Quantcast
Channel: Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 39125 articles
Browse latest View live

Cel putin trei salarii compensatorii pentru somerii Nokia

$
0
0
Angajatii Nokia Jucu vor primi cel putin cate trei salarii compensatorii, in urma incheierii negocierilor cu sindicatele, anunta compania finlandeza, intr-un comunicat transmis joi seara. "In urma consultarilor, Nokia si reprezentantii sindicatelor au convenit in privinta pachetelor compensatorii care vor fi oferite tuturor angajatilor Nokia din fabrica de la Jucu, la finalul programului Bridge. Pachetele compensatorii sunt peste nivelul prevazut in clauzele contractului colectiv de munca actual, depasind prevederile legislatiei din Romania, si reprezentand trei salarii de incadrare pentru fiecare angajat in cauza, la care se adauga un salariu lunar pentru fiecare an de vechime in companie", se precizeaza in comunicat.


Medicii cer rectificarea bugetului

$
0
0
Colegiul Medicilor din Romania (CMR) solicita de urgenta rectificarea bugetului si alocarea sumelor necesare pentru functionarea sistemului spitalicesc si pentru tratarea bolnavilor din Romania. Colegiul Medicilor din Romania a semnalat, in mod repetat, inca din momentul aprobarii bugetului, faptul ca acesta este subdimensionat, in raport cu patologia reala a populatiei din Romania si cu cheltuielile necesare unitatilor medicale.
Conditionarea finantarii sistemului sanitar de asa-zise reforme facute pe genunchi la solicitarea unor birocrati fara cunostinte elementare de politici de sanatate nu constituie altceva decat un atentat direct la siguranta pacientilor sustin reprezentantii CMR.

Teatrul Puck va reprezenta Romania in SUA

$
0
0
Teatrul de papusi "Puck" din Cluj-Napoca va reprezenta Romania, cu spectacolul "Cartea cu Apolodor" de Gellu Naum, la unul dintre cele mai prestigioase festivaluri din Statele Unite ale Americii, "Eurokids", care se va desfasura la Washington, intre 5 si 12 noiembrie.
Povestea micului pinguin calator este pusa in scena de Mona Marian, scenografia este semnata de Epaminonda Tiotiu, muzica apartine Corinei Sarbu, iar grafica video lui Cristian Luchian. Din distributie fac parte Dana Bontidean, Calin Muresan si Silviu Rusti. Actorii Teatrului "Puck" vor sustine, pe langa cele cinci reprezentatii programate la "Discovery Theatre" si "Millenium Stage", mai multe ateliere de lucru pentru copii, la "National Children's Museum" si in scoli si gradinite din Washington.

Drept la replică

$
0
0
“Stimaţi domni,

Vă transmitem prezentul drept la replică întrucât articolul “Primarul Sorin Apostu învinuit într-un dosar cu retrocedări” tipărit în ediţia săptămânalului de investigaţii “Gazeta de Cluj” de astăzi 31 octombrie 2011, conţine o serie de afirmaţii neadevărate şi pe care le apreciem ca fiind de natură a ne prejudicia în mod cu totul nemeritat imaginea publică. În acest sens, dezminţim în mod categoric  absolut toate afirmaţiile , care se referă la subsemnaţii şi care sunt cuprinse în articolul menţionat. În ceea ce priveşte modalitatea de dobândire a dreptului de proprietate al subsemnaţilor cu privire la imobilul situat în Cluj Napoca str Someşului nr 25 jud Cluj, dorim să precizăm faptul că acesta este circumscrisă normelor legale în vigoare la data dobândirii precum şi a dispoziţiilor cuprinse în hotărârile judecătoreşti irevocabile pronunţate în contradictoriu cu părţile interesate, inclusiv cu Dl Pasca Ioan şi soţia. Totodată, dorim să facem precizarea şi a faptului că sub nici o formă şi în nici un moment nu i-au fost împiedicate ori îngreunate domnului Paşca şi familiei sale de către subsemnaţi demersurile prin care acesta a urmărit să îşi valorifice drepturile pretinse deduse în faţa organelor judiciare, a instanţelor civile sau penale. De altfel, Domnul Paşca Ioan şi soţia îşi susţin interesele procesuale în faţa instanţelor de judecată clujene în dosarul 1745/33/2010 al Curţii de Apel Cluj, cu termen la data de 3 noiembrie 2011, termen acordat la data de 22.09.2011 faţă de lipsa de procedură cu două dintre părţile improcesuate, iar nu faţă de neprezentarea acestora în faţa instanţei, după cum eronat s-a prezentat, soluţiile date de către instanţe urmând a tranşa în mod definitiv temeinicia ori după caz netemeinicia celor pretinse. Înscrisurile şi hotărârile judecătoreşti în posesia cărora ne aflăm până la acest moment afirmă fără putinţă de tîgadă netemeinicia susţinerilor familiei Paşca pe care fără o minimă verificare impusă de deontologia profesională vi le-aţi însuşit fără rezerve. Considerăm că ar fi fost firesc ca demersul jurnalistic să excludă  construirea unor articole ample numai prin preluarea simplelor aserţiuni ale unei singure persoane, care să fie redate tale quale, fără nici un fel de susţinere obiectivă şi mai mult decât atât fără a consulta şi celelalte părţi implicate. De aceea, regretăm faptul că nimeni din redacţia “Gazeta de Cluj” nu ne-a contactat pentru a putea furniza o poziţie în cauză, a prezenta înscrisuri în susţinerea acesteia, pentru a putea comenta şi dezminţi toate aserţiunile exprimate de Dl Paşca Ioan cuprinse în articolul publicate, în timp util, în faza de documentare a reporterului dvs Răzvan Robu. În încheiere, menţionăm că suntem dispuşi ca, în interesul acurateţii jurnalistice şi al accesului la adevăr al cititorilor ziarului Dvs. să oferim pe viitor, ori de câte ori se va dori verificarea unor astfel de zvonuri precum cele redate de reporterul Dvs în ediţia de azi, 31.10.2011”

Cu stimă,
Adela Griga şi Vasile Griga.


Nicolae Bocsan, din nou prorector din mila sultanului Marga

$
0
0
Chiar daca i se va termina domnia cat de curand, Andrei Marga nu se lasa cu una cu doua si i-o mai coace odata lui Nicolae Bocsan, asa de fun. Chiar daca aparent functia de Prorector este una bunicica, pentru care multi profesori si-ar taia chiarsi o mana, Nicolae Bocsan stie prea bine ce inseamna sa primesti ceva de la Andrei Marga, grecii fiind mici copii la cadouri otravite pe langa acesta.  Isi mai aminteste cineva, vremurile cand Andrei Marga il facea pe Nicolae Bocsan nici mai mult nici mai putin decat Rectorul UBB, cam prin 2004? Ei bine, ceea ce putina lume stie este faptul ca dupa ce au facut rocada Rector-Prorector, Andrei Marga nici macar nu s-a obosit sa se mute din fostul sau birou, spre disperarea si umilirea lui Bocsan. Astfel, cei doi au schimbat doar tablitele, Bocsan ramanand tot in aceeasi birou micut si neprimitor, pe care de acesta data scria „Rector”, in timp ce pe usa lui Marga scria doar „Prorector”, cu toate acestea el lafaindu-se in timp si spatiu in biroul sau care l-ar face invidios si pe cel mai lenes sultan!


Acest articol este un pamflet si trebuie tratat ca atare.

Toma Rus va asteapta cu legume proaspete

$
0
0
Satul de viata de politist pesionar, cu o cariera in spate impecabila marcata de incoruptibilitate, curaj si darjenie in lupta pentru apararea valorilor sociale, fostul sef BCCO Toma Rus a decis ca poate a venit timpul sa se gandeasca si la viitor si sa se faca taran gospodar cu magazin. Din cate se pare, acesta a achizitionat licenta pentru un magazin PROFI, pe care doreste sa-l faca cel mai mare magazin din comuna natala, Panticeu. Fiind cu buzunarele carpite de mult timp, Vasile Onaca, patronul Oncos, a decis sa vanda constructia in care isi desfasura activitatea in comuna Panticeu, nimeni altuia decat fostului super-politist Tomita. Noua ni se pare ca ceva pute a peste, poate o fi de la Piscicola, poate de altundeva,cine stie? Pana vom afla insa, va lasam sa va faceti cumparaturile la Profi Panticeu,  unde Toma Rus va asteapta cu zarzavaturi, slaninuta, pulpe de pui cu/fara spate si multe altele deale gurii...

Acest articol este un pamflet si trebuie tratat ca atare.


Sotia avocata, sotut agent sub acoperire

$
0
0
Un caz ciudat care nu putea avea loc numai in Romania, sau mai precis in Cluj-Napoca, a zguduit lumea avocatilor si nu numai de curand.  Organele de cercetare penale, se pare, au gasit o noua metoda de santaj si linsaj, una la care le pare rau ca nu s-au gandit mai din timp. Mai precis, se ia una bucata informator, agent sub acoperire sau „sifon” si i se atribuie un nume „operativ” si o identitate cat se poate de reala. S-a intamplat de curand intr-un dosar de trafic de droguri din Cluj, unde o avocata care-l apara pe unul dintre urmariti, s-a trezit, spre surprinderea ei, ca sotul ei ar fi informator in acelasi dosar!!! Adica ce poate fi mai hilar sau mai romanesc de atat! Extrapoland, imaginativa cat de tragi-comic ar fi daca ati afla ca bunica dumneavoastra este „agent sub acoperire” in ceva dosar de trafic de persoane sau bunicul, saracul veteran de razboi, ar fi ceva mare consumator si ar cumpara vaste cantitati de droguri in postura sa de „colaborator”! Ce minunat...

Acest articol este un pamflet si trebuie tratat ca atare.

Nicoara, nici nu mai intra in Iulius Mall de frica

$
0
0
Marius Nicoara lupta impotriva lui Crin Antonescu si a coalitiei USL in general prin sabotarea discutiilor intre PNL si PSD la nivel local. Ceea ce el nu stie este ca streangul ii este tot mai aproape de gat, chiar daca instinctul feminin ii avertiza de mult timp deja. Razboiul pe care,a parent, l-a declarat lui Alin Tise pare a-l stresa foarte tare pe fostul pesedinte de la CJ, din moment ce actualul presedinte de la CJ ameninsa cu desecretizarea dosarului Iuliu Mall. Atat de tare il deranjeaza pe Nicoara cumparaturile si „scheletele” de la mall-ul din Gheorgheni, incat acesta nu mai doarme noptile, calcand acceleratia la Mertan’ si ascunzandu-se in munti.

Acest articol este un pamflet si trebuie tratat ca atare.


Nicoara nu mai intra in Iulius de frica

$
0
0
Marius Nicoara lupta impotriva lui Crin Antonescu si a coalitiei USL in general prin sabotarea discutiilor intre PNL si PSD la nivel local. Ceea ce el nu stie este ca streangul ii este tot mai aproape de gat, chiar daca instinctul feminin ii avertiza de mult timp deja. Razboiul pe care,a parent, l-a declarat lui Alin Tise pare a-l stresa foarte tare pe fostul pesedinte de la CJ, din moment ce actualul presedinte de la CJ ameninsa cu desecretizarea dosarului Iuliu Mall. Atat de tare il deranjeaza pe Nicoara cumparaturile si „scheletele” de la mall-ul din Gheorgheni, incat acesta nu mai doarme noptile, calcand acceleratia la Mertan’ si ascunzandu-se in munti.

Acest articol este un pamflet si trebuie tratat ca atare.

In blocul de la Dorobantilor 107, o zona crepusculara a chitantelor

$
0
0
Fiind chiar pe colt cu sensul giratoriu si fata in fata cu defunctul sediu al gigantului Nokia, blocul de pe strada Dorobantilor 107 pare a fi ultimul loc unde cineva s-ar astepta sa intalneasca fenomene paranormale si disparitii neelucidate. Precum in celebrul Triunghi al Bermudelor, blocul de pe Dorobantilor infestat de politisti si SRI-sti pare a nu-si gasi linistea pana nu este depistat motivul pentru care chitantele de la apa, vopsiri, izolari si alte lucrari gospodaresti tind mereu sa dispara pe nesimtite. Cea mai mirata de aceast fenomen paranormal pare a fi chiar administratoarea blocului, tot o ruda de SRI-st, care nu-si explica cum de ea tot primeste si primeste bani de la locatari dar nu le poate prezenta acestora chitante sau alte documente fiscale justificative, din moment ce acestea se „evapora” si dispar!

Acest articol este un pamflet si trebuie tratat ca atare.


Radu Bica victima SRI

$
0
0
Radu Bica victima SRI

Dosarul lui Radu Bica este o alta smecherie a Serviciului Roman de Informatii(SRI) prin care ofiterii abuzeaza de “securitatea nationala” pentru a intra in sufletele oamenilor. Desi chiar organele CEDO au condamnat SRI ca intercepteaza telefoanele ilegal acestia nu se linistesc si au ascultat-o pe Andronic Aspazia. Aceasta i-ar fi dat mita lui Radu Bica 10.000 de euro pentru un contract care are o valoare incredibil de mica pentru valoarea mitei. Dupa ce in urma cu cateva saptamani seful SRI Cluj, Gheorghe Oltean, petrecea la aceeasi masa cu Radu Bica la inaugurarea stadionului, vicele CJ a ajuns o victima colaterala a sistemului lui Oltean.

2.200 de intercepari pe siguranta nationala realizeaza ofiterii Serviciului Roman de Informatii in fiecare an avand la dispozitie un buget de 907.769.000 lei. Una dintre interceptari ar fi fost al unei aproapiate a PDL, Aspazia Droniuc, care ar fi cercetata in doua dosare din 2009: unul de trafic de influenta si unul de evaziune fiscala. A intrat in vizorul SRI din cauza evaziunii fiscale si a traficului de flori din Olanda si a „castigat” un mandat de interceptare telefonica. Relatia de cunostinta a acesteia cu Radu Bica, vicepresedintele Consiliului Judetean(CJ) Cluj, a fost fructificata imediat de catre SRI si apoi transmisa la DNA. Dupa cateva ore dupa ce Aspazia Droniuc i-ar fi imprumutat 10.000 de euro lui Radu Bica, procurorii DNA l-au saltat pe cel care era cunoscut drept seful licitatiilor in Consiliul Judetean Cluj  si unul dintre liderii PDL pe plan local. Procurorii DNA s-au gandit ca ar fi prins „un peste mare”, insa probele sunt subrede si singurul fapt pe care se bazeaza e a marturiei unei persoane care este invinuita in alte doua dosare. Aspazia Droniuc pentru a-si spala imaginea din celelalte dosare in care este urmarita de catre DNA Cluj s-a hotarat sa il „toarne” pe vicele CJ Cluj si sa faca o intelegere rezonabila cu procurorii. Momentan, singurul lucru bun de care a beneficiat a fost ca nu a fost arestata preventiv, dar a ramas invinuita in dosarul de presupusa „dare de mita” catre Bica.

Relatia Aspaziei cu „tara lalelelor”


Aspazia Droniuc face afaceri cu flori din Olanda si are un site unde le comercializeaza. Se cunoaste prea bine cat de grav efect l-a avut scandalul cand Romania a interzis importul de flori din Olanda, cand oficialii „tarii lalelor” au actionat instant si au votat impotriva aderarii tarii noaste la Schengen.  Acest gest a fost considerat unul de greseala a politicii externe, iar din acel moment Serviciul Roman de Informatii a pus un mai mare accent pe relatia cu Olanda si cei care se ocupa de acest lucru. Asa s-a ajuns de la o simpla femeie care comercializeaza lalele la vicele consiliului judetean Cluj.

Invinuitul vulnerabil

Cand unul dintre invinuit are mai multe acuzatii pe cap desigur ca alege infractiunea cea mai usoara cand are aceasta sansa. Eventual, inventarea unei acuzatii poate fi una dintre variante conform unor surse. Andronic Aspazia este un afacerist care si-a inceput cariera prin relatiile pe care le avea din meseria de jurnalism. A devenit apoi membru de partid si cunostinta cu oamenii sus-pusi ai partidului au facut-o sa creada ca este invulnerabila.

O dimineata linistita de noiembrie

Intr-o dimineata linistita de noiembrie a inceput vuietul la Cluj-Napoca. Dintr-o data toate camerele si toate aparatele foto erau pe sediul DNA unde se anuntase zvonul ca vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, a fost retinut pentru 24 de ore.

Absurditatea mitei

Mita primita ar fi fost de 10.000 de euro, iar contractul care sustin procurorii ca ar fi semnat ar fi urmat sa aiba o valoare de 10.000 de euro pe luna. Conform unor surse din interiorul Consiliului Judetean Cluj licitatiile pentru mentenanta stadionului ar fi urmat sa vizeze 6-7 firme care sa primeasca o suma de pana la 60.000 de euro in total.  Astfel, mita pe care procurorii DNA o sustin ca Radu Bica ar fi incasat-o vizeaza un contract care are o valoare de 120.000 de euro intr-un an, iar mita ar fi fost 25.000 de euro. Numai dupa plata TVA societatea ar ramane cu 90.000 de euro, ceea ce nu pare deloc rentabil dupa plata unor angajati si alte lucruri.
Judecatorul problema
Gazeta de Cluj a relatat momentul arestarii lui Radu Bica moment cu moment saptamana trecuta. In momentul cand am aflat ca judecatorul este Delia Purice am prezentat suspiciunea ca Radu Bica a fost arestat si apoi acest lucru chiar s-a intamplat. Am numit-o la acea vreme „premeditarea Deliei Purice”, iar dreptatea a fost una de necontestat. Astfel, se poate observa ca sentintele judecatorului sunt dure si ca majoritatea oamenilor care pica pe mana ei ajung sa fie arestati.

Instantele si punctul lor de vedere


„O sa lasam ca istantele sa isi spuna punctul de vedere. In primul rand Radu Bica se bucura de prezumtia de nevinovatie. Nu comentez o decizie a instantelor. A fost decizia instantelor si ele trebuies respectate. Nici acest lucru nu pot sa il comentez cu atat mai mult cu cat nu stau foarte mult in fata televizorului. Nu vreau sa le comentez in spatiul public pentru ca acest statut(n.r. presedintele comisiei juridicie din camera deputatilor) ma impiedica sa fac aprecieri.  Radu Bica este unul dintre  oamenii de baza ai PDL si un om care a pus umarul alaturi de domnul presedinte Alin Tise la tot ceea ce a insemnat constructia in judetul Cluj. Uman vorbind, evident ca pentru mine Radu Bica ramane un prieten si un coleg de partid. Nu a fost decizia mea(n.r. suspendarea lui Radu Bica), este o prevedere regulamentara care se aplica de drept. A ramas inca in functia de consilier judetean. Au fost aplicate prevederile statutare. Daca se inlatura cauza starea contrara se revine la starea initiala”, considera liderul PDL Cluj Napoca, Daniel Buda. 

„Ce pot eu sa zic? Eu zic in felul urmator Radu Bica se bucura de prezumptia de nevinovatie si justitia este cea care trebuie sa faca lumina in acest caz. Eu voi pune organelor de ancheta absolut toate documentele pentru aflarea adevarului cat mai repede si pentru a elimina orice speculatie. Nu cunosc dosarul, nu pot sa ma pronunt pe aspectul juridic, ce pot sa declar este ca justitia va face dreptate. Nu cunosc nici motivele pentru care a fost arestat. In calitate de vicepresedinte a fost un coleg care si-a facut treaba la consiliul judetean. Nu stiu exact argumentele judecatorilor” sustine Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
„Nu are nicio legatura stadionul cu aceasta persoana(n.r. Droniuc Aspazia). Ce pot sa va spun este ca pentru vanzarea de sucuri s-a facut vanzarea de catre Univers T tot pentru ca era o societate a Consiliului Judetean Cluj. Pentru acele evenimente nu au existat posibilitatea unei liitatii pentru ca inca nu era preluata arena, tot o societate a Consiliului Judetean se ocupa de acest lucru . Nu are nicio legatura cu doamna de care vorbeai”,continua Tise.

Prietena Aspaziei

Una dintre prietenele Aspaziei Droniuc este consilierul local PDL Brindusa Mandru. Declaratiile pe care ni le-au acordat ridica semne de suspiciune si unele sunt chiar contradictorii. Desi vrea sa lase de inteles ca nu mai are o relatie de prietenie asa de apropiata precum a avut-o acum 11 ani cand au inceput facltatea, consilierul local s-a intalnit cu invinuita pentru luare de mita in urma cu trei saptamani pentru a discuta despre sanatate. Se stie prea bine ca nu ii povestesti unei persone de sanatate daca nu ai o relatie apropiata cu ea. O alta chestiune care suna cel putin suspect este ca i-a facut prietenei ei firma cu sediul social in apartamentul parintilor ei pentru ca acesta era mai mare, desi nu are nicio relevanta acest fapt pentru a infiinta o societate.
“Nici nu stiu ce inseamna dosarul respectiv(n.r. intrebat daca a depus marturie in dosarul 60/d/p/2011). De 11 ani o cunosc pe Aspazia Droniuc. Am citit tot felul de lucruri in presa. Noi ne cunoastem din 2000, amandoua fiind absolvente de stiinte politice. In urma cu foarte multi ani, ea a fost jurnalista cand si-a inceput sa isi puna un business pe picioare. Pentru ca nu avea un domiciliu stabilit i-a rugat pe parintii mei sa-i ajute cu un sediu social. Ceea ce la momentul respectiv am vrut sa o ajutam si nu vad de ce am  fi refuzat-o. Nu mai tin minte care a fost considerentul. Acela era si mai mare. Idea este ca anul trecut I-am solicitat sa-si transfere firmele, fapt care stiu ca le-a si facut. Unde locuieste ea acum. Nici eu, nici familia mea nu detinem informatii si nu avem treaba cu afacerile desfasurate de ea. Un agent de asigurari se duce mult prin lume. Ea este din Suceava si este cetatean roman. Exclus sa vanda ea sucurile. Noi avem cerere inregistrata prin care ni s-a dat acordul de a desfasura vanzarea si comercializare produselor non-alcoolice. Avem case de marcat. Este o decizie a directorului general care arata care angajati au lucrat acolo. Avem case de marcat fiscalizate, unde apar toate detaliile. Nici vorba. Sunt pure zvonuri si una a fost relatia de prietenie veche din studentie, alta sunt relatiile ei de afaceri. Ultima data m-am intalnit cu Aspazia acum o luna de zile, cateva saptamani. Am discutat despre problemele mele de sanatate”, sustine consilierul local PDL Brindusa Mandru, fosta Chiorean, sefa complexului hotelier Univers T.

Dosarul Tigareta: interceptari ilegale facute de SRI

Cu totii ne aducem aminte de celebrul dosar Tigareta si de mediatizarea lui. Principalele probe adunate de procurori si in acel dosar s-au bazat pe interceptarile telefonice care s-au dovedit intr-un final, surpriza,…ilegale! Dumitru Popescu, fost inculpat in dosarul „Tigareta III”, a dat in judecata statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului(CEDO) referitor la protejarea vietii private din cauza Legii 51-1991. Curtea a decis ca s-a incalcat sub aspect procedural articolul 3 din Conventia europeana a drepturilor omului care vorbeste despre dreptul de a nu fi supus unor tratamente inumane sau degradante. In alt caz, s-a constat nerespectarea drepului la un proces echitabil, dar s-a incalcat dreptul la respectarea vietii private.
In ambele hotarari, Curtea Europeana a decis sa nu acorde reclamantului nicio suma cu titlu de satisfactie echitabila, in opinia sa constatarea incalcarii articolelor 3 si 8 din Conventie reprezentand o reparatie suficienta. Curtea de la Strasbourg i-a dat dreptate reclamantului, considerand ca acestuia i-a fost incalcat dreptul la respectarea vietii private, prin interceptarea convorbirilor telefonice in baza Legii 51/1991 privind siguranta nationala. In acest context, Curtea a stabilit ca Legea 51/1991nu este conforma cu Conventia europeana, intrucat nu asigura un grad minim de protectie impotriva arbitrariului, cerut de acest articol al Conventiei.

Procurorii nu sunt independenti
Curtea a aratat lipsa de independenta a autoritatii competente - procurorul - pentru autorizarea ascultarilor, lipsa unei limite temporale stabilite de lege, absenta oricarui control a priori sau a posteriori al masurii de ascultare a convorbirilor de catre un judecator. Astfel, CEDO a evidentiat faptul ca dreptul intern nu obliga nici serviciile secrete, nici procurorii sa depuna la dosarul de urmarire penala al lui Popescu documentatia care a stat la baza solicitarii, respectiv autorizarii interceptarilor. CEDO a observat si inexistenta garantiilor pentru protejarea caracterului intact si complet al inregistrarilor si distrugerea lor, evidentiind faptul ca legea nu obliga procurorul sa precizeze numarul de telefon ascultat si nici nu prevedea situatiile in care informatiile obtinute prin interceptarea convorbirilor telefonice puteau fi distruse.

SRI-arbitru jucator
Curtea Europeana a aratat in cazul Tigareta III lipsa de independenta a autoritatii care ar fi putut sa ateste realitatea si fiabilitatea inregistrarilor, intrucat aceasta era Serviciul Roman de Informatii, aceeasi autoritate care era insarcinata cu interceptarea comunicatiilor, Curtea apreciind ca este necesara existenta unei autoritati publice sau private independente de cea care a efectuat ascultarile.
Un alt dosar in care s-au facut interceptari ilegale a fost cel al lui Dinu Patriciu, care a castigat procesul cu SRI, dar nu se stie niciodata daca nu si acest dosar va porni pe acelasi sistem…

Din motivarea arestarii preventive
Cu prilejul audierii sale de catre judecator, inculpatul Bica  Radu. nu a recunoscut savarsirea infractiunii de luare de mita, aratand ca a primit suma de 43.000 lei de la invinuita Droniuc Aspazia, cu titlu de imprumut si ca singurele discutii pe care le-a avut cu aceasta au privit exclusiv incheierea acestei conventii civile.
 A invederat ca la data de 26 octombrie 2011, cand a avut loc o discutie in biroul sau de la CJ CLUJ cu invinuita Droniuc Aspazia, i-a comunicat acesteia ca ar avea nevoie de obtinerea unei sume de 50.000 RON cu titlu de imprumut, intrucat a demarat unele lucrari agricole pentru cultivarea, intretinerea unor terenuri, banii fiindu-i necesari pentru achizitionarea de samanta si ingrasaminte chimice.
Mai mult, a afirmat ca la data de 31 octombrie 2011 trebuia sa ramburseze la institutii de credit sume importante de bani, sens in care date fiind relatiile de amicitie cu invinuita D.A. din anul 2008, a considerat ca poate apela la serviciile acesteia, in scopul obtinerii imprumutului, pentru a rambursa datoriile la banca la termenul scadent.
Inculpatul a respins orice acuzatie legata de promisiunea oferirii unor informatii obtinute de el in virtutea functiei, referitoare la viitoarea licitatie, avand ca obiect serviciile de mentenanta pe Cluj-Arena. In acest sens, inculpatul a aratat judecatorului ca nici macar nu se punea problema demararii unei astfel de licitatii, deoarece stadionul se afla in perioada de garantie data de constructor.

Tiberiu Hrihorciuc

Radu Bica e nevinovat

$
0
0
Radu Bica e nevinovat

Am asistat cu neliişte la show-ul reţinerii şi arestării vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica. Din momentul în care a fost reţinut am ştiut că soarta lui era pecetluită. Parchetul, indiferent că este vorba despre DIICOT, DNA sau nu ştiu care parchet, nu  riscă să facă o propunere de arestare dacă nu este convins că cererea va fi acceptată. De altfel, puţini români îşi amintesc că până în anul 2002 procurorii arestau, şi nu judecătorii. Oricum, metehnele au rămas aceleaşi, procurorii şi judecătorii în majoritatea lor sunt prinşi în aceleaşi reţele de interese care fac ca un procuror care vrea să aresteze pe cineva o va face. Pentru că are la îndemână judecătorul potrivit. În cazul lui Radu Bica, când am aflat că judecătorul Delia Purice va analiza propunerea arestării preventive am ştiut că Radu Bica  va merge direct în arestul IPJ Cluj şi că cei doi avocaţi care-l reprezintă îşi răcesc gura de pomană în faţa ei. Judecătorul Delia Purice şi-a terminat fără glorie două mandate de şef a secţiei penale a Curţii de Apel Cluj. Potrivit mai multor studii statistice, peste 95% din propunerile de arestare la Curtea de Apel Cluj, sub domnia Deliei Purice, au fost acceptate de către instanţă. Asta-i o treabă tipic românească. Sub presiunea U.E le-am luat acum nouă ani procurorilor dreptul de a aresta şi l-am dat judecătorilor, dar aceştia acceptă în 95% dintre cazuri cererile procurorilor. Tipic. Zici ca ei, facem ca noi .Românii. Deci nu are rost să ne mai facem iluzii. Stimaţi clujeni, dacă ajungi cu propunere de arestare preventivă în faţa vreunei instanţe clujene esti arestat.  Ce mă scârbeşte este modul în care judecătorii înţeleg să facă dreptate. Evident printr-o „breşă” a sistemului. Radu Bica a fost arestat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, potrivit ”salvatoarei” litere f din articolul 148 care statuează arestarea. Am aflat astfel de la doamna judecător Purice că Radu Bica este un pericol public, pentru că acesta este conţinutul infamului alineat f din articolul 148. Acest alineat, făcut să-i aresteze pe presupuşii violatori, tâlhari sau criminali este folosit, acum, pentru arestarea celor ce trebuie să demonstreze că în România chiar există o aprigă luptă anticorupţie. Vae Victis! Pe aceeaşi literă au fost arestaţi Dinu Patriciu, George Becali, Antonie Solomon primarul Craiovei, Dan Diaconescu, omul de afaceri Puiu Popoviciu şi last but not least, „lotul infractorilor” de la Gazeta. Perversitatea sentinţei în cazul Bica merge mai departe, este citată jurisprudenţa CEDO în motivare, pentru că asta dă puncte în plus analizei făcute de către CSM a oricărei sentinţe.

Dar pe scurt, cum s-au desfăşurat faptele. Soţia fostului manager la Polus, Robert Droniuc, pe numele ei Aspazia Droniuc, este cercetată din anul 2009 pentru fapte de corupţie la iniţiativa SRI Cluj condusă de un fost şi actual securist pe nume Gheorghe Oltean. În 28 octombrie 2011, din dosarul vechi de doi ani, este disjuns dosarul lui Bica, în 31 octombrie este reţinut, şi în 1 noiembrie este arestat.

Iată cum în România în patru zile se face un dosar penal şi al doilea om din judeţ este arestat. De ce? Pentru ca unii să se înpăuneze cu stindardul luptei anticorupţie? Pentru că alţii, ca securistul Gheorghe Oltean să arate că este indispensabil puterii euroatlantice? Sau pentru că trebuie speriaţi anumiţi oameni din PDL? Nu discut aici vinovăţia sau nevinovăţia lui Bica, asta o va stabili un judecător de fond, după cercetarea judecătorească care va dura ani şi ani de zile. Până atunci, potrivit legii româneşti şi europene, este nevinovat.

Eu contest procedura arestării care se face din motive politico-profesionale. Dacă nu e pâine şi circ, măcar să dăm circ prostimii. Cu cât cineva e mai influent, şi/sau mai bogat şi cade, prostimea exultă. Şi ce alţi comunicatori mai buni avem decât unii ziarişti români.

Prost plătiţi, frustraţi, invidioşi, îşi câştigă pâinea în aceste spectacole puse în scenă de către păpuşarii României, nenorocind destine şi băgând frica în oasele cetăţenilor. Pentru că dacă pe vicepreşedintele consiliului Judeţean îl leagă ca pe ultimul tâlhar, tu, stimate cititor, ce vei păţi? Urât stat poliţienesc securist a redevenit România.


Liviu Man

Statul poate plati 5 milioane de lei pentru abuzurile asupra lui Trombitas

$
0
0
Statul poate plati 5 milioane de lei pentru abuzurile asupra lui Trombitas

Cinci crime si un autor necunoscut. Vinovatul trebuia gasit asa ca un satean din Salcuta a fost pus rapid la inaintare si bagat la inchisoare. Francisc Trombitas, un barbat la vremea respectiva de 65 de ani a fost tinut timp de 13 luni in inchisoare pana cand starea de sanatate nu i-a mai permis acest lucru. Chiar mai mult, starea lui de sanatate s-a agravat atat de mult incat i-au cauzat moartea. Cu putin timp inainte de a muri a primit verdictul definitiv de la instanta ca este nevinovat si a inceput un proces cu statul roman sa isi ceara despagubirile.

Din pacate, Francisc Trombitas nu a mai supravietuit sa-si castige drepturile din partea statului roman. Urmasii lui, au inceput in schimb un proces prin care incearca sa continue visul tatalui lor, ca statul sa plateasca pentru raul care i l-a facut.  Trombitas Alexandru, Gross Elisabeta, Trombitas Francisc junior, Pop Maria si Trombitas Mihai sunt cei care ii revendica ii instanta drepturile tatalui lor care a fost tinut timp de 13 luni in mod ilegal in inchisoare, fapt care i-a cauzat moartea. Desi in prima instanta tribunalul Bistrita i-a considerat nedemni de a primi aceasta mostenire si ca doar tatal lor ar fi putut sa revendice acest lucru, copii lui au facut recurs la Curtea de Apel Cluj, iar dosarul se judeca pe masa instantei.

Abuzurile statului


De-a lungul timpului Francisc Trombitas a fost supus numeroasor abuzuri, printre care si acela ca i s-a refuzat dreptul la aparare, unul dintre cele mai grave drepturi care pot fi incalcate din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului(CEDO). Desi acesta a anuntat instanta sa fie citat la cabinetul avocatului sau, chiar a solicitat expres asta fiindu-i incalcat dreptul la aparare. Pentru aceste incalcari Trombitas a cerut 5 milioane de lei daune morale si 178.830 daune materiale. „Relele tratamente aplicate in penintenciar au dus ca in acest interval de 13 luni sa fiu transformat dintr-un om sanatos intr-un om a carei viata a fost practic terminata. Subsemnatul a trebuit sa fie pus in libertate intrucat in penintenciar am devenit o semileguma, urmare a unui accident vascular cerebral din care a rezultat si o hemiplegie stanga(n.r. paralizie). In timpul detentiei timp de doua luni am fost „convins” sa recunosc inca doua crime duble, am fost expus in fata presei, am convietuit cu „colegi”  de penintenciar care nu suporta criminalii, presiunea psihica la care am fost supus ducand la un accident vascular”, motiva Francisc Trambitas in cererea sa de despagubire. Francis Trombitas a decedat la doar trei zile dupa ce implinise 73 de ani, pe 21 octombrie 2009.

Morti violente

Toata aceasta poveste halucinanta a debutat in dimineata zilei de 25 martie 1992, cand in curtea Domnitei Macarie din satul Salcuta, s-a gasit cadavrul acesteia, iar in apropiere, in stare de coma, se gasea vecinul ei, Ioan Fratean, care a decedat si el in drum spre spital.

Raportul de constatare medico-legala nr.694/111/1992 al Serviciului de Medicina Legala Bistrita-Nasaud (SML BN) certifica faptul ca moartea Domnitei Macarie a fost violenta, datorandu-se asfixiei mecanice prin sugrumare, iar decesul a survenit in prima parte a noptii de 24 spre 25 martie 1992. De asemenea, pozitia victima - agresor a fost, cel mai probabil, fata in fata. Din acelasi raport de constatare medico-legala a mai rezultat ca moartea lui Ioan Fratean a fost violenta, aceasta survenind in urma unei hemoragii meningo - cerebrale traumatice, cauzata de lovituri cu un obiect dur contondent.
Dupa o pauza de doi ani, in Salcuta a urmat o alta dubla crima. In luna februarie 1994, au disparut fara urma doua femei - Anica Rus si Elena Cont, cadavrele acestora fiind gasite ulterior, intr-o fantana parasita, aflata la circa 30-40 de metri de curtea caminului cultural.

Raportul de constatare medico-legala al SML BN, nr.875/11/1994, releva ca moartea Anicai Rus a fost violenta, aceasta survenind in urma asfixiei mecanice prin sugrumare cu latul, confectionat dintr-un material moale, iar pozitia victima - agresor a fost spate (victima) si fata (agresor). In cazul Elenei Cont s-a constatat, de asemenea, ca moartea a fost violenta, datorandu-se asfixiei mecanice prin ocluzia orificiului bucal cu un corp moale (calus) si ocluzia orificiilor nazale si a cavitatii bucale prin comprimare cu mana.
Cinci ani mai tarziu, pe data de 17 octombrie 1999, a fost gasita ucisa Viorica Trombitas, din satul Vermes. Raportul de constatare medico-legala, nr.266 din 1999, al SML BN arata ca moartea femeii a fost violenta, datorita asfixiei mecanice prin comprimarea cailor respiratorii superioare prin intermediul unui corp moale, textil, iar leziunile constatate au putut fi produse prin lovire, cu si de corpuri dure, si prin comprimare cu mana. De asemenea, prezenta spermatozoizilor la nivel genital, atestau un raport sexual recent.

CEDO le da dreptate

„Raspunderea statului pentru repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare este o raspundere delictuala, iar dreptul persoanei vatamate de a-i fi reparat prejudiciul cauzat prin erori judiciare este o rsaundere delictuala, iar dreptul persoanei vatamate de a-i fi reparat prejudiciul cauzat este un drept patrimonial, de proprietate si se transmite prin succesiune legala impreuna cu toate actiunile care il protejeaza. Astfel, instantele au obligatia, chiar peste disp. art. 506 al 1 cod procedura penala sa constate ca urmare a unei arestari nelegale, in patrimoniul victimii arestarii s-a nascut la data dovedirii nelegalitatii arestarii cu drept de despagubire patrimonial, in sensul CEDO este transmisibil fara limitari din partea statului in patrimoniul succesarilor sai legali, inclusiv actiunile in justitie de natura sa-l obtina sau sa protejeze. CEDO, dupa cum subliniaza instanta de fond, retine ca dreptul de reparatii penru arestare nelegala poate fi limitat de normele interne ce-l reglementeaza, insa odata acest drept acordat prin norme interne, este ilegal sa fie limitata transmiterea lui prin succesiune”, arata mostenitorii lui Trombitas in motivarea lor.
Toti martorii au declarat in proces ca Trombitas a fost sanatos inainte sa ajunga la inchisoare, iar dupa a devenit o leguma. Instanta Curtii de Apel Cluj va trebui sa judece daca mostenitorii vor primi sau nu despagubirea pentru ce a patit Francisc…

Tiberiu Hrihorciuc

Despagubiri in cazul Trombitas

$
0
0
Statul poate plati 5 milioane de lei pentru abuzurile asupra lui Trombitas

Cinci crime si un autor necunoscut. Vinovatul trebuia gasit asa ca un satean din Salcuta a fost pus rapid la inaintare si bagat la inchisoare. Francisc Trombitas, un barbat la vremea respectiva de 65 de ani a fost tinut timp de 13 luni in inchisoare pana cand starea de sanatate nu i-a mai permis acest lucru. Chiar mai mult, starea lui de sanatate s-a agravat atat de mult incat i-au cauzat moartea. Cu putin timp inainte de a muri a primit verdictul definitiv de la instanta ca este nevinovat si a inceput un proces cu statul roman sa isi ceara despagubirile.

Din pacate, Francisc Trombitas nu a mai supravietuit sa-si castige drepturile din partea statului roman. Urmasii lui, au inceput in schimb un proces prin care incearca sa continue visul tatalui lor, ca statul sa plateasca pentru raul care i l-a facut.  Trombitas Alexandru, Gross Elisabeta, Trombitas Francisc junior, Pop Maria si Trombitas Mihai sunt cei care ii revendica ii instanta drepturile tatalui lor care a fost tinut timp de 13 luni in mod ilegal in inchisoare, fapt care i-a cauzat moartea. Desi in prima instanta tribunalul Bistrita i-a considerat nedemni de a primi aceasta mostenire si ca doar tatal lor ar fi putut sa revendice acest lucru, copii lui au facut recurs la Curtea de Apel Cluj, iar dosarul se judeca pe masa instantei.

Abuzurile statului


De-a lungul timpului Francisc Trombitas a fost supus numeroasor abuzuri, printre care si acela ca i s-a refuzat dreptul la aparare, unul dintre cele mai grave drepturi care pot fi incalcate din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului(CEDO). Desi acesta a anuntat instanta sa fie citat la cabinetul avocatului sau, chiar a solicitat expres asta fiindu-i incalcat dreptul la aparare. Pentru aceste incalcari Trombitas a cerut 5 milioane de lei daune morale si 178.830 daune materiale. „Relele tratamente aplicate in penintenciar au dus ca in acest interval de 13 luni sa fiu transformat dintr-un om sanatos intr-un om a carei viata a fost practic terminata. Subsemnatul a trebuit sa fie pus in libertate intrucat in penintenciar am devenit o semileguma, urmare a unui accident vascular cerebral din care a rezultat si o hemiplegie stanga(n.r. paralizie). In timpul detentiei timp de doua luni am fost „convins” sa recunosc inca doua crime duble, am fost expus in fata presei, am convietuit cu „colegi”  de penintenciar care nu suporta criminalii, presiunea psihica la care am fost supus ducand la un accident vascular”, motiva Francisc Trambitas in cererea sa de despagubire. Francis Trombitas a decedat la doar trei zile dupa ce implinise 73 de ani, pe 21 octombrie 2009.

Morti violente

Toata aceasta poveste halucinanta a debutat in dimineata zilei de 25 martie 1992, cand in curtea Domnitei Macarie din satul Salcuta, s-a gasit cadavrul acesteia, iar in apropiere, in stare de coma, se gasea vecinul ei, Ioan Fratean, care a decedat si el in drum spre spital.

Raportul de constatare medico-legala nr.694/111/1992 al Serviciului de Medicina Legala Bistrita-Nasaud (SML BN) certifica faptul ca moartea Domnitei Macarie a fost violenta, datorandu-se asfixiei mecanice prin sugrumare, iar decesul a survenit in prima parte a noptii de 24 spre 25 martie 1992. De asemenea, pozitia victima - agresor a fost, cel mai probabil, fata in fata. Din acelasi raport de constatare medico-legala a mai rezultat ca moartea lui Ioan Fratean a fost violenta, aceasta survenind in urma unei hemoragii meningo - cerebrale traumatice, cauzata de lovituri cu un obiect dur contondent.
Dupa o pauza de doi ani, in Salcuta a urmat o alta dubla crima. In luna februarie 1994, au disparut fara urma doua femei - Anica Rus si Elena Cont, cadavrele acestora fiind gasite ulterior, intr-o fantana parasita, aflata la circa 30-40 de metri de curtea caminului cultural.

Raportul de constatare medico-legala al SML BN, nr.875/11/1994, releva ca moartea Anicai Rus a fost violenta, aceasta survenind in urma asfixiei mecanice prin sugrumare cu latul, confectionat dintr-un material moale, iar pozitia victima - agresor a fost spate (victima) si fata (agresor). In cazul Elenei Cont s-a constatat, de asemenea, ca moartea a fost violenta, datorandu-se asfixiei mecanice prin ocluzia orificiului bucal cu un corp moale (calus) si ocluzia orificiilor nazale si a cavitatii bucale prin comprimare cu mana.
Cinci ani mai tarziu, pe data de 17 octombrie 1999, a fost gasita ucisa Viorica Trombitas, din satul Vermes. Raportul de constatare medico-legala, nr.266 din 1999, al SML BN arata ca moartea femeii a fost violenta, datorita asfixiei mecanice prin comprimarea cailor respiratorii superioare prin intermediul unui corp moale, textil, iar leziunile constatate au putut fi produse prin lovire, cu si de corpuri dure, si prin comprimare cu mana. De asemenea, prezenta spermatozoizilor la nivel genital, atestau un raport sexual recent.

CEDO le da dreptate

„Raspunderea statului pentru repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare este o raspundere delictuala, iar dreptul persoanei vatamate de a-i fi reparat prejudiciul cauzat prin erori judiciare este o rsaundere delictuala, iar dreptul persoanei vatamate de a-i fi reparat prejudiciul cauzat este un drept patrimonial, de proprietate si se transmite prin succesiune legala impreuna cu toate actiunile care il protejeaza. Astfel, instantele au obligatia, chiar peste disp. art. 506 al 1 cod procedura penala sa constate ca urmare a unei arestari nelegale, in patrimoniul victimii arestarii s-a nascut la data dovedirii nelegalitatii arestarii cu drept de despagubire patrimonial, in sensul CEDO este transmisibil fara limitari din partea statului in patrimoniul succesarilor sai legali, inclusiv actiunile in justitie de natura sa-l obtina sau sa protejeze. CEDO, dupa cum subliniaza instanta de fond, retine ca dreptul de reparatii penru arestare nelegala poate fi limitat de normele interne ce-l reglementeaza, insa odata acest drept acordat prin norme interne, este ilegal sa fie limitata transmiterea lui prin succesiune”, arata mostenitorii lui Trombitas in motivarea lor.
Toti martorii au declarat in proces ca Trombitas a fost sanatos inainte sa ajunga la inchisoare, iar dupa a devenit o leguma. Instanta Curtii de Apel Cluj va trebui sa judece daca mostenitorii vor primi sau nu despagubirea pentru ce a patit Francisc…

Tiberiu Hrihorciuc

Cine este si cum arata Aspazia Droniuc

$
0
0
Droniuc Aspazia, persoana cheie in dosarele Sorin Apostu si Radu Bica, care le-a depus singura marturie impotriva celor doi lideri locali este o persoana foarte periculoasa. Pericolul acestei persoane este dat de starea de sanatate foarte grava, fapt care ar presa-o la un nivel maxim pe Aspazia sa declare orice pentru libertatea sa. Denuntatoarea sufera de scleroza in placi, boala care este considera a fi "boala secolului" datorita faptului ca are efecte foarte cumplite asupra persoanei.

Poze cu Aspazia Droniuc nu au aparut inca in presa si se fac doar supozitii despre cum arata aceasta: ar avea parul blond spre roscat, tuns scurt, de aproximativ 1,60 inaltime si constitutie slaba.

Aspazia Droniuc este asociata in trei firme: SC Frarom Import Export, societate cu o cifra de afaceri de 601.215 in 2010, GROUPE FRAROM AGENT DE ASIGURARE, firma cu afaceri de 601.753 lei in 2010 si FRAROM, companie care a derulat in 2010 afaceri de 242.674 lei. 

Judecatoarea Claudia Ilies in dialog cu GAZETA DE CLUJ

$
0
0

C O M U N I C A T

În vederea aducerii la cunoştinţa opiniei publice.

Ca urmare a articolului publicat în Gazeta de Cluj, cu titlul „Radu Bica arestat pentru 29 zile. „Nevinovat”. Premeditarea Deliei Purice din „Total Death”. Probele inexistente”, cu referire specială la paragraful Update 9, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Curţii de Apel Cluj, în scopul unei corecte informări a publicului, face următoarele precizări:

În cauza penală ce a format obiectul dosarului nr.1451/33/2011, la data de 01 noiembrie 2011, Curtea de Apel Cluj a admis propunerea şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului Bica Radu pe o durată de 29 de zile. Hotărârea a fost atacată cu recurs, iar dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la data de 03 noiembrie 2011. Cauza a fost soluţionată în complet de un judecător, fiind repartizată în sistem aleatoriu, d-nei judecător Delia Purice.
    
Afirmaţiile din articol referitoare la judecătorul care a soluţionat propunerea de arestare preventivă în cauza privind pe inculpatul Bica Radu, prin care se susţine că acesta s-a „antepronunţat” asupra altor cazuri, cum ar fi cel al omului de afaceri clujean Arpad Paszkany, iar din acest motiv a fost recuzat, precum şi cele privind faptul că în urma acestui scandal şi-a dat demisia din funcţia de şef al secţiei penale a Curţii de Apel Cluj, precum şi acelea că a fost acuzată că ar fi presat-o pe judecătoarea Adina Lupea să dea o anumită sentinţă în acelaşi caz, nu corespund realităţii şi sunt de natură a induce în eroare opinia publică pentru următoarele argumente:
    Prin Hotărârea nr.9 din 20 ianuarie 2011, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, statuând asupra cererii de apărare a reputaţiei profesionale formulate de d-na judecător Delia Purice în legătură cu anumite informaţii apărute în presa locală, a reţinut că „abţinerea judecătorului Adina Lupea de la judecarea dosarului nr.4411/117/2009 al Curtii de Apel Cluj privindu-l pe inculpatul Arpad Paszkany a fost consecinţa exclusivă a unui proces deliberativ al acestuia, nefiind exercitate niciun fel de presiuni de către judecătorul Delia Purice.  De asemenea, a reţinut că nu a existat în cauză o antepronunţare a judecătorului Delia Purice, contrar susţinerilor apărute în presă, după cum nu a existat nicio altă împrejurare în care judecătorul Delia Purice să se fi pronunţat cu privire la aplicarea unei pedepse inculpatului P.A.Z. sau asupra cuantumului acestei pedepse.”
Din datele existente la dosarul mai sus menţionat, rezultă că d-na judecător Delia Purice nu a fost recuzată în cauza respectivă, motivul pentru care soluţia a fost pronunţată de un alt judecător fiind acela că prin încheierea din data de 29 noiembrie 2010, s-a admis cererea de abţinere formulată de d-na judecător Delia Purice.
De asemenea, nu sunt reale nici afirmaţiile legate de faptul că   d-na judecător şi-ar fi dat demisia din funcţia de şef al secţiei penale, iar această demisie ar fi legată de dosarul mai sus indicat, întrucât funcţia de preşedinte al secţiei penale a fost deţinută de d-na judecător Delia Purice până la expirarea mandatului la data de 01 ianuarie 2011, aceasta îndeplinind două mandate în calitate de preşedinte de secţie, în perioada 01 ianuarie 2004 – 01 ianuarie 2008 şi, respectiv, 01 ianuarie 2008 – 01 ianuarie 2011.
În jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului s-a statuat că, în domeniul libertăţii de exprimare, se impune ca presa să respecte unele principii de echitate, astfel încât să nu aducă atingere reputaţiei şi drepturilor celorlalţi, iar în ceea ce-i priveşte pe magistraţi, se impune ca aceştia să nu facă obiectul unor acuzaţii nejustificate, deoarece poate fi afectată autoritatea puterii judecătoreşti. Aceste principii se regăsesc şi în Codul deontologic al ziaristului care, în articolele 2, 3 şi 5, prevede că jurnalistul are îndatorirea de a relata adevărul, obligaţie ce decurge din dreptul constituţional al publicului de a fi corect informat şi totodată, acesta nu se poate substitui instituţiilor şi puterilor publice.
În acest context, titlul articolului cu referire la soluţia pronunţată în dosarul nr.1451/33/2011 cu privire la Radu Bica şi conţinutul acestuia, prin care se exprimă îndoiala asupra obiectivităţii şi imparţialităţii unui judecător este de natură a crea opiniei publice o impresie de neîncredere în actul de justiţie, în condiţiile în care în acest moment, abilitată să aprecieze asupra legalităţii şi temeiniciei  hotărârii judecătoreşti pronunţate în cauză, este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


            Conducător Birou de Informare şi Relaţii Publice
                    Judecător CLAUDIA ILIEŞ

 


GAZETA DE CLUJ:

Privitor la răspunsul doamnei judecător Claudia Ilieş, purtătoarea de cuvânt a Curţii de Apel Cluj în ceea ce priveşte conduita doamnei judecător Delia Purice punctul nostru de vedere este următorul:
Doamna judecător Delia Purice a fost acuzată în presa locală atât print, cât şi electronică(Citynews, Mesagerul, Gazeta de Cluj, Evenimentul Zilei http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/delia-purice-s-a-retras-din-cauza-dezvaluirilor-presei-101796/ , http://www.evz.ro/detalii/stiri/judecatori-clujeni-cercetati-de-csm-pentru-acuzatii-de-santaj-909584.html , http://www.gazetadecluj.ro/citeste/4457-se-sparge-omerta-la-curtea-de-apel-cluj ) că a şantajat-o pe doamna judecător Adina Lupea, colega sa, din cadrul curţii de apel Cluj pentru a-I da o sentinţă nefavorabilă omului de afaceri Arpad Paszkany. Potrivit linkurilor citate anterior, doamna judecător Delia Purice s-a antepronunţat pe dosarul omului de afaceri, mai precis ar fi zis că “Lasa, draga, ca-i dau la Paszkany doi-trei ani si gata!”. Încă odată, afirmaţiile făcute în acest articol se bazează pe alte afirmaţii care nu au fost contestate şi care au apărut acum multă vreme, după cum se poate dovedi. Este adevărat că inspecţia CSM a anchetat conflictul Delia Purice-Adina Lupea dându-I dreptate doamnei judecător Delia Purice, dar tot acest conflict a fost rezolvat în manieră românească. Doamna judecător Delia Purice s-a abţinut de a intra în speţa care îl privea pe Arpad Paszkany, care a şi fost achitat între timp de colegii dumneavoastră după cum bine am precizat în articolul la care aţi făcut referire în observaţiile dumneavoastră, deci nu a fost recuzat cum din nefericire am informat opinia publică. Rezultatul este acelaşi. Judecătorul Delia Purice din motive care îi sunt cunoscute s-a abţinut să-l judece pe Arpad Paszkany.  Din punct de vedere a dreptului, lucru care nu ne putem permite să vă dăm sfaturi, este acelaşi. Judecătorul Delia Purice nu l-a judecat pe Arpad Paszkany.
În ceea ce priveşte şefia doamnei judecător Delia Purice la Secţia Penala a Curţii de Apel Cluj, aceasta şi-a terminat cele două mandate şi într-adevăr acest lucru nu are legătură cu procesul lui Arpad Paszkany. Dar, în acelaşi timp, informaţia pe care noi am oferit-o publicului că doamna judecător Delia Purice nu mai este Şef a Secţiei Penale a Curţii de Apel Cluj este reală.
Remarcăm cu plăcere că doamna judecător Claudia Ilieş, un judecător tânăr, care nu ne îndoim că îşi face treaba cu onestitate şi abnegaţie la Curtea de Apel Cluj ştie ca şi noi, modeşti ziarişti, la un ziar local din Uniunea Europeană, că a cita decizii ale Curţii Europene ale Drepturilor Omului fac ca un text să fie mai valoros. Din acest motiv, cu multă bucurie, o îndemnăm pe doamna judecător să citească deciziile cele mai importante luate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în privinţa drepturilor omului care vi se aplică şi dumneavoastră.




Tiberiu Hrihorciuc, redactor Gazeta de Cluj

Liviu Man, director Gazeta de Cluj

Foto: Claudia Ilies, purtatoarea de cuvant a Curtii de Apel Cluj www.gazetadecluj.ro


5% la sută din romani, nerecenzati

$
0
0

5 la sută dintre români declară că nu au fost recenzati, iar alti 4 la sută spun că nu au răspuns întrebărilor de la Recensământ pentru că nu au fost acasă
Institutul Român pentru Evaluare si Strategie – IRES a realizat un studiu cu privire la atitudinile si perceptiile populatiei fată de Recensământul Populatiei si al Locuintelor 2011.
Studiul arată că:
•         Mai mult de jumătate dintre români nu stiu care este institutia responsabilă pentru organizarea Recensământului. Cel mai corect informati în această privintă sunt bărbatii, respodentii din mediul urban si cei cu vârsta între 55 si 65 de ani

•         90% dintre respondenti au fost vizitati de către un recenzor

•         Recensământul a fost un eveniment cu o notorietate foarte puternică, 99% dintre români auzind despre acesta

•         Televiziunea este mediul de comunicare prin care cei mai multi respondenti (67%) au auzit de Recensământ, alti 16% dintre cei intervievati declarând că au aflat despre Recensământ chiar de la recenzorul care i-a vizitat

•         Aproape 7 din 10 români cred că Recensământul este util si foarte util
•         5 la sută dintre români declară că nu au fost recenzati, iar alti 4 la sută spun că nu au răspuns întrebărilor de la Recensământ pentru că nu au fost acasă. Cei mai multi intervievati care spun că nu au fost vizitati de un recenzor se plasează în categoria 18-35 de ani
•         12% dintre cei chestionati nu au răspuns ei însisi la întrebările cuprinse în formularele de Recensământ
•         Peste jumătate dintre respondenti consideră că Recensământul a fost destul si foarte bine organizat
•         93% dintre intervievati au declarat recenzorului CNP-ul

Cluj-Napoca, destinaţie culturală pentru turişti

$
0
0
Primăria Cluj-Napoca a participat la Târgul Internaţional de Turism de la Lugano, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2011.

În cadrul acestui târg, municipiul Cluj-Napoca a primit premiul „Ahitectonic Treasure in the Hearth of Transilvania”, la categoria Destinaţie culturală. Standul amenajat de municipalitatea clujeană a cuprins pliante, ghiduri şi broşuri în limbile română, engleză, germană, maghiară, franceză şi italiană.

Aproximativ 2500 de persoane au vizitat standul municipiului Cluj-Napoca. Unele dintre ele cunoşteau oraşul nostru şi au solicitat informaţii suplimentare în vederea unor viitoare destinaţii turistice.

Alături de municipiul Cluj-Napoca, ţara noastră a mai fost reprezentată la acest târg de către oraşul Alba-Iulia. În ceea ce priveşte participarea internaţională, la Târgul de la Lugano au mai participat oraşe din ţări precum Polonia, Croaţia, Africa de Sud, Malta, Turcia, Italia sau Elveţia.
Promovarea turistică a municipiului Cluj-Napoca reprezintă o componentă strategică de dezvoltare locală, iar participările la astfel de târguri de turism reprezintă o oportunitate deosebită de promovare a potenţialului turistic local, cu relevanţă şi din perspectiva candidaturii oraşului nostru la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2020.
Anul trecut, studenţii de la Şcoala Superioară Hotelieră şi de Turism din Bellinzona (Elveţia) au realizat un studiu de marketing pe tema promovării turismului din Cluj-Napoca, în colaborare cu Centrul de Informare Turistică, aflat în subordinea Primăriei. Recomandările finale ale studiului au fost de a dezvolta o strategie de marketing, de a adopta un sistem de management al calităţii şi de creştere a numărului de parteneriate dintre tour-operatori. În opinia celor care au realizat studiul, oraşul nostru are mai multe puncte tari decât slabe, iar  printr-o strategie de marketing bine definită, destinaţia spre Cluj-Napoca poate deveni competitivă pe piaţa turismului internaţional.
Primăria Cluj-Napoca a participat anul acesta, în premieră, la Târgului de turism de la Berlin unul dintre cele mai mari târguri internaţionale din Europa şi din lume, care a avut loc în perioada 9-13 martie a acestui an. De asemenea, la sfârşitul lunii trecute municipiul nostru a fost prezent şi la prima ediţie a Târgului Turistic Medieval de la Bistriţa, în cadrul căruia a avut loc Congresul Siebenburgen (Congresul celor şapte cetăţi medievale), unde s-au pus bazele unui protocol de colaborare privind promovarea patrimoniului, culturii şi turismului din Transilvania.  

„Acest premiu reprezintă pentru noi confirmarea eforturilor pe care le-am depus în ultimii ani în ceea ce priveşte promovarea Clujului ca destinaţie turistică”, a afirmat directorul Serviciului Relaţii comunitare şi turism din cadrul Primăriei, Ovidiu Cîmpean.

Convocare sedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Cluj

$
0
0
    Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a convocat de îndată o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean, care se va desfăşura luni, 07.11.2011, cu începere de la ora 10.00.
    Pe ordinea de zi figurează constituirea unei comisii de analiză a procedurilor de licitaţii derulate de către Consiliul Judeţean Cluj în perioada 2004 – 2011, perioade în care la conducerea forului judeţean s-au aflat Marius Nicoară şi Alin Tişe.
    Şedinţa este publică.

Campionatul Mondial de mancat sarmale

$
0
0
                                             
Asociatia Little People Romania va organiza pentru prima data in Cluj-Napoca, Campionatul Mondial de mancat sarmale!
Evenimentul va avea loc pe data de 9 noiembrie, ora 18:00, la Restaurantul Casa Ardeleana, in incinta Sora Shopping Center, la subsol. Asteptam cu mare drag reprezentantii presei la acest eveniment culinar distractiv, care bineinteles include bunatati gustoase pentru cei care vor participa.
„Cate sarmale poti manca in 2 minute?” este invitatia inmanata publicului larg si reprezentantilor companiilor clujene la provocarea culinara.
Organizatorii garanteaza o seara extraordinara cu ambianta traditional romaneasca, cu sarmale gustoase preparate de bucatarii Restaurantului Casa Ardeleana, muzica live si voie buna.
Inscrierea la acest eveniment se pot face pana la data de 6 noiembrie, persoana de contact Serghei Pinzaru, telefon 0749 493 695. Asteptam cat mai multi clujeni posibil care sa isi arate solidaritatea fata de lupta impotriva cancerului la copil, cauza asupra carei dorim sa atragem atentia prin acest eveniment. Campionatul Mondial de mancat sarmale succede numarul de SMS 858 al Campaniei Contra Cancer, demarata de Asociatia Little People, cu scopul de a strange fonduri pentru programele zilnice de asistenta psiho-sociala oferite copiilor si adolescentilor bolnavi de cancer. Valabilitatea numarului de SMS 858 prin care puteti face o donatie de 2 euro a fost extinsa pana la data de 17 noiembrie.
Asociatia Little People urmeaza un plan de activitati creat in mod specific pentru copiii spitalizati. Exercitii care ii ajuta pe copii sa-si invinga teama, sa-si imbunatatească stima de sine, sau care creeaza o familiaritate vizavi de procedurile medicale si mediul spitalicesc, oportunitati de joaca, invatare, exprimare, interactiune cu cei aflati in situatii similare. Studenti si absolventi de psihologie din 5 universitati din Romania sunt pregatiti si monitorizati sa desfasoare un program de interventie specific si să urmeze un plan de activitati conceput de către Asociatia Little People special pentru copiii spitalizati.

Viewing all 39125 articles
Browse latest View live