Quantcast
Channel: Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 39305 articles
Browse latest View live

Accident pe strada Avram Iancu din Florești

$
0
0

Un autoturism a intrat într-un autobuz, vineri dimineața, pe strada Avram Iancu (DN1), din Florești.

Autoturismul a intrat în autobuz, în partea din spate, când mijlocul de transport în comun efectua un viraj, pentru a intra pe o stradă lăturalnică. Martorii spun că autoturismul avea culoare verde la semafor, dar este ciudat că nu a văzut autobuzul care efectua manevra. 

Autoturismul, a intrat în spate de unde se înțelege clar ca efectua deja manevra de virare la stânga, e autobuz, virează mai lent, plus ca are mai multe priorități fiind transport în comun”, a comentat cineva pe un grup de Facebook din Florești.

În plus ca (daca autoturismul nu a trecut pe roșu) din momentul cand busul a început virajul și pana sa se produca impactul au trecut cateva secunde, timp in care autoturismul a parcurs o distanta mare (în funcție de ce viteza avea) faptul ca impactul s-a produs înseamnă că șoferul autoturismului ori era cu ochi in telefon sau in alta parte, ori s-a gandit ca va trece prin spatele lui, dar chiar acolo de multe ori busul se oprește pentru a putea trece de mașinile de pe straduta sau vreo masina parcata langa Denver sau altceva .

Vinovat șofer autoturism”, a apreciat altcineva.

Autoturismul a trecut pe verde. În acea intersecție, nu ai voie sa virezi la stanga, cu excepția CTP. Amu care e vinovat…? Deci atat autoturismul, cat si autobusul, aveau verde. Puțină atenție din partea șoferului din autoturism, nu strica”, a conchis alt floreștean.

sursă: stiridecluj.ro

Articolul Accident pe strada Avram Iancu din Florești apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Hoții din Turda au dat spargere la Biserică

$
0
0

O spargere a avut loc, în noaptea de marți spre miercuri, la o biserică din Turda, hoții reușind să sustragă aproximativ 800 de lei.

În noaptea de 12/13 noiembrie, persoane necunoscute au patruns fara drept intr-o biserică de pe raza municipiului Turda, de unde ar fi sustras circa 800 de lei si alte bunuri”, informează IPJ Cluj.  

Conform oamenilor legii, hoții au avut cheia potrivită pentru a deschide ușa bisericii

În acest moment se efectueaza cercetări pentru stabilirea identitatii persoanelor implicate si tragerea acestora la raspunderea penala.

sursă: stiridecluj.ro

Articolul Hoții din Turda au dat spargere la Biserică apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Discurs în engleză cu Viorica Dăncilă

$
0
0

Românii au simțul umorului și au lansat deja un eveniment pe Facebook, în care îi invită pe doritori la Discursul în engleză susținut de Vasilica Viorica Dăncilă.

Doritorii interesați sunt invitați în ”Parcul circului”, din București, pentru a vedea în 13 decembrie cum vorbește Viorica Dăncilă în engleză.

Viorica Dăncilă a spus că într-o lună va vorbi engleză atât de bine, încât va susține un discurs. 

Nu vorbesc de teama de a face greșeli. Mulți au vorbit în limba engleză și au vorbit împotriva României. Într-o lună de zile o să ies și în primul discurs în limba engleză”, a spus Dăncilă.

Întrebată de ce nu se descurcă în limba engleză, Dăncilă a răspuns: ”Legat de limba engleză, doamnă, suntem în România. Haideți să fim mândri că suntem români. De fiecare dată am încercat să ducem în derizoriu anumite lucruri. Să știți că unii poate vorbesc foarte bine limba engleză, germană, franceză și se duc la Bruxelles să spună ceea ce vrea Bruxelles-ul să audă”.

În campania electorală, în 1 noiembrie, Viorica Dăncilă a spus despre vorbitorii de limbi străine țin mai puțin la România. 

sursă: stiridecluj.ro

Articolul Discurs în engleză cu Viorica Dăncilă apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

De ce Nichiduță recomandă pătuțurile din lemn pentru copilași?

$
0
0

Atunci când copilul vine pe lume, grija părinților atinge cote maxime. El trebuie să crească și să se dezvolte în siguranță chiar și atunci când părinții nu sunt cu ochii pe el. Pentru ca aceste două lucruri să fie îndeplinite, lucrurile cu care cel mic intră în contact trebuie să fie calitative din cale afară.

Totul începe de la somnul celui mic – acesta trebuie să fie cât mai liniștit și mai odihnitor. Cu alte cuvinte, perioadele  în care copilul trebuie să doarmă nu trebuie amânate sau trecute cu vederea. În acest sens este nevoie de un pătuț pe măsură, unul în care acesta să se poată odihini așa cum trebuie.

Nichiduță – magazin reper pe această linie de profil – recomandă pătuțurile din lemn

Cei ce nu au aflat încă de magazinul online Nichiduță sunt invitați să inspecteze multitudinea produselor pentru copilași disponibile. Totodată, acest magazin este și cel care recomandă pătuțurile din lemn pentru calitatea lor aparte – rezistență și eleganță la superlativ.

Gama dedicată acestor pătuțuri este una vastă, cuprinde modele de diferite culori, forme și chiar dimensiuni. Părinții sunt invitați să facă alegerea raportându-se doar la exigențele proprii în ceea ce privește aspectul pentru că tot ce ține de calitate este deja inclus în prețul achiziției. După ce vor inspecta categoria pătuțuri din lemn, aceștia vor putea afirma cu încântare: „ Am gasit ceva oferte la patuturi pe Nichiduta, create parcă fix pentru noi!”

Caracteristici de interes ale pătuțurilor din lemn

Pe lângă exigențele ce privesc culoarea, modelul și dimensiunile, părinții nu uită nici de multitudinea funcțiilor cu care pătuțurile vin la pachet. De exemplu, cele de la Nichiduță sunt ușor de montat și curățat deoarece sunt create în totalitate din lemn.

Apoi se cere ca pătuțul să poată fi reglat pe mai multe trepte de nivel. În cadrul aceluiași magazin se regăsește pătuțul din lemn fără sertar Klups Paula ce se poate regla pe 3 niveluri de înălțime. Acest tip are și salteaua inclusă în preț – buretele de mijloc este ferm și antialergic, iar husa este lavabilă, deci ușor de curățat și bineînțeles antialergică.

Acest model nu dispune de sertar, însă acest lucru nu este o problemă – există o mulțime de modele cu sertar inclus spre care cei interesați își pot îndrepta atenția.

Salteaua trebuie să fie rezistentă, precum cadrul pătuțului

Salteaua inclusă a modelului menționat anterior este testată dermatologic și confecționată doar din materiale antialergice și non-toxice. Totodată, are în compoziția sa două straturi de fibră din nucă de cocos, dar și un strat de burete la mijloc. Faptul că nu favorizează dezvoltarea și menținerea umezelii este o altă caracteristică ce trebuie să ajungă în vederea părinților.

Legile ergonomice sunt respectate în totalitate pentru că salteaua menține corpul, dar mai ales coloana vertebrală, într-o poziție corectă pe toată perioada în care cel mic doarme sau stă în pătuț. Salteaua este fabricată în Uniunea Europeană – respectă toate prevederile privind calitatea deplină și siguranța copilului.

Pentru și mai multe detalii și pentru a vizualiza întreaga gamă de pătuțuri din lemn cei interesați pot accesa nichiduta.ro. În această perioadă, Nichiduță îi întâmpină pe părinți cu reduceri pe măsura așteptărilor.


Articolul De ce Nichiduță recomandă pătuțurile din lemn pentru copilași? apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Turdenii pot spune adio sistemului de irigații promis de ani buni

$
0
0

Sistemul de irigații din zona Turda nu va reabilitat în viitorul apropiat, după cum promiteau, până acum, politicienii locali.

Amenajarea din zona Turda nu a fost inclusă în lista aprobată de Guvern privind  investiţiile prin Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii principale de irigaţii din România. „Sistemul de irigaţii din zona Turda-Câmpia Turzii cuprinde amenajarea Mihai Viteazul, pe al cărei teritoriu este constituită din 2010 Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii Zona Mihai Viteazul-Moldoveneşti Călăraşi, pe o suprafaţă de 2662 hectare, care intenţionează să reabiliteze infrastructura secundară de irigaţii prin accesarea submăsurii 4.3 din cadrul PNDR 2014-2020.

Referitor la accesarea submăsurii 4.3, una dintre condiţiile obligatorii prevăzute în ghidul solicitantului este ca suprafaţa respectivă să fie viabilă din punct de vedere economic. Lista amenajărilor din punct de vedere economic prăvăzută la Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 793 din 2016 pentru aprobarea Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România vizează suprafaţa viabilă din punct de vedere economic a amenajărilor de irigaţii din domeniul public al statului. În prezent această listă nu include amenajarea de la Mihai Viteazul’’, arată Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care precizează că neincluderea acestei amenajări în lista amenajărilor viabile economic propuse pentru reabilitare are drept consecinţă neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate la programul de modernizare a infrastructurii secundare de irigaţii prevăzut de submăsura 4.3.

Articolul Turdenii pot spune adio sistemului de irigații promis de ani buni apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Iohannis a promulgat legea care vizează Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate

$
0
0

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei mediului.

Scopul principal al legii este, potrivit expunerii de motive, preluarea custodiei ariilor naturale protejate care necesită custode de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, în vederea unei gestionări unitare a acestor arii naturale protejate şi a realizării proiectelor de infrastructură cu finanţare europeană în cadrul financiar 2014-2020.

Prin acest act normativ se elimină noţiunea de custode de arie naturală protejată, precum şi organizaţiile neguvernamentale dintre entităţile care pot administra arii naturale protejate.

Legea prevede că rezervaţiile ştiinţifice, rezervaţiile naturale, monumentele naturii şi, după caz, geoparcurile, siturile patrimoniului natural universal, zonele umede de importanţă internaţională, siturile de importanţă comunitară, ariile speciale de conservare şi ariile de protecţie specială avifaunistică care nu necesită structuri de administrare special constituite se administrează de către Agenţia Naţională de Arii Naturale Protejate.

Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate poate încheia parteneriate pentru administrarea ariilor naturale protejate prevăzute mai sus cu persoane juridice de tipul: instituţii de învăţământ şi cercetare, muzee, autorităţi publice locale, organizaţii neguvernamentale, care desfăşoară activităţi în domeniul ariilor naturale protejate.

„Administrarea ariilor naturale protejate şi a celorlalte bunuri ale patrimoniului natural aflate în reţeaua naţională de arii naturale protejate se face, potrivit legii, prin: a) structurile teritoriale din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate; b) structuri de administrare special constituite, cu personalitate juridică, aflate în coordonarea/subordinea, după caz, a unor regii autonome, companii şi societăţi naţionale, autorităţi ale administraţiei publice locale, servicii descentralizate ale administraţiei publice centrale, instituţii ştiinţifice de cercetare şi de învăţământ din sectorul public şi privat, asociaţii de dezvoltare intercomunitară, muzee, constituite potrivit legii şi aflate în relaţie contractuală cu Agenţia Naţionala pentru Arii Naturale Protejate; c) Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării’, aflată în subordinea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pădurilor, pentru Rezervaţia Biosferei ‘Delta Dunării'”, se arată în lege.

Actul normativ stipulează că modul de atribuire a administrării ariilor naturale protejate se stabileşte printr-o metodologie care se elaborează de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate şi se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

„Atribuţiile custozilor sunt preluate de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate prin structurile sale teritoriale”, mai prevede legea.

PNL şi USR au sesizat la CCR acest act normativ, însă Curtea a respins, ca neîntemeiată, această obiecţie de neconstituţionalitate. 

Articolul Iohannis a promulgat legea care vizează Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Morții din Lista Coldea-Kovesi ar merita un monument în curtea DNA

$
0
0

Editorial scris de Mirel Curea în evz.ro

„Ce ai, băi Mirele, cu Coldea?”, este întrebarea-avertisment pe care mi-o adresează amical-curios-nevinovat din ce în mai mulți trimiși de-ai fostului șef operativ al SRI.

Ultimul dintre emisari săi m-a abordat la redacție marți, în jurul prânzului. Cum nu dau explicații unor agarici de-ai securistului, explic public ce am, dacă încă nu este clar ce poate avea un jurnalist neagățat de nimeni, cu un personaj care are o conștiință mai neagră decât bentițele de doliu de la reverele multor familii de români. Așadar, să vedem, ce am!

A rămas în urmă etapa în care publicul vedea cu stupefacție cum crește valul de achitări pronunțate de instanțe în dosarele DNA. Cei care au ținut socoteala acestor achitări au pierdut de multă vreme șirul. Locul aritmeticii a fost luat de întrebarea „cum a fost posibil?”. Aceste nenumărate achitări au avut drept numitor comun și vor avea în continuare dosarul fabricat, trucat, lipsit de orice probă validă. Presa civilă a demonstrat de nenumărate ori algoritmul în baza căruia cei din calea Statului Paralel și a călăilor din slujba sa, fostul șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea și fostul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Totul începea cu un denunț! El era obținut fie de un procuror DNA, de la cineva aflat deja în anchetă, în schimbul reducerii pedepsei, fie de un ofițer SRI, de la un condamnat aflat deja în penitenciar, în schimbul îmbunătățirii regimului de detenție. Pasul următor era arestarea țintei Binomului SRI-DNA, în baza denunțului smuls. Pentru cine nu știe, fix le fel se efectuau arestările în regimurile lui Stalin și Hitler, în vremea instaurării de către sovietici a demenței comuniste în România și țările Europei de Est și, în general, oriunde în lume, acolo unde bolnavii au scăpat din saloanele ospiciilor și au ocupat birourile doctorilor și ale conducerii spitalelor. După acest al doilea pas, urma practic măcelărirea nefericitului aflat în calea planurilor politice și financiare ale Sistemului Paralel de Putere, care debuta cu arestarea. Una cât mai umilitoare, transmisă de televiziuni în direct și trâmbițată cu date „pe surse” de jurnaliștii deontologi, adică de sifoanele SRI și DNA.

Notele și interceptările SRI începeau să umple coperțile dosarului. Primele, fără niciun suport probatoriu, întocmite după tipicul clasic al securiștilor, în baza metodei „prin mijloace specifice s-a stabilit că”, „se spune că”, „este cunoscut că”. Interceptările intrau și ele în dosar, invariabil trucate, tăiate și lipite convenabil, sau pur și simplu rescrise total diferit față de ceea ce se auzea pe suport, astfel încât să pară că probează vinovăția celui vânat. Nu, nu apăreau diferențe față de spusele reale din vreo eroare omenească, pentru că se greșea vreo literă, ci erau înlocuite cuvinte, sintagme și chiar propoziții întregi. Un singur exemplu: în Dosarul „Paltin Sturdza” cuvântul „fază” a fost înlocuit cu „mită”! Este doar un exemplu din mii de asemenea falsificări. În scurt timp, unul determinat doar de durata presiunilor pe care procurorii DNA le făceau pentru a-l transforma pe cel anchetat, la rândul său, în denunțător al altor români cărora le venea rândul să fie eliminați, notele SRI erau transformate în rechizitoriu, iar dosarul pleca la instanță. Lovitura finală era dată de judecători captivi combinației Coldea-Kovesi, fie colaboratori ai serviciilor, fie șantajați cu date din dosarele SIPA, fie ambele, aleși cu grijă în trageri la sorți aranjate, botezate „aleatorii”. Aceștia nu mai aveau de făcut altceva decât să pronunțe pedepsele cu privare de libertate.

De la un punct încolo, acela în care Curtea Constituțională a scos SRI din dosarele penale și acela în care generalul Coldea a fost înlăturat prin demiterea din șefia operativă a SRI și trecerea în rezervă, au început să curgă achitările. Judecătorii care erau doar șantajați și amenințați au prins curaj și au deschis ochii asupra falsurilor criminale  din dosare și, așa cum spuneam, achitările au început să curgă. Numărătoarea celor nevinovați și achitați, dar cu viețile distruse, pare una care nu se mai termină. Este o realitate care a devenit una banală. Dramele îndurate de mulțimea de nefericiți distruși de bestialitatea celor doi componenți ai Combinației Criminale Coldea-Koveși scriu un capitol de istorie cutremurător, căruia i se adaugă noi file zi de zi.

Ca și cum nu ar fi de ajuns, o altă realitate crâncenă își face loc în memoria noastră. Una care va păta istoria la fel cum au pătat-o toate crimele comise la adăpostul instituțiilor menite să-l apere pe om. Șirul achitărilor de care vorbeam mai sus a început să conțină numele unor oameni care nu se mai pot bucura, pentru că și-au găsit dreptatea veșnică, în timp ce se odihnesc la umbra propriilor cruci, în cimitire. Zilele le-au fost scurtate de nedreptatea, chinul și batjocura la care au fost supuși, s-au dus la întâlnirea cu Creatorul din plin coșmar, și-au dat sufletul fără să înțeleagă care le-a fost rostul și menirea pe această lume și fără să aibă șansa împăcării date de sentimentul vieții și datoriei împlinite. Despre ce a rămas pe urma lor, despre ce o fi în sufletul copiilor, soțiilor,  părinților și prietenilor lor, nu cred că are rost să mai vorbesc, pentru că mi-ar fi imposibil să-mi controlez limbajul și nu m-aș putea abține de la rostit blesteme.

Cazurile în care omului de afaceri Dan Grigore Adamescu și judecătorului Stan Mustață, aruncați în dosul gratiilor pentru că încurcau și asasinați prin lăsarea fără asistență medicală, primul în ianuarie 2017, al doilea în vara lui 2018, nu au făcut altceva decât să deschidă o serie neagră. Lor le-au urmat alte cazuri tragice, semnalate și analizate pe îndelete de jurnalistul George Tărâță, de la Lumea Justiției, unul dintre puținii tineri ziariști care mai risipește din pesimismul în privința viitorului presei. George a scris pe larg despre cele două decese din dosarele fabricate de structura condusa ani de zile de procurorul orădean Ciprian Man, arătând în esență că: „Acuzat de abuz în serviciu și obținerea unui folos necuvenit pentru altul, inspectorul vamal Ion Piloiu nu a mai apucat nici măcar sentința de la fond. Defilat în cătușe pentru luare de mita și spălare de bani, Dorel Parcas, fost director executiv adjunct al Finanțelor Bihor, a murit în plin proces cu DNA.”

Mai apoi, același jurnalist a făcut un bilanț al morților de pe răbojul cuplului criminal Coldea-Kovesi, atunci când a publicat o „listă cu inculpații care au intrat în malaxorul DNA și nu au mai scăpat cu viață”: „Doar în opt dosare din ultimii doi ani, 12 oameni s-au stins din viață înainte ca instanțele să pronunțe deciziile definitive. Lista rămâne deschisă. În paralel, numeroși inculpați hărțuiți de DNA cu anii și apoi achitați au ajuns sa sufere de boli grave. Alții au trebuit să-și îngroape părinții înainte să fie declarați nevinovați.”

Câteva luni mai târziu, zilele trecute, o nouă știre despre nenorocirile DNA, una bună la o primă vedere, o nouă achitare a unui întreg lot de prigoniți din dosarul „Deputatul PSD Mircea Drăghici și fostul șef al CJ Argeș Constantin Nicolescu”, pe motive cum nu se poate mai clare: „Conduita ilicită imputată nu este susținută de probatorii apte a dovedi cele imputate la nivel de certitudine, organul de cercetare penală concentrându-și eforturile către interceptările convorbirilor care, și valide de ar fi, nu sunt suficiente”.

Minunat! Dar asta doar pentru achitații care se mai pot bucura, pentru că trei dintre cei hăituiți de sinistrul cuplu Coldea-Kovesi n-o mai pot face, nu mai sunt lângă cei dragi lor, au fost conduși pe ultimul drum și au compărut deja în fața Judecătorului Suprem.

Dacă până acum am pierdut numărătoarea nevinovaților care au scăpat doar cu viețile amputate, pentru că sunt prea mulți, măcar pe a celor duși dintre noi fără șansa de a-și mai vedea obrazul spălat să nu o pierdem. Până acum, 15 morți! Drept pentru care, o soluție de meritată neuitare ar fi ca fostul șef operativ al SRI, Florian Coldea, împreună cu fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, ajutați de acoliții lor cu care au transformat țara într-un poligon de trageri cu ținte vii, să pună mână care pe lopeți, care pe târnăcoape și, în aceleași aplauzele cu care deontologii își manifestau entuziasmul atunci când executau oameni, să sape în curtea DNA o groapă largă și adâncă, în care să fie depuse spre odihnă veșnică, cu un monument la cap, toate victimele lor.

Este destul de clar acum ce am cu generalul Coldea și o să am în continuare? Sute de vieți distruse, sute de familii făcute praf și pulbere plus, și mai tragic, doar până acum, 15 morți care nu au mai apucat să-și strige nevinovăția și să se bucure de spălarea numelui lor. Asta am: 15 morți!

Articolul Morții din Lista Coldea-Kovesi ar merita un monument în curtea DNA apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Sistemul ESX – cumperi un abonament și ai acces la zeci de cluburi sportive din țară.

$
0
0

AbonamenteSali.ro și aplicația ESX s-au lansat în Noiembrie 2017 ca răspuns la statisticile îngrijorătoare cu privire la starea de sănătate a românilor – doar 6% practică un sport. 

Startup-ul a pornit ca o provocare pentru companiile din România: aceea de a adopta noile tehnologii și trenduri digitale într-un mod coerent, rațional, înglobându-le organic în strategia de business.

“Am pus astfel bazele unui sistem prin care poți merge la orice sală vrei, oricând, cu un singur abonament de tip nelimitat, accesibil tuturor și foarte simplu de folosit. Am eliminat o scuză din lista celor care și-ar dori o viață sănătoasă și le oferim și ajutor pentru a-și menține acest stil de viață”, precizează administratorul sistemului.

Acesta este motivul pentru care motto-ul este: „Simplu. Rapid. Mai Ieftin”.

Printre numeroasele premii și mențiuni câștigate la capitolul start-up, AbonamenteSali,ro și aplicația ESX se bucură de participarea la GoTech World (denumit anterior Internet & Mobile World) pe 2-3 octombrie, la Romexpo. 

Printre beneficiile clienților se numără:

Acest sistem ajută clienții să câștige timp, având în vedere că pot merge la sala cea mai apropiată de ei în orice moment. Totodată acest sistem reprezintă o modalitate de a câștiga bani deoarece abonamentul plătit anual este mai mic decât un abonament obișnuit la sala și se reînnoiește automat, fără bătăi de cap. Abonamentul poate fi oricând anulat fără vreun motiv sau explicație sau schimbat cu altul indiferent de tipul acestuia.

Un alt aspect important al acestei aplicații este primirea periodică a unor sfaturi de dietă, alimentație, antrenament, organizare și motivație și în același timp un acces permanent șa o consultanță de orice natură din partea team-ului.

Se oferă 3 tipuri de abonament:

Abonamentul VIP oferă acces nelimitat la orice sală și este valabil 30 de zile de la activare;

Abonamentul GOLD oferă acces nelimitat la orice sală și valabil 30 de zile de la activare oferind și programe de antrenament, nutriție, time management și motivație;

Abonamentul BASIC oferă 5 Intrări pe lună și valabil 30 de zile de la activare. 

Se oferă clienților garanție de 200%

Abonamentul se plătește acum, iar abonamentul se activează când se intră prima dată în sală, manual din contul său, sau se va face automat dupa primele 30 de zile de când a fost achiziționat. Posibilitatea returnării banilor dacă timp de 30 de zile nu l-au utilizat (fără motive sau explicații).

Sistemul ESX nu este perfect, dar este cel mai bun pentru doritorii de mișcare! 

Articolul Sistemul ESX – cumperi un abonament și ai acces la zeci de cluburi sportive din țară. apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Traficanți de droguri, prinși în flagrant de DIICOT Cluj. Bărbații încercau să vândă aproape 1 kg de cannabis și pastile de MDMA

$
0
0

La data de 14.11.2019, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților T.G. și M.I.S., pentru săvârşirea de infracțiuni de trafic de droguri de risc și de mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, la data de 14.11.2019, inculpații T.G. și M.I.S. au fost surprinși în flagrant pe raza municipiului Cluj – Napoca, în timp ce încercau să comercializeze o cantitate de 878 grame de cannabis și 13,8 grame de MDMA.

De asemenea, asupra acestora a fost depistat un cântar electronic cu urme de substanță pulverulentă, un caiet pe care inculpații țineau evidența drogurilor vândute, precum și suma de 9800 lei.
La data de 14.11.2019, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO Cluj – Napoca au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare pe raza municipiului Cluj – Napoca, cu ocazia cărora au fost identificate și ridicate alte 74 grame de cannabis, 10,8 grame amfetamina, 3 grame ciuperci halucinogene, 3 laptopuri, o unitate centrala, 4 telefoane mobile și suma de 14.000 lei.

La aceeași dată, magistrații Tribunalului Cluj au dispus arestarea preventivă a celor doi inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Poliției municipiului Cluj – Napoca, precum și a jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Articolul Traficanți de droguri, prinși în flagrant de DIICOT Cluj. Bărbații încercau să vândă aproape 1 kg de cannabis și pastile de MDMA apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Omul care a dat toată producția de concentrat de cupru a României unui mafiot chinez a fost pus șeful Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale

$
0
0

Premierul Ludovic Orban l-a numit vineri în funcția de președinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) pe Nicolae Turdean, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Nicolae Turdean a fost director al companiei de stat CupruMin și este considerat un apropiat al lui Remus Vulpescu. 

Tudean a dat în 2017 pentru 2 ani unei firme chinezești toată producția de concentrat de cupru a țării.

Firma aparține lui Wang Yan. Despre acesta a făcut dezvăluiri Cătălin Tolontan. Chinezul a condus celebra rețea de prostituție Shanghai.

AVENTURILE LUI WANG YAN ÎN ROMÂNIA (SURSA: TOLO.RO)

1999 Chinezul Wang Yan primește cetățenia română sub numele de Alexandru Ioan.
Hotărârea de Guvern nr. 360 / 6 iunie 1999

2005 Alexandru Ioan, zis și ”Senatorul” Wang Yan, apare alături de chinezul Mihai în dosarul DIICOT de prostituție cu minore și trafic transfrontalier. Conform martorilor și inculpaților din caz, Wang Yan comite acte de șantaj, violență și extorcare, în complicitate cu ofițeri români corupți!
Dosar nr.719/D/P/2005

2007 Ambasada Chinei intervine printr-o scrisoare către Înalta Curte în favoarea cetățeanului său Mihai. Mihai era secretar general, iar Wang Yan era președinte al Camerei de Comerț și Industrie Chino-Române.
Adresa 07341 din 10 iulie 2017, aflată la Dosarul ”Shanghai”

2009 DIICOT închide cazul disjuns, fără ca Wang Yan sau ofițerii români corupți din dosar să fie trimiși în instanță. Statul recunoaște că ”procurorii au clasat cazul fără să administreze alte probe în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt”.
Comunicatul Parchetului General, 1 februarie 2018

LA UN AN DUPĂ CE EMIL BOC ÎI INAUGUREAZĂ AFACEREA, WANG ESTE DECLARAT ”PERICOL PENTRU SECURITATEA NAȚIONALĂ”

Wang Yan (stânga) și Emil Boc în 2011, la deschiderea China Town din Afumați. În dreapta, în spate se vede ambasadorul Chinei, Liu Zengwen 

2011 Ambasadorul Chinei la București, Liu Zengwen, și prim-ministrul României, Emil Boc, inaugurează afacerea condusă de Wang Yan, Mihai și de alți mafioți la ”China Town”, în Afumați.
Agenda publică a premierului României, 19 iulie 2011

2012 SRI solicită retragerea cetățeniei lui Alexandru Ioan (Wang Yan) pentru că ”a săvârșit fapte care pun în pericol siguranța națională”.
Dosarul de retragere a cetățeniei române nr 275/R/2012

2013 Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie dispune retragerea cetățeniei. ANC motivează prin art. 3, literele f) și l) din Legea Siguranței Naționale, ceea ce înseamnă că Alexandru Ioan a făcut parte din organizații care s-au ocupat fie cu ”subminarea, sabotajul sau orice alte acțiuni care au ca scop înlăturarea prin forță a instituțiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români sau pot aduce atingere capacității de apărare ori altor asemenea interese ale țarii ”, fie cu ”acte de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuinţare a structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice sau apărării naţionale”.
Ordinul președintelui ANC 365/P/ 5 iunie 2013

2014 Wang Yan face contestație la Tribunalul București. Pierde cererea de suspendare a retragerii cetățeniei, mai face o contestație, dar, brusc, renunță!
Hotărârea nr. 4185/ 17 septembrie 2013 a Tribunalului București

SE ÎNTOARCE FIIND CETĂȚEAN CHINEZ ȘI REPREZENTANT AL MERLION RESOURCES

2017 ”Senatorul” Wang reapare în România, de data asta în calitate de cetățean chinez, și locuiește actualmente în București. Participă la licitația organizată de societatea strategică Cupru Min. Procedura contestată de restul participanților este câștigată de Merlion Resources, un trader din Hong Kong al cărui reprezentant este Wang Yan!
Contract Cupru Min – Merlion, 10 octombrie 2017

2018 După ce DIICOT pasează cazul licitației câștigate de Wang Yan la Cupru Min, ”nu a reieșit săvârșirea vreunei infracțiuni de competența DIICOT”, plângerea ajunge în 2018 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba-Iulia.
Adresă DIICOT 3095-VIII-I/2017

2018 Declarat de statul român ”pericol de siguranță națională”, Wang Yan semnează în numele firmei care cumpără și exportă azi de la Cupru Min întreaga producție de concentrat de cupru a României.
Contract Cupru Min – Merlion.

Sursa: flux24.ro

Articolul Omul care a dat toată producția de concentrat de cupru a României unui mafiot chinez a fost pus șeful Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Iată cât de ”Diferit” se va face deszăpezirea în Cluj

$
0
0

Trei firme care au deja un istoric al contractelor publiceau câștigat licitația pentru servicii de deszăpezire în Cluj. Pentru noul sezon de iarnă, Consiliul Județean Cluj a semnat un contract în valoare de peste 17 milioane de lei cu firmele Bema Prodserv S.R.L,  Difert S.R.L și Drumuri și Poduri Județene Cluj, societate subordonată Consiliului Județean

Contractul dintre cele trei firme și Consiliul Județean Cluj a fost semnat la sfârșitul lunii trecute, iar de peste şapte ani, companiile Bema Prodserv şi Diferit câştigă aproape anual contracte pentru serviciile de deszăpezire.

Firma Bema Prodserv ce are sediul în Câmpia Turzii, este condusă de Ispas Rusu și Lina Maria Rusu. Societatea are un bilanț contabil suspect. Spre exemplu, în 2016 firma a raportat un profit de doar 5.000 lei la o cifră de afacaeri de 2,7 milioane de lei. În anul 2017 a declarat un profit de aproximativ 11.000 de lei la o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei, iar anul trecut a avut un profit de aproape 27.000 la o cifră de afaceri de 2,4 milioane lei. Firma a funcționat anul trecut cu 23 de angajați.

Iniţial, societatea Bema avea ca şi obiect de activitate “comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”, însă ulterior firma şi-a mai adăugat un domeniu de activitate respectiv ”Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor”, care acum este singurul obiect de activitate.

Practic, după schimbarea obiectului de activitate, firma a început să câştige contracte de milioane pentru reparaţii de drumuri şi deszăpeziri.

Diferit, compania de casă a administrației clujene

Firma Diferit SRL este patronată de soţii Denisa şi Nicolae Petri şi administrată de Grigore Vădean. Nicolae Petri a fost inginer în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj. Firma Diferit a mai câştigat contracte în valoare de zeci de milioane de lei pentru deszăpeziri şi întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă de la DRDP Cluj.

Spre exemplu, în luna noiembrie 2015, când afară erau aproximativ 15 grade, oficialii CNADNR au invocat ”situaţia de urgenţă” şi au organizat o licitaţie, fără anunţ de participare, iar atribuirea contractului a fost făcută prin negociere directă. Pentru serviciile de deszăpezire de pe raza judeţului Sibiu, contractul fusese estimat la aproximativ 1,279 milioane de lei, plus TVA, iar negocierea a fost făcută cu o singură societate, firma clujeană Diferit. Negocierea s-a concretizat printr-o diferenţa minusculă de preţ, contractul fiind semnat pentru suma de 1,278 de milioane de lei, plus TVA!

Gazeta de Cluj a prezentat că în ajunul Crăciunului, CNADNR a făcut o licitaţie pentru deszăpezirea drumurilor, iar pentru DRDP Cluj au fost direcţionaţi circa 30 de milioane de lei, iar singura firmă care va efectua aceste lucra este SC Diferit. Societatea a mai câştigat un contract de întreţinere a celor câţiva kilometri din Autostrada Transilvania. Practic, pentru repararea parapeţilor stricaţi sau tăierea vegetaţiei, SC diferit primeşte circa 1,5 milioane de euro!

De asemenea, compania a câştigat, în asociere cu turcii de la Kiat, contractul de întreţinere şi reparare a străzilor din Cluj Napoca pentru suma de 120 de milioane de euro.

SC Diferit a fost contractată şi la lucrările de modernizare a uneia dintre principalele artere din oraş, Calea Turzii. Contractul obţinut pentru modernizarea de pe Calea Turzii este de aproximativ 22 de milioane de lei.

Compania Diferit, amendată pentru contractele de deszăpezire

SC Diferita fost amendată în această toamnă de Consiliul Concurenței alături de alte firme pentru trucarea licitațiilor pentru deszăpezirea drumurilor.

În cadrul investigaţiei, Consiliul Concureţei a sancţionat patru companii (Diferit SRL, Selina SRL, Athos Com SRL, Ritorsa Trans SRL), active în sectorul construţiei de drumuri şi autostrăzi, cu amenzi în valoare totală de 5,042,540 lei (aprox 1,1 milioane euro) Autoritatea de Concurenţă a constatat că licitaţiile deschise organizate erau fie anulate, ca urmare a depunerii de oferte neconforme/inacceptabile, fie suspendate, ca urmare a contestaţiilor depuse, astfel, ajungându-se la atribuirea serviciilor prin proceduri de negociere. Deşi companiile implicate au manifestat un interes crescut pentru procedurile de licitaţie deschisă, în cadrul fiecărui lot fiind depuse mai multe oferte, în urma suspendării sau anulării licitaţilor, negocierile s-au derulat în lipsa presiunii concurenţiale. Astfel, companiile fie au depus oferte fără a se concura, fie au depus oferte pentru mai multe loturi, dar negocierea sa derulat fără ca participanţii să se concureze efectiv.

„În această situaţie, companiile au acţionat în mod concertat: contractele au fost adjudecate în cadrul procedurilor de negociere, prin rotaţie, fiecare dintre cele patru companii, câştigând cel puţin un contract, la preţuri mai mari comparativ cu cele ofertate în cadrul procedurilor de licitaţia deschisă. Pe de altă parte, modalitatea concretă de derulare a negocierilor, care implica prezenţa simultană a ofertanţilor la sediul autorităţii contractante pentru o perioadă considerabilă de timp, a favorizat comunicarea între companii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Sancţiunile au fost aplicate, astfel:

➢ Diferit SRL – 2,755,562 lei

➢ Selina SRL 1,329,936 lei;

➢ Athos Com SRL – 922,741 lei;

➢ Ritorsa Trans SRL – 34,301 lei.

Curg milioanele și de la Boc

Firma Diferit a câștigat în primăvară de la Primăria Cluj Napoca un contract în valoare de peste 15 milioane de lei.

Licitația pentru ”Proiectare, asistenta tehnica si executie lucrari pentru obiectivul de investitii CRESTEREA SI IMBUNATATIREA SPATIULUI PIETONAL IN ZONA URBANA-MODERNIZAREA STRAZILOR R. FERDINAND, E. ZOLA, S. PUSCARIU, TIPOGRAFIEI (TRONSONUL 1, RESPECTIV 3) SI A SCUARULUI CEC DIN MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA, judetul CLUJ” a fost câștigată de firma Diferit cu suma de 15.329.920,61 lei, fără TVA.

În vara acestui an, o altă licitație a fost câștigată de Diferit, respectiv municipalitatea a atribuit firmei contractul pentru lucrările de proiectare și execuție pentru strada Molnar Piuariu in cartierul Mărăști, prima stradă ”smart” a Clujului. Contractul a fost atribuit pentru peste 4,3 milioane lei. 

Articolul Iată cât de ”Diferit” se va face deszăpezirea în Cluj apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Schimbarea la față a SRI?

$
0
0

Prin reorganizarea în format regional a SRI, s-a renunțat la organizarea județeană a unităților teritoriale, conform împărțirii adimistrative a teritoriului național și s-a trecut pe repede înainte la înfiinațarea a 11 direcții regionale cu competențe legale pe zona mai multor județe. Deși operațiunea reorganizării a fost validată în cadrul unorproceduri de testare în format pilot ce s-au derulat pe parcursul anului 2018, activitatea respectivă conține un ”virus” legislativ, care poate da peste cap întregul proces.

Din motive decomdată neștiute operațiunea de regionalizare a SRI a fost ținută la ”secret” timp de o lună, după ce ea s-a produs efectiv, abia ulterior instituția venind cu un comunicat, prin care au fost puse în fața faptului împlinit nu numai opinia publică dar și instituții cu atribuții într-un domeniu atât de sensibilprecum este securitatea națională, Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) și nu în ultimul rând Parlamentul României.

Regionalizarea a luat de asemenea prin surprindere și competitorii din sistem ai SRI, precum pe cei de la ”doi și un sfert”, canibalizați tocmai de cei de la SRI, Direcția Generală de Informații a Apărării, respective Direcția de Siguranță Militară, specializată și pe obținerea de informații interne conform competențelor pe care le are, Direcția de Prevenire a Criminalității și Terorismului din cadrul ANP (Administrația Națională a Penitenciarelor).

Deja apar voci care spun că nu operațiunea de regionalizare constituie o problemă, poate necesară în vederea unei efienticizării a principalului serviciu de securitate internă a țării, ci modul în care s-a realizat și pus în practică.

Această reorganizare pare la prima vedere o acțiune curajoasă de a da un impuls activității specifice unui serviciu de informații intern, dar modul în care a fost făcută, prin implantarea unui ”virus” extrem de periculos, lipsa avizului CSAT, o poate da peste cap și să o facă inoperabilă.

Și nu în ultimul rând, operațiunea respectivă pare o acțiune ”pe persoană fizică”, făcută cu sfidarea Parlamentului României, a legilor aflate în vigoare, care direcționează România spre un stat totalitar. Vrând, nevrând apar tot mai multe întrebări legate de operațiunea a cărei creier și inițiator a fost șeful actual al SRI, Eduard Helvig, numit politic de președintele României, Klaus Iohannis, și ulterior validat de parlament. La o primă constatare, manevra pare un lucru hazardat, au fost puși boii sau caii înaintea carului. Era de așteptat ca mai întâi să se trecă la o nouă organizare teritorială pe regiuni a României și abia apoi să se ajungă, logic, la organizarea structurilor conform acesteia. De o lungă perioadă de timp se vorbește de regionalizarea României, actuala împărțire pe județe a teritoriului național urmând să fie abandonată, iar țara să revină la vechea organizare pe regiuni, asemănătoare celei făcute la ordinul URSS, conform internaționalismului proletar care guverna lagărul socialist în acele vremuri. Iar cine a avut curiozitatea să consulte diferitele proiecte de regionalizare, nu cu mare surprindere a constatat că vechea Regiune Autonomă Maghiară apărea în toate variantele de proiect.

Prin ordin, cu încălcarea legii, fără aviz CSAT

Desigur, trăim în alte vremuri, cu alte realități, aparteneța României la NATO și UE, dar vechile reguli, impuse de alți stăpâni, se pare că revin. Fără îndoială a existat o urgență, și posibil ca acest lucru să fi grăbit operațiunea de regionlizare a SRI. Cineva a dat un ordin care s-a dorit pus în aplicare urgent, iar peste noapte România și românii s-au trezit că SRI a fost comasat în 11 direcții regionale.

Pe bună dreptate, regionalizarea SRI trebuia făcută, dar în tandem cu reorganizarea teritoriului național, a Poliției, a Ministerului Public, respectiv a parchetelor, dar și a sistemului judecătoresc, respective a Curților de Apel.

După cum am arătat, la o primă vedere regionalizarea SRI pare ceva normal, dar când se constată că acest lucru s-a făcut fără ca măsura să treacă prin CSAT, te cuprind frisoanele. Este de neînțeles faptul că armata de juriști de prin SRI, urmașii generalului Dumbravă, cel pentru care justiția reprezenta un camp tactic unde cei de la SRI zburdau în voie și ”executau” la comandă țintele indicate politic – cazul ”Gazeta” a fost unul din multele exemple în acest sens – nu au sesizat ”virusul” instalat în operațiunea de regionalizare. Acești profesioniști ai dreptului din SRI se pare că nu cunosc nici propria lege de funcționare a serviciului, deoarece prevederile articolului 26, capitolul 2, sunt extreme de clare: ”Structura, efectivele, mobilizarea rezerviștilor Serviciului Român de Informații, precum și Regulamentul de funcționare a acestuia se aprobă de Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Biroul executiv al Serviciului Român de Informații, în funcție de nevoi, în limitele stabilite de lege și ale efectivelor aprobate, propune Consiliului Suprem de Apărare a Țării îmbunătățirea structurilor Serviciului Român de Informații”.

Este normal să fi știut, și probabil că au știut, dar ORDINUL primit a fost mai puternic decât legea. Orice idiot ar fi trebuit să-și fi dat seama dacă a fost pusă în discuție, dacă reorganizarea întregilor structuri teritoriale reprezintă sau nu o modificare adusă regulamentului intern de funcționare și o ”îmbunătățire a structurilor” SRI și acest lucru impunea avizul CSAT.

Ședințele CSAT evident că sunt secrete, ținute în spatele ușilor închise, dar în nici un comunicat emis după aceste conclavuri învăluite în mister nu a apărut informația că cei de la SRI ar fi primit avizul CSAT pentru regionalizare.

Comunicatul SRI privind regionalizarea a apărut la o lună după ce acesta a intrat în vigoare, dar fără să fie lămurită problema avizului care trebuia obligatoriu, conform legii să fie emis de CSAT. Reorganizarea, probabil s-a dorit o măsură de resetare și îmbunătățire a activităților specifice, a muncii de culegere de informații privind situația informativ-operativă din interiorul granițelor naționale și ca urmare avizul CSAT era obligatoriu. Doar nu era nimic de ascuns privind măsura respectivă. Sau era?

Unii uluiți, alții din contră

Regionalizarea s-a dorit probabil să fie o adevărată lovitură în planul imaginii publice, dar există toate premisele ca ”virusul otrăvit” implementat în proces să compromită întregul sistem.

Inclusiv foștii șefi de structuri, Mitică Iliescu – fost șef SPP, Cătălin Harnagea – fost în fruntea SIE, cu excepția lui Costin Georgescu – fost șef SRI, sunt uluiți de măsura luată și o criticăfără menajamente.Costin Georgescu a oferit opiniei publice o explicație halucinantă privind măsura luată. Este de părere că baronii locali nu ar fi prea veseli după această reorganizare pentru că ar fi avut legături în structurile județene, menținând prin intermediul acestora situația sub control.

Pe aceeași linie, Costin Georgescu vine și cu o propunere la fel de inteligentă, ca șefii de direcție regionali, conform unui concept al filozofiei materialist-ștințifice, să fie rotiți periodic cu cadre aduse din alte zone geografice.

Deocamdată nu se știe dacă această regionalizare a SRIa produs și o schimbare la față a anumitor mentalități, practici și metehne neconforme cu legea, percepute ca atare de către opinia publică. Și nu este nevoie să amintim decât de celebrele și nefastele protocoale încheiate cu structurile de parchet, prin care practic SRI a reînființat Direcția a VI-a, Cercetări Penale din Departamentul Securității Statului.

SRI a intrat la greu cu bocancii în justiție

Conform unui rezervist din vechea securitate, dar și din urmașa acesteia – SRI, care ne-a ajutat în documetarea articolului, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, în cadrul securității județene exista un compartiment, format dintr-un ofițer(la nivelul Securității Cluj funcționa un birou de cercetări penale), care analizau cazurile lucrate de ofițerii operativi. În funcție de gravitatea faptelor comise se decidea dacă acestea erau trimise către un procuror și mai departe la o instanță de judecată. Acest lucru era cunoscut, totul se făcea la suprafață, cu transparența specifică perioadei.

La înființarea SRI în 1990, noile linii de muncă numai cuprindeau ”cercetarea penală”, dar realitatea a impus înființarea unor structuri juridice, o nouă Mărie cu altă pălărie de fapt. Acest lucru a fost undeva pe lângă lege, deoarece SRI renunțase prin statut, legea de funcționare, la cercetarea penală. Acest lucru revenea, conform legii, procurorilor și ofițerilor de poliție judiciară, care instrumentau un dosar constituit pe baza informațiilor provenite de la SRI. Astfel a apărut Oficiul Juridic al SRI, un fel de Dir.a VI-a cercetări penale, condus în epoca de glorie de celebrul general Dumitru Dumbravă. Astfel, pe lângă lege, mai ales din momentul în care corupția a devenit un risc la securitatea națională, mai ales în cazurile de corupție, a început să se amestece în activitatea de cercetare penală, trecând de cele mai multe ori peste procurorii și ofițerii de poliție judiciară care instrumentau cazurile. Amestecul acesta, nepermis de lege, a fost oficializat prin apariția protocoalelor, care permiteau ofițerilor SRI să intre cu bocancii în dosare, să dicteze țintele, rechizitoriile procurorilor și, colac peste pupăză, inclusiv hotărârile judecătorilor. Cei care cutezau să se opună acestor manevre, deveneau ei la rândul lor ținte și erau neutralizați fără nicio cruțare. Fie erau eliminați sub diverse motive din sistem, fie li se însceanu comiterea unor fapte penale, fiind trimiși în judecată și condamnați. Au fost distruse cariere, iar unii chiar și-au pierdut viața din cauza presiunilor la care au fost supuși, murind prin penitenciarele patriei.

În perioada respectivă, cel puțin în percepția publică, influența SRI, puterea omniprezentă a acestuia, a început să creeze frisoane fiecărui cetețean. Poveștile despre activitatea Securității privind ascultarea telefoanelor au început să devină mici glume față de ceea ce era indus în percepția oamenilor, că SRI-ul monitorizează diversele mijloace de comunicare ale cetățenilor, respectiv telefoanele mobile, traficul pe internet, rețelele de socializare etc.

Implicare în campaniile electorale

De asemenea pentru mulți oameni, implicarea SRI în procesul electoral, măsurile de dezinformare și manipulare întreprinse, a început să fie perceput ca o realitate prezentă și care dictează diferitele jocuri politice care se desfășoară sub ochii noștri.

Actuala campanie electorală pentru alegerea președintelui României, pentru mulți cetățeni a început să semene cu o uriașă mascaradă, în care câștigătorul este deja cunoscut. Mulți oameni sunt de părere că nu mai are rost să mergi la vot în condițiile în care câștigătorul este deja decis. Atât candidatul Klaus Iohannis, cât și partidul ajuns la guvernare, PNL, printr-o adevărată lovitură de stat ceva mai sofisticată, moțiunea de cenzură, cu șantaje și trădări, se comportă de parcă ar ști cine câștigă scrutinul din 24 noiembrie 2019. Nici nu se mai ostenesc să mimeze că mai trăim într-un stat democratic. Senzația că jocurile sunt făcute, cu cei de la SRI în rolul de păpușari-șefi, începe să fie indus în mentalul colectiv.

Din cauza acestei situații, mulți oameni se întreabă dacă reorganizarea cu cântec a SRI după modelul vechilor regiuni de securitate (atunci erau 16 regiuni, fiecăreia îi corepundea o regiune de securitate), a adus ceva nou în schimbarea la față a SRI într-un serviciu modern, discret și eficient. Sau dacă nu prin această menevră România se îndreaptă cu pași înceți și siguri către un regim de mână forte, sinonim regimurilor dictatoriale.

În cei aproape 30 de ani de istorie, SRI a devenit celebru doar prin scandalurile în care a fost implicat, doborârea și anihilarea unor ținte la comandă politică.

Sunt extreme de puțime cazurile, cel puțin cele devenite publice, în care SRI să-și fi demonstrat rațiunea pentru care a fost creat.

Articolul Schimbarea la față a SRI? apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

În Gherla dacă ești traficant de droguri dar și rudă cu primarul scapi de munca în folosul comunității

$
0
0

Un locuitor al comunei Fizeșu Gherlii a fost condamnat în 2017 la 160 de ore de muncă în folosul comunității în urma constatării implicării acestuia în trafic de droguri. Pedeapsa a fost bine primită de inculpatul Lup Petru Rareș, care văr fiind cu domnul primar Lup Vasile Ioan, a prestat munca chiar la el în comună, dar bineînțeles, doar în acte, că de altfel își petrece timpul în vacanțe exotice. Localnicii spun că nu știau nimic despre condamnarea acestuia, mai mult decât atât nu a fost văzut prestând niciun fel de muncă în folosul comunității.

Reporterul Gazeta de Cluj a primit informații interesante de la o sursă de încredere din comuna Fizeșu Gherlii, județul Cluj. În anul 2017, Lup Petru Rareș a fost condamnat de către Tribunalul Cluj la prestarea unui număr de 80 de zile lucrătoare de muncă în folosul comunității în urma suspendării executării pedepsei de 1 ani și 10 luni de închisoare. Acesta a fost acuzat de trafic de droguri de risc și de consum în interes propriu, fapte constatate în urma perchezițiilor efectuate de către polițiștii care i-au confiscat și 16 grame de cannabis pe care le deținea asupra lui.

Primarul care te scapă de pedeapsă

Pedeapsa a fost bine primită de către inculpat care a scăpat de închisoare pentru a efectua muncă în folosul comunității în localitatea din care face parte. Iar cum norocul este mereu de partea unor oameni, lucrurile au devenit și mai simple și mai mult decât atât au avut un final ca în basme. Având în vedere că ar fi fost rușinos ca cel condamnat să fie „umilit” chiar în locul în care cu câteva luni înainte era un mare „boss” sau „dealer” cum se spune în astfel de medii sociale, ce credeți că s-a întâmplat? Cele 180 de ore s-au transformat în ZERO. Cum? Puterile magice ale primarului.

Să lăsăm basmele și magia la o parte și să revenim puțin la realitate. Comuna Fizeșu Gherlii este condusă condusă de primarul Lup Vasile Ioan care datorită funcții sale de prim domn al comunei, încearcă să „ajute” pe cei care trec prin clipe mai puțin fericire. Mai pe scurt, domnul primar s-a folosit de atribuțiile și puterea sa pentru a-l scăpa pe sărmanul văr al său, Lup Petru Rareș, care a fost condamnat pentru trafic de droguri. Datorită legăturilor de rudenie dintre cei doi, domnul primar nu a întârziat să sară în ajutorul vărului său primar în momentul în care acesta a fost obligat de lege și de sentința pe care a primit-o, să lucreze pentru comunitate.

Însă cum munca de jos nu este una specifică acestui „neam”, toată povestea a fost mușamalizată ca la carte, astfel că o parte dintre localnicii acelei zone nici nu aveau la cunoștință despre condamnarea domnului Lup Rareș Petru, care dacă și-ar fi ispășit pedeapsa, cu siguranță ar fi fost și întrezărit prin comună cu mătura și fărașul în mână.

Care este versiunea primarului

Reporterul Gazeta de Cluj a ncercat să-l contacteze telefonic pe domnul primar al comunei Fizeșu Gherlii, Lup Ioan Vasile, pentru a-i cere un punct de vedere cu privire la această situație. Acesta ne-a spus următoarele: „Nu este adevărat că nu a prestat muncă în folosul comunității, este fals. Știu că a fost la Centrul de Informare din comună, acolo și-a făcut orele de lucru. A fost împreună cu vicele și cu doamna Pop Ramona”.

Din căutările noastre ulterioare, am aflat că Centrul de Informare este închis de multă vreme, motiv pentru care nu există nicio muncă care ar putea fi prestată în acel loc. Pentru mai multe informații, reporterul Gazeta de Cluj a apelat din nou la sursele sale din comună. De data aceasta, informațiile primite au fost transmise din partea unui oficial de poliție care cunoaște îndeaproape cazul și care a studiat dosarul timp de un an de zile pentru a se putea pronunța. Pentru moment sursa a cerut protejarea identității sale, dar a afirmat că dacă lucrurile vor lua amploare, se va pronunța și in mod oficial: „ Atât domnul acesta cât și iubita lui și-au ales comuna Fizeșu Gherlii, având în vedere că amândoi au fost cercetați pentru consum și trafic de droguri. De la bun început când și-a ales comuna aceasta cunoșteam faptul că el nu desfășoară niciun fel de activitate, dar uitându-ne pe comunicarea făcută la primărie, intrând în posesia documentului respectiv, se menționa faptul că într-un an de zile se poate executa pedeapsa, motiv pentru care nu am sesizat organele competente tocmai pentru a trece un an de zile iar noi între timp urmăream acest aspect și anume dacă el lucrează sau nu lucrează. Nu a lucrat nicio zi și nicio ora, acel centru de informare a fost închis în permanență, acolo există femeie de serviciu care trebuie să facă curățenie iar el dacă trebuia să lucreze, trebuia să desfășoare activități în folosul comunității și nu în locul femeii de serviciu. În folosul comunității înseamnă foarte clar și concret comasarea unor șanțuri, curățarea gunoaielor de pe străzi și altele deci el nu poate să spună că a desfășurat activități în casa primarului din Săcălaia. Centrul de informare nu este astfel în folosul comunității. Eu mereu am cunoscut acest aspect și am fost indignat de faptul că nu i-a dat niciodată de muncă și l-a protejat. Eu personal am luat legătura cu un ofițer de poliție și i-am explicat situația și chiar și dânsul ne-a spus că pentru a începe ancheta este nevoie ca această perioadă de un an să treac, pentru a vedea dacă într-adevăr execută ceva până la sfârșitul termenului. Noi am fost pe fază în permanență iar acești doi indivizi nu au desfășurat nicio oră decât o singură dată s-au prezentat atunci când a ajuns sentința pentru a putea fi luați în evidență și cunoscuți, atât.”

Ce s-a pronunțat în sentința finală

Sentința pronunțată la data de 03 august 2017 prevede următoarele: „În temeiul dispozițiilor Sentinței penale nr 91/2017 pronunțată de către Tribunalul Cluj, rămasă definitivă la data de 05.04.2017 prin neapelare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei de 1 an și 10 luni închisoare pe durata termenului de supraveghere de 2 ani și 2 luni cu respectarea obligației de-a presta o muncă în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare (adica 160 de ore) în cadrul Primăriei Mintiul Gherlii sau Fizeșul Gherlii. Tipurile de activități pe care le poate realiza persoana se referă la: întreținere sau curățenie spații, anexe exterioare aparținând instituției sau alte activități corespunzătoare abilităților și competențelor persoanei supravegheate.”

Articolul În Gherla dacă ești traficant de droguri dar și rudă cu primarul scapi de munca în folosul comunității apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Inutilul tur al doilea

$
0
0

Cu câteva zile înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, diferența dintre cei doi candidați este enormă. Toate sondajele îl dau câștigător pe Klaus Werner Iohannis în dauna Vioricăi Dăncilă cu un număr  probabil dublu față de aceasta. Dar cum s-a ajuns aici?

Păcatul originar a fost făcut de Liviu Dragnea la începutul anului 2017, când președintele Iohannis a refuzat nominalizarea lui Sevil Shhaideh în funcția de premier al României. Iar Dragnea a acceptat umilința respingerii și a venit cu securistul de Grindeanu, variantă acceptată de Iohannis.

Dacă era bărbat de stat și dacă avea sânge-n instalație, l-ar fi demis pe Iohannis. Avea tocmai câștigate alegerile cu un incredibil 45% din opțiunile electoratului, iar într-o lună de zile președintele interimar Călin Popescu Tăriceanu ar fi decapitat-o și pe Kovesi și pe procurorul general și directorii serviciilor secrete.

În mod sigur n-am mai fi auzit de Iohannis. chiar în varianta în care ar fi câștigat referendumul și s-ar fi întors la Cotroceni, s-ar fi întors, fără să mai aibă nicio pârghie, iar acum am fi râs de el. Din acel moment, Dragnea și-a semnat intrarea la pușcărie, iar PSD pierderea următoarelor alegeri europarlamentare și prezidențiale. În final, PSD a pierdut  și guvernarea și majoritatea legitimă din Parlament atât datorită defecțiunii acoperiților din servicii din PSD cât și datorită trădării celor din ALDE și a lui Tăriceanu, în special, care a aruncat în aer coaliția și guvernul numai pentru că nu a fost nominalizat  drept candidat al fostei alianțe PSD-ALDE la președinția țării.

Din 2017 încoace, de la momentul Sevil Shhaideh PSD a avut doar o atitudine reactivă. Nu a reușit să își impună agenda niciodată. PSD s a  confruntat cu imense manifestații în iarna lui 2017 împotriva celebrei Ordonanțe 13 care dezincrimina abuzul în serviciu, așa cum este statuat în majoritatea țărilor europene. PSD și Liviu Dragnea au fost victimele unei intoxicări și manipulări fără precedent a grupului infracțional organizat care controlează Parchetul, instanța supremă și serviciile secrete ale țării –  așa zisul ”stat paralel”.

PSD-ul și Liviu Dragnea au fost tot timpul în defensivă, doar au reacționat și foarte rar au acționat și atunci acțiunile lor au fost slabe și neprofesioniste. Cred că ultimul moment când mai putea fi suspendat, trădătorul de la Cotroceni a fost atunci când Iohannis a refuzat s-o demită pe nenorocita de  Kovesi. Motivul era foarte grav, primul funcționar al țării refuză să aplice legea. Deci președintele este un infractor! Acesta trebuia să fie sloganul care trebuia să însoțească suspendarea lui Werner: ”Președintele infractor care încalcă legea!”. Ce a făcut PSD? A rămas în aceeași stare de miloagă, de nime-n drum, care se tot roagă de jupân, în loc să-l răstoarne pe jupân și să dea cu el de pământ.

Deci, din păcate, PSD-ul își merită soarta!

O altă problemă extrem de mare a PSD-ului a fost că nu a știut să comunice. PSD-ul a făcut foarte multe lucruri bune în ultimii opt ani. PIB-ul României a crescut cu 77%. Salariile bugetarilor și în special ale medicilor au decolat, pensiile românilor au crescut. aceste lucruri nu au fost comunicate cât ar trebui în spațiul public. Vorba cuiva de pe Facebook, unde au fost la vot cele 6 milioane de pensionari și 1,5 milioane de bugetari cărora guvernul PSD-ist  le-a mărit salariile și pensiile(la doctori cu 400%). chiar unde?!

Nominalizarea Vioricăi Dăncilă a fost o altă greșeală catastrofală. Să mă explic.

Nu am nimic cu omul Viorica Dăncilă care nu este o proastă cum i-a consolidat imaginea propaganda penelisto-securistoidă. Dar în politică, și asta știe orice student în anul I  de la politologie, lucrăm cu imagini, nu cu realități.

Viorica Dăncilă nu e o proastă, dar are imaginea creată   că este o proastă. A mai trebuit să conteze și faptul că a fost numită de Dragnea care, între timp, a intrat la pușcărie, dându-i dreptate lui Iohannis că cel mai mare partid din țară e condus de un infractor și imaginea rezultată e catastrofală: Viorica Dăncilă e o proastă numită de ”infractorul” Dragnea.

Te și miri că a scos 2 milioane de voturi în primul tur. Trebuia ales un candidat bărbat, de vârstă mijlocie, și care să nu fi colaborat cu Dragnea, o figură nouă în opoziție cu obosilă de la Cotroceni, uzatul de Iohannis.

Nu s-a întâmplat asta și  Iohannis  va mai lua un mandat în ciuda noastră, a românilor care iubim țara asta, nu ca trădătorul de Werner!

Articolul Inutilul tur al doilea apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Încă nu i s-a făcut dreptate victimei macelărite de Benny Adegbuyi și prietenii săi în scandalul din 2009

$
0
0

Scandalul vehiculat în presa anului 2009, în care Benny Adegbuyi alături de prietenii săi ar fi băgat în comă bodyguard-ul Clubului Yax din Alba încă nu a luat sfârșit. Victima nu și-a reluat viața sa normală nici la o distanță de 10 ani de la nefericitul eveniment, luptătorul a fost achitat după doar câteva luni petrecute în închisoare, iar toți cei inculpați nu nu achitat nici un ban pentru daunele fizice și morale provocate.

Scandal fără sfârșit fericit pentru victimă

Ioan Vasile Pui este victima scandalului de la Clubul Yax din anul 2009 care a fost snopit în bătaie de către luptătorul de K1 Benny Adegbuyi și prietenii acesuia. Reporterul Gazeta de Cluj a vorbit cu apropiații victimei pentru a vedea ce demersuri s-au făcut după 10 ani de la tragica întâmplare. Situația nu este roz deloc, mai degraba s-ar putea spune că e chiar neagră. Ioan Vasile Pui, și-a petrecut cei 10 ani de la accident în diferitele spitale din România, efectuând recuperări constante, și monitorizări pentru a-și putea recăpăta vechea viață. O persoană apropiată victimei a transmis anumite informații despre starea lui actuală care nu este una tocmai bună: „Are niste probleme locomotorii, dacă îl vedeți de la distanță se observă cu ochiul liber că nu poate să meargă bine. Totodată are probleme la ochi, necesită o operație pe care nu și-o poate permite în momentul de față pentru că nu are banii necesari dar este foarte posibil să își piardă vederea la un ochi. Cât despre starea lui generală, pot spune că nu e apt de muncă, eventual cel mult ar putea să fie un paznic dar nimic mai mult. În momentul de față el nu lucrează nimic, părinții lui au niște vaci iar el se ocupă de lucurile gospodărești în măsura în care îi permite starea lui de sănătate”.

Mai mult decât atât, familia lui Ioan Vasile Pui a cheltuit în toți acești ani o sumă foarte mare de bani pentru demersurile de recuperare a stării de sănătate a fiului lor, însă chiar dacă instanța a stabilit că inculpații trebuiau să achite peste 250 de mii de lei, ca drept despăgubiri morale și fizice, victima nu a văzut NICIUN LEU din partea nimănui dintre cei care l-au agresat și i-au distrus viața în acea seară.

Cum s-a desfășurat povestea în acea seară

Întreaga poveste s-a desfășurat într-o discotecă din Clubul Yax, Câmpeni, județul Alba în anul 2009. Un tânăr și-a sărbătorit ziua de naștere cu prietenii săi în clubul respectiv, printre aceștia se număra și Benny Adegbuyi alături de tovarășii lui de breaslă. Totul a decurs normal, până dimineață când la ora 3 iubita unuia dintre invitații la petrecere a fost abordată și ulterior bruscată de o persoană din club. Acesta a fost momentul în care a început totul. În sprijinul fetei a sărit tot grupul de prieteni al iubitului ei, declanșând un scandal sângeros care își face simțite repercusiuni asupra victimei, chiar și după 10 ani de la eveniment.

Făptașul văzând că situația se complică a preferat să fugă iar având în vedere că scandalul deja era iscat, trebuia să se găsească un vinovat. Extrem de nervoși, cei care s-au simțit ofensați de indrazneala tânărului, le-au cerut bodyguarzilor clubului să le spună cine este și unde locuiește cel care a avut tupeul să se dea la tânără. Refuzând să facă asta, victima principală a fost scoasă din vizor, atenția lor îndreptându-se spre ei. Printre bodyguarzii cluului se afla și Ioan Vasile Pui care la final a devenit victima principală a întregului scandal. Acesta a primit în primă instanță un pumn în față de la unul dintre amicii lui Adegbuyi, după care a reușit să fugă la parter și să se ascundă în baie. Grupul scandalagiu nu a renunțat la intențiile sale agresive, plecând astfel în cautarea lui iar când au găsit în cele din urmă victima: ”Au scos-o apoi pe partea vătămată din baie și au trântit-o la pământ în fața intrării în baie și i-au aplicat din nou lovituri peste corp cu pumnii și cu picioarele lăsând-o în stare de inconștiență. Apoi, înainte de a se încheia incidentul, în timp ce partea vătămată era la pământ, au venit pe rând și i-au mai aplicat câte o lovitură cu piciorul, lăsând-o inconștientă la pământ și plină de sânge”, după cum se arată în rechizitoriu.

Victima aflată în comă a fost transportată de urgență cu o ambulanță la Spitalul Județean de Urgențe Alba, unde medicul legist i-a stabilit uurmătorul diagnostic: ”În urma violențelor exercitate asupra sa, partea vătămată, Pui Ioan Vasile, a suferit un traumatism cranio-facial, cu fracturi ale oaselor feței și fractură de etmoid, leziuni care au determinat instalarea unui edem cerebral difuz, cu manifestări neurologice severe. Toate au necesitat peste 60 de zile de îngrijiri medicale și au pus în primejdie viața părții vătămate”.

Agresorii au părăsit imediat oraşul şi s-au făcut nevăzuţi. Prima persaană arestată a fost Richard Lucaks Dominic, după care în următoarele câteva luni au fost reţinuţi ceilalţi inculpaţi.

Ce a decis instanța

Luptătorul în gale K1 Benny Adegbuyi a fost condamnat inițial la Tribunalul Alba la o pedeapsă de 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru tentativă de omor calificat. Totodată, achitați au mai fost și încă trei prieteni de-ai lui care au fost implicați în acea seară în funcție de gravitatea implicării lor în acest scandal: Flaviu Traian Tărău cu domiciliul în Miercurea Nirajului, judeţul Mureş, a primit cea mai mare pedeapsă, de 9 ani de închisoare. Interlopul clujean Adalbert Valentin Şule a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare, iar Richard Lucaks Dominic, din Aiud s-a ales cu 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 5 ani.

Alături de ei în acest dosar, au mai apărut încă trei nume: Bogdan Cristian Măgurean, Gheorghe Bota şi Alin Ionuţ Ardelean. Sentinţa Tribunalului însă nu a fost definitivă iar ulterior a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia. În urma formulării acțiunii civile din parea Spitalului Judeţean de urgenţă Alba Iulia, inculpații au fost obligați la suma platei de 13.161 lei reprezentând cheltuieli ocazionate de spitalizarea părţii vătămate, suma de 49.378 lei drept daune materiale şi 120.000 lei daune morale.

După ce dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, s-au stabilit următoarele: “Admite recursurile declarate de inculpaţii Bota Gheorghe, Ardelean Alin Ionuţ, Adegbuyi Benjamin Adekunle Miron şi Măgurean Bogdan Cristian împotriva deciziei penale nr.125/A/2012 din 24 octombrie 2012 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia Penală. Casează, în parte, decizia recurată şi, în parte, sentinţa penală nr.35 din 06 februarie 2012 pronunţată de Tribunalul Alba şi, rejudecând: În baza art.11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. c Cod procedură penală dispune achitarea inculpatului Adegbuyi Benjamin Adekunle Miron pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 20 Cod penal raportat la art. 174, 175 lit. şi Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a Cod penal şi art.321 alin.2 Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a Cod penal.   

Menţine soluţia instanţei de fond cu privire la inculpaţii Bota Gheorghe, Ardelean Alin Ionuţ şi Măgurean Bogdan Cristian. Înlătură obligarea inculpaţilor Bota Gheorghe, Ardelean Alin Ionuţ, Adegbuyi Benjamin Adekunle Miron şi Măgurean Bogdan Cristian la plata despăgubirilor civile către părţile civile Pui Ioan Vasile şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Înlătura dispoziţia de prelevare a probelor biologice de la inculpatul Adegbuyi Benjamin Adekunle Miron. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârilor atacate. Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpaţii Lukacs Dominic Richard şi Tărău Flaviu Traian împotriva aceleiaşi decizii”.

Prin urmare ÎCCJ l-a achitat pe inculpatul Benny Adegbuyi care a executat doar câteva luni de închisoare. În ceea ce privește acțiunea civilă,  formulată de Spitalul Judeţean de urgenţă Alba Iulia, aceasta a fost menținută, şi a obligat în solidar inculpaţii condamnaţi la plata sumei de 13.161 lei reprezentând cheltuieli ocazionate de spitalizarea părţii vătămate. A fost admisă şi acţiunea civilă formulată de victima bătăuşilor şi a obligat în solidar inculpaţii condamnaţi să plătească acestei părţi civile suma de 49.378 lei daune materiale şi 200.000 lei daune morale.

Articolul Încă nu i s-a făcut dreptate victimei macelărite de Benny Adegbuyi și prietenii săi în scandalul din 2009 apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Iulian Capsali: “Prezidențiabilul Ubu și Viorica”

$
0
0

Am simțit în plex tot disprețul colosal din viscerele werneriene când a pronunțat scârbit-sacadat “Va-si-li-ca”.

Erau înscrise în acest substantiv propriu sutele de ani de iobăgie suportați de românii ardeleni, interzicerea dreptului de a-și ridica sau cumpăra locuințe în orașe – rezervate numai națiunilor privilegiate -, interzicerea ridicării de biserici în burguri, eliminarea de facto a românilor din viața politică și socială a Transilvaniei.

Românii au fost, sute de ani, “tolerați”, cu un mic respiro sub Mihai Viteazul, care reușește să impună o Mitropolie Ortodoxă la Alba Iulia. În rest, viața românilor, iobagi în marea lor majoritate, a fost o umilință continuă.

Nu am vorbit ieri despre acest aspect mizerabil din pseudo-conferință întrucât revolta era prea mare.

Iubita mea nașă de botez a fost Vasilichia, vlahă din zona Salonicului, încrustată în memoria mea pentru vecie, micuță, asprită de pierderea copiilor însă zâmbitoare, îmbrăcată în negru după datină. Numele de botez din familia noastră sunt Gheorghe și Petra – bunicii materni. Paterni: Nicolae și Elisabeta. Părinții mei: Andrei și Florica – iertați să fie în Împărăția Domnului!

Cum poate un individ cu o constituție interioară precară, care e vremelnic președinte al unui popor creștin, să batjocorească un nume, cu un iz prea “țărănesc” în mintea lui de “privilegiat”, care pentru români are conotații atât de adânci?

Și, oricât ar părea de paradoxal, cu etimologie aristocrată.

În Imperiul Roman Creștin de 1000 de ani (numit de occidentali mai târziu “Bizantin”), βασιλεύς – basileús, însemna „REGE”.

Nu mai spun că din grecescul basileús provine latinescul basilica, rămas la poporul nostru până azi și în vecie ca numele sfânt al Bisericii, cu cele trei semnificații: de clădire-templu de cult; de pleromă, totalitate a credincioșilor, Trup al lui Hristos în Lume, precum și de Instituție divino-umană.

Deci Klaus Werner Johannis, atunci când îți pute un nume prea neaoș, prea românesc, chiar dacă o disprețuiești pe Vasilica, cea care-l poartă, (dar care a fost validată de 2 milioane de români), de fapt batjocorești un întreg ethos și o întreagă istorie, pe care nu le înțelegi și nu le vei înțelege niciodată!

PS: Mă adresez ofițerilor superiori din Structuri: Cum puteți susține un asemenea conglomerat de vanitate, prostie și lipsă de empatie pentru tot ce-i românesc și omenesc? Bun, răspundeți la comenzile externe militărește, dar nu mai licărește în voi puțină dragoste pentru acest popor înjosit? Mai există vreo urmă de onoare în voi, domnilor?

#oprițiURA

Autor: Iulian Capsali

Articolul Iulian Capsali: “Prezidențiabilul Ubu și Viorica” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Fost șef al Informațiilor Militare despre Iohannis: Are guvernul lui, are armata lui, alelalte structuri erau ale lui, că și el fusese colaborator destoinic al lor, încă dinainte de …

$
0
0

“Cu puțină încordare și cu sprijinul necondiționat al celor care-l idolatrizează, adică românii, acuma va reuși pe deplin. Are guvernul lui, are armata lui, alelalte structuri erau ale lui, că și el fusese colaborator destoinic al lor, încă dinainte de …” , scrie amiralul (r) Marian Ioan, fost loctiitor al Directiei Informatii Militare despre Idolul romanilor pe blogul sau.

FUNCŢII ÎNDEPLINITE:
• Comandant de navă fluvială de demagnetizare, 1968-1974;
• Ofiţer în serviciul tehnic al Brigăzii 24 fluviale, 1974-1976;
Inginer şef al Secţiei de Reparaţii Nave din Brigada de vedete Mangalia, 1979-1980;
• Şeful Secţiei de Instruire Practică şi Microproducţie din Institutul de Marină, 1980-1983;
• Ofiţer în Direcţia Tehnică a Comandamentului Marinei Militare, 1983-1985;
• Ofiţer analist în Direcţia Informaţii Militare din Marele Stat Major, 1985-1990;
• Araşat militar aero şi naval în Japonia, 1990-1992;
• Şef al Secţiei Ataşaţi Militari din Direcţia Informaţii Militare, 1996-1998;
• Locţiitor al şefului Direcţiei de Informaţii Militare, 1998-2003;
• Consilier al şefului Direcţiei de Informaţii Militare, 2003-2005;
• Senior consultant la firma „INTELLCOMPETITIV”, 2005-2007.
• Trecut în rezervă în anul 2001.

POSTAREA AMIRALULUI MARIAN IOAN:

Gem televiziunile, jurnalele, toate șușanelele, toți cronicarii, jurnaliștii, chiar și lumea de pe stradă a-nceput să geamă pe chestia cu dezbaterea care nu va avea loc, cu participarea candidaților la președinție. Se aduc cele mai fanteziste argumente, cele mai lipsite de substanță, unele cu intenția vădită de a manipula opinia publică.
Cu mâna pe inimă mărturisesc că nu înțeleg orbirea asta. Căci, orb trebuie să fii să nu vezi de ce nu vrea idolul românesc nici-o dezbatere și stropește cu lozinci de jur împrejur.
De ce participă la dezbateri cei care participă? Ca să spună lumii ce gânduri, ce intenții, ce planuri au ei, cu intenția declarată de a-i convinge pe oameni să-i voteze.
Păi ce să spună idolul românesc, când el are un singur gând, acela de A SPARGE ROMÂNIA? El a mărturisit acest obiectiv încă de când a fost ales prima dată. Atunci, împins de la spate de unii care aveau nevoie de un paravan mare, s-a dus la dezbateri la două televiziuni, la care, din regie, i se șoptea în căști ce să zică, după cum au mărturisit chiar cei care-i șopteau. La acele dezbateri a participat și contracandidatul lui, care, la rândul lui, l-a invitat la alte două televiziuni. S-a dus idolul românesc? Nu s-a dus! De ce? Fiindcă alea două televiziuni erau din România, e adevărat, dar NU ERAU DIN ROMÂNIA LUI. Că, el nu poate trăi decât în România lui, condusă de un guvern al lui. Iar pentru a avea și România lui și guvernul lui, … “A FOST NEVOIE SĂ MOARĂ OAMENI”. Atunci. Acuma, nu mai mor, ci sunt trimiși în misiune peste hotare să voteze acolo pentru el, desigur pe liste suplimentare. Cu puțină încordare și cu sprijinul necondiționat al celor care-l idolatrizează, adică românii, acuma va reuși pe deplin. Are guvernul lui, are armata lui, alelalte structuri erau ale lui, că și el fusese colaborator destoinic al lor, încă dinainte de …, nu-i mai rămâne decât să scoată oamenii în stradă să linșeze alți oameni. Apoi … trai nineacă! Case câte vrea, copii vânduți, minciuni pe bandă rulantă. Plus medalii. Desigur, străine.
Zău dacă-i înțeleg pe toți cei care s-au angrenat în dicuția asta tembelă, pe marginea ne-participării la dezbateri. Pe ăia angajați în slujba idolului românesc, îi înțeleg, chiar dacă nu-i înghit, dar ceilalți!? Până unde mergem cu orbirea?!? Inventăm argumente INEXISTENTE și OCOLIM ADEVĂRUL VIZIBIL!?!
Aoleu, uitasem! Noi suntem români/ Noi suntem români …

P.S. după două zile – Ai dracu mincinoși ăștia care au zis că refuză să participe la vreo dezbatere! Aud că idolul românesc va participa, totuși, la o dezbatere, pe care chiar el însuși o va și organiza. O dezbatere … cu el însuși. Te pomenești că se ia la întrebări în legătură cu impozitul pe banii din meditații, în legătură cu casele obținute prin escrocherii, în legătură cu participarea la traficul de copii! Că, doar nu s-o autoîntreba cum a fost cu blocarea activității guvernamentale, sau de ce n-a vrut să semneze decretul de destituire a ăleia care primise lista cu ce să facă la ministerul justiției din România, ca să le iasă jocurile firmelor străine, sau cum de România a suferit numai înfrângeri în planul relațiilor externe, care sunt chiar apanajul lui. Că, vorba aia, el și-a făcut datoria și a vorbit numai în limbi străineze. Sau, de aia or fi crezut celelalte state că el nu reprezintă România și n-au dat doi bani pe el?!?

Articolul Fost șef al Informațiilor Militare despre Iohannis: Are guvernul lui, are armata lui, alelalte structuri erau ale lui, că și el fusese colaborator destoinic al lor, încă dinainte de … apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Curtea de Apel a decis: Administrația locală clujeană încalcă legea pentru a îngrădi accesul la locuințe sociale. Emil Boc, acuză manevre politice

$
0
0

La începutul acestei săptămâni, Curtea de Apel Cluj a anulat în parte o Hotărâre de Consiliu Local din decembrie 2015 privind criteriile care îngreunau accesul persoanelor precare la locuințe sociale. Practic, instanța a decis că Primăria Cluj-Napoca aplică criterii nelegale la acordarea locuințelor sociale. Deși autoritățile au susținut în mod repetat că nu fac altceva decât să respecte legea, se pare că instanța spune contrariul. Primarul Emil Boc a susținut că activiștii și asociațiile civice folosesc de romii de la Pata Rât în scop politic, aceștia fiind doar o masă de manevră.

Fundația Desire alături de 81 de persoane care locuiesc pe str. Cantonului și str. Stephenson, au intentat în martie 2017 un proces Primăriei Cluj-Napoca cu privire la criteriile pentru acordarea locuințelor sociale (pe baza HCL 434/16.12.2015).

Motivarea acțiunii în instanță a fost: „Sistemul de criterii de acordare a locuințelor sociale definite în Hotărârea 434/16.12.2015 a Municipiului Cluj-Napoca duce la excluderea persoanelor marginalizate de la obținerea unei locuințe sociale (față de care, conform legii 112/2002 privind prevenirea și combaterea marginalizării sociale, Consiliile Locale au obligația de a asigura o locuință adecvată) și totodată încalcă flagrant dispozițiile Legii nr. 144/1996 privind locuințele”.

”Comparându-le cu prevederile Legii locuinței, am atacat foarte multe dintre criteriile de eligibilitate și de selecție aplicate în Cluj-Napoca: de la excluderea celor cu venituri fără contract de muncă sau a celor care au ocupat o locuință publică fără acte din lipsa unor alternative locative, prin favorizarea celor cu studii universitare în procesul de selecție, până la modul limitat și discriminator al luării în considerare a condițiilor de locuit”, susțin reclamanții.

În 11 noiembrie, Curtea de Apel Cluj a dat o sentință irevocabilă, reclamanții susținând că au marcat ”victorie de ordin legal în lupta pentru locuințe sociale și împotriva rasismului și clasismului în Cluj-Napoca” și de asemenea precizează că”au căzut două criterii discriminatorii care îngreunau accesul persoanelor precare la locuințe sociale”.

 „Anulează parțial HCL nr.434/16.12.2015 Cj-N privind modificarea și completarea Anexelor 1, 2 și 3 la HCL Cj-N nr.150/2013 cu privire la criteriul de eligibilitate privind accesul la locuințe sociale prevăzut la pct. I lit. A. 11 în măsura în care, pentru îndeplinirea criteriului nu sunt considerate eligibile veniturile din drepturi de asistență socială precum și criteriul de selecție prevăzut la pct. IV Studii”, arată Curtea de Apel Cluj.

Astfel, prin decizia de mai sus, instanța a dispus anularea punctului I lit. A 11, care prevedea că sunt eligibili următorii: „Solicitanții care pot face dovada unui venit reglementat prin legislația în vigoare, în vederea achitării chiriei lunare și a cheltuielilor aferente întreținerii locuinței, dovedit prin contract de muncă în valabilitate certificat de angajator, cupon de pensie, convenții civile, PFA, sau alte asemenea. Pentru îndeplinirea criteriului nu sunt considerate eligibile veniturile din drepturile de asistență socială”. De asemenea, a dispus și anularea punctul IV care prevedea drept criteriu de selecție pentru acordarea locuințelor sociale ultima formă de studii absolvite cu diplomă, iar punctajele erau acordate astfel: „a) studii doctorale 45p; b) studii universitare 40p; c) școli tehnice, postliceale, școli de maiștri, colegii, subingineri 35p; d) studii medii, licee, școli profesionale 30p; e) studii generale 20p; f) fără studii, studii primare 5p”.  

”Vrem un Cluj fără rasism și fără evacuări

Fundația Desire spune că alături de alte persoane evacuate și de cei care aplică pentru locuințe sociale vor lupta în continuare „pentru creșterea fondului de locuințe publice și împotriva politicilor de dezvoltare care crează gentrificare, duc la evacuări și la împingerea oamenilor cu venituri mici la marginea orașului și chiar în afara lui. Vrem un oraș pentru oameni, nu pentru profit; drepturi pentru chiriași și controlul chiriilor; vrem un oraș universitar cu cămine studențești publice; și un Cluj fără rasism și fără evacuări! Pentru că orașul este al tuturor și locuirea e un drept universal, nu un privilegiu”.

”Susținem că locuințele publice sunt soluție la criza locuirii. Și, deoarece trăim în capitalism, iar România este marcată de mari inegalități de venit și procentul celor care trăiesc în sărăcie este în jur de 25%, în timp ce avem un număr foarte redus de locuințe publice, afirmăm: criteriile de acordare a locuințelor sociale trebuie să fie definite astfel încât să acorde prioritate celor cu cele mai mici venituri, adică persoanelor discriminate și vulnerabilizate în mod structural. În Cluj-Napoca, criteriile de acordare a locuințelor sociale, spunem de mulți ani, erau în mod explicit în defavoarea persoanelor cărora ar trebui să se adreseze, ele fiind construite într-un mod clasist și rasist. 

Victoria întrerupe o practică ilegală și îndelungată a autorităților locale din Cluj-Napoca. Aceste autorități au susținut în mod repetat că nu fac altceva decât să respecte legea. Justiția a dovedit contrariul. Criteriile împotriva cărora am luptat nu au apărut de pe o zi pe alta, ci sunt rezultatul unor politici constante de îngrădire a dreptului la locuire pentru cele mai precare persoane.Sentința obținută constituie un precedent important pentru contestarea criteriilor injuste din alte orașe ale țării”, mai arată Fundația Desire.

Primarul Emil Boc spune că romii din Pata Rât sunt folosiți politic

Potrivit presei locale, recent, primarul Boc a acuzat-o pe profesorul universitar Eniko Vincze, la o ședință de Consiliu Local că instigă romii din Pata Rât și îi folosește politic ca masă de manevră, în loc să vină cu propuneri concrete, dar și că singura șansă pentru oamenii de acolo să iasă din strarea de marginalizare socială este educația. Acum, Vincze spune că instanța a decis definitiv anularea criteriilor de acordare a locuințelor sociale în vigoare în Cluj-Napoca și anume a celor care îi favorizează pe cei cu studii superioare și, în plus, a celui prin care nu se punctează ca venit banii din asistență socială.

Concret, Eniko Vincze și Fundația Desire, însoți de romi de la Pata Rât, au particpat la ședința de Consiliu Local din luna octombrie pentru a cere ca romii să primească locuințe și să nu fie discriminați de Primărie. Eniko Vincze a fost penalizată de primarul Boc că folosește romii în scopuri de campanie electorală.

„Prin educație, așa puteți dumneavoastră și copiii dumneavoastră să ieșiți din situațiile de marginalizare socială”, le-a replicat primarul Emil Boc romilor veniți la ședința Consiliului Local pentru a cere condiții mai bune pentru locuit, chiar schimbarea criteriilor de acordare a locuințelor sociale în așa fel încât persoanele cu dizabilități să aibă o șansă reală.

Romii au fost însoțiți de activiști și asociații civice. Acestora din urmă primarul le-a reproșat că fac din romi o masă de manevră și că înțelege respectivul aspect în calitate de politician, dar că îl condamnă în calitate de reprezentant al Primăriei care a făcut în ultima perioadă chestiuni concrete pentru comunitatea romă.

Au câștigat și în 2018 

Prima contestare a caracterului discriminatoriu al criteriilor de acordare a locuințelor sociale a avut loc în 2017. Atunci, în urma unei plângeri a Fundației Desire, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis caracterul discriminatoriu al criteriilor de atribuire a locuințelor sociale. Primăria Cluj-Napoca a atacat această decizie în instanță, iar după ce a pierdut la nivelele inferioare, a depus recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Următoarea înfățișare pe această acțiune este planificată pe noiembrie 2020.  

În acțiunea în contencios administrativ începută în martie 2017, Fundația Share susținea că ”sistemul de criterii de acordare a locuințelor sociale definite în Hotărârea nr. 434/2015 a Municipiului Cluj-Napoca duce la excluderea persoanelor marginalizate de la obținerea unei locuințe sociale (față de care, conform Legii nr. 112/2002 privind prevenirea și combaterea marginalizării sociale, Consiliile Locale au obligația de a asigura o locuință adecvată) și totodată încalcă flagrant dispozițiile Legii nr. 114/1996 privind locuințele”.

”Am arătat că HCL 434/2015 a introdus criterii nelegale, cu efect de excluziune și discriminare privind următoarele aspecte: tipurile de venituri care se iau în considerare în acordarea statutului de eligibil pentru locuință socială; condițiile de locuit; situația familială a celor care doresc să beneficieze de o locuință socială; nivelul de studii al solicitantului; starea de sănătate a solicitantului și a membrilor familiei incluși în cerere; condițiile care definesc situația solicitanților drept caz de forță majoră. Deși legea locuinței și normele de aplicare ale acesteia permit autorităților locale să reglementeze la nivel local procedura în concret de atribuire a locuințelor sociale, autoritățile din Cluj-Napoca au abuzat de această prerogativă și au inserat mai multe tipuri de criterii (de eligibilitate, de neeligibilitate, criterii de selecție, criterii de punctaj) care în final duc la privarea persoanelor defavorizate/ marginalizate de la dreptul de a avea acces la locuință socială, garantat de Legea locuinței. Tribunalul Cluj, prima instanță competentă, a dispus anularea HCL nr. 434/2015 prin Sentința civilă nr. 951/28.03.2018. De asemenea s-au anulat și actele administrative subsecvente, HCL nr. 647/28.11.2016 și nr. 65/31.01.2017 privind modul de soluționare a cererilor de atribuire a locuințelor sociale în anul 2016 și contestațiile formulate. Prin aceeași hotărâre, instanța de fond a dispus obligarea Consiliului Local la „reluarea evaluării situaţiei reclamanţilor în vederea acordării de locuinţe sociale cu excluderea criteriilor stabilite de HCL anulate, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.” Astfel, chiar dacă se bucură de prevederile autonomiei locale, administrația publică locală nu poate să definească criterii care îngrădesc accesul la dreptul la locuință al celor marginalizați social sau să excludă de la acest drept tocmai persoanele cu venituri reduse și cele care trăiesc în condiții inadecvate și în nesiguranță locativă”, susține Fundația Desire.

Articolul Curtea de Apel a decis: Administrația locală clujeană încalcă legea pentru a îngrădi accesul la locuințe sociale. Emil Boc, acuză manevre politice apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Instanța a dispus demolarea casei unor clujeni. Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată

$
0
0

Doi clujeni au construit pe Valea Fânețelor o locuință unifamilială fără autorizație de construire, motiv pentru care Emil Boc i-a dat în judecată în aprilie 2018 cerând instanței să- i oblige pe cei doi clujeni să-și desființeze lucrările de construcții executate nelegal. După ce la procesul de fond, Emil Boc a câștigat procesul, în apel, Tribunalul Cluj a dispus sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru dezlegarea unei chestiuni de drept privind intrarea în legalitate a construcțiilor fără autorizație.

Soții Mirela Felicia și Alin Florin Petric se află în proces cu Emil Boc care a solicitat demolarea unei construcții pe care aceștia au edificat-o pe Valea Fânețelor din Cluj-Napoca. Practic, clujenii au construit nelegal o casă unifamilală cu regim de înălțime D+P+E+ER (demisol + parter + etaj + etaj retras), iar în octombrie 2018, Judecătoria Cluj-Napoca a admis cererea formulată de primarul Emil Boc, obligându-i pe soții Petric să desființeze lucrările de construcții executate nelegal.

Povestea începe din anul 2010, când soții Petric spun că au intenționat începerea construirii unei case unifamiliale D+P+E+Er. În acest sens, aceștia au precizat în instanță că au început demersurile necesare către autoritățile competente pentru a obține autorizația de construire în mod legal, însă având în vedere contextul modificărilor care urmau a fi realizate asupra planului de urbanism general, fiind încurajați de către funcționarii publici că situația se va reglementa în zona în care soții Petric au intenționat edificarea unei case, au demarat lucrările fără a deține autorizația. Ulterior edificării acesteia, au continuat demersurile pentru obținerea autorizației de construire, însă clujenii spun că au fost împiedicați de refuzul autorităților care în noul PUG adoptat în 2014 au încadrat terenul într-o unitatea teritorială de referință care necesita întocmirea unui PUZ, motiv pentru care au fost împiedicați să obțină autorizația de construire.

Ulterior finalizării lucrărilor, după aproximativ șase ani, în 2016 s-a întocmit un proces verbal de constatare a contravențiilor în baza căruia clujenii au fost amendați pentru edificarea unei construcții fără autorizație, dispunându-se totodată intrarea în legalitate, acordându-se în acest sens un termen de 150 de zile. Soții Petric spun că au fost de bună-credință și dorind să intre în legalitate, aceștia spun că au achitat amenda stabilită și au continuat realizarea demersurilor în acest sens. Aceștia spun că au efectuat numeroase demersuri în vederea intrării în legalitate, ultima solicitare pentru eliberarea unui certificat de urbanism fiind din luna mai a anului 2018. În urma acestei solicitări, clujenii au primit un certificat de urbanism doar în scop informativ și nu de permite continuarea demersurilor necesare pentru intrarea în legalitate, motivele fiind necesare întocmirii unui PUZ și de asemenea, au fost invocate prevederile art. 561 din Legea 350/2001 ce spun că nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire.

Clujenii spun că au depus toată documentația aferentă obținerii autorizației de construire, au colaborat cu numeroși arhitecți, au epuizat numeroase resurse, pentru ca, în final, să se întâlnească cu același refuz cu totul nejustificat și fără a primi o soluție în vederea intrării în legalitate, deși imobilul respectă toate condiționările urbanistice aplicabile.

Instanța a dispus demolarea construcției

Judecătoria Cluj-Napoca arătat că ”nu s-a putut reține apărarea pârâților în sensul că au întreprins toate demersurile necesare în vederea obținerii autorizației pentru lucrările realizate, lovindu-se de refuzul de eliberare a certificatului de urbanism, fiind astfel în imposibilitate de a intra în legalitate, aceasta întrucât în condițiile în care lucrările efectuate au fost realizate fără autorizație de construcție, nu este suficientă sub acest aspect manifestarea intenției în acest sens. Mai mult, obținerea certificatului de urbanism nu echivalează cu obținerea autorizației de construcție, fiind doar un demers prealabil, ce trebuia făcut, anterior realizării construcției.

A accepta faptul că în astfel de situații poate fi acordată o autorizație de construire ulterior realizării unor construcții sub rezerva respectării unor anumite condiții ar echivala cu eludarea dispozițiilor legale în materie, care interzic expres realizarea de construcții fără deținerea de autorizație în acest sens sau cu nerespectarea autorizației existentă.

De altfel, s-a observat faptul că deși actul sancționator a fost întocmit la data de 26.01.2016, iar pârâții vorbesc de efectuarea demersurilor încă din anul 2011 – oricum ulterior finalizării lucrărilor, abia ulterior sancționării au solicitat emiterea primului certificat de urbanism”.

Prin urmare, Judecătoria Cluj-Napoca i-a obligat pe soții Petric să desființeze lucrările de construcții executate nelegal.

Tribunalul Cluj a sesizat ÎCCJ

Împotriva acestei sentințe, clujenii au formulat apel. În motivele cererii de apel, soții Petric au cerut instanței să suspende cauza până ce se vor soluționa alte două acțiuni în contencios demarate de aceștia, una având ca obiect obligarea la emiterea certificatului de urbanism în vederea intrării în legalitate și o acțiune care vizează anularea parțială a dispozițiilor din PUG care vizează încadrarea parcelelor acestora într-o altă unitate teritorială de referință.

Pe lângă aceste aspecte, în iunie 2019, Tribunalul Cluj a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea unei hotărâri pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, respectiv intrarea în legalitate a unei construcții realizate fără autorizație.

Înalta Curte de Casație și Justiție avea de lămurit dacă sunt compatibile câteva prevederi din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Legea 350/2011 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

Sesizarea Tribunalului Cluj către ÎCCJ se referă la: ”Interpretarea prevederilor de la art. 28 alin (1) și (2) coroborat cu prevederile art. 32 din Legea nr. 50/1991 privind posibilitatea organului care a aplicat sancțiunea contravențională de a dispune intrarea în legalitate și menținerea construcțiilor realizate fără autorizație de construire și dacă sunt compatibile cu dispozițiile art. 56 ind. 1 din Legea nr. 350/2001 potrivit cărora ”Nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construrire” și cum se interpretează dispozițiile art. 56 ind. 1 din Legea nr. 350/2001 raportat la prevederile art. 28 alin. (1-2) și ale art. 32 din Legea nr. 50/1991”.

În 11 noiembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins sesizarea formulată de Tribunalul Cluj.

Articolul Instanța a dispus demolarea casei unor clujeni. Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

PNL vrea ”salvarea” sistemului judiciar. O temă falsă de campanie electorală?

$
0
0

Camera Deputaților va dezbate în procedură de urgență un proiect de lege inițiat pe 11 noiembrie 2019. Este vorba despre proiectul inițiat de Alina Gorghiu pentru amânarea pensionării anticipate a magistraților. Culmea, proiectul nu este susținut de toți parlamentarii liberali clujeni, printre inițiatori fiind doar deputații Adrian Oros și Vasile Stamatian, partidul lipsindu-se de susținerea lui Sorin Moldovan. Pentru că tema corupției și a justiției se pare că sunt bune ca temă de campanie, acest proiect pare că are doar acest scop pentru că tema este una falsă.

În așa-zisul haos care ar amenința magistratura din România în situația în care judecătorii și procurorii se vor pensiona anticipat, PNL, prin senatorul Alina Gorghiu a depus la sfârșitul lunii trecute un proiect de legeprin care să fie amânat termenul de intrare în vigoare a dispozițiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor, până la începutul anului 2021.

Alina Gorghiu susține că norma nu ar fi oportună să intre în vigoare din 1 ianuarie 2020, ”așa cum a constatat și Comisia de Veneția” pentru că ”întreg sistemul judiciar ar fi dat peste cap”.

Gorghiu mai spune realitatea nu poate fi negate. “ Există un volum mare de dosare, deficit de magistraţi. Iar de aici, lanţul slăbiciunilor devine tot mai lung: termene peste termene, decizii amânate, cauze care nu sunt soluționate într-un termen rezonabil…Tabloul nu este unul care să atragă aplauze. Tocmai de aceea, soluţia este una singură: amânarea termenului de intrare în vigoare pentru 1 ianuarie 2021”.

Practic, prin acest proiect s-ar modifica Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018, printr-un articol unic: „Prevederile art. 1 pct. 142 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2014 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu referire la art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2014 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021”.

Potrivit expunerii de motive, inițiatorul spune că a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția.

„Efectul acestor prevederi legale, în contextul resurselor umane existente la nivelul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, a fost expus şi în Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia. Această urmă a arătat că noua schemă de pensionare anticipată pentru judecătorii, procurorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi pentru personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, permite pensionarea chiar şi între 20-25 de ani vechime, recomandându-se renunţarea la schema de pensionare anticipată dacă nu poate fi certificat faptul că aceasta nu va avea niciun impact negativ asupra funcţionării instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor”, arată iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului de lege.

Prin urmare, „pentru a reduce impactul cumulat al acestor prevederi asupra eficienţei sistemului judiciar, se impune amânarea aplicării acestui sistem de pensionare anticipată, reglementat la art. 82 alin. (3) din lege”, potrivit sursei citate. Senatorul PNL precizează că termenul prevăzut în prezent în OUG 92/2018 este unul nerezonabil, şi anume intrarea în vigoare până la 1 ianuarie 2020. 

Proiectul este susținut de 30 de parlamentari PNL și un senator neafiliat, respectiv senatorul Vergil Chițac, fost membru PNL și fost membru în Partidul Comunist. Dintre parlamentarii clujeni, proiectul este susținut de deputații Adrian Oros și Vasile Stamatian.

Judecătoarea Adina Daria Lupea, despre proiect: ”Patetic!”

Imediat după ce Alina Gorghiu a anunțat propunerea legislativă a PNL, judecătoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj a avertizat că această propunere nu va ajuta cu nimic sistemul judiciar din România, acest proiect fiind unul ”patetic”.

”Despre inițiativa doamnei Alina Gorghiu, de amânare cu încă un an a pensionării anticipate până la 1 ianuarie 2021, decât un cuvant. Patetic. Probabil domnia sa speră căîntr-un an ne vom clona și înmulți, că alte soluții la problemele din sistem văd ca nu are.

Bine doamnă, cei în situația aceasta vor mai sta un an. Soluții pentru problemele pe care le semnalați aveți? Articol unic…

Cam atât azi după o ședință ce a durat 10 ore cu tot cu deliberări”, spunea judecătorul Adina Daria Lupea.

Într-o altă postare pe Facebook, judecătoarea de la Curtea de Apel Cluj explică de ce sistemul nu riscă să fie dat peste cap prin pensionarea anticipată a magistraților.

”Magistrații care doresc pensionarea anticipată nu sunt mulți. Nici câteva sute. Cred sincer că la nivel de țară nici nu sunt 100. Cei care au deja peste 25 de ani și vor totuși să rămână sunt mult mai mulți. Altfel, ar fi plecat deja.Iar pe cei care vor să plece, că sunt tot mai mulți, și care au depășit deja 25 de ani nu îi puteți opri. E DREPTUL LOR. S-au săturat, s-au săturat de tirurile pe ei, s-au săturat de un sistem care le oferă, pentru sacrificiul lor, că așaîl numesc, un salariu mai mic ca pensia.Nu văîntrebați de ce? Într-o legislație fluctuantă, în care CCR a devenit legiuitor, poate că nu mai vor săîși bată capul sau săîși pună pielea la bătaie?

CCR va bloca de fiecare dată orice încercare a legislativului de a abroga pensiile magistraților. După aia să meargă la CJUE cine dorește, deocamdată avem legi interne care ne spun că deciziile CCR sunt obligatorii.Iar în acest domeniu sunt în concordanță cu orice practici ale țărilor membre UE care permit pensionarea magistraților la limita de 25 de ani.

Iar cei mai mulți dintre ei au un an, maxim doi sau să zicem trei fără până se vor putea pensiona legal la 25.Cum au rezistat atâția ani, mai rezistă. Pe mine mă revolta lipsa de implicare, lașitatea legiuitorilor care tot amână. Abrogați pensionarea anticipată, că până la urmă 25 de ani vom face toți la un moment dat.

A susține că prin plecarea lor anticipată intrăîn colaps sistemul este doar opinia unor asociații izolate, constituite cu trei membri și atât și nu are la bază nicio statistică reală. Cam atât despre inepțiile că ar intra sistemul în colaps”, mai spune judecătorul Adina Daria Lupea.

Articolul PNL vrea ”salvarea” sistemului judiciar. O temă falsă de campanie electorală? apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 39305 articles
Browse latest View live