fost de peste 96 de milioane de lei. In aceeasi categorie se inscrie si Tetarom, compania Consiliului Judetean Cluj si a sase consilii locale din judet. Anul trecut, Tetarom, care nu se ocupa doar de tranzactiile de energie electrica, a avut o cifra de afaceri de 4,4 milioane de lei.

Cel mai mare grup de “energie”
SC Enex este printre cele mai bine cotate firme  clujene care comercializeaza energie, cu o cifra de afaceri pe anul trecut in valoare de peste 51 de milioane de lei. Compania este detinuta de Stefan Gadola,  DARIE LORENZINA, SOCEA IOAN si PETER PAL. O parte din actionarii acestei companii controleaza si grupul Energobit, una dintre cele mai cunoscute companii de profil din Romania. SC Enex este  singura societate clujeana care a anuntat ca va deschide un parc eolian pentru producerea energiei electrice. Anuntul a fost facut dupa avizarea acordului de mediu pentru Parcul Eolian Nalbant din judetul Tulcea. Parcul eolian va ocupa o suprafata de circa 70 de hectare.

Razvan Robu


Un ardelean la Bucuresti

$
0
0
Ilie Rad, Un ardelean la Bucuresti, Editura Tribuna, Cluj-Napoca, 2011
    A aparut, recent, o nouacarte semnatade Ilie Rad, Un ardelean la Bucuresti, Editura Tribuna, Cluj-Napoca, 2011.
    Preluam, pentru semnalarea cartii, textul de pe coperta a IV-a, elaborat de Editura Tribuna.
     Continuând, prin continut si forma, volumele sale anterioare ‒ Peregrin prin Europa. File de Jurnal: Viena, Praga, Varsovia, Budapesta (1998) si De la Moscova la NewYork. Note de drum din Federatia Rusa si fragmente de jurnal american (2005) ‒, Ilie Rad se dovedeste, prin noua sa carte, Un ardelean la Bucuresti, acelasi calator curios,  si când spatiul sau de cercetare si reflectie este cel intern, respectiv cel bucurestean. El se documenteaza în biblioteci si arhive, scotând la iveala documente necunoscute (precum cele legate de istoria Universitatii “Babes-Bolyai” sau dosarul de la CNSAS al scriitorului Lucian Boz), publica texte inedite (semnate de Mihai Beniuc, Silviu Brucan, Lucian Boz, Iorgu Iordan, Theodor Hristea, Ion Zamfirescu, George Pruteanu), face interviuri cu persoane aflate în amurgul vietii, din dorinta furibunda de a salva de la neuitare cât mai multe amintiri ale persoanelor intervievate. Sta de vorba cu urmasi ai poetilor Tudor Arghezi, Stefan Baciu, Radu Gyr, ai filosofului Mircea Vulcanescu, face ultimele interviuri cu prozatoare precum Cella Serghi sau Olga Caba, participa la jurii, comisii de doctorat, comisii de evaluare, conferinte si simpozioane nationale si internationale, face excursii cu studentii sai (remarcabile sunt vizitele la Regele Mihai si la Martisor, “patria literaturii lui Tudor Arghezi”), citeste pe tren si apoi recenzeaza, cu acribia-i cunoscuta, carti recomandate de altii (scrise de Dumitru Micu, Mihai Beniuc, Octav Vorobchievici), evoca personalitati bucurestene cu care a avut, de obicei, legaturi epistolare si nu numai (Ion Jalea, Al. Rosetti, Iorgu Iordan, Tatiana Slama-Cazacu, Constantin Noica, Ion Zamfirescu, Edgar Papu, Adrian Paunescu, Theodor Hristea, Ioan Grigorescu, Constantin Antip) sau îsi expune, cu discretie, filosofia sa de viata, într-un stil alert, deloc artificios si didactic.
    Impresioneaza, si de aceastadata, ilustratia bogataa cartii, în mare parte inedita(97 de ilustratii, din care 22 de portrete grafice, datorate unor artisti cunoscuti, precum Dan Hatmanu, Perahim, Margareta Sterian, Magdalena Radulescu, Ion Vlasiu, Ion Jalea, Dan Brudascu, Marcel Iancu, Stefan J. Fay, Virgil Tomulet, Silvan, Voinescu, Ion Mitran, 5 documente din arhive – de retinut recomandarea lui Silviu Brucan, pentru intrarea în partid a lui Geo Bogza –¬, 13 texte facsimilate, 57 de fotografii, din care 27 color), indicele de nume, totul facut dintr-o grija suprema pentru potentialul cititor, care i-a acordat câteva momente din “clipa cea repede/ Ce ni s-a dat”.
 
 

Baschetul are sustinere de aur

$
0
0


•    Rosia Montană Gold Corporation anuntă oficial lansarea parteneriatului cu „U” Mobitelco

Compania Rosia Montană Gold Corporation (RMGC) este, începând de astăzi, partener oficial al celei mai iubite echipe de baschet masculin din Transilvania, CS „U” Mobitelco Cluj-Napoca. Directorul general al RMGC, Dragos Tănase, si presedintele executiv al CS „U” Mobitelco, Mircea Cristescu, au semnat un parteneriat prin care compania minieră va sprijini echipa de baschet pentru obtinerea unor rezultate cât mai bune în competitiile interne si internationale.
„Rosia Montană Gold Corporation sustine performanta în sport si în acelasi timp sprijină echipele unde este nevoie de un plus pentru a ajunge la rezultate remarcabile.  De aceea, ne implicăm activ în sustinerea echipelor de fotbal CFR Cluj si Unirea Alba-Iulia si a echipei nationale de rugby. Pe de altă parte, CS „U” Mobitelco este un simbol al Clujului, iubit de întregul oras, si ne bucurăm să devenim parteneri oficiali ai echipei acum, când se pregăteste de un nou periplu european. Sperăm si să contribuim la păstrarea trofeului national la Cluj”, a declarat Dragos Tănase, directorul general al Rosia Montană Gold Corporation.
La rândul său, presedintele executiv al CS „U” Mobitelco, Mircea Cristescu, a explicat importanta sustinerii echipei de către mediul privat pentru atingerea obiectivelor. „Dorim să ne păstrăm titlul de campioni nationali si în acest sezon si sperăm la un parcurs cât mai bun în cupele europene, unde să câstigăm toate meciurile pe care le vom juca acasă, pentru că suporterii nostri merită acest lucru. Pentru atingerea acestor rezultate, finantarea este esentială si de aceea ne bucurăm să avem ca partener Rosia Montană Gold Corporation”, a declarat Mircea Cristescu, presedintele executiv al CS „U” Mobitelco.


Parteneriatul cu CS „U” Mobitelco face parte dintr-o amplă platformă a companiei – „Aur pentru România” – de sustinere a elitelor românesti, fie ele din domeniul sportului sau din alte domenii, cele mai recente initiative fiind proiectele de sprijinire a fotbalului si a rugby-ului pe care compania pe desfăsoară. „Sustinem comunitatea locală din Rosia Montană si judetul Alba, precum si comunitatea clujeană si credem că beneficiile pe care le va aduce proiectul minier trebuie să rămână în această parte a tării”, a mai afirmat directorul Rosia Montană Gold Corporation.
Despre Roşia Montană Gold Corporation
Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva - cu 19,31 %, Gabriel Resources – cu 80,69%. RMGC urmează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană, aducând beneficii importante economiei româneşti. În calitatea sa de mină model, Proiectul Roşia Montană va stabili un nou standard pentru mineritul aurifer responsabil, atât la nivelul  Uniunii Europene, cât şi la nivel mondial. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi website-ul companiei, la adresa www.rmgc.ro.
Despre CS „U” Mobitelco Cluj-Napoca
Sectia de baschet a Clubului Universitatea Cluj a fost înfiintată în 1947. Anii ’90 i-au adus baschetului clujean cele mai bune rezultate: trei titluri nationale (în 1992, 1993 si 1996), două titluri de vicecampională natională si alte două locuri trei. În 2011 a câstigat titlul de campională natională. În prezent, echipa este condusă de presedintele Valentin Nica, presedintele executiv Mircea Cristescu si vicepresedintii Stefan Petre si Kostas Gallas si este antrenată de Marcel Dan Tenter si Dorin Pintea.

Clujul pedaleaza- clasament

$
0
0


Clasament general 2011 - rezultate pe categorii

Feminin incepatori
Locul    Nume    Club    Total puncte
1    Andrei Arthemis         313
2    Serban Ildiko         270
3    Vezentan Diana         245
4    Pal Erika         240
5    Kiss Zsuzsa         166
6    Nadasan Mihaela         165
7    Gusita Alexandra-Dana         106
8    Fodor Eva         99
9    Ilyes Krisztina         91
10    Man Beatrice         60
11    Hognogiu Adina-Maria         54
12    Coroian Alina Dana         54
13    Dunca Ioana         52
14    Anisie Alexandra         50
15    Hilbert Suzanne         50
16    Tiriac Florina         50
17    Macovei Daniela         50
18    Cioara Nadia         49
19    Orban Gabriella         49
20    Socolan Adina Diana         48
21    Boies Cristina Maria         48
22    Costinas Mihaela-Stefania         48
23    Marie Dana         47
24    Bocarnea Dorina         47
25    Chetran Bianca Loredana         46
26    Pogacian Roxana         46
27    Hodadea Stefania         46
28    Beu Anca Ioana         45
29    Sima Alexandra         45
30    Iancu Elena Adriana         44
31    Zaharie Bianca         0
32    Mocan Maria         0
Masculin incepatori
Locul    Nume    Club    Total puncte
1    Farcau Vlad         342
2    Suciu Cristian Teodor         296
3    Bocian Calin         260
4    Benta Daniel         256
5    Muresan Catalin         218
6    Nagy Zoltan         213
7    Marc Mirut-Alin         185
8    Oniga Doru         177
9    Mathe Szabolcs         171
10    Deac Cosmin         164
11    Andrei Arthur         161
12    Fogarassy Botond         137
13    Stefureac Ionut         128
14    Farcas Bogdan         127
15    Moldovan Sergiu-Andrei         124
16    Gavris Ionel         122
17    Tamas Arpad         122
18    Veres Zoltan-Bendeguz         121
19    Anghel Constantin-Razvan         119
20    Marincas Marius         108
21    Berti Mihai         106
22    Manea Avram         98
23    Cziko Zoltan         95
24    Buciuta Marius         94
25    Gaal Alexandru         93
26    Litan Virgil         88
27    Hruban Bogdan         87
28    Seliceanu Marcel         78
29    Jiga Mihai-Lucian         76
30    Chirila Radu         76
31    Calin Flaviu Octavian         72
32    Popa Marius         71
33    Mocan Alexandru Ovidiu         69
34    Onoe Vlad-Gruia         67
35    Csaszar Elod         65
36    Bita Bogdan-Stefan         60
37    Szakacs-Korom Imre         57
38    Botei Nicolae-Daniel         54
39    Flostoiu Mihnea Catalin         52
40    Drule Calin         50
41    Toth Marton         50
42    Cioglica Ioan         49
43    Flostoiu Gheorghe         48
44    Carstina Mihai         48
45    Ielciu Florin         47
46    Socolan Sebastian         45
47    Macavei Adrian Ionut         45
48    Pasztor Bela         45
49    Tepes-Nica George         44
50    Balint Attila         44
51    Ormenean Tudor         44
52    Sonea Razvan         43
53    Pantea Ciprian         43
54    Tamas Miklos         42
55    Maier Raul-Cristian         42
56    Nucuta Calin         41
57    Gavra Bogdan         41
58    Marius Dragos         40
59    Robu Catalin         39
60    Cifor Nicolae Viorel         39
61    Popan Ioan Alexandru         39
62    Buckland Alex         38
63    Pistanila Dorin         37
64    Burz Cristian Valentin         37
65    Anghel Dragos         36
66    Horhat Vasile         36
67    Danciu Marius         35
68    Balint Attila-Zsolt         35
69    Toma Florin         35
70    Sebesi Arpad         35
71    Oancea Mihai         35
72    Albert Attila         35
73    Stretea Olimpiu         34
74    Anghelus Constantin Alexandru         34
75    Catinean Adrian         34
76    Cobarzan Marius         33
77    Constantin Tudor         33
78    Epure Alin         32
79    Mezei Robert         32
80    Pop Adrian         30
81    Kurucz Attila         30
82    Zeballo Daniel         30
83    Bud Mihai         29
84    Ignat V. Mircea         28
85    Pocan Mihai         28
86    Muresan Adrian         28
87    Sauca Vlad         27
88    Vaidean Andrei         27
89    Torok Robert         26
90    Salagean Calin         25
91    Stanciu Matei         25
92    Adi Pop         25
93    Ofrim Vasile         24
94    Salagean Ioan Calin         24
95    Herdlicska Robert Richard         24
96    Arpastean Bogdan         24
97    Kertesz Zoltan         23
98    Palotas Attila         23
99    Baba Mircea         23
100    Barbur Doru         23
101    Ujvari Attila         22
102    Giurgiuca Dorin         22
103    Bolohan Ovidiu         20
104    Podea Horatiu         18
105    Baraian Horea-Aurel         18
106    Corpodean Vlad-Nicolae         18
107    Erdos Peter         17
108    Procopet Ieronim         17
109    Serban Lucian         0
110    Ivan Adrian         0
111    Ciobanu Andrei         0
112    Kerekes Attila         0
113    Gavris Radu         0
114    Dalea Paul         0
115    Kulcsar Kalman         0
116    Erdos Istvan         0
117    Marton Csaba         0
118    Orban Robert         0
119    Macovei Doru         0
120    Wagner Adrian         0
121    Moldovan Roland         0
122    Ilyes Levente         0
Feminin avansati
Locul    Nume    Club    Total puncte
1    Tegzesiu Raluca         324
2    Todoran Laura-Anca         262
3    Manoli Elena         228
4    Gabos Monika         180
5    Pop Simona         60
6    Leontin Laura         57
7    Brumboiu Iulia Emilia         54
8    Sime Irina Elena         50
Masculin avansati
Locul    Nume    Club    Total puncte
1    Bartha Sandor         291
2    Dezso Csaba         289
3    Irimie Dan Liviu         280
4    Jaszoly Tibor         259
5    Kuppan Attila-Istvan         236
6    Vezentan Laurentiu         226
7    Fagadar Emil         221
8    Handel Zoltan         188
9    Balazs Gyozo         184
10    Fodor Mihai-Petru         180
11    Orban Robert         157
12    Precup Liviu         156
13    Suba Cristian         147
14    Nedea Ciprian Ionut         144
15    Sebestyen Csaba         140
16    Peter-Mezei Zsolt         137
17    Capatina Tudor         137
18    Codrea Arpad-Csanad         120
19    Gereb Zoltan         117
20    Langviser Adam         113
21    Simu Sorin         110
22    Rus Philip-David         104
23    Stanciu Iustin         103
24    Moldovan Roland         100
25    Pop George         98
26    Lupu Iustin-Dorin         98
27    Kerekes Endre-Tibor         96
28    Petean Marius Virgil         96
29    Popa Eugen         93
30    Tirle Marius         92
31    Cretu Dorin         86
32    Macritchi Constantin         85
33    Czirjak Attila         83
34    Cimpan Paul-Razvan         83
35    Domnita Radu         81
36    Simon Andras         77
37    Dalea Paul         72
38    Horea Sabau         71
39    Szallo Laszlo         71
40    Kiss Oliver         68
41    Tegzesiu Claudiu-Silviu         68
42    Asztalos Lorand         67
43    Ilyes Levente         62
44    Rakosy Christian         57
45    Savu Mihai         57
46    Grecu Alexandru         56
47    Cozma Istvan         55
48    Vadan Radu         54
49    Vaum Waldemar         54
50    Kiss-Lorincz Geza         54
51    Szatmari Daniel         52
52    Butuza Ovidiu         52
53    Dascalu Radu         50
54    Burian Radu         50
55    Boda Rudolf         48
56    Budusan Daniel         47
57    Ujfalvi Robert         47
58    Budusan Beni         45
59    Micle Adrian         45
60    Udvar Mihai         45
61    Debreczeni Tamas         44
62    Barbinta Dan         44
63    Asztalos Szabolcs         43
64    Kocza Cristian         42
65    Pato Robert         41
66    Paraschiv Laurentiu         40
67    Kiss Laszlo         40
68    Tegzesiu Silviu         39
69    Marincas Mihai Alexandru         38
70    Sereny Tibor         38
71    Bocarnea Valentin         38
72    Cara Calin         38
73    Fekete Gabor         37
74    Vasilescu Liviu         35
75    Mike Zoltan         35
76    Domnita Matei         34
77    Birtocean Andrei         33
78    Barza Paul         33
79    Hasmasan Vlad Cristian         33
80    Kiss Balinth Botond         32
81    Pop Voicu Adrian         32
82    Marton Csaba         31
83    Padurean Vlad         31
84    Sabau Remes-Cristian         31
85    Smochina Dan         28
86    Mihaly Zoltan         28
87    Curta Adrian Dorin         27
88    Soreanu Calin         26
89    Tolgyesi Ervin         26
90    Erdos Istvan         25
91    Kerekes Attila         22
92    Csoma Botond         20
93    Bocirnea Valentin         19
94    Gorcioaia Dan         18
95    Lakatos Sandor         18
96    Stroia Catalin         18
97    Spinu Ovidiu-Cristian         17
98    Nicoara Horea-Radu         17
99    Botez Teodor         16
100    Sereny Zoltan         15
101    Spinu Ovidiu         14
102    Sergiu Burlacu         14
103    Baban Andrei         13
104    Mocanu Mihai         13
105    Feher Adrian         12
106    Ticlau Tudor         12
107    Giurgiu Iosif         11
108    Contan Andrei         11
109    Wagner Adrian         10
110    Kovacs Peter         7
111    Vila Adrian         6
112    Varadi Zoltan-Ede         1
113    Iliesiu Bogdan         1
114    Lovas Sandor         1
115    Danciu Marius         0
116    Fratila Emil         0
117    Flostoiu Gheorghe         0
118    Gavris Ionel         0
119    Baba Mircea         0
120    Pirlea Alex         0
121    Penciulescu Voicu         0
122    Tegzesiu Tudor         0
123    Ivan Adrian         0
124    Panczel Sergiu-Florin         0
125    Muresan Marius         0
126    Minulescu Andrei         0
127    Macavei Adrian Ionut         0
128    Boros Attila         0
Feminin junior experti
Locul    Nume    Club    Total puncte
1    Gyurka Zsuzsa         300
Masculin junior experti
Locul    Nume    Club    Total puncte
1    Tegzesiu Tudor         169
2    Pirlea Alex         114
3    Terebesi Istvan         112
4    Panczel Sergiu-Florin         110
5    Losonczi Cristian         105
6    Popa Daniel Andrei         57
Feminin experti
Locul    Nume    Club    Total puncte
1    Domnita Ruxandra         357
Masculin experti
Locul    Nume    Club    Total puncte
1    Szentes Norbert-Tibor         291
2    Miron Elisei         265
3    Mircea Gustav Robert         259
4    Deak Zoltan         252
5    Loghin Vasile         235
6    Minulescu Andrei         225
7    Radu Tudor         204
8    Olar Liviu-Mihai         191
9    Muresan Marius         168
10    Toth Zoltan         155
11    Andreica Nicolae         133
12    Istvan-Etele Demeter         125
13    Ureche Ionut         124
14    Logigan Lucian         117
15    Langviser Zsolt         94
16    Laposi Norbert         93
17    Ujfalvi Attila         93
18    Albert Gaspar         72
19    Grosu Eduard-Michael         60
20    Sabau George-Vlad         54
21    Kupas Deak Attila         52
22    Sdraila Ionut-Adrian         50
23    Boldi Dan Vasile         47
24    Vultur-Vlad Alexandru         46
25    Boldi Dan         46
26    Fratila Emil         45
27    Cristescu Stefan Daniel         43
28    Boros Attila         42
29    Macovei Doru         42
30    Penciulescu Voicu         42
31    Madaras Attila         41
32    Pato Robert         38
33    Csegedi Imre         37
34    Horea Sabau         0
35    Vaum Waldemar         0
36    Vadan Radu         0
37    Precup Liviu         0
38    Grecu Alexandru         0
39    Pop George         0
Masculin intelepti +45 ani
Locul    Nume    Club    Total puncte
1    Oros Horia-Adrian         218
2    Kun Zoltan         157
3    Somlea George         112
4    Marincas Teodor Ioan         111
5    Gherman Cornel Mihai         60
6    Chetan Dan Gheorghe         60
7    Rus Nicolae         57
8    Ciobanu Ovidiu         54
9    Ceontea Dan         52
10    Rus Sabin Mircea         50
11    Marie Marin         49
12    Ionascu Horatiu         47
13    Colesian Miklos         45
14    Bud Vasile         44
 

Dejul ajunge la Madrid

$
0
0

În perioada 23-28 octombrie 2011, un grup de  optspezece elevi si profesori de la Grupul Scolar Constantin Brancusi din orasul Dej a participat la reuniunea din Madrid, Spania a proiectului International Comenius “Creating a European future school”.  Aceasta este cea de-a treia reuniune a parteneriatului școlar și a urmat după cele din Parma, Italia și Dej, România.

 

            La festivitatea de deschidere a lucrărilor proiectului, echipa școlii Constantin Brâncuși s-a întâlnit cu secretarul al doilea al Ambasadei României în Spania, doamna Monica Revecu. Activitățile proiectului s-au derulat pe perioada a 5 zile, iar elevii de la Grup Scolar Constantin Brâncuși s-au descurcat foarte bine, ideile și materialele lor fiind selectate pentru expoziția finală a proiectului care se va organiza la sediul Parlamentului Europei de la Strassbourg. 

 

 

Strauss a la Cluj

$
0
0
JOHANN STRAUSS ENSEMBLE – STRAUSS FOREVER

Orchestra austriaca Johann Strauss Ensemble revine pentru al saptelea an consecutiv in Romania. Turneul lor de anul acesta va strabate tara noastra, intre 11 si 19 decembrie, de la vest la est, trecand prin Timisoara, Cluj, Tirgu Mures, Medias, Sibiu, Brasov si Bucuresti. Artistii austrieci vor ajunge la Cluj pe data de 12 Decembrie si vor concerta in cocheta sala a Casei de Cultura a Studentilor.

Sunetul tipic si unic austriac, plus o picatura de umor, stau la baza succesului international al acestei orchestre de virtuosi, aplaudata cu entuziasm de spectatori de pe toate meridianele.

Orchestra austriaca este una dinte putinele orchestre din lume care a a fost invitata de urmasii celebrului compozitor Johann Strauss sa cante in capela familiei.

Johann Strauss Ensemble este probabil orchestra austriaca cea mai iubita de catre publicul din tara noasta, o stau marturie zecile de concerte cu casa inchisa pe care acestia le-au avut in cadrul deja traditionalului Turneu de Craciun pe care il intreprind deja de 7 ani in Romania.

Prim-solistul si dirijor acestui concert este carismaticul dirijor al orchestrei celebrului palat Schonbrunn din Viena, Russel McGregor! El a avut ocazia sa ii acompanieze si dirijeze pe Luciano Pavarotti, Jose Carreras, Ildiko Raimondi si multi altii. Instrumentul la care McGregor canta este o vioara fabricata de catre Carlo Giuseppe Testore in anul 1697, aceasta fiind “sora mai mica” a celebrei viole a lui Wolfgang Amadeus Mozart!

Directorul artistic al acestui turneu este domnul Erich Buchman, el alege in fiecare an piese originale din repertoriul familiei de compoztori Strauss, multe dintre acestea fiind interpretate in premiera pentru tara noastra.

Invitata speciala in spectacolul de la Cluj este soprana Romana Beutel, solista a orchestrei Palatului Schonbrunn din Viena. Romana se va afla pentru a treia oara in Romania dar pentru prima data in turneu national in tara noastra. Castigatoare a numeroase concursuri internationale de interpretare, soprana austriaca impresioneaza prin calitatea si claritatea interpretarii, criticii de specialitate fiind mereu entuziasti in descrierea performantelor sale vocale.

Numele concertului ce ne va fi prezentat anul acesta de muzicienii vienezi este „Strauss Forever” si va cuprinde lucrari muzicale noi pentru tara noastra dar si din cele devenite faimoase de-a lungul timpului in capitala Austriei.

„Revenim pentru al saptelea an in tara dumneavoastra si o facem cu o mare placere. Aveti un public deosebit si o tara frumoasa, despre care povestim tuturor prietenilor nostri. Intamplarile pe care le-am trait, locurile pe care le-am vazut si oamenii pe care i-am cunoscut in Romania ne fac sa ne simtim aici ca acasa”  a declarat Russell McGregor.

Biletele pentru Cluj au fost puse in vanzare si sunt disponibile la casa de bilete a Casei de Cultura a Studentilor(tel: 0264.598.024), la Agentia Teatrala si online pe www.bilete.ro si in oficiile Postei Romane, semnalizate Bilete.ro. Biletele au doua categorii de pret, 70 si 80 de lei, in functie de categorie.
Viewing all 39125 articles
Browse latest View live