Quantcast
Channel: Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 39260 articles
Browse latest View live

Investiție în valoare de aproape 30 de milioane de lei la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

$
0
0

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca va continua politica de investiții în reparații capitale și dotare cu echipamente medicale, demarată în ultimii cinci ani. După proiectul major, în valoare de 45 milioanei de euro, care presupune proiectarea și execuția unei noi clădiri în care își vor desfășura activitatea Secția Clinică Neurochirurgie și Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie, anunțat tot în acest an, a venit rândul Secțiilor Clinice Ortopedie-Traumatologie I și II să beneficieze de lucrări de modernizare.

Proiectul, în valoare de aproape 30 milioane lei (29.953.800,81 inclusiv TVA), presupune proiectarea și execuția lucrărilor de etajare clădirii în care funcționează cele două secții, precum și relocarea și modernizarea blocului operator și ATI, reamenajarea spațiilor ocupate de blocul operator existent, amenajarea accesului ambulanțelor și construirea unui lift exterior. De asemenea, investiția acoperă și dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație.

Până în prezent, au fost efectuate trei proceduri de licitație, din care două proceduri anterioare de atribuire au fost finalizate prin lipsă de oferte admisibile. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 11.11.2019. La acest moment, s-a intrat în etapa de evaluare din cadrul celei de-a treia proceduri de atribuire. 

Clinica de Ortopedie-Traumatologie „Alexandru Rădulescu”, compusă din două secții de ortopedie-traumatologie, are meritul de a fi primul spital de ortopedie din țară, fiind inaugurată în anul 1921. Clădirea este depășită moral și fizic, cu saloane aglomerate, iar circuitele funcționale nu pot fi aduse la standarde moderne.

Dincolo de aceste neajunsuri, cumulat, în cele două secții clinice, în 2018, au fost externați 3159 pacienți, iar în ambulatoriu s-au efectuat 8790 consultații. Mai mult, cele două secții numără, pentru 2018, 3038 intervenții chirurgicale, iar durata medie de spitalizare este de aproximativ 9,5 zile. După o analiză sumară a datelor, putem constata că în cele două secții de Ortopedie-Traumatologie se internează, în general, pacienți operabili, care, de cele mai multe ori, necesită o spitalizare cu o durată peste medie. În consecință, ținând seama de specificul secțiilor se impune atât o modernizare a blocului operator, cât și reabilitarea saloanelor, pentru a oferi condiții optime de spitalizare pacienților, pe toată durata internării în spital. 

Din 2015 până în prezent, prin diferite surse de finanțare (venituri proprii, Consiliul Județean, Ministerul Sănătății, Banca Mondială sau donații), Secțiile Clinice Ortopedie-Traumatologie I și II au fost dotate cu echipamente medicale în valoare de peste 3.800.000 lei: paturi de terapie intensivă, ecografe, monitoare pentru funcții vitale, mese chirurgicale, dar și două aparate de radiologie – unul fix, iar unul cu braț C, intraoperator. 

Articolul Investiție în valoare de aproape 30 de milioane de lei la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Ioan-Aurel Pop despre istoria UBB: “ultimul secol a fost, într-adevăr, cel mai zbuciumat”

$
0
0

După un centenar mult așteptat, cel al României, în 2019 sărbătorm o instituție aproape de sufletul nostru, Universitatea Babeș-Bolyai, care împlinește 100 de ani de la înființare ca universitate românească. Cu prilejul acestui eveniment reporterul Gazeta de Cluj a vorbit cu rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop.

Istoricul universității începe în secolul al XVI-lea, mai exact în anul 1578, când principele Transilvaniei, Ștefan Bathory, îi cere ajutorul papei Grigore al XIII-lea în scopul înființării unui colegiu iezuit la Cluj. Diploma de înființare a acestui colegiu este emisă de către principe la 12 mai 1581, la Vilna, în prezent Vilnius, în Lituania, iar în cadrul colegiului se studiau gramatica, filosofia, teologia și retorica, toate în limba latină. Colegiul își continuă activitatea sub diverse forme, până la desființarea Ordinului Iezuit, în 1773, când Colegiul Academic Universitar din Cluj, care avea patru facultăți, Filosofie, Drept, Medicină și Teologie, trece sub conducerea Ordinului Piarist.

În secolul al XIX-lea se întemeiază Universitatea Regală Maghiară de la Cluj, care avea 4 facultăți: Drept, Științe de Stat, Medicină, Matematică și Științe Naturale și Filosofie, Litere și Istorie. Începând cu 1 octombrie 1919, universitatea se transformă în universitate românească, avându-l pe Sextil Pușcariu rector și din octombrie 1927 va purta numele primului rege al României Mari și se va numi „Universitatea Regele Ferdinand I”. Începând cu data de 29 mai 1945 s-a înființat „Universitatea cu limba de predare maghiara”, care mai târziu primește numele de „Universitatea Bolyai”. Universitatea românească din Cluj devine, în timpul perioadei comuniste „Universitatea Victor Babeș” și cele două universități funcționează în paralel până în 1959, când are loc unificarea celor două instituții de învățământ. Noua universitate avea atunci șase facultăți și anume Matematică și Fizică, Chimie, Științe Naturale-Geografie, Filologie, Științe Juridice, Istorie și Filosofie.

De-a lungul timpului, Universitatea Babeș-Bolyai a trecut prin numeroase transformări, atât din punctul de vedere al structurii, cât și al programelor oferite de facultăți. Din anul 1995 s-au creat cele trei linii de studiu, română, maghiară și germană, iar începând cu anul universitar 2006/2007 studenții pot alege dintre 21 de facultăți la care să urmeze cursuri universitare dintre cele mai diverse.

Conform ultimului clasament dat publicității de către QS World University Rankings, pentru anul 2019, Universitatea „Babeș-Bolyai” se află pe primul loc al instituțiilor de învățământ superior din România, ceea ce confirmă încă o dată că tradiția este un element esențial în oferirea de studii la standarde înalte pentru cei care aleg universitatea din inima Transilvaniei.

Ioan Aurel-Pop: “ultimul secol a fost, într-adevăr, cel mai zbuciumat

Reporter: Știm cu toții că istoria UBB-ului in cei 100 de ani a fost una zbuciumată, ne puteți povesti mai multe despre aceasta? Ce evenimente organizați anul acesta pentru marcarea acestor ani și care este obiectivul central, miza primordială a UBB la sărbatoarea Centenarului său?

Ioan-Aurel Pop: În cuprinsul celor 438 de ani trecuți de la prima fondare a Universității la Cluj (cu numele de Colegiul Major Iezuit și cu rangul de academie europeană), ultimul secol a fost, într-adevăr, cel mai zbuciumat. S-a întâmplat aceasta pentru că și istoria contemporană în general a fost foarte alertă și plină de provocări. Între aceste provocări, Al Doilea Război Mondial și regimul comunist se află printre cele mai semnificative. După primele două decenii de funcționare, decenii care ne apar ca o „vârstă de aur”, a urmat refugiul de la Sibiu și Timișoara, în urma răpirii vremelnice (1940-1944) a nordului Transilvaniei. Comunismul nu a distrus Universitatea, dar a divizat-o (până la 1959, când cele două universități, cea română și cea maghiară, s-au unit) și a ideologizat-o. Ultimii ani de comunism au însemnat limitarea drastică a numărului de studenți și profesori, a specialităților și facultăților, reducerea numărului de discipline predate în limba maghiară, întreruperea schimburilor de publicații cu Occidentul etc. Abia după 1989, Universitatea a revenit la statutul ei consacrat și, mai ales, la autonomie, trecând și la multilingvism. E drept că nici epoca interbelică nu a fost chiar de aur, mai ales după ce a crescut influența ideologiilor de tip fascist. Numai că, dintre universitățile românești (care erau atunci patru: Iași, București, Cluj și Cernăuți), cea din Cluj a fost cea mai reticentă la aceste ideologii totalitare. Un rector faimos al ei – Florian Ștefănescu-Goangă – a fost chiar pe punctul de a fi asasinat de legionari fiindcă a fost de partea democrației de tip occidental. Pentru cinstirea acestei sute de ani trecute de la 1919, între noiembrie 2019 și ianuarie 2020 (adică între deschiderea anului academic prin lecția lui Vasile Pârvan și inaugurarea oficială făcută de regii întregitori, Ferdinand și Maria), organizăm tot ceea ce poate să fie mai frumos, mai decent, mai semnificativ: facem ceremonii de înaltă ținută, publicăm cărți despre istoria Universității și a personalităților sale, acordăm burse studenților, desfășurăm teme de cercetare, invităm profesori și studenți străini etc. Toate acțiunile de amploare din această perioadă sunt puse sub semnul acestei onorante aniversări. Miza centrală, pe care ne-am fixat-o în urmă cu câțiva ani, a fost ca UBB să devină, la sărbătoarea Centenarului școlii superioare românești de la Cluj, prima universitate a țării, performanță recunoscută în chip obiectiv, în clasamentele interne și internaționale. Mulțumită profesorilor și studenților noștri, în frunte cu Senatul, cu prorectorii, decanii etc., am reușit. Evident, asta nu înseamnă mare lucru, dacă nu vom reuși să ne menținem în această demnă și onorantă postură.

Reporter: Cum apreciați dinamica numărului de studenți ai UBB în ultimii ani? Prin ce considerați că atrage această universitate studenții dar și care considerați că sunt nemulțumirile acestora vis-a-vis de UBB? Considerați că pregătirea studenților la UBB corespunde cu cererea de pe piața muncii?

Ioan-Aurel Pop: Este firesc ca, după măsurile artificiale luate de regimul comunist contra accesului liber la educația superioară, numărul de studenți să fi crescut. Totuși, cred că la noi – în avântul general de după 1989 – creșterea numărului de studenți a fost prea amplă, încât Universitatea ajunsese prin 2009-2010, la 55 000 de studenți. Azi avem aproape 45 000 de studenți la toate ciclurile și nivelurile, ceea ce este suficient. Studenții sunt atrași la UBB de brand, de bunul renume, de recunoașterea diplomelor noastre în Uniunea Europeană, SUA și în alte părți, dar, mai presus de toate (așa îmi place să cred), de seriozitatea pregătirii. La UBB, este foarte puternică și vie conștiința misiunii pe care o au dascălii în educația studenților, alături de respectul studenților pentru actul de cunoaștere, pentru pregătirea de înalt nivel și pentru cercetare. Într-o universitate de prestigiu, cererea pieței muncii este numai unul dintre criteriile care-i dirijează activitatea. UBB nu este o școală profesională, ca să urmărească numai piața muncii. Noi dăm societății informaticieni, profesori de fizică, ingineri chimiști, politologi, dar și specialiști în studii clasice, etnologi, antropologi, arheologi, actori, preoți etc. Nu este nevoie de toți aceștia pe piața muncii în acest moment, dar științele și artele trebuie duse mai departe. Nicio universitate de pe lumea asta, conștientă de misiunea sa, nu este pe deplin eficientă și nu-și scoate toate cheltuielile. Dar, într-o țară civilizată, nici nu se urmărește acest lucru! Evident, nu suntem pe deplin mulțumiți de adecvarea noastră la cerințele de moment ale societății, dar facem mereu eforturi să ne adaptăm.

Reporter: Ce schimbări de mare impact s-au produs în ultimii ani de învățământ superior și ce schimbări doriți să vedeți în următorii ani? Cum se poziționează UBB pe plan național și internațional?

Ioan-Aurel Pop: Din păcate, în învățământul superior românesc nu s-au produs schimbările în bine pe care le așteptam. Am sperat ca dominația mediocrității să facă loc performanței, am sperat ca accentul să cadă pe calitate, am fost convinși că, după rezultatele bune și foarte bune ale câtorva universități, acestea să fie răsplătite, stimulate, încurajate să-și fortifice performanța. Or, ce constatăm? Că „întrajutorarea tovărășească” este la ordinea zilei, că slaba calitate a școlii este răsplătită cu susținere artificială, că miniștrii continuă să se schimbe pe bandă rulantă și că nu se poate construi mai nimic durabil. Oricare nou ministru vine, cam o dată la trei-patru luni, cu „idei noi”, ca să tulbure ordinea de demult, să reformeze reformele, să sporească instabilitatea. Un fapt grav, petrecut relativ recent, a fost crearea unui minister al cercetării care nu era și al învățământului superior și din care cercetarea universitară și academică era exclusă. Acum s-a revenit, dar până când? În următorii ani am vrea să vedem o reformă stabilă, care să se aplice și ale cărei efecte să poată fi urmărite în timp, pentru a avea perspectiva de a îndrepta erorile, am vrea să vedem că performanța este apreciată în România, nu doar peste hotare, că sunt sancționate slaba calitate și contraperformanța, că banii se dau acolo unde sunt rezultate notabile. UBB se simte parte a școlii superioare din Uniunea Europeană, încearcă să țină pasul cu excelența, se luptă cu birocrația și participă la schimbul internațional de valori ale educației. Nu reușește pe deplin, dar nu renunță niciodată, fiindcă are o deviză cuprinsă mai recent pe stemă – „Tradiția noastră strălucește împreună cu virtuțile europene” – și una mai veche, trecută pe frontispiciul scenei din Auditorium Maximum, anume „Prin cultură la libertate”.

Articolul Ioan-Aurel Pop despre istoria UBB: “ultimul secol a fost, într-adevăr, cel mai zbuciumat” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Șefii școlii de poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj Napoca îl trimit la psiholog pe liderul sindical pentru că dezvăluie abuzurile din instituție

$
0
0

Marius Bărbulescu, liderul sindical al școlii de poliție Septimiu Mureșan din Cluj Napoca, a fost trimis la psiholog de comisarul șef de poliție Sorin Borzan, unul dintre șefii unității de învățământ din Cluj Napoca. Bărbulescu spune că evaluarea lui psihologică face parte dintr-o serie de abuzuri pe care șefii școlii de poliție le fac împotriva lui pentru că a semnalat în spațiul public mai multe nereguli care au loc în cadrul școlii de poliție Septimiu Mureșan Cluj Napoca.

Marius Bărbulescu, liderul sindicatului de poliție Mihai Viteazu, a fost trimis la psiholog de către Sorin Borzan, unul dintre șefii Școlii de poliție Septimiu Mureșan Cluj Napoca. Omul spune că această evaluare ar face parte, de fapt, dintr-o serie de abuzuri pe care șefii le fac împotriva lui. Motivul constă în faptul că Bărbulescu a tras mai multe semnale de alarmă vizavi de neregulile care au loc în cadrul școlii de poliție clujene.

”Mi s-a confirmat încă o dată că motivul pentru care am fost testat psihologic îl reprezintă postările de pe pagina „Facebook” a Sindicatului Polițiștilor „Mihai Viteazul”. La 14, 30, m-am prezentat la întâlnirea programată, primind adresa Compartimentului Psihologic nr. 124821 din 05.11.2019, ocazie cu care am aflat, în sfârșit, cine este „voinicu” care și-a asumat trimiterea mea la psiholog, pe motiv că mă suspectează de…”comportament dezadaptativ”… Cine credeți că era?

Nimeni altul decât șeful meu nemijlocit, comisar de poliție Sorin – Călin Borzan, director adjunct al Școlii de Agenții de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj – Napoca si președinte totodată al Asociației Internaționale a Polițiștilor – Secția 4 Cluj.

Sorin Călin Borzan

Dacă mai punem la socoteală că acest veritabil „nemuritor”, înțepenit de 12 ani în funcția de director adjunct al Școlii de Agenții de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca nu a absolvit nicio școală de poliție a Ministerului Afacerilor Interne și a sărit „gardu” în Poliția română, având ca pregătire de bază Școala de Artilerie Antiaeriană și Radiolocație, avem imaginea clară a celui care mă vede ca pe un ciudat”, spune Marius Bărbulescu.

Sorin Borzan a refuzat să facă vreun comentariu despre cererea semnată de el care îl trimite pe sindicalist la psihologul școlii de poliție.

Purtătorul de cuvânt al Școlii de poliție Septimiu Mureșan Cluj Napoca spune că evaluarea face parte dintr-o procedură normală. ”Trimiterea domnului Bărbulescu la psiholog face parte dintr-o evaluare normală a personalului școlii. Mai ales pentru că el vine la noi prin intermediul unei detașări”, a declarat Popa Alice, ofițer relații publice în cadrul școlii clujene.

Contre cu șefii școlii de poliție

Însă, evaluarea psihologică cerută în privința lui Marius Bărbulescu a fost dispusă în urma mai multor ”atenționări” pe care sindicalistul le-a primit din partea conducerii școlii. Sindicalistul spune că este pus de șefi să prezinte zilnic un raport pe ore în care să arate ce anume a lucrat în timpul zilei anterioare.

Sorin Bărbulescu

În urma sesizărilor făcute de Bărbulescu, la începutul lunii iulie 2019 școala de poliție clujeană a fost verificată de un corp de control făcut de Direcția Control Intern din cadrul I.G.P.R. în urma căruia au fost constate „nereguli” și au fost dispuse „măsuri”.

”Nu știm ce „măsuri” a dispus conducerea I.G.P.R., dar cu siguranță acestea au avut efect fix… zero, atâta timp cât conducerea Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, după plecarea „musafirilor”, s-a năpustit pur și simplu asupra mea, pentru a mă hărțui, umili și desconsidera pe linie profesională, doar pentru că am calitatea de lider sindical! Cum altfel am putea interpreta comportamentul despotic, măsurile aberante și dispozițiile de-a dreptul uluitoare, care ne amintesc de poveștile cu „milițieni”, din vremea comunismului, ale „doctorilor” Liviu – Gabriel Dumitru – director al Școlii de Agenții de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, acuzat în mod public, de 3 ani, pentru „plagiat grosolan” al tezei de doctorat, și Sorin – Călin Borzan – director adjunct al Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, supărat că nu i se plătește sporul de doctor în istorie, se judecă în prezent cu instituția pe care o conduce”, arată sindicalistul.

În principiu, sindicalistul este șicanat pentru că solicită calcularea drepturilor salariale ale lui și colegilor în baza legislației în vigoare. De asemenea, el atrage atenția asupra unei ”colaborări” între școala de poliție clujeană și o organizație a polițiștilor, Corpul Național al Polițiștilor (CNP). CNP ”recrutează” membri, plătitori de cotizație, din rândurile elevilor, chiar dacă statutul interzice acest lucru.

În CNP cu arcanul

În cadrul Ministerului Administrației și Internelor funcționează o organizație denumită Corpul Național al Polițiștilor (CNP) care, de ani de zile, se află în dispute cu celelalte grupări sindicale ale polițiștilor care îi contestă autoritatea.

Organizația a fost înființată în 2003 printr-un ordin de ministru emis de clujeanul Ioan Rus pe vremea când era șef la Ministerul de Interne.

Ioan Rus

La Cluj CNP are două filiale: una în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean care este condusă de fostul șef de la Rutieră, Cosmin Rus, și alta în cadrul Școlii de Poliție Septimiu Mureșan, condusă de Marian Adrian, șeful Biroului de Comunicare Publică și șef Birou Cabinet din cadrul școlii clujene. La nivel național, CNP este condus de Stancu Petre, însă șefia lui este contestată în instanță de un fost contracandidat la această funcție.

Problema sesizată constă în faptul că, încă de pe băncile școlii, viitorii polițiști sunt obligați să se înscrie în cadrul CNP după motto-ul ”ordinul se execută, nu se discută”.

Cu cât cotizează cei 300 de viitori polițiști care învață la Școala Septimiu Mureșan

Trebuie menționat că taxele pentru IPA (o altă organizație similară CNP) și CNP au fost achitate chiar în primele zile de la începerea cursurilor

-60 de lei taxă înscriere CNP și IPA

-5 LEI veselă înainte de practică.

– 5 LEI pe clasă abțibilduri pentru tragere.

– 8 LEI pentru distrugerile din cămin.

– 5 LEI pentru vesela de la cantină.

– 10 LEI pentru intrarea la evaluarea de modul și examenul final proba sportivă în Parcul „Iuliu Hațieganu”.

– peste 100 lei pentru tipărirea cursurilor.

Articolul Șefii școlii de poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj Napoca îl trimit la psiholog pe liderul sindical pentru că dezvăluie abuzurile din instituție apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Clujeanul Bogdan Gruiță, fostul partener de afaceri al lui Coldea, rămâne condamnat definitiv pentru evaziune fiscală

$
0
0

Curtea de Apel Cluj a decis ca Bogdan Gruiță, unul dintre foștii parteneri de afaceri ai lui George Coldea, vărul fostului adjunct SRI, să rămână cu condamnarea penală pentru evaziune fiscală emisă de Tribunalul Cluj. El a fost acuzat în cadrul unui rechizitoriu făcut de procurorul clujean Mihaela Sfiriac de o evaziune de aproape 11 milioane de lei. Potrivit unor surse din mediul de afaceri clujean, Gruiță se ocupă de ”lichidarea” firmelor prin care s-au tras ”tunuri” iar patronii vor să scape de ele. Pe parcursul procesului, Gruiță a cerut strămutarea procesului de la instanțele clujene pe motiv că Gazeta de Cluj a dezvăluit evaziunea din afacerile lui.

Judecătorii Iuliana Moldovan şi Viorel Virgil Andreieş au menținut pedeapsa de cinci ani de închisoare și plata unui prejudiciu de 3,2 milioane de lei dată lui Bogdan Gruiță, clujeanul care a fost partener de afaceri cu George Coldea, vărul fostului adjunct al SRI.

Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Gruiță Bogdan Andrei şi partea civilă ANAF – A J a F P Cluj împotriva sentinţei penale nr. 286/15.10.2018 pronunţate de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 5855/117/2016. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod de Procedură Penală, obligă pe inculpatul apelant şi pe partea civilă apelantă la plata sumei de câte 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în apel. În temeiul art. 275 alin. 6 Cod de Procedură Penală, suma de 300 lei reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat va fi suportată din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă”, arată soluția pe scurt a instanței.

Anul trecut, Gruiță a fost condamnat de instanța de fond la o pedeapsă de 5 ani de închisoare și la plata sumei de 3.286.831 lei care reprezintă ”despăgubiri civile, reprezentând TVA în sumă de 1.911.039 lei şi impozit pe profit în sumă de 1.375.792 lei, precum şi a accesoriilor aferente acestei sume până la plata integrală”.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011 – 2013, Bogdan Gruiță a înregistrat în contabilitatea firmei Impact Strategic Solution opt facturi fictive în valoare totală de 10.716.282 lei care, aparent, proveneau de la SC Dual Convex Place București.

Evaziunea fiscală a fost depistată de Garda Financiară Cluj în urma unor controale încrucișate la mai multe societăți comerciale cu care SC Impact Strategic solution, firma lui Gruiță, a avut încheiate contracte de prestări servicii.

La cererea inspectorilor ANAF, Gruiță a refuzat să pună la dispoziție documentele firmei.

În urma citațiilor primite, Gruiță a declarat că toate documentele companiei clujene au fost trimise prin poștă către off-shore-ul Dimery Corporation ca urmare a vânzării acțiunilor societății. Însă, potrivit buletinelor de expediție, actele au fost trimise după ce a avut loc primul control al fiscului. Off-shore-ul cipriot este condus de Michael Patrick Dwen și Martin Graham Samuels, doi cetățeni britanici, care sunt directori a zeci de off-shore-uri, multe dintre ele având legături de afaceri cu Rusia. În cazul Dimery Corporation, cei doi directori britanici l-au numit pe Gruiță reprezentantul Dimery în România

Fost partener de afaceri cu George Coldea, acum condamnat

Bogdan Gruiță este unul dintre foștii parteneri de afaceri de-ai lui George Coldea, vărul fostului adjunct SRI, Florian Coldea. Procurorii au deschis dosarul de cercetare pe numele lui Bogdan Gruiță tocmai din 2012, însă el a fost trimis în judecată abia după ce ”stabilitatea” fostului adjunct al SRI Florian Coldea a început să aibă de suferit.

Firma Impact Strategic Solution, care se ocupa de consultanță în afaceri, a fost înființată de George Coldea și Bogdan Gruiță în cote de 50% fiecare. În 2011, George Coldea a decis să âși lichideze majoritatea acțiunilor din această firmă. O parte a fost vândută către Bogdan Andrei Gruiță, iar un pachet mai mic a fost cesionat către SC Braton Consult SRL Cluj-Napoca, firmă controlată tot de Gruiță. Cei doi au revocat această hotărâre și au vândut toate acțiunile către compania off-shore DIMERY CORP., cu sediul în Republica Seychelles, orașul Victoria, Clădirea Oliver Maradan, la etajul 2.

Gazeta de Cluj a prezentat aspecte legate de implicarea vărului lui Coldea în afacerile medicale din România din primăvara anului trecut, iar în urma dezvăluirilor senatorul Valer Marian a făcut o interpelare care așteaptă și acum răspuns pentru că reprezentanții Ministerelor Justiției și Sănătății și-au pasat răspunsurile de la unii la alții, punând batista pe țambal.

În afacerile lui George Coldea este implicată și Lorina Sereș, soția fostului ministru al Economiei, Codruț Sereș, care a fost condamnat pentru acte de corupție în dosarul Hidroelectrica.  Firmele respective au încheiat sute de contracte cu instituțiile medicale bugetate din România.

George Coldea a avut legături cu două societăți care activează în domeniul medical: Medicare Technics și Eurorad Invest, companie aflată în insolvență. Eurorad este administrată de cetățeanul german DAUS HANS JURGEN, compania fiind deținută de de două firme, una din Malta, cealaltă din Ungaria (MEDITERRANEAN RADIOLOGICAL SUPPLIES LTD, acționar majoritar, și EURORAD 2002 KFT).

Codrut Seres

Vărul fostului adjunct SRI mai este acționar minoritar în cadrul firmei MEDICAL GAZPLUS SRL din București alături de compania Ginza Invest. Societatea din urmă este administrată de SERES LORINA IOANA, soția lui Codruț Sereș. Firma Ginza a devenit acționar majoritar după ce Coldea, care în 2014 deținea 90% din firmă, a vândut un pachet de acțiuni lui soției lui Sereș.

A vrut strămutarea procesului din instanțele clujene

Pe parcursul procesului, Gruiță a cerut strămutarea dosarului de la Cluj. Pe lângă articolele de presă invocate, acesta își motivează cererea prin faptul că fostul său de partener de afaceri este văr primar cu Florian Coldea ce este în prezent cadru didactic la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar la nivelul județului Cluj există o reticență ce vizează lămurirea aspectelor legate de societatea off-shore Dimery Corp din Seychelles, companie despre care s-a scris că are legătură cu familia Coldea.

Gruiță spune că fapta nu este prevăzută de legea penală

Cu privire la infracțiunea de evaziune fiscală, Bogdan Gruiță, prin avocat, spune că fapta reținută în sarcina lui Gruiță nu este prevăzută de legea penală și nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. În rechizitoriu și în sentința Tribunalului Cluj se arată că facturile au caracter fictiv, întrucât Dual Convex Place SRL era în procedura falimentului, nu avea angajați, era inactivă și nici nu recunoaște acele operațiuni. Tot în rechizitoriu se arată că există un prejudiciu aferent infracțiunii de evaziune rezultat din înregistrarea în contabilitatea Impact Strategic SRL a unor cheltuieli presupus fictive aferente facturilor de la Dual Convex Place SRL.

”Precizăm că mecanismul descris în actul de sesizare și însușit în sentința apelată nu este susceptibilă să conducă la evazionarea bugetului de stat și cauzarea unui prejudiciu întrucât, în concret, Impact Strategic Solution SRL a jucat un rol de intermediar, a livrat în mod real servicii către beneficiarii finali, servicii pe care le-a achiziționat de la subcontractori, respectiv Dual Convex Place SRL, înregistrând astfel în mod real cheltuieli în contabilitate, fără a-și diminua în mod fictiv baza impozabilă”, se arată în motivele de apel.

Articolul Clujeanul Bogdan Gruiță, fostul partener de afaceri al lui Coldea, rămâne condamnat definitiv pentru evaziune fiscală apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Societatea Electrogrup din Cluj Napoca și o firmă a SRI licitează pentru extracția gazelor din Marea Neagră

$
0
0

Firma clujeană Electrogrup, controlată de frații Simion și Teofil Mureșan, și societatea Rasirom, care aparține de Serviciul Român de Informații (SRI) figurează printre asocierile care licitează pentru construcția proiectului de gazoduct Tuzla – Oprișor. Acționarii Electrogrup au făcut afaceri cu Alin Ardelean, fiul fostului șef al DGIPI, Virgil Ardelean, și cu Rareș Criste, unul dintre ”băieții deștepți” din energie din Cluj.

Procedura pentru depunerea ofertelor pentru construcția proiectului de gazoduct Tuzla Oprișor s-a încheiat. Una dintre oferte a fost depusă de un concern turc despre care presa a relatat că ar avea legături cu Președintele Turciei, recep Tayyip Erdogan. Printre subcontractanții companiei Kalyon Group,figurează SC Electrogrup, firma deținută de clujenii Simion și Teofil Mureșan, alături de Marian Pantazescu. Cel din urmă ocupă acum funcția de președinte al consiliului de administrație al Electrogrup și a fost membru în consiliul de administraţie a companiei Poşta Română şi fost director tehnic adjunct al Vodafone România (2004-2008).

Cea de-a doua ofertă este a companiei spaniole Elecnor SA, în cadrul căreia printre subcontractanți se numără firma franceză Horizontal Drilling International, Elcas Prodimpex SRL, Brexxon DDS, IAT Engineering&Design, Petroconst și Adrem Engineering.

De remarcat la aceste două oferte este că, în ambele cazuri, printre subcontractanți se numără firma Rasirom, una dintre companiile controlate de SRI. Rasirom este o regie autonomă care are ca activitate principală producția de sisteme de supraveghere pentru instituțiile de stat cu atribuții în domeniul siguranței naționale.

Participarea Rasirom la această licitație vine în următorul context: proiectul Tuzla Oprișor este gestionat de compania de stat Transgaz, care se ocupă de transportul gazelor pe teritoriul României. Fostul director al Rasirom, Aurelian Țolescu și soția lui, Gianina, lucrează de anul trecut exact la compania contractoare, adică la Transgaz.

De asemenea, Țolescu a fost și șeful Institutului pentru Tehnologii Avansate, o altă ”falangă” a SRI.

Valoarea licitaţiei pentru acest proiect este între 1,362 şi 1.567 miliarde lei, adică echivalentul a circa 287 – 330 milioane euro. Conducta Tuzla-Podişor face parte dintr-un proiect mai mare care vizează dezvoltarea capacităţilor de transport care să permită livrarea gazului natural pe piaţă de pe noile câmpuri off-shore din Marea Neagră, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz pentru consumatorii din România şi extinderea reţelei de transport către pieţele din Europa Centrală prin interconectarea cu BRUA şi permiterea accesului la viitoarele proiecte majore de infrastructură de gaze, cum ar fi TAP, precum şi hub-uri de gaze în Europa Centrală. 

De menţionat că Transgaz a solicitat un împrumut de la BERD pentru a finanţa construcţia conductei.

Clubul ”băieților deștepți” din energie

Frații Teofil și Simion Mureșan sunt implicați, cu preponderență, în afacerile cu energie electrică. Ei au cumpărat de la omul de afaceri Rareș Criste firma Ten Transilvania Energy, acum radiată de la Registrul Comerțului.

Cei doi au reuşit performanţa ca, prin Ten Transilvania Energy să fi cumpărat energie electrică de la  SC Beny Alex (societate din Satu Mare, cunoscută prin faptul că aparţine lui Vasile Ţânţaş şi Ioan Oltean şi că a beneficiat de posibilitatea de a cumpăra energie electrică la un preţ mult prea mic de la statul român), SC Green Energy (firmă din Piatra Neamţ, controlată de Gheorghe “Pinalti” Ştefan) şi Gevco SRL (controlată acum de Marinescu Gabriel). Energia cumpărată a fost revândută la preţuri mult mai mari.

De asemenea, prin intermediul Nova Power Gas SRL, frații Mureșan au câștigat de la compania de apă Aquatim din Oradea un contract de 8 milioane de lei, fără TVA, în situația în care valoarea estimată era de 24.000.000 de lei, fără TVA.

Virgil Ardelean

Inițial, societatea a fost controlată de Alin Ardelean, fiul fostului șef DGIPI Virgil Ardelean, și de Rareș Criste și a schimbat două denumiri. Până în 2007 firma a fost cunoscută sub numele de AMGAZ FURNIZARE SRL și, ulterior, până în 2010 a funcționat sub denumirea de TEN GAZ SRL

O altă afacere a patronilor de la Electrogrup este Direct One. Frații Teofil și Simion Mureșan au cumpărat aproximativ 1.000 de km de rețea de fibră optică din București prin intermediul căruia se realizează transferul de date. Până acum, compania Direct One, deținută de frații Mureșan, administra o rețea de aproximativ 5.000 de km de fibră optică. Prețul tranzacției a fost de aproximativ 30 de milioane de euro iar contractul a fost intermediat de KPMG, din partea fraților Mureșan și de firma de avocatură Leaua și Asociații, din partea grupului Uti, care a vândut. SC Direct One SA este o companie deținută de  MURESAN TEOFIL OVIDIU, MURESAN SIMION ADRIAN, PANTAZESCU MARIAN și DOBRESCU MIHAI.

Acuzați că au secat albii

În 2014, site-ul energyreport.ro scria cum ”câţiva dintre primii 10 cei mai bogaţi oameni de afaceri din Cluj sunt asociaţi într-o firmă prin care se pregătesc să facă o nouă amenajare hidroenergetică, de data aceasta pe  Crişul Negru, în Bihor, unde au deja o microhidrocentrală. Acelaşi grup de afacerişti, numiţi uneori în presă “băieţii deştepţi” din Cluj, deţin şi alte microhidrocentrale în Bihor şi în Sibiu.

Oamenii de afaceri sunt Claudiu Sugar, Simion şi Teofil Mureşan, Sorin Ghiţe şi Alexandru Meciu. Aceştia au mai fost asociaţi şi în alte afaceri, printre care şi una tot pe energie, respectiv în firma SC Alesis, prin care au construit o microhidrocentrală într-o zonă protejată ecologic, mai precis Bistra-Pădurea Neagră-Budoi, tot din Bihor. Acolo au reuşit să capteze apa cu atâta putere încât… au secat albia naturală a râului. Astfel s-au ales cu amenzi, după un control al Gărzii de Mediu.

Și rușii licitează la proiectul gazoductului

A treia ofertă aparține companiei Feroterra SRL din Mediaș, înființată în 2017 și controlată de omul de afaceri Ioan Baciu, care nu și-a luat nici un subcontractant.

Ultima ofertă a fost depusă de către asocierea dintre TMK Artrom Slatina și compania rusă ZNGS – Prometey. TMK Artrom este la rândul său controlată indirect de către miliardarul rus Dmitri Pumpianski. Compania mamă a Artrom, PAO TMK, este terț susținător, iar subcontractori sunt firmele românești Rapid Complex, Petrostar, Tiab, Elcas Prodimpex, Inspet, Habau PPS și Roconsult Tech, precum și firma din Belarus Beltruboprovodstroy.

Articolul Societatea Electrogrup din Cluj Napoca și o firmă a SRI licitează pentru extracția gazelor din Marea Neagră apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Emil Boc are o problemă de 30 de milioane de lei. Licitația pentru metroul din Cluj Napoca a fost contestată de o firma administrată de un fost deputat liberal

$
0
0

Licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul metroului din Cluj Napoca a fost contestată. Metroul SA, societatea care a formulat contestația, atrage atenția asupra faptului că oferta depusă a fost mai mică decât cea a consorțiului care a câștigat contractul de 30 de milioane de lei, fără TVA. De asemenea, cei de la Metroul SA spun că, de fapt, oferta consorțiul câștigător ar fi trebuit respinsă din start deoarece din el face parte și societatea care a realizat caietul de sarcini al licitației.

Potrivit contestației depuse, cei de la Metroul SA atrag atenția asupra faptului că au avut o ofertă mai mică decât cea care a fost declarată câștigătoare.

Vă rugăm să observați că în speța de față valoarea ofertei declarate câștigătoare este de 30.186.000 lei. Valoarea ofertei subscrisei este de 29.385.182,92 lei. Prin urmare, autoritatea contractantă va plăti în plus, pentru executarea contractului de achiziție publică, suma de 800.817,08 lei, în condițiile în care, motivele pentru care oferta subscrisei a fost depunctată sunt artificiale și nu sunt susținute de niciun argument pertinent”, arată contestația depusă de Metroul SA.

De asemenea, reprezentanții firmei contestatoare atrag atenția asupra unui fapt pe care Gazeta de Cluj îl prezenta în urmă cu două săptămâni. Anume că firma Metrans Egineering SRL, care a primit prin atribuire directă contractul de pentru realizarea caietului de sarcini al licitației contestate, se numără printre firmele care fac parte din consorțiul câștigător. Acest fapt ar fi trebuit, în opinia contestatorilor, să ducă la eliminarea din cadrul licitației a consorțiului respectiv de firme. 

Societatea Metrans Egineering SRL a fost înființată la jumătatea anului trecut și este administrată de DUMITRU RADU GABRIEL, care are și 40% din acțiuni, alături de TRICA MADALINA STEFANIA, VLASCEANU MARIUS și POPA SEVER LIVIU, care au câte 20% din pachetul de acțiuni.

La scurt timp după ce a fost înființată, societatea a primit, prin atribuire directă, adică fără licitație, contractul pentru realizarea caietului de sarcini pentru licitația contestată de SC Metroul SA.

Dumitru Radu Gabriel a fost manager de proiecte tocmai la societatea Metroul SA, o ”căpușă” a companiei de stat Metrorex, care administrează metroul din București. Spre sfârșitul anului trecut el a organizat o ”vizită de lucru” în cadrul căreia Gheorghe Șurubaru (city-managerul municipiului Cluj Napoca), Virgil Poruțiu, director tehnic și Liana Henț, șef serviciu investiții, la Primăria Cluj Napoca, au fost plimbați prin subteranele metroului bucureștean, pentru a vedea cum funcționează trenul subteran. Această vizită a durat o zi și a costat 2.160 lei, fără diurnă, din banii Primăriei Cluj Napoca.

Concret, firma Metrans ENGINEERING SRL a oferit administrației clujene ”consultanță pentru elaborarea sau asistență la elaborarea de documentații de atribuire inclusiv caiete de sarcini cu termeni de referință, pentru selectarea unor servicii de proiectare și consultanță tehnică de întocmire a documentațiilor tehnico-economice faza SPF studiu de prefezabilitate sau SF studiu de fezabilitate, pentru obiectivul de investiții CONSTRUIRE METROU ÎN MUN. CLUJ-NAPOCA. Serviciile includ și asistență de specialitate pe timpul evaluării ofertelor tehnico-economice, până la desemnarea câștigătorului”, arată descrierea achiziției directe.

O ”căpușă” subterană

În cadrul firmei Metroul SA, unul dintre factorii decidenți este Gheorghe Udriște, fost parlamentar PNL și PDL. Potrivit unui raport al Corpului de Control al Primului Ministru, realizat în urmă cu câțiva ani, contractul dintre Metrorex si Metroul SA prevede ca instituția privată să ofere servicii de consultanță și asistență tehnică în absolut toate contractele încheiate de compania de stat. Conform contractului semnat în urmă cu câțiva ani, Metrorex trebuie să apeleze la serviciile Metroul SA dacă pune becuri în stațiile de metrou, dacă amplasează bănci pentru călători, etc. Pentru asemenea operațiuni, Metroul SA efectuează măsurători, întocmește planuri, trimite specialiști care elaborează strategii, iar la final prezintă companiei Metrorex suma care trebuie plătită pentru consultanță. Spre exemplu, pentru consultanța oferită în cazul Magistralei 5 – Drumul Taberei, SC Metroul SA, în asociere cu Systra SA, a încasat aproape 45 de milioane de lei.

”În perioada 2005-2012, Metrorex a încheiat 9 contracte de prestări servicii cu S.C. Metroul S.A. și cu diverse asocieri fără personalitate juridică din care această societate comercială a făcut parte, a căror valoare totală este de 585,6 milioane lei, din care Metrorex S.A. a efectuat deja plăți în sumă totală de 186,8 milioane lei. Astfel, în perioada 2007-2009, Metrorex a încheiat 3 contracte cu S.C. Metroul S.A., în valoare cumulată de 245,7 milioane lei pentru servicii de consultanță și asistentă tehnică, iar în intervalul 2009 – 2011 a încheiat încă 6 contracte similare în valoare cumulată de 339,8 milioane lei.”, se arată în raport.

Proiectul trenului metropolitan

Municipalitatea clujeană își dorește ca proiectului trenului metropolitan să fie dezvoltat pe o infrastructură actuală. Oficialii administrației locale au propus implementarea unui sistem de transport rapid – tren metropolitan care va acoperi întregul coridor feroviar cuprins între halta Nădășel și stația Bonțida, pe o lungime de aproximativ 43 km.

Se vor păstra punctele de oprire actuale și vor fi propuse adăugarea unor noi puncte de oprire în zonele:

– Baciu, Tetarom I (str. Tăietura Turcului), pod IRA (str. Aurel Vlaicu) 

– relocarea punctului de oprire  Cluj-Napoca Est mai aproape de aeroport.

Se vor analiza, pentru fiecare punct de oprire, facilitățile disponibile pentru călători: bănci, zone de așteptare protejate de intemperii, coșuri de gunoi, toalete, puncte de procurare de bilete (automate / case) etc. Pentru fiecare punct de oprire se va analiza disponibilitatea parcărilor de mici dimensiuni (Park & Ride).

Cine sunt membrii comisiei de licitației

Persoanele cu funcție de decizie din cadrul acestei licitații organizate de Primăria Cluj Napoca sunt

VIRGIL PORUȚIU, RAMONA GABOR, IOAN BOGDAN, LIANA HENT, MARIA OPRIȘ, DANIEL POP, DOBOȘ NICOLAE.

Președinte și membri de rezerva: GHEORGHE ȘURUBARU, LUCIA LUPEA, CARMEN RUSU, ANDREEA MURESAN, DEZMIREAN SORIN, STEFANIA MADARAS.

Contractul de 30 de milioane de lei a fost contestat

Primăria Cluj Napoca a desemnat câștigătorul licitației pentru studiile de fezabilitate necesare demarării proiectului de construcție a unei linii de metrou în subteranul municipiului. Potrivit anunțului oficial făcut de administrația locală asocierea SWS ENGINEERING SPA-SYSTRA-METRANS ENGINEERING SRL a câștigat contractul „Servicii de elaborare Studii de Pre-Fezabilitate,  Fezabilitate, impact asupra mediului şi evaluarea strategică adecvată pentru obiectivul de investiţii „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida”- etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou şi Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și studiile conexe viitoarelor obiective de investiții” cu o ofertă de 30.186.000 de lei, fără TVA.

Articolul Emil Boc are o problemă de 30 de milioane de lei. Licitația pentru metroul din Cluj Napoca a fost contestată de o firma administrată de un fost deputat liberal apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Un șofer neatent a rănit un biciclist pe Bulevardul Muncii

$
0
0

Un accident rutier, soldat cu rănirea gravă a unei persoane, a avut loc, sâmbătă după-amiază, pe Bulevardul Muncii, din Cluj-Napoca.

Din primele informații, un conducător auto de 28 de ani, din Bonțida, pe fondul nepărstrării distanței regulamentare, a lovit un biciclist în vârstă de 52 de ani, din Cluj-napoca.

În urma impactului, biciclistul a fost rănit grav, acesta fiind transportat la spital pentru a primi îngrijiri medicale.

Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate care sunt circumstanțele în care a avut loc accidentul.

Un accident rutier, soldat cu rănirea gravă a unei persoane, a avut loc, sâmbătă după-amiază, pe Bulevardul Muncii, din Cluj-Napoca.

Din primele informații, un conducător auto de 28 de ani, din Bonțida, pe fondul nepărstrării distanței regulamentare, a lovit un biciclist în vârstă de 52 de ani, din Cluj-napoca.

În urma impactului, biciclistul a fost rănit grav, acesta fiind transportat la spital pentru a primi îngrijiri medicale.

Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate care sunt circumstanțele în care a avut loc accidentul.

Articolul Un șofer neatent a rănit un biciclist pe Bulevardul Muncii apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Dăncilă, despre dezbaterea lui Iohannis cu jurnaliștii

$
0
0

Prezidenţiabilul PSD Viorica Dăncilă a declarat duminică, la Antena3, că nu ştie încă dacă va merge la dezbaterea organizată de preşedintele Klaus Iohannis cu jurnalişti şi formatori de opinie şi şi-a exprimat speranţa ca acesta să fie sfătuit să îşi invite contracandidatul la o dezbatere, declarându-se dispusă să răspundă invitaţiei oriunde şi oricând va propune preşedintele.

Întrebată dacă va merge la dezbaterea anunţată de preşedintele Iohannis, care ar urma să aibă loc marţi, la SNSPA, Dăncilă a replicat: ”Nu stiu încă”.Ea şi-a exprimat speranţa ca preşedintele să fie sfătuit să îşi invite contracandidatul la  o dezbatere, declarându-se dispusă să meargă unde vrea dumnealui, în ce zi vrea, potrivit News.ro.

Viorica Dăncilă a spus că este necesară o dovadă de respect şi de responsabilitate, iar refuzul preşedintelui Iohannis de a participa la o dezbatere electorală reprezintă ”o sfidare la adresa românilor”.
 
Fostul premier a susţinut că a fost jignită de Iohannis,care i-a spue că nu este pregătită, întrebându-se: ”De ce nu vrea această dezbatere? Ar arăta valoarea fiecătuia dintre noi”.

”Nu e vorba că mă sfidează pe mine, dar îi sfidează pe români”, a declarat Dăncilă. ”Avem un preşedinte care vrea să împartă ţara în două şi ca toţi cei aflaţi în funcţii înalte să i se subordoneze”, consideră fostul premier, care a adăugat că actualul preşedinte are, o dorinţă de preluare a puterii în statul român, iar comportamentul său ”arată dorinţa de dictatură a lui Klaus Iohannis”.

Dezbaterea electorală cu jurnalişti, analişti şi comentatori politici anunţată de preşedintele Iohannis va avea loc marţi, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I, conform SNSPA, care precizează că propunerea sa de a asigura un spaţiu neutru pentru dezbaterea electorală înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România a fost agreată de echipa de campanie a lui Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat săptămâna aceasta că va organiza o dezbatere, marţea viitoare, alături de politologi, formatori de opinie şi jurnalişti. „Va fi o discuţie deschisă, aşezată, care cu siguranţă va fi pe placul românilor”, spune el.

Participarea candidatului PSD Viorica Dăncilă la această dezbatere a fost exclusă categoric de europarlamentarul Rareş Bogdan, un apropiat alactualului preşedinte.

sursă: zcj.ro

Articolul Dăncilă, despre dezbaterea lui Iohannis cu jurnaliștii apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


URS-PLUS va avea un candidat pentru Primăria Cluj-Napoca

$
0
0

Președintele Plus, Dacian Cioloș, a spus la Cluj-Napoca că Alianța USR-Plus va avea candidat pentru Primăria Cluj-Napoca.

Clujul s-a dezvoltat foarte bine și e un model pentru orașele mari. Domnul Boc a obținut rezultate bune și noi credem că se pot obține rezultate și mai bune.

Clujul este victima propriului succes. Succesul pe care îl are Clujul vine cu anumite neajunsuri care trebuie rezolvate, legate de circulație, poluare, aglomerația pe care o vedem, extinderea orașului și conectarea de cele din jur”, a declarat Dacian Cioloș. 

Noi credem că avem șanse și perspective foarte bune în toate orașele mari. Avem o strategie pentru mediul rural, pentru că în mediul urban avem perspective foarte bune. Vom pregăti candidat pentru toate aceste localități mici. Avem în fiecare filială un responsabil, care trebuie să coordoneze acest proiect”, a mai spus Cioloș.

sursă: stiridecluj.ro

Articolul URS-PLUS va avea un candidat pentru Primăria Cluj-Napoca apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

UNTOLD EDIȚIA A VI-A 30 IULIE – 2 AUGUST 2020

$
0
0

Unul dintre cele mai așteptate festivaluri de muzică din lume, UNTOLD își deschide porțile tărâmului magic, în anul 2020, în perioada 30 iulie-2 august. La cea de-a cincea ediție peste 375.000 de participanți veniți din întreaga lume au trecut pragul festivalului UNTOLD, și au trăit momente unice alături de cei peste 200 de artiști internaționali de pe cele 10 scene. Organizatorii și-au propus să-și depășească recordurile de la ediția aniversară din 2019, când festivalul a fost sold out încă din luna iunie.

PRIMELE ABONAMENTE PENTRU EDIȚIA 2020 VOR FI SCOASE LA VÂNZARE, MIERCURI, 20 NOIEMBRIE, ORA 14.00!

Primele abonamente la un preț special pentru festivalul UNTOLD 2020 se vor pune în vânzare, miercuri, 20 noiembrie, ora 14.00. Acestea sunt disponibile doar pentru cei care se înregistrează pe untold.com. Fanii festivalului au mai multe opțiuni de abonamente.

Abonamentele General Access sunt la prețul special de 109 euro plus taxe, din prețul final de 199 de euro plus taxe. La această variantă de abonament fanii festivalului au posibilitatea să-și facă check-in online gratuit în termen de maxim 30 de zile de la achiziția abonamentului.

După acest termen, deținătorii abonamentelor vor trebui să plătească taxe suplimentare. Participanții au la dispoziție și abonamentele General Access Flexi la prețul de 119 euro plus taxe, din prețul final de 214 euro plus taxe.

La această variantă, participanții au posibilitatea să-și facă check-in online gratuit cu până la 14 zile înainte de începerea festivalului. În niciuna dintre variantele de mai sus, cumpărătorii nu pot returna abonamentele.

Fanii festivalului UNTOLD au posibilitatea să achiziționeze și abonamente General Access Risk Free la prețul de 122 euro plus taxe, din prețul final de 216 euro plus taxe. La această variantă, cei care au achiziționat abonamentul pot realiza check-in-ul gratuit în termen de maxim 30 de zile de la achiziția acestuia și îl pot returna cu până la cel puțin 14 zile înaintea de începerea festivalului.

Vor fi disponibile și abonamentele VIP la prețul de 309 euro plus taxe, din prețul final de 399 de euro plus taxe. Abonamentul VIP este dedicat celor care au peste 18 ani, iar cei care îl achiziționează pot realiza check-in-ul gratuit în termen de maxim 30 de zile de la plata abonamentului.

PREMIERA AFTERMOVIE UNTOLD 2019, ÎN ACEASTĂ SEARĂ LA ORA 19.30 PE CANALUL DE YOUTUBE AL FESTIVALULUI UNTOLD!

Cel mai așteptat moment de către fani, după ce ediția din acest an s-a încheiat, este lansarea aftermovie-ului UNTOLD 2019. Cele mai intense momente trăite de public și artiști în cele patru zile au fost surprinse în aproximativ 11 minute. Peste 90 de oameni au filmat imagini incredibile, unice și de neuitat pentru cei peste 375.000 de participanți. Aftermovie-ul va fi disponibil din aceasta seara de la ora 19.30 pe canalul de youtube al UNTOLD, youtube.com/untoldfestival, în rezoluție 4k.

Articolul UNTOLD EDIȚIA A VI-A 30 IULIE – 2 AUGUST 2020 apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ministrul Educației –“Am drept scop schimbarea modului de funcționare a examenului de bacalaureat”

$
0
0

Ministrul Educației, Monica Cristina Anisie, a declarat că începând cu anul școlar viitor are drept scop schimbarea modului de funcționare a examenului de bacalaureat. Într-un interviu pentru Hotnews.ro aceasta a declarat că urmează ca în urma unei consultări publice să ia decizii cu privire la probele scrise la alegere și modificarea probelor de competențe. Ministrul a menționat că elevii ar putea să-și aleagă a treia probă scrisă la alegere din lista de materii la care aceștia sunt specializați. De asemenea, o altă soluție ar fi introducerea notelor și pentru probele de competențe.

”Anul acesta sub nicio formă nu se poate schimba nimic la bacalaureat. În 2016 am mai avut o consultare publică pe tema aceasta. Este prevăzut în lege modul în care se organizează bacalaureatul. Ori, pentru a face o modificare pe structura bacalaureatului trebuie să fie o modificare pe lege. Au fost atunci voci care au spus că fie trebuie să scoatem acele competențe sau să le păstrăm, dar cu note. Au mai fost cândva și cu note, că în felul acesta i-am motiva pe elevi să învețe și să se pregătească mai bine și pentru acele compentențe. Au fost voci care au spus că nu sunt utile pentru elevi, prin urmare să le scoatem. Numai că există în felul acesta o consultare contradictorie, adică unii spun intr-un fel, alții spun în alt fel. Trebuie până la urmă să iau o decizie”, a precizat Monica Anisie.

Ea a spus că va deschide și acest front legat de modificări la examenul de bacalaureat, pentru că i-a fost semnalată și o problemă legată de a treia probă scrisă, la alegere.


”Cred că voi deschide și acest front, pentru că mai este o problemă legată de bacalaureat, pe care mi-au semnalat-o și în emailurile pe care le-am primit de la elevi. Este vorba de acea a treia probă scrisă, la alegere, în funcție de profil pentru liceele tehnologice, pentru liceele vocaționale. Ar trebui să le dăm posibilitatea să-și aleagă una dintre materiile la care ei s-au specializat. Îmi doresc să deschid și acest front pentru anul școlar următor. Nu pentru anul acesta. Anul acesta nu se poate face nicio modificare și nici nu sunt adepta modificărilor din timpul anului școlar pentru că mi-am dorit întotdeauna să conturăm niște decizii pentru viitor, nu în timpul anului școlar să facem lucrul acesta”, a mai spus Monica Anisie.

Articolul Ministrul Educației – “Am drept scop schimbarea modului de funcționare a examenului de bacalaureat” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Înalt ca bradul. Și cam atât

$
0
0

In februarie 2014, cand putini il creditau politic la nivel national pe actualul presedinte al Romaniei, am prezentat in plenul Senatului o declaratie politica intitulata „ A venit vremea teutonilor ”, in contextul diferendului declansat in USL de nominalizarea de catre PNL a lui Klaus Werner Iohannis pentru functiile de vicepremier si ministru de interne in guvernul condus de premierul Victor Ponta, care a fost respinsa de catre acesta si a cauzat ruptura dintre liberali si social-democrati. In declaratia respectiva am incercat, in esenta, sa arat motivele pentru care premierul Ponta si ciracii sai nu au vrut, sub nicio forma si cu niciun pret, sa dea unda verde in fruntea Guvernului unui politician cu studii la zi, cu doctorat, cu cariera universitara si cu experienta administrativa, care dovedise seriozitate, competenta si performanta in calitate de primar al Sibiului, comparativ cu vicepremierii necalificati si caricaturali agreati de seful de atunci al Guvernului: Liviu Dragnea(PSD), Gabriel Oprea(UNPR) si Daniel Constantin(PC). In finalul declaratiei am precizat ca nu-l consideram pe primarul german al Sibiului un om providential pentru guvernarea Romaniei, dar credeam ca acesta poate reprezenta un impuls si un reper pentru multasteptata primenire, calificare si eficientizare a clasei politice autohtone. Am conchis ca a venit vremea teutonilor in politica romaneasca, adica a unor oameni politici care poarta armurile grele ale competentei, experientei, decentei, rigorii si responsabilitatii. 

Primele poticniri, primele dezamagiri

Castigarea alegerilor prezidentiale din 2014, prin infrangerea zdrobitoare a contracandidatului PSD, Victor Ponta, in turul doi, in contextul in care premierul in functie castigase primul tur cu 40% la 30%, mi-a con firmat in parte supozitiile si sperantele puse in Klaus Iohannis. Personal, l-am sustinut si l-am votat atunci si nu regret acest fapt, pentru ca nu puteam accepta aroganta, amatorismul si derbedeismul politic ale lui Ponta, despre care stiam ca este aservit atat unor servicii secrete (SIE si apoi SRI) cat si unor brokeri transpartinici de combinatii politice si economico-financiare, ca fostul deputat Sebastian Ghita si fostul ministru Ioan Rus. Dupa instalarea la Palatul Cotroceni au aparut insa primele dezamagiri referitoare la presedintele Iohannis, legate de constituirea echipei sale de consilieri si de mentinerea in functie a aproape tuturor sefilor de sevicii secrete numiti de predecesorul sau Traian Basescu, unul mai controversat decat altul. 

Astfel, l-a mentinut, in functia de sef al Cancelariei Ordinelor, pe consilierul Gheorghe Angelescu, care a fost numit de ex-presedintele Ion Iliescu si a fost pastrat de ex-presedintele Traian Basescu, fiul unui securist tortionar, generalul Vasile Angelescu, scolit de KGB in anii 50. A mentinut-o in functia de sef al protocolului prezidential pe doamna colonel Delia Dinu, care a activat in Serviciul de Protectie si Paza, serviciu despre care se aflase ca a facut politie politica, prin unitatea sa informativa, in mandatele lui Traian Basescu. A numit in importanta functie de consilier pe probleme de securitate nationala un politician fara expertiza necesara si cu probleme penale, Gheorghe Scutaru, care a fost inculpat ulterior de DNA si a trebuit sa demisioneze. A numit personaje contoversate si in functiile de sef al cancelariei prezidentiale si de consilier pe probleme economice, respectiv pe Dan Mihalache, acuzat de oportunism si traseism politic, si pe Cosmin Marinescu, acuzat de plagiat si de sinecuri politice. Nici ulterior nu au aparut in jurul sau consilieri exceptionali. Consilierul pe probleme juridice, Simina Tanasescu a pierdut majoritatea litigiilor in care a reprezentat Presedintia Romaniei la Curtea Constitutinala, iar, drept rasplata, a numit-o in cursul acestui an judecator la aceasta instanta. Nici de numele consilierului pe probleme de politica externe, Bogdan Aurescu, numit recent ministru de externe in guvernul Ludovic Orban, nu se leaga vreun succes notabil. Mult laudat pentru castigarea litigiului cu Ucraina pentru Insula Serpilor, in care a beneficiat de o echipa profesionista si de o conjunctura favorabila, Aurescu lasa impresia unui birocrat complexat, care in niciun caz nu ar putea ridica tonul sau sa bata cu pumnul in masa, ca omologii sai de la Varsovia sau de la Budapesta, pentru apararea intereselor nationale ale Romaniei.

Presedintele Iohannis l-a schimbat rapid din functia de director al SRI pe controversatul George Maior, dar l-a mentinut inca doi ani in functia de prim-adjunct pe funestul general Florian Coldea, care a fost seful de facto al acestui serviciu in timpul mandatelor lui Traian Basescu. I-a mentinut pana la pensionare in 2018 pe generalul Marcel Opris, in functia de director al STS, si pe generalul Silviu Predoiu, care si-a inceput cariera ca ofiter de Securitate, in functia de prim-adjunct al directorului SIE. Mai mult, dupa demisia intempestiva si misterioasa a lui Mihai Razvan Ungureanu, generalul Predoiu a fost imputernicit, timp de doi ani, director interimar al SIE, incalcandu-se astfel legea organica si cutumele europene privind conducerea unui astfel de serviciu secret de catre un director civil. Si mai sugestiva este mentinerea pana in prezent, in functia de director al SPP, a generalului Lucian Pahontu, fost ofiter in Comandamentul Trupelor de Securitate, numit in aceasta functie de ex-presedintele Traian Basescu in 2005, care a preluat rolul generalului Coldea pe linie de politie politica, dupa trecerea in rezerva si pensionarea acestuia. Mentinerea acestor generali controversati, promovati si apropiati de Basescu, a creat impresia ca presedintele Iohannis a devenit un captiv al sefilor serviciilor secrete, al statului paralel creat de predecesorul sau.

Un mandat fara palmares

Din pacate, dupa cinci ani de mandat prezidential, in care a avut mai bine de un an guvernul sau, condus de premierul tehnocrat Dacian Ciolos, Klaus Iohannis nu poate prezenta niciun succes notabil pe plan intern sau in politica externa, care s-a aflat sub patronajul sau. „ Romania lucrului bine facut ” a ramas doar un slogan electoral prafuit. Romania nu a scapat de MCV si nu a intrat in spatiul Schengen sub presedintia sa, ramanand in continuare un paria al Uniunii Europene. Romania nu a beneficiat de ridicarea vizelor din partea Statelor Unite ale Americii, principalul nostru partener strategic, ca si mult mai verticala Polonie, care a reusit recent acest lucru, in pofida unor schimbari majore efectuate in justitie si in serviciile secrete, care au starnit nemultumirea principalilor parteneri din UE si NATO. Romania nu a fost asaltata de investitii straine, nici macar, cum se spera, dinspre Germania, care a devenit principalul motor economic, contributor financiar si lider politic al Uniunii Europene. Spre deosebire de predecesorii sai, presedintele Iohannis nu a manifestat interes fata de situatia Republicii Moldova si fata de problemele romanilor din jurul granitelor tarii noastre, respectiv din Ucraina, Serbia, Ungaria. 

 Pe plan intern, nu a stiut sau nu a vrut sa fie un bun mediator intre puterile statului si intre stat si societatea civila. Nu a condamnat niciodata abuzurile si excesele Binomului SRI-DNA si nici protocoalele secrete in baza carora parchetele si instantele judecatoresti au fost aservite principalului serviciu autohton de informatii. Nu a stiut sau nu a vrut sa fie un bun comunicator cu cetatenii, neorganizand intalniri sau conferinte de presa pe teme presante si interesante, cum au facut toti predecesorii sai. Proiectul prezidential  „ Romania educata ” nu a creat emulatia asteptata, in pofida carierei de profesor a actualului locatar de la Palatul Cotroceni. Singurele succese clamate de presedintele Iohannis sunt oprirea asaltului PSD asupra justitiei si daramarea guvernului social-democrat condus de Viorica Dancila, dar acestea nu tin de un proiect constructiv de tara.

Combinatiile lui Iohannis cu PSD. Inalt ca bradul. Si cam atat.

In a doua parte a mandatului sau, presedintele Iohannis a antagonizat clasa politica si societatea aproape la fel ca predecesorul sau Traian Basescu. Iar, dupa inceperea campaniei electorale pentru cel de-al doilea mandat prezidential, de data aceasta cu sloganul „ Romania normala ”, si mai ales dupa castigarea primului tur, a devenit tot mai arogant, mai fanfaron,  chiar marlan (zilele trecute l-am auzit folosind cuvantul „ marlanii ”), fiind vizibil influentat de stilul sfetnicului sau „ number one ” Rares Bogdan-Batistuta. Cel care ar fi trebuit sa fie presedintele tuturor romanilor a atins apogeul antagonizarii si dezbinarii prin mesajul obsesiv, cu iz totalitar, chiar fascistoid, ca urmareste disparitia, eliminarea PSD, pe care l-a etichetat drept un partid antidemocratic si nereformat, care a fost o piedica timp de 30 de ani. De acord, ca se impune reformarea si democratizarea PSD, dar in aceste privinte nici partidul care-l sustine pe presedintele Iohannis, PNL, in care s-a aciuat si fostul PDL, nu este mult mai breaz.

 Poate ne spune presedintele Iohannis ce mari diferente sunt intre hulitii baroni rosii si baronii galbeni-portocalii Vasile Blaga, Gheorghe Falca, Gheorghe Flutur, Teodor Atanasiu, cu totii penali la un moment dat, care au fost si au ramas printre principalii sai sustinatori in batalia trecuta si prezenta pentru Palatul Cotroceni. Poate ne explica presedintele Iohannis cum, la aniversarea a 30 de ani de la rasturnarea regimului totalitar comunist, a numit prim-ministru un fiu de securist (tatal lui Ludovic Orban a fost ofiter si sef in Securitate in neagra perioada bolsevica), a uns-o viceprim-ministru pe o absolventa de Moscova (Raluca Turcan a absolvit Facultatea de literatura rusa din fosta capitala a URSS) si l-a promovat prim-sfetnic pe un pui de „ ciuma rosie” (tatal lui Rares Bogdan-Batistuta a fost lider si consilier local al PDSR, stramosul PSD, in orasul Ocna -Mures, unde a parvenit, sub guvernarea „ patrulaterului rosu ”, si in functia de director al Combinatului de soda, pe care l-a falimentat ulterior, inclusiv prin intermediul unei firme pritocite pe numele beizadelei sale).

Aversiunea si agresiunea pe care le etaleaza mai nou la adresa PSD sunt greu de explicat in conditiile in care actualul presedinte a cochetat politic de mai multe ori cu PSD in ultimele doua decenii, in beneficiul sau si al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) . In iunie 2002, dupa ce a fost ales presedinte al FDGR, la doi ani de la castigarea primului mandat de primar al municipiului Sibiu, Klaus Iohannis a incheiat cu liderul social-democrat Adrian Nastase un protocol de colaborare intre FDGR SI PSD, care era partid de guvernamant. In preambulul protocolului este mentionat ca se au in vedere rezultatele pozitive ale colaborarii pe probleme punctuale intre PSD si FDGR si ca se tine seama de efectele benefice ale colaborarii PSD-FDGR din anul 2001 pana la data semnarii actului. In baza acestui protocol, primarul Klaus Iohannis a beneficiat pana in 2004 de sustinerea majoritatii PSD din Consiliul Local Sibiu. In urma incheierii acestui protocol, Iohannis a fost reales primar in 2004, cu aproape 90 % din voturi, iar FDGR a obtinut o majoritate covarsitoare( peste 80%) atat in Consiliul Local cat si in Consiliul Judetean, in conditiile in care minoritatea germana reprezenta in jur de 2% din populatia judetului Sibiu. In urma incheierii acestui protocol, FDGR a dobandit in 2004 retrocedarea bunurilor care au apartinut Grupului Etnic German, organizatie prohitlerista din perioada celui de-al doilea razboi mondial, care a fost condamnata de Tribunalul international de la Nurnberg.

 Colac peste pupaza, Klaus Iohannis si FDGR l-au sustinut pe candidatul social-democrat Adrian Nastase la alegerile prezidentiale din toamna anului 2004. In octombrie 2009, dupa demiterea Guvernului Boc in urma unei motiuni de cenzura, PNL si PSD l-au propus premier pe Klaus Iohannis, dar presedintele Traian Basescu a refuzat sa-l numeasca. La finele lunii noiembrie 2009, inaintea turului doi al alegerilor prezidentiale, PSD si PNL s-au inteles ca Iohannis sa devina premier in cazul in care candidatul social-democrat Mircea Geoana era ales presedinte. In fine, asa cum am aratat, in februarie 2014 Klaus Iohannis a fost nominalizat de liberali pentru functiile de vicepremier si de ministru de interne in guvernul PSD-PNL-UNPR-PC condus de premierul social-democrat Victor Ponta, dar acesta l-a acceptat doar in functia de vicepremier, refuzand categoric sa-i atribuie portofoliul internelor. 

De la salamul la traseismul de Sibiu

Dupa castigarea alegerilor prezidentiale din 2014, am fost avertizat de surse de incredere din Sibiu ca Iohannis va fi o mare dezamagire in postura de presedinte al Romaniei intrucat sufera de un gen de autism si nu va avea nicio realizare notabila. Mi s-a explicat ca realizarile Primariei Sibiu din timpul mandatelor sale se datoreaza, in primul rand, viceprimarilor si directorilor din subordinea sa, el fiind in realitate un primar de reprezentare, un primar de decor, care face impresie prin statura, alura si vestimentatie. Klaus Iohannis nu a realizat niciun pas important in cariera sa profesionala si politica prin el insusi, conform cunoscutei devize liberale din perioada interbelica. In perioada guvernarii CDR-USD-UDMR din 1996-2000, a cochetat cu PNTCD, principalul partid de guvernamant, avand o relatie apropiata cu liderul sibian al acestui partid, ministrul de interne Gavril Dejeu, care a sustinut numirea sa in functiile de inspector scolar general adjunct in 1997, respectiv de inspector general scolar in 1999. Tot gratie lui Dejeu, a fost sustinut si de PNTCD la alegerile locale din 2000, cand a castigat primul mandat de primar, in al doilea tur de scrutin. In perioada 2001-2004, asa cum am aratat, a cochetat din plin cu PSD, ca partid de guvernamant, care i-a asigurat realegerea in functia de primar din primul tur. Din 2005 a cochetat cu PNL, care devenise principalul partid de guvernamant si i-a asigurat realegerea in 2008, cand nu a avut candidat propriu, iar in 2012 a fost ales pentru al patrulea si ultimul mandat de primar cu concursul USL, adica al PNL si PSD, care au prezentat un candidat de ochii lumii.

Acest parcurs politico-administrativ denota un anumit gen de traseism si tranzactionism din partea lui Iohannis, in functie de interesele sale. Trist este ca premonitiile cu autismul s-au cam implinit. Klaus Iohanis nu numai ca nu poate indica nicio realizare notabila dupa un mandat prezidential, dar a lasat de foarte multe ori impresia ca traieste intr-o lume paralela si  ca nu stie ce trebuie sa spuna si sa faca in calitate de presedinte al Romaniei. Deosebit de trist este ca romanii trebuie sa aleaga duminica viitoare, dupa 30 de ani de la Revolutie, intre un autist fanfaron si o autista cu oarecare bun simt.

Valer Marian 

Articolul Înalt ca bradul. Și cam atât apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Hoții au prădat o biserică din Turda

$
0
0

O biserică din Turda a fost jefuită în acest weekend. Hoții au plecat cu 800 de lei și cu alte bunuri pe care le-au găsit în lăcașul de cult.

Potrivit IPJ Cluj, în noaptea de 12/13 noiembrie, persoane necunoscute au pătruns fără drept într-o biserică de pe raza municipiului Turda. Aceștia au furat 800 de lei și mai multe bunuri.

Folosind cheia potrivită, hoții au intrat în biserică de unde au plecat cu 800 de lei, dar și cu alte bunuri.

De asemenea, oamenii legii informează că în acest caz se efectuează cercetări pentru stabilirea identității persoanelor implicate și tragerea acestora la răspunderea penală.

Articolul Hoții au prădat o biserică din Turda apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Noul președinte al Academiei Române – filiala Cluj este Doru Pamfil

$
0
0

Doru Pamfil, fostul rector al USAMV Cluj Napoca, a fost numit președintele Academiei Române – filiala Cluj.

Mandatul de 4 ani a fost acordat în ultima ședință a conducerii filialei clujene a Academei Române din data de 14 noiembrie.

În urma voturilor, academicianul Emil Burzo a fost numit în funcția de preşedinte de onoare al Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române.

Doru Pamfil s-a născut în 21 februarie 1953, la Cluj-Napoca. Este de profesie inginer agronom. Din 2008, este rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Din 26 noiembrie 2015, profesorul Dorul Pamfil este membru titular al Academiei Române.

Articolul Noul președinte al Academiei Române – filiala Cluj este Doru Pamfil apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Bătaie cu pietre pe o stradă din Cluj Napoca

$
0
0

Ieri seară, polițiștii clujeni au reținut un bărbat care a agresat o altă persoană pe o stradă din cartierul Iris. Victima a fost amenințată de prietenii agresorului care au început să arunce cu pietre.

La data de 17 noiembrie a.c.,în jurul orei 18.40, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca au fost sesizaţi de către un tânăr de 23 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, despre faptul că, în timp ce se afla cu mai mulți prieteni în zona intersecției străzilor Oașului-Căii Ferate, în urma unui conflict mai vechi, mai multe persoane de sex masculin l-au urmărit, iar unul dintre ei l-a lovit cu pietre”, informează IPJ Cluj.

În baza activităților desfășurate și a probatoriului administrat, polițiștii au reținut pentru 24 de ore un bărbat de  28 de ani din municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj, bănuit de comiterea faptei.

În continuare se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe, faptă prevăzută de Codul penal.

Articolul Bătaie cu pietre pe o stradă din Cluj Napoca apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Investiții în rețeaua de apă a satelor ”satelit” Popești și Corușu

$
0
0

Compania de Apă „Someș”, operator regional aflat sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a inițiat procedurile de avizare a documentației tehnice aferente unei noi investiții în rețeaua de apă, pentru o zonă aflată în apropierea municipiului reședință de județ.

Necesitatea acesteia a rezultat ca urmare a faptului că satele Popești și Corușu din comuna Baciu au cunoscut în ultima perioadă o dezvoltare imobiliară accelerată, context în care numeroase imobile nou construite aflate pe partea stângă a drumului județean 105T, la cote superioare față de acesta, au întâmpinat probleme de intermitențe în alimentarea cu apă, în special în orele de vârf de consum.

Astfel, investiția ce urmează a fi demarată urmărește optimizarea sistemului de alimentare cu apă în partea de nord-est a comunei Baciu. Aceasta vizează amplasarea unui grup de pompare în localitatea Popești precum și realizarea unei conducte de transport a apei pe o lungime de 1.630 metri, care va fi amplasată pe marginea DJ 105T.

Fondurile necesare realizării acestei investiții vor fi asigurate din Fondul de Întreținere, Înlocuire, Dezvoltare constituit de Compania de Apă Someș și Consiliul Județean Cluj în vederea derulării proiectelor edilitare locale care nu au fost cuprinse până în acest moment în programele majore de investiții atrase de la Uniunea Europeană.

Perioada de implementare a acestei investiții ce va contribui la creșterea confortului și la asigurarea de condiții igienico-sanitare optime este de aproximativ nouă luni de zile, lucrările urmând să debuteze după obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare.

Articolul Investiții în rețeaua de apă a satelor ”satelit” Popești și Corușu apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Un bărbat care și-a violat fiica de 13 ani a primit doar 4 ani de pușcărie

$
0
0

Un bărbat care și-a violat fiica de 13 ani a primit doar ani de pușcărie. Inițial, el a fost condamnat la 6 ani de închisoare, dar Curtea de Apel Oradea a redus pedeapsa la 4 ani și l-a obligat pe violator să plătească… 200 de lei!

„Curtea de Apel Oradea admite apelul declarat de inculpatul Colţa Iulian Cosmin împotriva sentinţei penale din 30 septembrie pronunţate de Judecătoria Oradea şi reduce pedeapsa aplicată pentru comiterea infracţiunii de act sexual cu un minor în formă continuată de la 6 ani închisoare la 4 ani şi 6 luni închisoare, pedeapsă pe care inculpatul urmează să o execute în regim de detenţie. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate care nu contravin prezentei decizii. Obligă pe inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare în apel în favoarea statului. Decizia este definitivă”, se arată în postarea instanţei.

Judecătoria Oradea l-a condamnat în 30 septembrie pe Iulian Cosmin Colţa la 6 ani de închisoare pentru act sexual cu un minor, în formă continuată. De asemenea, ia interzis exercitarea drepturilor părinteşti şi dreptul de a comunica cu persoana vătămată B. A. (fiica sa – n.a.) pe durata executării pedepsei.

„Instanţa dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul Colţa Iulian-Cosmin, în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul National de Date Genetice Judiciare (SNDGJ) şi îl obligă să plătească părţii civile B. A., reprezentată legal de directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, suma de 30.000 lei cu titlu de daune morale”, se arată în decizia Judecătoriei Oradea.

Articolul Un bărbat care și-a violat fiica de 13 ani a primit doar 4 ani de pușcărie apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Gruparea Coldea pregătește un nou șoricel mecanic, pe Dacian Cioloș

$
0
0

Editorial scris de Mirel Curea în evz.ro

Duminica trecută, Consiliul Național al PLUS, formațiunea lui Dacian Cioloș, a transmis un mesaj ciudat aliaților politici de la USR, partid condus deocamdată de Dan Barna.

I-a anunțat că își doresc continuarea alianței și la alegerile din 2020, cele locale și parlamentare, dar că se gândesc serios la o fuziune.

Până una-alta, ai lui Cioloș le propun celor ai lui Barna „o structură executivă unică reprezentând diversitatea, coordonată de un secretar general ales prin vot comun al celor două partide”, care să aibă „un mandat de coordonare a acțiunilor Alianței la nivel de comunicare și de implementare a deciziilor politice luate de forul de conducere al Alianței”.

Altfel, va fi jale, anunță PLUS: „Avem o mare fragilitate, un risc care nu vine de la adversarii noștri politici, ci de la noi înșine și din felul în care ne raportăm la proiectul nostru politic. Vom destrăma tot ce am construit până acum dacă nu înțelegem că singura opțiune de viitor sunt unitatea și construirea încrederii între noi.

Singura opțiune este așadar „Unitatea”! Va purta și indicativ de UM unitatea asta? Nu știu, dar ca orice unitate, și Unitatea USR-PLUS va avea un singur comandant. Sforțările sunt ca acest comandant să fie, măcar într-o primă fază, Dacian Cioloș.

Insuccesul lui Dan Barna, candidatul USR-PLUS la prezidențialele din acest an, de a trece măcar de turul I, a însemnat o mare deziluzie pentru Gruparea Coldea. O victorie a lui Dan Barna, ar fi însemnat ca sinistrul general Florian Coldea și acoliții săi cu care a făcut prăpăd în perioada Binomului Coldea-Kovesi să pună stăpânire
prin influență absolută pe Palatul Cotroceni.

Prin victoria lui Barna, Coldea ar fi devenit președintele din umbră al României, cu consecințe pe care orice om întreg la cap le poate intui: o nouă avalanșă de arestări de tip NKVD, o nouă serie de vieți distruse, o nouă alee de cimitir cu numele unor nevinovați dăltuite pe cruci.

Eșecul înregistrat de șoricelul său mecanic, al cărui resort întors de Coldea a plesnit pe drum, deschide calea Variantei B, aceea în care locul lui Dan Barna la cârma combinației cu vipușcă și epoleți USR-PLUS, anunțată duminică de Consiliul Național al PLUS, să fie numit prin ordin de zi, Dacian Cioloș.

Inițial, în discuții era și Nicușor Dan, dar imprevizibilitatea personajului, una care ține mai mult de bizarerie, decât de spontaneitate, l-a scos din plan.

Așadar, în cărți este Dacian Cioloș, chiar dacă legăturile sale cu universul milițianosecuristic exclud coincidența și îl arată a fi un personaj lesne casant. Să ni le reamintim!

„Având în vedere cât de mulți români au colaborat sau au lucrat cu Securitatea, sigur se poate demonstra că există cel puțin o legătură între oricare dintre noi și Securitate”.

Cuvintele îi aparțin lui Dacian Cioloș. Ele fac parte dintr-un răspuns adresat istoricului Marius Oprea. Într-un articol apărut la începutul anului acesta în publicația „Podul”, istoricul dezvăluia faptul că Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS), condus de Dacian Cioloș, a fost înființat ca inițiativă de familie a fostului ofițer de Securitate
care l-a anchetat pe Marius Oprea în anul 1988:

„Toți fondatorii, așa cum apar pe site-ul Tribunalului București sunt de la Casa de avocatură „Iordache & Partners”, fondată în 1992 de Alexandru Iordache, personaj care mi-e mai cunoscut mie, lui Caius Dobrescu și Sorin Matei drept ”maiorul Alexandru” de la Securitate, coordonatorul anchetei penale la care am fost supuși în vara anului 1988.

Secretarul general al partidului condus de Dacian Cioloș este Iordache Adrian Alexandru („managing partner” la „Iordache Partners”) și fiul fostului nostru anchetator, „maiorul Alexandru”, de la Serviciul de anchete penale al Securității Municipiului București. Președintele partidului este o anume Daneș Raluca Florina (senior associate la firmă) și vicepreședinte este Iordache Iulia (soția secretarului general și nora lui Alexandru Iordache). Partidul Libertății, Unității și Solidarității condus de Dacian Cioloș a fost înființat, așadar, ca partid de familie al fostului meu anchetator de la Securitate”.

Explicația dată imediat de Dacian Cioloș, cea reprodusă mai sus, aceea că nu este diferit de niciun alt cetățean român, pentru că „există cel puțin o legătură între oricare dintre noi și Securitate”, este una prostească. Ne-o amintește pe aceea din anii ’90, care căuta să ne lămurească de faptul că, într-un fel sau altul, am fost toți comuniști.

Legătura dintre cei mai mulți dintre români și Securitate este că primii erau terorizați de cei din urmă, iar faptul că unii dintre noi ne intersectam pe stradă, sau pe scara blocului cu securiști, nu înseamnă deloc „legături cu Securitatea”.

„Legătură” nu înseamnă contact accidental! Mai mult decât atât, dacă trecem în revistă legăturile lui Dacian Cioloș și ale familiei sale cu milițianosecurismul acelor vremuri, accidentalitatea este exclusă, oricât s-ar strădui personajul
să spoiască în banalul firesc o serie de repere biografice unidirecționale, care analizate în ansamblul lor exclud  întâmplarea.

Strădaniile publice ale lui Dacian Cioloș de a prezenta aceste repere a fi simple coincidențe devin astfel ridicole. Am
selecționat câteva: Dacian Cioloș, despre tatăl său: „Printr-o anumită circumstanță până la urmă a ajuns să facă școala de miliție și a fost funcționar, ofițer în miliție.”

Sintagma, „o anumită circumstanță” este una de tot hazul. În ce circumstanță se făcea cineva milițian, alta decât aceea că avea un dosar sănătos și își dorea și accepta să se facă milițian?

Dacian Cioloș, despre sora sa: „Da, e funcționar în Ministerul de Interne. E ofițer în Ministerul de Interne. Cred că sunt aproape 20 de ani de când e funcționar în Ministerul de Interne.”

Cu accentul pe „e funcționar”! Nu este nicio rușine că sora sa este „ofițer în Ministerul de Interne”, dar numărăm al doilea membru al familiei care a apucat-o pe calea asta.

Dacian Cioloș, despre generalul Virgil Ardelean: „Am spus că nu e un unchi. Am spus-o foarte clar: bunica lui Virgil Ardelean cu bunicul meu au fost frați.”

Asta este chiar foarte tare! Nu este unchi, este văr!

Dacian Cioloș, despre armata la Securitate: „Am fost militar în termen, repartizat – așa cum a fost orice tânăr care trebuia să facă armata – la o unitate militară care aparținea de Ministerul de Interne. Ne plimbau peste tot, așa că eu am ajuns să fac armata și la trupele de miliție care se ocupau de transportul feroviar și de paza unor obiective din oraș. Cu ocazia asta, am făcut de pază și la anumite obiective. Am aflat ulterior că ne-au trimis într-o zi să  supraveghem o intersecție și circulația din cartierul în care se găsea casa doamnei Cornea. Ca militari în termen, noi am îndeplinit o misiune de pază.”

Nu, nu a fost repartizat, pentru că pe cei admiși la Facultatea de Horticultură nu-i repartiza nimeni să facă armata 9
luni, la „termen redus”, la Securitate. Potrivit celor documentate de Florian Bichir și publicate în Evenimentul Zilei, lui Dacian Cioloș i s-a aranjat să ajungă acolo: „În 1988, după absolvirea studiilor medii la Liceul agroindustrial din Șimleul Silvaniei, Dacian Cioloș a intrat la Facultatea de Horticultură din Cluj (1989-1994).

Așa cum erau vremurile atunci serviciul militar se executa înaintea începerii studiilor universitare. 9 luni la Termen Redus (TR). Prin  intermediul tatălui său, cadrul activ al Ministerului de Interne – ofițer de miliție, de origine din Bihor, tânărul Dacian Cioloș a făcut armata la Trupele de Securitate. Mai exact la Brigada de Securitate Cluj (U.M. 0827 Cluj-Napoca).”

Cândva, îl sfătuiam onest pe Dacian Cioloș să se apuce să producă ceva, să-și găsească o slujbă pe bune, să renunțe la a fi parașutat de diverși generali prin  străinătate, sau de a-l parașuta diverse străinătăți prin țară.

Acum, tot niște generali îl pregătesc de o altă parașutare, una în fruntea unei fuziuni sunate din goarnă.

Articolul Gruparea Coldea pregătește un nou șoricel mecanic, pe Dacian Cioloș apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Iohannis ar fi trebuit să aibă ”60.000 de ore de meditaţii pe an ca să poată justifica” cele 6 case

$
0
0

Candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Viorica Dăncilă, a spus, luni seară, că poate justifica fiecare dintre cele patru case pe care le deţine, ea fiind nouă ani europarlamentar. Dăncilă afirmă că situaţia este diferită în cazul lui Klaus Iohannis, care ar fi trebuit să aibă ”60.000 de ore de meditaţii pe an ca să poată justifica” cele şase casetransmite news.ro.

Candidatul PSD Viorica Dăncilă, spune că există diferenţe semnificative între situaţia imobilelor pe care le deţine ea şi cea a caselor preşedintelui Klaus Iohannis.

„Este o mare diferenţă. Eu nu mi-am făcut casele din meditaţii noi putem să justificăm fiecare casă, Klaus Iohannis ar fi trebuit să aibă 60,000 de ore de meditaţii probabil pe an ca să poată justifica” a afirmat Viorica Dăncilă luni seară, într-o emisiune electorală la TVR.

Preşedintele PSD a dezvăluit că şi ea a dat meditaţii copiilor unor prieteni, dar şi unor copii ”care nu aveau posibilităţi”, fără a cere bani. Fostul premier a spus că meditaţiile aveau loc în apartamentul său din Videle.

Ea a precizat că apartamentul din Videle în care a locuit a fost cumpărat după ce şi-a făcut rate la bancă, apartamentul ”micuţ” din Ploieşti este de la mama sa, iar a o a treia casă este moştenire de la părinţii soţului.

În ceea ce priveşte casa de la Predeal, Dăncilă a spus că nu este finalizată pe interior.

”Noi suntem oameni modeşti, nu suntem adepţii lucrului foarte luxos. Cred că acest lucru a fost introdus în spaţiul public pentru a face  contrapondere. Toţi oamenii cinstiţi din această, ţară ştiu că cinci case, şase care, că una a pierdut-o, nu pot fi luate din mediaţii. Câte medicaţii ai face. Eu mi-aş dori să dea reţeta şi să văd cât mai mulţi profesori din România că pot să aibă această, realizare. Dar cum aşa ceva nu se poate…”, a mai declarat Dăncilă. 

Articolul Iohannis ar fi trebuit să aibă ”60.000 de ore de meditaţii pe an ca să poată justifica” cele 6 case apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Universitatea Babeș Bolyai pe primul în topul universităților românești

$
0
0
Universitatea Babes Bolyai se află pe primul loc în topul universităților din România. În clasament, pe locurile următoare se situează Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București. Clasamentul a fost dat publicității în această dimineață de cea mai importantă asociație a cercetătorilor români din țară și străinătate, Ad Astra. Top 3 universități din România este neschimbat în ultimii 4 ani, toate clasificările Ad Astra confirmând supremația centrelor de la Cluj și București.

Surpriza de anul acesta este Universitatea de Vest din Timișoara, care urcă pe locul 4 – de pe poziția 5 ocupată anul trecut – dar cu cel mai mare punctaj obținut în cei 4 ani de când este prezentă în această clasificare; UVT surclasează în premieră Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, care se află pe locul 5 în Clasamentul universităților din România 2019.

Nicio universitate privată nu se regăsește în clasamentul universităților din România, realizat pe baza prezenței instituțiilor de învățământ superior în 9 clasificări internaționale, precizează Ad Astra. Metaranking analizează 91 de universități din România – 54 publice şi 37 private.

Metarankingul Universitar 2019 a fost realizat de:
  • Daniel David – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB)
  • Ovidiu Andronesi – Universitatea Harvard
  • Dorel Banabic – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  • Carmen Buzea – Universitatea Transilvania din Brașov
  • Bogdan Florian – Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA)
  • Silviu Matu – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB)
  • Adrian Miroiu – Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA)
  • Lazăr Vlăsceanu – Universitatea din București
Clasamentul universităților din România 2019: 
UniversitateaPunctajPoziția
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca181
Universitatea din București152
Universitatea Politehnică din București133
Universitatea de Vest din Timișoara104
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași95
Univ. de Medicină și Farmacie Carol Davila din București95
Univ. de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj95
Univ. de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași86
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași67
Universitatea Politehnica din Timișoara58
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca58
Universitatea Transilvania din Brașov49
Academia de Studii Economice din București310
Univ. de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara310
Univ. de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca310
Universitatea din Craiova211
Universitatea din Oradea211
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu211
Universitatea Ovidius din Constanța211
Universitatea Aurel Vlaicu din Arad112
Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova112
Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș112
Univ. de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București112
Universitatea din Petroșani112
Universitatea din Pitești112
Universitatea Dunărea de Jos din Galați112
Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești112
Universitatea Ștefan cel Mare Suceava112
Universitatea Tehnică de Inginerie Civilă din București112
Universitatea Valahia din Târgoviște112

Universitățile care nu apar în clasament nu sunt incluse în niciunul din cele nouă rankinguri (clasamente) internaționale ale universităților luate în calcul de cercetători, anul acesta. 

Clasamentul Universităților din România 2018
UniversitateaPunctajRang
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca141
Universitatea din București112
Universitatea Politehnică din București112
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași73
Univ. de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj64
Universitatea de Vest din Timișoara55
Univ. de Medicină și Farmacie Carol Davila din București55
Univ. de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași55
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași55
Universitatea Transilvania din Brașov36
Academia de Studii Economice din București36
Universitatea Politehnica din Timișoara36
Universitatea Tehnică din Cluj Napoca36
Universitatea din Craiova27
Universitatea din Oradea27
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu27
Universitatea Ovidius din Constanța27
Univ. de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj27
Universitatea Dunărea de Jos din Galați18
Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești18
Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava18
Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova18
Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș18
Univ. de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara18
Univ. de Științe Agronomice și Med. Veterinară din București18
Universitatea Tehnică de Construcții din București18
Metodologia clasificării universităților 2019

În România există anul acesta 54 de universități publice (incluzându-le pe cele militare) și “aproximativ 37 de universități private acreditate instituțional”, spun autorii clasamentului.

Aceștia precizează că scopul Metarankingului Universitar-2019 este:

  • “să identifice care dintre aceste universități au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților (sunt prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și care este impactul lor relativ în aria academică internațională (prin punctajul obținut în metaranking)”.

“Metarankingul Universitar-2019 utilizează metodologia propusă de membrii High Level Experts Group, numiți în 2016 de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice pentru a elabora Metarankingul Universitar-2016. Prezentul Raport continuă activitatea precedentă, a fost elaborat cu sprijinul Asociației Ad Astra a Cercetătorilor Români și este publicat cu suportul asociației (fără a angaja însă asociația asupra conținutului, al cărui copyright aparține autorilor)”, anunță autorii, care adaugă că analizele prezentate “pornesc de la datele disponibile pe websiteurile rankingurilor internaționale ale universităților la data de 1 noiembrie 2019”.

Articolul Universitatea Babeș Bolyai pe primul în topul universităților românești apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 39260 articles
Browse latest View live