Quantcast
Channel: Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 39269 articles
Browse latest View live

Cum aruncă primăria Cluj-Napoca banii pe fereastră

$
0
0

Planuri multe pe hârtie şi bani mulţidaţi pe planuri, aşa va arăta anul 2019 pentru municipiul Cluj-Napoca dacă ar fi să ne luăm după proiectul de buget pe acest an.Investiţia în studii de fezabilitate în acest an se ridică la 27 de milioane de lei, iar pentru clujeni nu e ceva nou să plătească o sumă deloc neglijabilă pe studii de fezabilitate iar după să le “uite” în dulap.

Proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru anul acesta a fost publicat spre consultare publică pe site-ul municipalităţii. Bugetul de investiții pe acest an se ridică la 622,4 milioane de lei (peste 131 milioane de euro). Acesta întrece atât bugetul de investiții pe 2018, de aproape 399,5 milioane de lei, cât și bugetul de dezvoltare prevăzut în 2017, de 443,6 milioane de lei, considerat până acum cel mai bogat an al Clujului.

Investiția în studii de fezabilitate (SF), documentații tehnice pentru obținerea autorizației de construire (DTAC), proiecte tehnice (PT), detalii de execuție (DDE) și diverse studii urbane, geologice și topografice prevăzute în lista obiectivelor de investiții pentru anul 2019 se ridică la 27 de milioane de lei.

Ce reprezintă în realitate aceste studii de fezabilitate

Conform HG 28/2008, Art. 3 lit. E) Studiul de fezabilitate înseamnă „documentaţiatehnico-economică prin care se stabilesc principalii indicatori tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii pe baza necesităţiişioportunităţii realizării acestuia şi care cuprinde soluţiilefuncţionale, tehnologice, constructive şi economice ce urmează a fi supuse aprobării”.

De asemenea, realizarea acestor analize trebuie făcută de către specialiști și presupun costuri mari, cu toate acestearezultatele acestor studii pot finesatisfăcătoare, iar aceste studii de fezabilitate pot fi repetate la nesfârșit,astfelbanii aceia pot ficheltuiţi în zadar.Potrivit legii, pentru orice proiect trebuie să faci studiu de fezabilitate chiar dacă ai sau nu şanse ca el să fie finanţat. Nu e ceva nou pentru judeţul Cluj să plătească studii de fezabilitate iar după să le “uite” în dulap.

Studiile de fezabilitate expiră în 2 ani!

Dacă investiția nu este pusă în operă în termen de 2 ani, studiul de fezabilitate expiră și trebui refăcut. Conform HG28/2008, legislație care reglementează cadrul conținut al DALI si SF, menționează un termen de valabilitate de 12 luni pentru o documentație tehnico-economică, indiferent de tipul ei. După expirarea acestei perioade ea necesită actualizare. De altfel, la baza unei documentații tehnico-economice (SF sau DALI) stă un certificat de urbanism cu o valabilitate de 12 luni (care poate fi prelungit cu încă 12) și avizele prevăzute de certificatul de urbanism care în cel mai bun caz au o valabilitate de 12 luni, cu excepția avizului de mediu.

Lărgirea străzii Bună Ziua,anunţată acum doi ani, din nou în vizorul Primăriei

În 2017, municipalitatea dădea o lovitură dezvoltatorilor imobiliari din zonă stopând eliberarea autorizațiilor de construire din cauza încărcării foarte mari a traficului. Astfel, de doi ani de zile, conducerea Primăriei Cluj-Napoca vorbeşte despre lărgirea străzii Bună Ziua. După ce în anul 2018 Primarias-a lăudat că municipalitatea a primit înapoi strada Bună Ziua de la Guvern, a anunțat deblocarea proiectelor imobiliare și demararea proiectului pentru lărgirea străzii, viceprimarul Dan Tarcea a declarat că lucrurile s-au împotmolit și că proiectul de modernizarea acumulat întârzieri.Acum, consilierii locali vor aproba, săptămâna viitoare, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru “supralărgirea și modernizarea străzii Bună Ziua”, acest studiu ajungând la suma de 1,17 milioane de lei.

Studiile de circulație întocmite pentru zona Bună Ziua au relevat faptul că pe configurația stradală existentă de două benzi carosabile se atinge capacitatea maximă de circulație. În plus, rețeaua stradală existentă, adiacentă străzii Bună Ziua, este formată din străzi înfundate la care accesul se face doar din Bună Ziua.

4,49 miliaone de lei pentru SF-ul trenului metropolitan

În anul 2017, primarul Clujului, Emil Boc, a anunţat că va face un studiul de fezabilitate pentru centura metropolitană din banii alocați din bugetul local pe anul 2018.

Deşi a trecut anul 2018 fără nici un studiu în acest sens, pe lista investiţiilor din acest an figurează Sf-ul pentruacesttren metropolitan Gilău- Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida. Acest studiu de fezabilitate va costa 4,49 milioane de lei şi nu există nici o siguranţă că va fi şi finalizat proiectul. De la aceste simple analize în care se investeşte o sumă deloc neglijabilă până la realizarea propriu-zisă a proiectului e cale lungă. 

Alte studii prevăzute în lista obiectivelor de investiții pentru anul 2019:

  • SF, PT, exp amenajare, modernizare străzi, piațete, poduri, punți pasarele: 1 milion de lei
  • SF, PT supralărgire și modernizare str. Bună Ziua: 1,17 milioane de lei
  • SF, PT stații de încărcare pentru biciclete, trotinete electrice: 30.000 de lei
  • PUZ (Plan de Urbanism Zonal), SF /DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții), stud. circ. str.Moților – Calea Mănăștur, str. Uzinei Electrice- str. Mărginașă: 550.000  de lei
  • SF, PT dezvoltare și modernizare semaforizare: 170.000 de lei
  • Studiu de circulație în municipiu: 400.000 de lei
  • SF, PT stații de încărcare pentru autobuze electrice: 115.000 de lei
  • SF, PT, DTAC Amenajare stradă cu tematica „Învață pe stradă”: 50.000 de lei
  • Studii de urbanism, SF, PT, pasaj rutier în zona sensului giratoriu Mărăști: 700.000 de lei
  • Studii de urbanism, SF, PT pasaj rutier peste calea ferată în zona Tăietura Turcului: 500.000 de lei
  • SF, PT construire pod peste Someș (Oașului – Răsăritului): 300.000 de lei
  • SF, PT stații de încărcare pentru vehicule electrice: 100.000 de lei
  • SF, PT, DTE modernizarea depoului de tramvaie Grigore Ignat: 100.000 de lei
  • SF, PT, DTE Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal velo în zona urbană, modernizare str. Tipografiei – scuar CEC – str. Ferdinand și străzile adiacente: 430.000 de lei
  • Expertiză tehnică, DALI, DDE, DTAC, PT, inclusiv asist. tehn. pasaj denivelat intrare în municipiul Cluj-Napoca – Calvaria: 150 de mii de lei; strada A. Vlaicu (Mărăști): 150.000 de lei; pasaj IRA: 150.000 de lei
  • SF, PT, DTE amenajare benzi dedicate transportului public în comun B-dul 21 Decembrie: 450.000 de lei
  • PUZ, SPF, SF, DTAC, div. studii cons. centura metropolitană Gilău-Cluj-Napoca-Apahida, ET 35 Transregio Feleac: 14 milioane de lei
  • SF, PT, DTE amenajare de coridoare pietonale Molnar Piuariu: 350.000 de lei
  • SF, PT Amenajare de coridoare pietonale etapa II: 400.000 de lei
  • PUZ, SF, div. studii, concsolutii str. Soporului: 500.000 lei
  • SF, PT, div. studii amenajare strada Victor Babeș: 100.000 de lei
  • SF, PT, div. studii amenajare strada Hasdeu: 100.000 de lei
  • SF, PT, div. studii amenajare strada Piezișa: 100.000 de lei
  • SF, PT, DTE reabilitare și extindere zona pietonală P-ța Lucian Blaga/Str. Napoca, str. Petru Maior, str. E. Isac și str. Republicii și amenajare piste de biciclete: 120.000 de lei
  • SF, PT, DTE amenajare de coridoare pietonale Molnar Piuariu, etapa I: 350.000 de lei
  • SF, PT, DTAC modernizare strada Moș Ion Roată: 179.000 de lei
  • SF, PT, DTAC modernizare strada Edgar Quinet: 185.000 de lei
  • SF, PT, DTAC Modernizare strada Dimitrie Gusti: 120.000 de lei
  • SPF, SF, PT, DDE, CS Tren metropolitan Gilău- Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida: 4,49 milioane

Articolul Cum aruncă primăria Cluj-Napoca banii pe fereastră apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Traficant de droguri prins la Cluj

$
0
0

Polițiștii clujeni, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat o percheziţie la domiciliul unui bărbat de 23 de ani din Cluj-Napoca, bănuit de trafic de droguri de mare risc. 

La data de 27 martie a.c., poliţiştii  Secției 4 Poliție Cluj–Napoca au depistat în flagrant delict un bărbat de 23 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, care avea asupra lui 70 de comprimate cu inscripţia MDMA, 38 de pliculeţe autosigilante cu substanţe susceptibil a fi psihoactive, un cântar electronic, un grinder şi suma de 1.275 de lei”, informează IPJ Clu.

În aceeași zi, poliţiştii antidrog din Cluj au pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, în urma căruia au fost ridicate aproape 200 de grame de substanţe psihoactive, 2 grame de cannabis, un grinder, 2 telefoane mobile şi 22 de pliculeţe cu urme de susbstanţe psihoactive.

Bărbatul a fost arestat pentru o perioadă de 30 de zile, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de mare risc. 

Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale.

Articolul Traficant de droguri prins la Cluj apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Acuzații ale Ambasadei SUA față de procurorii care o anchetează pe Kovesi

$
0
0

Ambasada Statelor Unite la București a transmis, la solicitarea MEDIAFAX, că punerea sub control judiciar, interdicția de a părăsi țara și a vorbi cu presa în cazul Laurei Codruța Kovesi sunt acţiuni care „încalcă principiile democratice şi par să aibă forma unei hărţuiri judiciare”.

„Suntem foarte preocupaţi de informaţia îngrijorătoare că Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar, i s-a interzis să călătorească în afara României şi să vorbească cu presa. Aceste acţiuni încalcă principiile democratice şi par să aibă forma unei hărţuiri judiciare”, a transmis Ambasada SUA la București, la solicitarea MEDIAFAX.

Reacția ambasadei vine în contextul în care Laura Codruța Kovesi a fost plasată de Secția pentru Investigația Infracțiunilor din Justiție sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (5 fapte) și mărturie mincinoasă. De asemenea, a fost dispusă și punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva fostei șefe DNA. Una dintre interdicții este aceea de a nu părăsi țara.

Fostului procuror-șef DNA i-au fost deschise două dosare de către procurorii acestei structuri, cel referitor la aducerea în țară a lui Nicolae Popa și cel privindu-i pe procurorii DNA Ploiești.

Laura Codruța Kovesi a contestat, vineri, controlul judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secției de anchetare a magistraților, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Contestația a fost depusă la sediul Inaltei Curți de Casație și Justiție.

Articolul Acuzații ale Ambasadei SUA față de procurorii care o anchetează pe Kovesi apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Au respins Brexitul, a picat și lira sterlină: Dublu impact pentru britanici, după votul din Camera Comunelor

$
0
0

Lira sterlină, care se apreciase în ultimele săptămâni pe fondul optimismului privind adoptarea unui acord de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, s-a depreciat semnificativ faţă de dolar, după ce Parlamentul britanic a respins vineri, pentru a treia oară, acordul privind Brexitul, transmit Reuters şi Financial Times.

Moneda britanică s-a depreciat cu 0,35%, la 1,2977 dolari, după anunţarea rezultatului votului. Este pentru prima dată în ultimele două săptămâni când lira sterlină a scăzut sub 1,30 dolari.

De asemenea, lira s-a depreciat cu 0,33% faţă de euro, tranzacţionându-se la 1,1573 euro, scrie agerpres.ro.

După aproape trei ani de când britanicii au votat prin referendum ieşirea ţării din UE şi în ziua care ar fi trebuit să reprezinte ieşirea oficială a Regatului Unit din Uniunea Europeană, 29 martie, politicienii se ceartă în continuare în privinţa modului, a datei şi chiar a posibilităţii părăsirii de către Marea Britanie a blocului la care a aderat în 1973.

Articolul Au respins Brexitul, a picat și lira sterlină: Dublu impact pentru britanici, după votul din Camera Comunelor apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ion Cristoiu: Părerile celor din UE în cazul Kovesi contribuie la victoria PSD la europarlamentare

$
0
0

Ion Cristoiu spune că reacţiile europene la anunţul punerii Codruţei Kovesi sub control judiciar sunt în favoarea PSD. Jurnalistul a afirmat la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” că în culisele negocierilor pentru şefia Parchetului european Kovesi pierde teren în favoarea candidatului francez.

Ion Cristoiu susţine că declaraţiile unor responsabili de la Bruxelles, în condiţiile în care Kovesi nu ar avea şanse şi Franţa insistă să-şi pună candidatul la şefia Parchetului European, arată că România este tratată ca o ţară de mâna a 14-a.

“Părerile celor de la Uniunea Europeană nu sunt decât o nouă contribuţie la victoria PSD la europarlamentare. Nu cred că avea (n.r. şanse ca Laura Codruţa Kovesi să devină procuror şef european) … S-a văzut din rezistenţa Consiliului UE, că acel Consiliu nu are ceva cu ea, ci vrea să fie francezul. Deci există posibilitatea, cred că în culise, ca Franţa să insiste foarte mult pentru francez. Şi în aceste condiţii, repet, declaraţiile celor de la Bruxelles, vă spun cu subiect şi predicat acum că se favorizează tema electorală a PSD şi anume că România e tratată ca o ţară de mâna a paişpea. Şi aşa şi este”, a afirmat jurnalistul.

În opinia sa, Codruţa Kovesi ar trebui să se supună anchetei ca orice cetăţean român. “Mă duc la procese. Dumneavoastră credeţi că atunci când mă duc la procese, doamna judecător : <Alo maestre, staţi pe coridor şi vorbiţi cu mine>. Nu. Ea este cetăţean, nu mă interesează că este aleasă, că este Cleopatra, că e Udrea, este un cetăţean al României şi ar trebui să se supună unei anchete, că este corectă, că nu e trebuie să se supună”, a susţinut Ion Cristoiu.

Acesta nu exclude posibilitatea luării unei decizii în cazul procurorului-şef european cât timp Kovesi e anchetată, dar susţine că intervenţiile de la Bruxelles nu trebuie să vizeze încetarea anchetei .

“Se poate lua, eu am spus că intervenţiile celor de la Bruxelles sunt aberante, începând cu domnul acela care vrea să fie preşedintele Comisiei Europene şi care spune să se renunţe la procedurile legale. Păi să se renunţe, cum? Să ne spună cum. Cum? Mi s-a spus aşa: nimeni nu se poate implica în ancheta unui procuror. Cum a fost şi la Negulescu. A făcut Negulescu ce a vrut? A făcut, da. Poate că procurorul a luat-o razna, dar aşa este regula. În aceste condiţii, cum să facă statul român? Şi mai şi ameninţă că ne va pune în discuţia Parlamentului ca să o scoatem pe Kovesi de sub anchetă. Cum? Să îmi spună cum. Ne ducem şi îi spunem lui Adina Florea. Cine?”, a susţinut Ion Cristoiu.

Jurnalistul a explicat că indiferent de statutul unei persoane anchetate nu vede posibilitatea practică de a se interveni în favoarea lui Kovesi în condiţiile în care procurorii sunt independenţi. “O cetăţeancă, mă rog care este candidată la funcţia de procuror, poate să fie candidată la premiul Nobel sau la Miss Univers, e treaba ei, e supusă unei anchete. Procurorii, care se spune că sunt independenţi, au decis că ea nu are voie nu ştiu ce să facă. Cine spune, repet, în deplinătatea facultăţilor mintale, de la nivelul Uniunii Europene, un domn care vrea să fie preşedintele Comisiei, spune aşa: <dacă nu luaţi măsuri prin care ea să nu mai fie anchetată…> Păi şi cum?”, s-a întrebat Ion Cristoiu.

El spune că nici liderul PSD, Liviu Dragnea, nu ar putea interveni la procurorul de caz, Adina Florea, deoarece ar fi acuzat de amestec în treburile justiţiei.”Păi şi Liviu Dragnea ce poate să facă? Să o sune pe Adina Florea?(…) Să fim logici, că nu se poate interveni. Aa, ea are dreptul să conteste la CSM, dar să spui <băi, de mâine lăsaţi-o pe Kovesi să iasă din ţară. Adică a hotărât o instanţă. Şi dacă a hotărât, noi ce să facem? A hotărât un parchet. Dar dacă intervine cineva, nu e amestec în treburile justiţiei?”, a adăugat Ion Cristoiu.

Procurorii Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie au anunţat vineri că Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (5 fapte) şi mărturie mincinoasă. De asemenea, s-a dispus şi punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva fostei şefe DNA.

Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European (PPE) pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a exprimat preocupare în legătură cu procedurile care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, avertizând că ar putea cere o dezbatere în viitoarea legislatură a Parlamentului European.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a afirmat, vineri pe Twitter, că este îngrijorat de veştile privind punerea sub control judiciar a Laurei Codruţa Kovesi, precizând că PE susţine candidatura acestei la şefia Parchetului UE şi că va ridica problema la reuniunea de miercurea viitoare cu liderii grupurilor.

Articolul Ion Cristoiu: Părerile celor din UE în cazul Kovesi contribuie la victoria PSD la europarlamentare apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Anunțul care rupe Coaliția PSD – ALDE. Omul lui Dragnea a dezvăluit strategia partidului

$
0
0

PSD va avea candidat propriu la alegerile prezidențiale din 2020. Anunțul a fost făcut vineri de Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Ecaterina Andronescu a declarat, vineri la România TV, că nu vede altă variantă pentru PSD decât un candidat propriu pentru alegerile prezidențiale din 2020. Până în prezent, în spațiul public au ajuns informații conform cărora președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi putut fi candidatul Coaliției de Guvernare pentru alegerile prezidențiale.

„PSD nu a mai câștigat demult alegerile prezidențiale, așa că nu-mi imaginez că nu va avea un candidat propriu”, a declarat Ecateria Andronescu.

Vineri, vicepreședintele Pro România, Adrian Țuțuianu, a confirmat că președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost rugat de organizațiile din țară să candideze pentru alegerile prezidențiale. Totodată, el a spus că partidul condus de Victor Ponta l-ar susține pe Călin Popescu Tăriceanu pentru alegerile din 2020, cu condiția ca ALDE să părăsească alianța cu PSD.

„A fost rugat chiar și la Târgoviște. Doamna Rovana Plumb a vrut să îi întoarcă domnului Dragnea un serviciu. Dragnea i-a spus te punem prima pe listă și poate comisar european, iar Rovana Plumb a rugat primarii, așa, într-un stil maoist, să îl roage pe domul Dragnea să candideze, că fără dânsul nu se poate”, a declarat Țuțuianu.

„Vă spun că Dragnea va candida la alegerile prezidențiale din partea PSD. Lucrul acesta îl știm de multă vreme și este un motiv care ne-a despărțit, pentru că noi, cei care suntem azi în Pro România, nu am crezut vreodată în șansele lui Dragnea”, a precizat Adrian Țuțuianu.

A doua certitudine este că “Tăriceanu nu va fi niciodată candidatul comun al celor două partide, PSD și ALDE. Domnul Călin Popescu Tăriceanu va merge în spate cu ALDE. Ar putea să meargă, de exemplu, susținut și de Pro România dacă pleacă din coaliția de guvernare”.

SURSA: evz.ro

Articolul Anunțul care rupe Coaliția PSD – ALDE. Omul lui Dragnea a dezvăluit strategia partidului apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Războiul Troiei reloaded, pentru o femeie pe Cantonului, din Cluj-Napoca. A fost nevoie de intervenția mascaților!

$
0
0

O încăierare care a mobilizat zeci de „actori” – înarmați cu bâte, răngi și securi – a avut loc în după amiaza zilei de duminică, 24 martie, pe strada Cantonului din cartierul Someșeni! Mărul discordiei, mai bine zis „Elena din Troia” a fost de această dată Clara, o frumusețe și “vedetă” locală care a aprins simțurile a doi bărbați: unuia care i-a fost iubit și altuia care trăiește cu ea și dorește s-o păstreze, având de altfel și trei copii împreună. Iar bătălia, de pe urma căruia au rezultat câțiva răniți – inclusiv Clara – a fost curmată într-un final doar de apariția trupelor de intervenție ale poliției și jandarmeriei!

Nicu: “Au femei prostituate și au stat mai mult prin pușcărie”

Luni, 25 martie, la I.M.L. Cluj își face apariția o familie de romi care însoțește un bărbat uriaș de statură, Nicu, în vârstă de 37 de ani. Acesta are  capul bandajat și mâna înfășurată într-un pansament ghipsat și mărturisește că a fost cotonogit în ziua precedentă de mai mulți locuitori de pe renumita stradă a Cantonului. Povestește soția acestuia, bărbatul părând prea marcat de loviturile încasate ca să fie în stare să vorbească: “Ieri pe la ora patru după amiază l-am văzut pe nepotul meu căzut la pământ iar atunci l-am sunat imediat pe soț, care tocmai plecase la pescuit, spre Câmpenești. Și când a ajuns soțul aici, nici bine nu s-a dat jos din mașină că l-au și atacat și pe el cu bâtele și răngile. I-au dat în cap și l-au pus jos, cu o lovitură de rangă în cap. Era Dorel, bărbatul femeii din cauza căreia a început totul – prostituată de pe Calea Turzii, cu care are și copii – care l-a așteptat pe nepot ca să se răzbune pe el, fiindcă avea ciudă că a fost iubitul lui nevastă-sa cu ani în urmă”! Bărbatul își vine puțin în fire și relatează în continuare că a ajuns cu ambulanța la U.P.U.Cluj-Napoca, plin de sânge, de unde a fost transferat, pentru braț, la Clinica de Ortopedie. Și adaugă: “Ăialalți doi care m-au bătut au femei “producătoare” și mai mult au fost în pușcărie decât acasă”. Mărturisește apoi că atacatorii săi se numesc Marian, Dorel, Paul și Sorin. “Însă Dorel este cel mai periculos dintre ei, pentru că face cu toată lumea la fel: bate fără discernământ și nu-i pasă de nimeni. Dar acuma, vă spun clar că i s-a înfundat – lui și ceilalți – mai ales fiindcă în momentele când eram căzut între mașini, soră-mea m-a ridicat, clipă în care cineva i-a tras cercelul de aur din ureche, iar ceilalți i-au spart cu răngile parbrizul mașinii lui Sandu și i-au îndoit capota mașinii de 3.000 de euro, cu care am venit pe Cantonului. Și numai intervenția mascaților și polițiștilor de la Secția 7 i-a oprit pe atactori, altfel și eu și ceilalți eram morți la ora asta”!  Bărbatul este poftit în cabinetul de consultații de unde, după minute bune de ședere, se întoarce cu un certificat în care legiștii i-au recomandat între 30 și 35 de zile de îngrijiri medicale.

Clara: “Încă din pușcărie Jakab amenința că vine și-mi strică familia”

A doua zi, dis de dimineață, își face apariția la I.M.L.Cluj și partea adversă, nu mai puțin de șase inși, plus doi minori – unul aflat la sânul Clarei, “Elena din Troia” de pe Cantonului, și un băiețel, tot al ei și al lui Dorel, zburdând neliniștit prin preajmă. Noii veniți sunt chiar cei acuzați de Nicu pentru motivul că ar fi autorii “măcelului” în ziua precedentă: Dorel – “titularul” Clarei, Marian, Paul și Sorin. Sorin e cel mai volubil dintre ei – deși este cel mai tare lovit. Mă cunoaște fiindcă am mai relatat o întâmplare în care a fost protagonist, cu ani în urmă, “tot pentru o femeie”, spune el. Are un bandaj pe frunte și mă pune la curent în câteva secunde despre cum stă situația: “Să vă spun cum a fost: rivalii noștri au fost mai mulți, fiindcă familia lui Nicu e foarte numeroasă, iar noi am fost numai patru inși, cei pe care-i vedeți aici. Totul a pornit de la muierea lui Dorel, pe care a vrut să i-o ia cu japca Jakab ăla, nepotul soției lui Nicu. S-a întors din pușcărie și o dorea cu orice preț, așa că a venit s-o ia direct de lângă soț și copii! Și el era rupt de beat, dar și Dorel! Și a început o bătaie ca-n filme, dar eu am căzut primul, ca prostu` fiindcă am intrat între ei ca să-I despart! Au fost șapte inși care m-au bătut, cu parii, doar fiindcă le-am zis să nu se bată pentru o muiere când îs beți, să se bată mâine, când vor fi treji! Și  familia lui Nicu ne-a luat la rând, după aceea, pe toți, că erau mulți de tot, de ordinal zecilor. Abia într-un târziu cineva a anunțat poliția și a fost și “transmisiune în direct” (nota noastră – în termeni argotici, intervenția mascaților) fiindcă au fost mai mulți răniți: eu, Dorel, Marian, Paul, Sorin și chiar și Clara. Dar mascații au venit doar când pe “câmpul de bătălie” erau deja victime, adică noi”… Intervine în discuție Dorel, cu capul bandajat și cusut în trei locuri: “Nici nu mai știu cine m-a lovit, că erau destui: m-au lovit cu furci, topoare – și au venit să mă bată până și rude de-ale lor din Iris! Am ajuns la Urgență, inconștient, lovit însă cu siguranță de Călin, Jakab și Sandu, cel care venise cu mașina”… Intervine în discuție și Clara, femeia în vârstă de 29 de ani, ținându-și strâns la piept bebelușul: ”Jakab nu-mi dă pace de ani de zile și acuma o venit la noi în casă și o vrut să mă ducă cu el, mințind la bărbatu-meu că trăiesc cu el. Mă amenința încă de când era în pușcărie că vine și-mi strică familia. Asta, când eu am copii cu Dorel și-l iubesc numai pe el! Iar când bărbatul meu a vrut să-l întrebe de ce face asta, a început bătaia. Și am luat și eu de la femeile din familia lui Jakab,  că uite, îs plină de vânătăi peste tot”! Însă, până la urmă își scot certificate doar Dorel, Paul și Sorin, Marian lăsându-se deocamdată păgubaș nevând scos buletinul de la Evidența Populației, iar Clara renunțând, probabil din lipsă de bani. Iar zilele de pe certificatele medico-legale arată astfel: Sorin – 28-30 de zile de îngrijiri medicale, Dorel 12-14 zile și Paul 12 -13. Însă concluzia, savuroasă, a întregii tărășenii i-a aparținut cumnatei lui Dorel, soția lui Paul: “Tare urâtă mi-e Clara asta, că de la ea a pornit scandalul. Mare vedetă, renumită, știe să cânte și la saxafon”!          

Punctul de vedere al I.P.J.Cluj

“Se pare că e vorba de un conflict mai vechi dintre cele două familii, care a reizbucnit duminică între acestea. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru infracțiunile de lovire sau alte violențe, încăierare și tulburarea ordinii și liniștii publice”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Traian Morar, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.

Articolul Războiul Troiei reloaded, pentru o femeie pe Cantonului, din Cluj-Napoca. A fost nevoie de intervenția mascaților! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Miniștrii Guvernului României, somați să intervină în conflictul dintre Consiliul Județean Cluj și Aeroport

$
0
0

Scandalul dintre Sindicaliștii de la Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj și Consiliul Județean Cluj este departe de a fi finalizat. Senatorul Marius Nicoară se implică în conflict și le cere miniștrilor Eugen Teodorovici și Răzvan Cuc să precizeze care este poziția instituțiilor pe care le conduc cu privire la unele abuzurile semnalate. Intervenția senatorului vine ca urmare a mai multor articole de presă și a unor petiții din partea sindicaliștilor de la aeroportul clujean.

În martie 2018, senatorul Marius Nicoară a făcut Ministerului Finanțelor și Ministerului Transporturilor o interpelare prin care le cere miniștrilor un punct de vedere cu privire la schimbarea la limita legii de către Consiliu Județean Cluj a Consiliului de Administrație al Aeroportului Cluj.

Mai precis, este vorba despre hotărârea emisă de către CJ Cluj de la sfârșitul lunii februarie prin care s-a modificat componența administratorilor provizorii din Consiliul de administrație al aeroportului clujean. Senatorul Nicoară precizează că potrivit memoriului conducerii aeroportului, hotărârea a fost emisă în contradicție cu Legea nr. 111/2016 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, ”act ce este copia unui act suspendat de drept de către instanțele judecătorești, referitor la delegarea administratorilor provizorii și desemnarea membrilor definitivi ai Consiliului de Administrație aparținând respectivului aeroport”.

Pe scurt, CJ Cluj, în ședința din 28.02.2019 a adoptat o hotărâre prin care a modificat componența administratorilor provizorii din  Consiliul de Administrație al aeroportului, motivând aceste schimbări prin faptul că unul dintre membrii provizorii și-a dat demisia, (Avram Mircea Constantin),  respectiv revocarea mandatului lui Ioan Pop ca reprezentat al Ministerului Finanțelor Publice. În interpelarea respectivă se arată că de fapt, prin hotărârea de CJ respectivă sunt numiți patru noi administratori provizorii, chiar dacă au existat poziții juridice din partea consilierilor care reclamau probleme de nelegalitate ale hotărârilor, probleme la care însă nu a fost oferit un răspuns.

Ce nereguli se invocă

În memoriu se precizează că HCJ din 28.02.2019 este nelegal dintr-o serie de aspecte pe care le vom sintetiza mai jos. În primul rând, se face referire că hotărârea respectivă reia prevederile dintr-o altă hotărâre, respectiv cea din 22.09.2017 care au fost suspendate.

”Se poate observa că, în realitate, (n.r. hotărârea din februarie 2019) redă conținutul HCJ nr. 220/2017, respectiv HCJ 235/2017 care fac obiectul litigiului aflat pe rolul Tribunalului Cluj, dosar ce vizează cererea de anulare introdusă de către Instituția Prefectului împotriva acestor hotărâri. (…) Chiar dacă hotărârea nu este total identică cu cele două HCJ suspendate, din analiza conținutului, se urmărește aceeași finalizare: numirea unor administratori chiar și provizorii și imixtiunea nepermisă a autorității tutelare în activitatea regiei, în ceea ce privește funcția de administrare și conducere”, se mai arată în document.

O altă nelegalitate menționată se referă la faptul că hotărârea respectivă a fost emisă fără raportul comisiilor de specialitate competente, așa cum prevede Regulamentul de organizare și funcționare (ROF) a Consiliului Județean Cluj.

”Conform prevederilor este obligatoriu ca orice proiect de hotărâre să fie însoțit de raportul comisiei de specialitate a consiliului județean, pentru ca hotărârea să fie valabilă  (…). Consiliul Județean trebuia obligatoriu să consulte efectiv ex ante supunerii la vot, comisiile de specialitate competente pentru ca HCJ nr. 33 să fie legală. Pentru ca hotărârea să fie legal emisă, pe lângă existența raportului compartimentului de resort din cadrul CJ, trebuie îndeplinite două condiții cumulative: să existe raportul comisiei de specialitate și comisia/comisiile de specialitate care formulează raportul să aibă competență în domeniul de activitate vizat de proiectul de hotărâre. Constatăm că aprecierea aleatorie a comisiilor de specialitate competente să analizeze proiecte de hotărâre inclusiv cu titluri identice și care privesc unele măsuri referitoare la consiliul de administrație provizoriu al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj RA, este nelegală și contrară propriului ROF al CJ Cluj. O autoritate administrativă care funcționează de o asemenea manieră, ridică suspiciuni rezonabile cu privire la garantarea legalității actelor administrative emise”, se mai arată în memoriu.

Demisia lui Mircea Avram, pretext pentru a schimba Consiliul de Administrație

O altă nelegalitate expusă se referă la faptul că hotărârea respectivă este adoptată având o cauză ilicită. Concret, se referă la faptul că, „chiar dacă se invocă drept pretext că motivul pentru care se dorește adoptarea proiectului de hotărâre este faptul că Mircea Avram și-a înaintat demisia, iar prin Ordinul Ministerului Finanțelor Publice din 12.10.2018 a fost desemnată Alina Mirela Petre pentru a fi numită de autoritatea tutelară pentru un mandat provizoriu de 4 luni, în realitate se schimbă componența Consiliului de Administrație nu numai în ceea ce privește aceste persoane, ci și altele. Astfel sunt numite persoanele Mirela Alina Petre, Angelica Diana Rădulescu, Valentin Grigore, Daniel Persu ca administratori provicorii în Consiliul de administrație al Aeroportului. (…) Este evident că demisia unui membru din Consiliu de administrație, respectiv numirea unui nou reprezentat din partea Ministerului, reprezintă doar un pretext, astfel că hotărârea odată adoptată este lovită de o cauză iliciă și din această perspectivă”.

Adoptarea hotărârii a avut la bază strict motive politice

În memoriu se vorbește și despre existența unui abuz la deliberare. Concret, în document se precizează că adoptarea hotărârii din ședința din 28 februarie 2019 ”a avut la bază strict motive politice și subterfugii, refuzându-se a se discuta și problemele de nelegalitate”.

”La momentul la care consilierii au solicitat informații legate de componența noilor administratori provizorii, respectiv atunci când au fost puse în discuție expres probleme de neleglitate ale proiectului de hotărâre, acest probleme au fost ignorate, trecându-se direct la vot. Deși consilierul județean Vladimir Mătușan a solicitat cuvântul pentru intervenție și luare de poziție în timpul ședinței ordinare, acestuia nu i s-a răspuns. În acest condiții, chiar dacă consilierii fac parte dintr-un anumit partid politic, votul nu poate să fie exclusiv unul politic, fără a se ține seama de interesul public”, se mai arată în document.

Un alt aspect lovit de nelegalitate este considerată și lipsa motivării înlocuirii celorlalți membri și a alegerii făcute în persoana fiecăruia, cu atât mai mult cu cât în ROF al Consiliului Județean Cluj se prevede o astfel de obligație.

”Chiar în cadrul ședinței în care s-a dezbătut proiectul de hotărâre, consilierii au solicitat o explicație cu privire la aceste persoane (care ar fi competențele care le-ar califica ca administratori provizorii ai consiliului de administrație), dar nu a existat o motivare în acest sens. O motivare nu reiese nici din cuprinsul referatului de aprobare sau a proiectului de hotărâre. Având în vedere efectele deciziei și natura juridică a HCJ adoptate, motivarea este, în această situație o condiție de formă care conduce la nulitatea actului”, mai arată sursa citată.

Mandatul reprezentantului Ministerului Finanțelor a expirat

Un alt motiv de nelegalitate invocat în memoriu se referă la mandatul reprezentantul din partea Ministerului Finanțelor Publice care a fost de patru luni.

”Trecând peste faptul că acesta a fost doar un pretext pentru schimbarea întregii componențe a administratorilor provizorii, mandatul acesteia a fost de patru luni. În lipsa unei mențiuni cu privire la existența vreunui termen sau condiție suspensivă, termenul curge de la momentul emiterii actului. Or, ordinul a fost emis în 12.10.2018, iar hotărârea a fost adoptată în 28.02.2018, adică după expirarea mandatului reprezentantului MFP”, se arată în document.

Prin urmare, senatorul Marius Nicoară le cere miniștrilor Eugen Teodorovici și Răzvan Cuc să precizeze care este poziția instituțiilor pe care le coordonează cu privire la modificările prevăzute în managementul Aeroportului ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca, respectiv abuzurile semnalate.

Articolul Miniștrii Guvernului României, somați să intervină în conflictul dintre Consiliul Județean Cluj și Aeroport apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Magistratul Gabriel Năsui de la Curtea de Apel Cluj a fost condamnat definitiv și exclus din magistratură. Nu este singurul judecător clujean cu probleme de conduită

$
0
0

Până acum, doi judecători de la Curtea de Apel Cluj au fost excluși din magistratură. Este vorba de Gabriel Năsui, condamnat recent la ÎCCJ pentru luare de mită la trei ani cu suspendare. Înaintea lui Sergiu Leon Rus a avut parte de același tratament pentru comportament nedemn în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Un alt judecător clujean, Ovidiu Tocan a fost prins că își judeca iubita, a fost sancționat, dar este în continuare magistrat la Judecătoria Gherla.

În cursul acestei săptămâni, Gabriel Năsui a fost condamnat definitiv la trei ani cu suspendare la Înalta curte de Casație și Justiție, după ce Curtea de Apel Mureș îl condamna-se pe fond la patru ani de închisoare cu executare.

”Condamnă pe inculpatul Năsui Gabriel Adrian, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită la pedeapsa închisorii de 3 ani şi interzicerea exercitării drepturilor ca pedeapsă complementară. suspendă sub supraveghere executarea pedepsei închisorii pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pe durata termenului de încercare, condamnatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte, la datele fixate, la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata termenului de suspendare sub supraveghere”, arată soluția pe scurt a ÎCCJ.

În 2016, DNA Cluj l-a trimis în judecată pe magistratul Curții de Apel Cluj Gabriel Năsui pentru luare de mită. Potrivit anunțului făcut de procurori, Năsui a primit de la afaceristul Cristian Baboș suma de 3.740 de euro. ”În cursul anului 2008, inculpatul Năsui Gabriel Adrian, în calitate de judecător în cadrul Judecătoriei Cluj Napoca, a acceptat și primit cu titlu de mită de la inculpatul Baboş Cristian Ioan foloase necuvenite în valoare totală de 3.740 euro. Aceste foloase au fost primite de magistrat pentru a emite o sentință favorabilă într-o cauză civilă în care inculpatul Baboş Cristian Ioan avea calitatea de reclamant.

Judecătorul Sergiu Leon Rus exclus din magistratură pentru ”comportament nedemn”

Năsui nu este primul judecător din cadrul Curții de Apel Cluj care are probleme cu legea și a fost dat afară din magistratură.

Colegul lui de instanță, Sergiu Leon Rus a fost și el exclus din rândul magistraților, după ce Secția  pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât în urmă cu aproximativ două săptămâni să înainteze președintelui României propunerea eliberării din funcție a acestuia. Decizia a fost luată în 14 februarie și vine după ce CSM a decis excluderea lui Sergiu Leon Rus din magistratură. Decizia a rămas definitivă și votată în unanimitate.

În primăvara anului trecut, judecătorul Sergiu Leon Rus de la Curtea de Apel Cluj a fost sancționat cu excluderea din magistratură de Secția pentru judecători în materie disciplinară din CSM care i-au reproșat judecătorului un comportament nedemn în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Decizia a fost luată în 9 mai 2018, iar la bază a stat raportul Inspecției Judiciare prin care s-a exercitat acțiunea disciplinară fața de judecătorul Sergiu Leon Rus.

Înainte ca CSM să admită acțiunea exercitată de Inspecția Judiciară împotriva lui Sergiu Leon Rus, judecătorul a încercat tergiversarea procesului, depunând la aproape fiecare termen de judecată diferire cereri, precum ”cerere recuzare”, ”cerere lămuriri încheiere”, ”cerere ajutor public judiciar”. Toate au fost respinse!

În februarie 2018, Sergiu Leon Rus a dat în judecată CSM și pe președintele CSM, însă în octombrie 2018, Curtea de Apel București  a suspendat judecata cauzei pentru lipsa părților.

În anul 2008, Sergiu Leon Rus a mai fost exclus din magistratură, în urma unui incident. Membrii CSM i-au reproșat acestuia comportarea nedemnă în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Potrivit presei locale, decizia de excludere a magistratului de la finele anului 2008 a avut loc ca urmare a unei altercații verbale dintre cei doi judecători ce a avut loc în iunie 2007 în fața unui jandarm care asigura paza Curții de Apel Cluj.

În schimb, presa națională scria la acea vreme că între cei doi judecători a avut loc și o altercație fizică, nu numai verbală. Spre exemplu, Jurnalul Național scria că cearta a izbucnit pentru că Sergiu Leon Rus dorea împăcare, iar Anca Pop nu mai voia, iar femeia îl amenința cu sprayul paralizant.

”Bărbatul a chemat jandarmul care iniţial a reuşit să tempereze cearta, dar… s-a ajuns la îmbrânceli. Aşa că judecătoarea a scos până la urmă sprayul paralizant ca să se apere. După ce a primit ”parfumul” drept în faţă, judecătorul a trecut la pumni. Cu greu a putut fi oprit.

CSM a sancţionat-o disciplinar şi pe femeie, diminuându-i salariul brut cu 15%, timp de trei luni”, scria Jurnalul Național.

”Potrivit colegilor lor de serviciu, cei doi au avut o altercație fizică chiar pe holul instanței la care lucrează. „S-au bătut chiar în fața toaletei. Știu că motivele altercației au fost unele de natură personală. Cei doi erau foarte apropiați, apoi s-au certat”, spunea la acea vreme unul dintre colegii lor”, scria România Liberă în decembrie 2008.

Sergiu Leon Rus a câștigat procesul contra Consiliului Superior al Magistraturii, iar în anul 2012, acesta a fost repus în funcția de judecător la Curtea de Apel Cluj și urma să primească înapoi salariile cuvenite pentru perioada în care a fost suspendat, adică circa 250.000 lei.

”Domnul judecator Sergiu Rus a fost reîncadrat la Curtea de Apel Cluj, după ce a câștigat procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție, începând cu data de 2 mai (n.r. 2012). Dânsul a atacat la Înalta Curte decizia de excludere din corpul judecătoresc”, a declarat Claudia Ilieș, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Cluj de la acea vreme.

Judecătorul Ovidu Tocan de la Turda își judeca iubita

Un alt caz ”caragialesc” este al fostului preşedinte al judecătoriei Turda, magistratul Ovidiu Tocan. În 20012, CSM l-a dat afară din magistratură pe preşedintele Judecătoriei Turda, Horia Ovidiu Tocan, pentru că în 14 procese pe care le-a judecat nu s-a recuzat, chiar dacă în cadrul cauzelor avocatul uneia dintre părţi era mama lui, Eugenia Tocan. Mai mult, magistratul Tocan era iubitul unei avocate din Turda, căreia îi judeca procesele, meditând cauzele ei în timpul programului şi, uneori, chiar după program. Şi acest magistrat a contestat excluderea din magistratură la Înalta Curte, iar magistraţii supremi observându-i aplombul şi tăria colegului lor în a judeca cauzele au transformat excluderea din magistratură într-o mutare disciplinară la Cluj Napoca. Acum, judecătorul își desfășoară activitatea la instanța din Gherla.

Și-a luat liber o săptămână

Consiliului Superior al Magistraturii a decis sancţionarea lui Iulian Păcurar, judecător în cadrul Tribunalului Comercial Cluj, cu diminuarea salariului cu 15% timp de trei luni, după ce lipsit de la serviciu timp de o săptămână fără a avea aprobare. “S-a mai reţinut faptul că domnul judecător Păcurar Iulian, în perioada decembrie 2010 – februarie 2012, a redactat cu întârziere hotărârile judecătoreşti ce-i reveneau spre motivare, înregistrând astfel un număr de 206 hotărâri neredactate”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Articolul Magistratul Gabriel Năsui de la Curtea de Apel Cluj a fost condamnat definitiv și exclus din magistratură. Nu este singurul judecător clujean cu probleme de conduită apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Uciderea Someșului Rece continuă

$
0
0

În toamna anului 2010, Consiliul Județean Cluj a eliberat unei societăți din domeniul energiei o autorizație de construire care prevedea construcția unor microhidrocentrale pe Someșul Rece, în arii protejate. Proiectul a fost dur criticat de către mai mulți activiști care spuneau că aceste microhidrocentrale vor distruge ireparabil Someșul. Firma a fost chemată în judecată în urmă cu cinci ani, iar după ce Tribunalul Cluj a dispus demolarea microhidrocentralelor și refacerea râului, Curtea de Apel Alba Iulia a desființat soluțiile date anterior, astfel că proiectul nociv merge mai departe.

În anul 2014, firma ATS Eneergy Rece a fost chemată în judecată de către Federația Română de Pescuit la Muscă Artificială. Procesul a fost deschis împotriva Consiliului Județean și firmei ATS Energy și și-a porpus salvarea Someșului Rece de microhidrocentrale (MHC).

Teoretic acestea ar fi inofensive din punct de vedere al impactului lor asupra mediului, însă activiștii de mediu spun că debitele de servitute lăsate sunt mici, duc la secarea râurilor, iar peștii dispar în totalitate. 

După ani de procese și rejudecări, în iulie 2017, Tribunalul Cluj a dat câștig de cauză Federației Române de Pescuit la Muscă Artificială, instanța dispunând firmei respective să întrerupă lucrările şi să readucă valea la starea iniţială.

”Admite acţiunea extinsă formulată de reclamanta Federaţia Română de Pescuit la Muscă Artificială în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Judeţean Cluj, SC ATS Energy SRL, SC ATS Energy Rece SRL şi în consecinţă: Constată pierderea valabilităţii şi încetarea efectelor autorizaţiei de construire nr.61/01.09.2010 eliberată de Consiliul Judeţean Cluj, beneficiarului SC ATS Energy SRL, ca urmare a nerespectării condiţiilor impuse de art. 7 pct.5 din Legea nr. 50/1991, aceasta devenind caducă începând cu data de 31.08.2011 pentru neînceperea lucrărilor în termen de 12 luni de la data emiterii autorizaţiei. Dispune oprirea executării lucrărilor. Dispune restabilirea situaţiei anterioare în sensul demolării construcţiilor edificate şi aducerea Văii Someşului Rece la starea iniţială. Obligă pârâţii la 150 lei cheltuieli de judecată în favoarea reclamante”, arată soluţia pe scurt a instanţei.

Consiliul Județean Cluj și societatea ATS Energy SRL au făcut recurs împotriva acestei sentințe. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia, instanță care a admis recursul declarat de pârâți și în consecință a casat sentința dată de Tribunalul Cluj și a reținut cauza spre rejudecare. Prin urmare, instanța de recurs în evocarea fondului a respins în februarie 2019 acțiunea formulată de Federația Română de Pescuit la Muscă Artificială

”În evocarea fondului: Respinge actiunea formulată de reclamanta FEDERATIA ROMÂNĂ DE PESCUIT LA MUSCĂ ARTIFICIALĂ împotriva pârâtilor SC ATS ENERGY SRL , SC ATS ENERGY RECE SRL si CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ. Definitivă. Obligă reclamanta să plătească pârâţilor cheltuieli de judecată, reprezentând taxă de timbru, în următoarele sume: 100 lei către pârâta SC ATS ENERGY SRL, 475 lei către pârâta SC ATS ENERGY RECE SRL şi 100 lei către Consiliul Judeţean Cluj. Pronunţată conform art. 396 alin. 2 din noul Cod de Procedură Civilă, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea Grefei, la data de 06.02.2019”, se arată în soluția pe scurt a Curții de Apel Alba Iulia.

Lucrările se reiau

Lucrările pentru construirea unei salbe de microhidrocentrale pe râul Someșul Rece se reiau sâmbătă, 30 martie 2019, însă există o problemă de nelegalitate în acest sens. Chiar dacă societatea ATS Energy a câștigat procesul legat de autorizația de construire, acordul de mediu emis în anul 2009 și-a pierdut efectele juridice, titularul proiectului nemaiavând acord de mediu.

”Dezastrul provocat de microhidrocentale pe râurile de munte din România este de largă notorietate publică și avem deschisă pe această încălcare o procedură de infringement, în dosarul 2015/4036.

Doamna ministru Pană a emis o circulară prin care se interzice emiterea de avize de gospodărirea apelor pentru microhidrocentrale în siturile Natura 2000.

Datorită acestei proceduri de infringement, Legea Apelor a fost modificată prin OUG 78/2017 (publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 885 din 10 noiembrie 2017), incluzându-se la art. 27, alin (2), prevederea:

„În vederea protecției și conservării stării apelor, pe sectoarele de cursuri de apă care nu sunt afectate de activități umane se interzice realizarea de lucrări și activități care pot afecta starea ecologică a apelor.”

În termen de 180 de zile trebuia, conform legii, emisă Hotărârea de Guvern cu „criteriile de selectare și lista sectoarelor cursurilor de apă prevăzute la alin. (2)”. Din moment ce legea a fost încălcată, termenul de 180 de zile scurgându-se demult, se aplică principiul precauției din legislația de mediu și se consideră că interdicția se aplică pe toate sectoarele de râu care nu sunt afectate de activități antropice, cum este sectorul Someșului Rece în cauză.

Jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene este nu doar deasupra legilor naționale, ci chiar și deasupra Constituției. Conform acesteia (cauza C-461/13), este interzisă deteriorarea stării corpului de apă chiar și pe un singur element de calitate (din cele 16), cu o singură clasă. Dat fiind principiul de funcționare al microhidrocentralelor, elementul de calitate „cantitatea și dinamica debitului”, care sigur atinge acum clasa de calitate„”foarte bună” pe corpul de apă RORW2.1.31.9_B1, se va deteriora până la o stare slabă sau proastă (cum s-a întâmplat pe Drăgan). Deja avem o încălcare clară a legislației comunitare, și este doar un exemplu.

Prin urmare, dacă a fost emis aviz de gospodărirea apelor pentru aceste MHC-uri (procedura de emitere a acestora are mari probleme de transparență, încălcându-se Convenția de la Aarhus), acesta are mari probleme de legalitate.

În ceea ce privește acordul de mediu emis în 2009, acesta și-a pierdut efectele juridice, deoarece titularul nu a respectat obligația prevăzută la art. 15, alin (2), litera a) din OUG 195/2005 (Legea Protecției Mediului). În Monitorul Oficial nr. 730, din 21 septembrie 2016, a for publicat Ordinul nr. 1.509 din 25 iulie 2016 privind aprobarea Planului de management al sitului de importanţă comunitară ROSCI0233 Someşul Rece. Din acel moment toate activitățile din sit trebuie să respecte planul de management, iar titularul proiectului MHC trebuia să notifice „autoritatea competentă pentru protecția mediului dacă intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare”. Iar autoritatea competentă trebuia să reia procedura de mediu. Faptul că titularul nu a făcut acest lucru duce la pierderea efectelor juridice ale acordului de mediu”, arată într-o sesizare deputatul  independent Adrian Dohotaru.

Cine se află în spatele afacerii

Firma ATS Energy Rece SRL este controlată acum de Sorin Bădău, însă prin această societate s-au perindat mai mulți oameni de afaceri cunoscuţi din Cluj-Napoca care sunt asociaţi cu Gabriel Cârlig, Eugen Bâlc sau Silviu Prigoană. În cadrul firmei au gravitat Adrian Victor Schiopu şi Dorin Săcară care, împreună cu Sorin Bădău, au fost norocoşii beneficiari ai retrocedărilor frauduloase făcute de ANRP. Spre exemplu, Şchiopu a primit de la ANRP aproape 30 de milioane de lei. Dorin Săcară, cunoscut investitor în domeniul energiei regenerabile, a făcut Şcoala de Ofiţeri în Telecomunicaţii (Sibiu), o cunoscută ”pepinieră” a băieţilor cu ochi albaştri. Cealaltă societate implicată în proiect, ATS Energy SRL este în prezent administrată de austriacul Mark Suer, având asociați juridici IMWND EELEMNTS GMBH și EXRGIE GMBH, ambele cu sediul în Austria.

Articolul Uciderea Someșului Rece continuă apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

O nouă plângere penală împotriva lui Kovesi: denunțătorii, condamnați la ani grei de pușcărie

$
0
0

Oamenii care au fost anchetați de DNA și ulterior condamnați de judecători la ani grei de pușcărie revin acum pe val și intră în malaxorul plângerilor penale făcute pe numele fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi.

Dorin Lazăr Maior, condamnat la 7 ani de închisoare cu executare și soția acestuia Maior Florina au depus plângere penală împotriva Laurei Codruța Kovesi la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Cei doi o acuză pe Kovesi de represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu. În ciuda acestor acuzții, de reținut că o instanță de judecată a confirmat rechizitoriul DNA și a dispus condamnare cu executare.

Dorin Lazăr Maior, preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru şantaj, în dosarul „Romexterra”, în acelaşi dosar fiind condamnat şi omul de afaceri Ovidiu Tition, la 5 ani de închisoare, a decis Judecătoria Târgu Mureş.

Dorin Lazăr Maior, Ovidiu Tition, Florina Aprofira au fost trimişi în judecată în 2006 de procurorii DNA Braşov, fiind acuzaţi că ar fi şantajat doi oameni de afaceri braşoveni, printre care şi pe fostul director adjunct de la Romexterra Bank Braşov Mihai Maţepiuc, pentru modul ilegal în care se acordau credite la banca respectivă. Maior i-ar fi ameninţat pe cei doi oameni de afaceri că îi va denunţa dacă nu primeşte de la fiecare câte un milion de lei.

SIIJ a confirmat faptul că plângerea a fost înregistrată.

SURSA: stiripesurse.ro

Articolul O nouă plângere penală împotriva lui Kovesi: denunțătorii, condamnați la ani grei de pușcărie apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Tăriceanu întrebat de împrumutul de 3 miliarde de euro făcut de Guvern pe piața externă: „Nu ați înțeles nimic, nu înțelegeți economia”

$
0
0

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, referitor la împrumutul de 3 miliarde euro făcut de Guvern de pe piețe externe, că având în vedere că deficitul bugetar este, anul acesta, de 2,76 din PIB înseamnă că datoria publică a României scade, de vreme ce cheltuielile statului se reduc.

„Aveți impresia că Ministerul de Finanțe s-a împrumutat ca să plătească salariile sau pensiile? Înseamnă că nu ați înțeles nimic, nu înțelegeți economia. În condițiile în care anul trecut deficitul bugetar a fost aproape 3%, 2,97% din PIB și anul acesta deficitul bugetar este 2,76% este clar că datoria publică scade, din moment ce cheltuielile statului se reduc. Asta ca să încheiem discuția că statul se împrumută ca să plătească nu știu ce sarcini suplimentare. Legile economice, multe din ele sunt legi matematice, bazate pe ecuații matematice care nu pot să mintă”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferință de presă la Slatina, întrebat cât timp vor ajunge banii împrumutați de pe piața externă de către Guvern, conform Mediafax.

La rândul său, vicepreședintele ALDE Andrei Gerea a declarat că din cauza împrumuturilor făcute de România în perioada lui Traian Băsescu, țara noastră trebuie să plătească această datorie publică.

„Povestea aceasta cu împrumuturile tot se rostogolește. Cred că era mult mai interesant când Traian Băsescu a împrumutat zeci de miliarde și nimeni nu a prea înțeles de ce prin România, mai ales că măsurile anti-criză luate atunci au fost total nepotrivite și au provocat mai multă agitație. De atunci România trebuie să plătească și plătește an de an și datoria noastră totuși scade, dar trebuie să plătim datorii pe care România le-a făcut la un moment dat. Cum noi avem un PIB limitat și din care vrem să facem diverse lucruri, nu putem an de an să dăm tot și atunci trebuie să rostogolim. Și dăm astăzi, dăm înapoi. Noi asta facem – rostogolim o datorie care sigur ea se diminuează dar are și niște scadențe. Au fost bani luați pe 5 ani, pe 3 ani și banii aceștia se rostogolesc”, a declarat Gerea.

Totodată, secretarul general al ALDE și fost ministru de Finanțe Daniel Chițoiu a explicat că împrumuturile făcute în prezent de Guvern sunt pentru refinanțarea datoriei publice a României.

„Împrumuturile sunt pentru refinanțarea datoriei publice. România are o datorie publică împrumutată pe diferite termene, de 5 ani, de 10 ani, de 20 de ani și anumite împrumuturi vin la scandență, sunt scandente. Atunci pentru a plăti împrumuturile respective te reîmprumuți pentru refinanțare. Acesta este termenul refinanțarea datoriei publice. În prezent România are cea mai scăzută datorie publică, 35% din PIB. Normal limita maximă unde este optimă pe care un stat poate să îl aibă ca datorie publică este de 60%. Noi o avem 35%. În perioada guvernării Băsescu, ca urmare a împrumuturilor de 20 miliarde de euro, datoria publică ajunsese la 40%. Guvernarea Tăriceanu în 2008 a lăsat datoria publică la 16%. Deci în cei patru ani de guvernare Băsescu datoria publică mai mult decât s-a dublat, aproape s-a triplat. Pe parcursul guvernării USL datoria publică s-a redus de la 40% ajungând în prezent la 35,7%”, a explicat Chițoiu.

El a adăugat că politica în perioada guvernării USL, cât și a celei actuale este ca împrumuturile să fie contractate pe un termen mai lung pentru că astfel dobânzile sunt mai mici.

„Împrumuturile care se fac de către statul român sunt pentru a achita împrumuturile contractate în anii anteriori și au devenit scandente. Politica actuală a guvernării și USL, cât am fost eu ministru de Finanțe, a fost să împrumutăm pe termen mai lung, pentru că luăm și la dobânzi mai bune, adică mai mici și pe o perioadă lungă de timp. Când te împrumuți pe un termen mai scurt ai dobânzile mai mari și costurile datoriei publice sunt mai mari și planează asupra bugetului. În ce privesc banii de investiții, aceștia sunt prevăzuți în bugetul de stat din fonduri europene și din alte surse atrase. Ce se adaugă la datoria publică este deficitul bugetar din fiecare an. Noi în prezent avem deficit bugetar 2,76%. Cheltuim mai mult decât încasăm, 2,76% din PIB. Ei se adaugă la datoria publică în fiecare an, deficitul bugetar. Acesta este mecanismul datoriei publice”, a conchis Daniel Chițoiu.

România a reușit să iasă pe piețele externe cu un volum mare de titluri de stat în euro, cu randamente diferite pe perioade distincte, cea mai mare fiind la 30 de ani, ceea ce este un mesaj puternic de încredere din partea piețelor, a declarat miercuri, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

Ministerul Finanţelor a împrumutat 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, din care 1,35 miliarde de euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 de milioane de euro pe 15 ani şi 1,15 miliarde de euro pe maturitatea de 7 ani.

În 2018, Ministerul Finanțelor a ieșit pe piețele externe de trei ori, împrumutând cumulat 3,75 mld. euro și 1,2 mld. dolari.

Articolul Tăriceanu întrebat de împrumutul de 3 miliarde de euro făcut de Guvern pe piața externă: „Nu ați înțeles nimic, nu înțelegeți economia” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Protest. Se cere demisia Guvernului Dăncilă: „Dictatura e instaurată aproape total”

$
0
0

Câteva zeci de persoane s-au adunat la Cluj, Timișoara și Iași pentru a protesta față de guvernare și față de măsurile pe care le adoptă, în special cele din domeniul justiției. La Timișoara, unde oamenii au format un lanț uman, s-a aflat și filosoful Mihai Șora.

Muzicianul Tudor Chirilă și regizorul Stere Gulea s-au alăturat protestului de duminică din Piața Universității din Capitală. Aceștia spun că în România nu se mai poate vorbi despre stat de drept în adevăratul sens al cuvântului și că incompetența a devenit mai gravă decât corupția.

„Mă sperie ceea ce se poate întâmpla în România, mă sperie că ai mei copii ar ajunge să trăiască într-o teroare în care am trăit și eu, copil fiind, și nu cred că îmi doresc asta. Este clar că e făcătură (dosarul lui Kovesi, n.r.). Orice om greșește, dar culmea e că tocmai acum, când urmează să ajungă procuror european s-a făcut o sesizare de un inculpat și s-a luat în considerare. Eu, dacă mâine mă duc la Secția Specială și depun o plângere împotriva lui Dragnea, sigur nu mă ia nimeni în seamă. Secția specială a fost făcută ca sa intimideze. De doi ani nu vrem nimic altceva decât să vină cineva la guvernare. PSD are oameni foarte competenți, care ar putea să lucreze pentru România, dar a ajuns o gașcă de mafioți să lucreze doar pentru ei, să schimbe legi ale justiție ca să scape de pușcărie”, a spus, pentru MEDIAFAX, Mihai, venit din Sibiu.

Altă protestatară, venită din Galați, spune că vrea demisia Guvernului.

„Sunt nemulțumită de guvernare, de politicieni. Ei fură, se îmbogățesc și nu se ocupă de soarta românului de rând. (…) Avem premier care nu știe să citească de pe foaie, avem un ministru de Finanțe care ne jefuiește ca la drumul mare. (…) Vrem demisia de Guvernului de urgență, să lase justiția să-și facă treaba. (…) Dosarul lui Kovesi este politic”, a spus Violeta Crețu, din Galați.

De altfel, protestatarii strigă mesajele obișnuite la astfel de manifestații, precum „Demisia!” sau „PSD, ciuma roșie!”.

„Dictatura e instaurată aproape total. Dacă un procuror al României care va ajunge european, tu îl anchetezi după datele de la un fugar, Ghiță? Ce s-a întâmplat lui Kovesi i se poate întâmpla oricui. (…) Nu se mai poate cu ordonanțele. Nu se poate schimba nimic în bine cu actualui Guvern”, a declarat Mugurel.

La acțiune sunt prezente dispozitive ale jandarmeriei și ale poliției rutiere. Potrivit unor surse avizate, au fost amplasate garduri de-a lungul bulevardului în contextul în care, la acest protest s-a anunțat și un lanț uman, din Piața Universității, până la DNA.

„În urma „reformelor” din ultimii doi ani, între care şi modificările aduse prin OUG nr. 7/2019, care duc la subordonarea politică a justiției, care au pus în pericol statul de drept și integritatea funcției publice, solicităm demisia imediată a preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi a ministrului Justiţiei Tudorel Toader”, se arată pe una din paginile care anunță protestul.


Articolul Protest. Se cere demisia Guvernului Dăncilă: „Dictatura e instaurată aproape total” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Liviu Dragnea reclamă refuzul Comisiei Europene de a deschide o anchetă privind investigaţia OLAF

$
0
0

Liderul PSD Liviu Dragnea a reclamat, în acţiunea în instanţă depusă la Curtea Europană de Justiţie pe 11 decembrie 2018 faţă de Comisia Europeană, că reprezentanţii CE au încălcat principiul bunei administrări prin refuzul de a ancheta investigaţia desfăşurară de OLAF.

Potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, reclamantul Liviu Dragnea solicită tribunalului „anularea Deciziei OCM(2018)20575 a Comisiei, comunicată reprezentantului legal al reclamantului prin scrisoarea din data de 1 octombrie 2018” şi „obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată”.

„Motivele şi principalele argumente – în susţinerea acţiunii, reclamantul invocă trei motive:

1. Primul motiv este întemeiat pe încălcarea articolului 9 alineatele (1), (2) şi (4) din Regulamentul OLAF (1), precum şi a dreptului la apărare al reclamantului în cadrul investigaţiilor, inclusiv dreptul de a fi ascultat şi respectarea prezumţiei de nevinovăţie.

2. Al doilea motiv este întemeiat pe încălcarea principiului bunei administrări în ceea ce priveşte investigaţiile, precum şi pe refuzul de a deschide o investigaţie referitoare la desfăşurarea investigaţiei OLAF.

3. Al treilea motiv este întemeiat pe încălcarea dreptului de acces la documentele privind investigaţia OLAF”, conform sursei citate.

OLAF este organismul care a făcut sesizarea ce a deschis dosarul Tel Drum de la DNA.

Potrivit aceleiaşi surse, Liviu Dragnea este reprezentat de avocaţii B. O’Connor şi S. Gubel. Acţiunea a fost introdusă în luna decembrie 2018.

Pe 7 ianuarie, Comisia Europeană anunţa, într-un răspuns pentru MEDIAFAX, că a fost notificată cu privire la acţiunea în instanţă a liderului PSD Liviu Dragnea şi precizează că va depune observaţiile într-un timp adecvat, menţionând că respectă independenţa OLAF şi a instanţelor.

Reacţia venea în contextul în care Liviu Dragnea a dat în judecată Comisia Europeană în încercarea de a obţine anularea raportului Oficiului European pentru Combaterea Fraudelor (OLAF), instituţie care a constatat fraude cu fonduri europene în dosarul Tel Drum.

În dosarul „Tel Drum”, în 13 noiembrie, procurorii DNA au anunţat, oficial, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

„Prezentul dosar s-a constituit pe baza unei sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă) transmise la data de 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene”, anunţa DNA, la acel moment.


Articolul Liviu Dragnea reclamă refuzul Comisiei Europene de a deschide o anchetă privind investigaţia OLAF apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Accident la Sala Polivalentă, soldat cu cinci victime

$
0
0

Un accident de circulaţie a avut loc, duminică seara, în zona podului Garibaldi din Cluj-Napoca. Două maşini au fost distruse, iar trei oameni care stăteau la semafor accidentaţi. 

UPDATE

„În accident au fost implicate trei maşini, iar cinci persoane au fost rănite, între care conducătoarea auto care a provocat accidentul şi trei pietoni care se aflau pe trotuar. Cauza producerii accidentului: nerespectarea culorii roşii a semaforului”, transmite IPJ Cluj. Trafic blocat pe linia de tramvaie, pe direcția spre centru.

Articolul Accident la Sala Polivalentă, soldat cu cinci victime apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Un taximetrist din Cluj, care a dus o prostituată la Aiud, susține că a fost bătut de poliție după ce femeia a jefuit un client!

$
0
0

Caz de-a dreptul bizar descoperit de reporterul Gazeta de Cluj la I.M.L.Cluj, după ce pe un cetățean din județ, prezent la cabinetul de consultații, l-a luat gura pe dinainte! Acesta, taximetrist de profesie a mărturisit – nici mai mult nici mai puțin!- că a dus o prostituată „la produs”, până la Aiud, în județul Alba, „potul” fiind unul consistent: 8.000 de lei, sumă pe care femeia a furat-o de la un client, agățat într-o parcare. Însă, spre ghinionul său, după ce-a fost jefuit, bărbatul a văzut-o pe femeie intrând în mașina lui, i-a luat numărul de înmatriculare și l-a oferit apoi poliției municipiului. Acum taximetristul, anchetat în calitate de martor al incidentului, susține că a fost agresat de polițiștii din Aiud în timpul anchetei și și-a scos un certificat medico-legal de la instituția clujeană!

Despre păcatele” taximetriștilor

Oare de ce sunt în stare în ziua de azi taximetriștii? Aproape de orice, doar ca să scoată bani – aș spune eu, fără a avea însă dorința expresă de a generaliza această observație asupra tuturor reprezentanților categoriei!  Într-un articol apărut în cotidianul “Libertatea” reiese clar, conform unor sondaje profesioniste, că românii sunt nemulțumiți de taximetriști din multe cauze, unele find surprinse în acest material. Iată-le: „Prinicpalele probleme reclamate sunt atitudinea taximetriștilor și mașinile vechi și murdare. De asemenea, un sfert dintre români s-au s-au confruntat cu cazuri în care taximetriștii le-au cerut să nu folosească aparatele de taxare, iar 11,8% reclamă faptul că șoferii au refuzat cursa din diverse motive, în special legate de lungimea traseului. Concomitent, alți 11,6% dintre români acuză că șoferii au încercat să-i păcălească. Un procent de 10% dintre pasageri sunt deranjați de faptul că taximetriștii vorbesc la telefon în timpul cursei, iar 7% de faptul că șoferii fumează în mașină, deși legea le interzice. Același procent spun că taximetriștii nu au bani mărunți pentru a da rest. De asemenea, 9,5% nu au primit bon fiscal după cursă, iar alți 9% s-au confruntat cu șoferi nepolitivoși și agresivi. În fine, o treime dintre români se plâng de mașinile vechi, 24% spun că acestea sunt prea murdare sau miros urât, iar 15% reclamă lipsa aerului condiționat. O altă problemă reclamată este că taxiurile devin brusc de negăsit dacă plouă, dacă sunt în zone cu evenimente, seara sau de sărbători. Iar atunci când sunt totuşi de găsit, şoferii cer sume exorbitante, potrivit studiului”. Dar aceste nereguli și “hibe” reprezintă “frecție” la un picior de lemn față de alte lucruri pe care le fac unii taximetriști, în dorința lor nemăsurată de câștig. Iar întâmplarea pe care o să o relatez în rândurile următare pare a ilustra la perfecție această teorie.

Însoțind o prostituată, “la produs”, în județul vecin…

Misterios și numai ochi și urechi, tânărul ascultă pe coridoarele I.M.L.Cluj discuția subsemnatului cu victima unei agresiuni. Aceasta povestește, fără înconjur, drama prin care a trecut și a silit-o să vină ca să-și scoată certificat medico-legal de la acestă instituție… Prilej care îl determină pe tânăr să intervină în discuție, glumeț, servindu-mi însă un subiect – în realitate serios – care mă lasă, efectiv mască: „Dar ce ziceți de o poveste în care eu, în calitate de șofer de taxi, am luat „la clanță” o prostituată și am dus-o într-un județ vecin, Alba și unde după ce și-a jefuit clientul am fost identificat de poliția din muncipiu, care mi-a și administrat o bătaie cruntă?” Mă arăt interesat, la culme, de subiect, la care taximetristul supralicitează, zicându-mi că respectivul client, tâlhărit de prostituata lui, chiar semăna cu mine. I-am răspuns, ușor stânjenit, lund păcatele unei întregi lumi asupra mea și încercând să-l justific oarecum pe bietul fraier, că până și oamenii ceva mai trecuți au nevoie din când în când de nițică iubire… Și, când n-o găsesc acasă, mai apelează și la serviciile fetelor „bune”. Îl întreb atunci, ca-ntre bărbați – dacă totuși s-a creat o punte de prietenie între noi –  dacă fata cu care a făcut naveta în județul Alba merită suma promisă, pentru care el s-a deplasat la Aiud. Aflu că e vorba  – nici mai mult, nici mai puțin – decât de 8.000 de lei. (Nota noastră: practic,  suma despre care am aflat mai târziu, de la I.P.J. Alba, că fata a furat-o de la client!) Îmi spune, râzând, că nu atât de faină, dar e tânără și “energică”. Las în suspensie celălalt  subiect și-l rog, degrabă, pe noul meu prieten, să-mi dea mai multe amănunte. Lucru pe care acesta îl face – dar cu destulă zgârcenie, pretinzându-mi bani în schimbul unor mărturisiri complete. Totuși, îmi spune, înainte de a se închide într-o tăcere de mormânt, că până la urmă tânăra și-a făcut corect treaba, l-a ușurat pe bărbat de banii “din dotare”, însă acesta, când s-a prins că a fost jefuit, a apucat s-o vadă pe femeie urcând în taximetrul său. Fapt care le-a oferit ocazia polițiștilor, ziua următoare să-l agațe și să-l ancheteze, la secție, acolo unde s-a și petrecut pocinogul. Încerc să aflu mai multe lucruri legate de agresiunea petrecută asupra sa, însă nu mai reușesc, în ciuda eforturilor supraomenești: omul mă lasă “neterminat” și-și continuă formalitățile pentru procurarea certificatului medico-legal. Intră curând în cabinet și iese de acolo ca din pușcă, după circa cinici minute, cu hârtia în mână. Semn bun, totuși: acela că măcar o parte din ce mi-a povestit omul – mai bine zis aspectul că a încasat o bătaie de la cineva – este perfect adevărat. Dar, neobișnuit cu înfrângerile jurnalistice și incitat la culme de subiect, merg mai departe și sun imediat la Inspectoratul de Poliție al Județului Alba, curios să aflu tot ce pot despre curvele și taximetriștii pe care Clujul îi exportă în județele limitrofe… Și, după ce-i  descriu d-nei Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al I.P.J.Alba, piesele de puzzle pe care le dețin în acest caz, aceasta îmi răspunde, fulger, cu multă amabilitate. Arătându-se în schimb extrem de intrigată de acuza de așa-zisă agresiune adusă la adresa polițiștilor aiudeni, domnia sa neavând la cunoștință o asemenea situație…     

Punctul de vedere al I.P.J. Alba

„Noi am fost sesizați pe parcursul zilei de 21 martie, de către un bărbat în vârstă de 48 de ani, din județul Dolj, cu privire la faptul că a luat, dintr-o parcare de pe DN1, aflată pe raza localității Gârbova de Jos, o femeie, probabil în scopul întreținerii de relații sexuale. Și, într-un moment de neatenție, aceasta i-a furat bărbatului suma de 8.000 de lei. Din cercetările noastre a rezultat că femeia a plecat din zonă cu un taximetru. Ulterior, conducătorul auto al taximetrului a fost identificat și audiat în calitate de martor. Vom continua cercetările pentru identificarea autoarei furtului, însă până în acest moment nu am primit nicio sesizare de la șoferul taximetrului cu privire la o eventuală agresiune a Poliției Aiud asupra sa. Dar dacă o vom primi vor fi demarate activitățile de verificare a polițiștilor, conform normelor interne și de procedură penală, aflate în vigoare”, a declarat, pentu Gazeta de Cluj, Luminița Prodan, purtător de cuvânt al I.P.J. Alba.

Articolul Un taximetrist din Cluj, care a dus o prostituată la Aiud, susține că a fost bătut de poliție după ce femeia a jefuit un client! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

”Spuma Clujului” vrea să contruiască o ”monstruozitate” în buricul târgului

$
0
0

În centrul Clujului se dorește construirea unei clădiri de birouri, proiect ce a ridicat probleme și nemulțumiri încă de anul trecut. Atât vecinii din zonă, cât și reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca s-au arătat îngrijorați de proiect, inclusiv primarul Emil Boc a catalogat etajul retras drept unul ”monstruos”. În afacere sunt implicați câțiva oameni de afaceri din Cluj și un offshore cu sediul în Cipru.

În ultima ședință a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) s-a discutat din nou proiectul ce presupune construirea unui imobil de birouri pe strada Avram Iancu nr. 4. Pe terenul respectiv există deja o clădire ce se vrea demolată și înlocuită cu un imobil de birouri cu două niveluri de subsol, parter, două etaje și un etaj retras. Potrivit documentației, proiectul ar beneficia și de o parcare subterană pentru 24 de autovehicule. Proiectul propus a adus controverse în ședința CTATU. Mai mulți vecini din zonă și-au exprimat îngrijorările în ceea ce privește felul în care viitorul șantier le va afecta casele, însă proiectantul din cadrul EStudio a dat asigurări că nu există vreun risc pentru clădirile vecine. Pe de altă parte, și reprezentanții primăriei au analizat situația și au precizat că sunt multe lucruri ce ar trebui rezolvate la acest proiect. Spre exemplu, viceprimarul Dan Tarcea a spus că proiectul ar trebui să ajungă și la Comisia de Estetică. Primarul Emil Boc a precizat că înainte de autorizația de construire, pentru un astfel de proiect ar trebui să se colaboreze cu  Comisia de Monumente, astfel încât abordarea pentru centrul orașului să fie unitară. Referitor la etajul trei care este retras, Emil Boc a intervenit și a spus că este monstruos și că nu a văzut așa ceva nicăieri în lume, vorbind din perspectiva unui cetățean și a unui specialist în domeniu.

 „Arată monstruos, o să ne trezim cu încă o urâţenie ca cea de pe bulevardul Eroilor? Ai o clădire şi mai pui o cocoveaţă de 6 metri pe ea? Nu e integrată în profilul zonei. Poate greşesc eu, luaţi-o ca pe o părere”, a mai spus primarul, potrivit actualdecluj.ro.

De asemenea, Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului a precizat că șase metri pentru acel nivel retras este prea mult și să se elimine, să rămână doar de trei metri.

Potrivit sursei precizate, arhitectul Sorin Scripcariu, șeful Comisiei Zonale a Monumentelor a spus că într-adevăr, acel nivel retras poate părea ceva uriaș și ar fi bine să se mai studieze puțin.

 ”Trebuie avută în vedere şi dezvoltarea ulterioară a zonei. Dacă fac ei acum o clădire mai mică, vecinii se vor plânge mai târziu că ei nu pot dezvolta casele lor pe cât prevede regulamentul”, a spus Scripcariu.

În acest context, Salanță a atrs atenția că pe strada respectivă sunt clădiri care nu se vor schimba.

 ”Arhitecţii de acum 100 de ani cum au ştiut să facă aşa clădiri? Uitaţi-vă la clădirea de la Drept, la cea a Academiei! Ce vor zice oamenii peste 100 de ani, când vor vedea clădirea asta? Să găsim o soluţie care să reziste la timp! Totuşi, nu vorbim de o autorizaţie de garaje”, a spus Emil Boc, potrivit sursei precizate.

Cine vrea să construiască în centrul Clujului

Societatea care dorește edificarea clădirii de birouri pe strada Avram Iancu nr. 4 este este Gurghiu Energy SRL, firmă ce se ocupă de producția de energie electrică. Firma este administrată de Emil Eugen Bâlc și are ca asociați societatea Tero Edil SA și un offshore cu sediul în Cipru – Consiacio LTD. La rândul ei, Tero Edil SA este administrată de Textila Romat SA (administrată de Anica Zotea), asociații firmei sunt Gabriel Cîrlig (fondatorul Jolidon) și NEWCO.

Înainte de Consiacio Limited, Gurghiu Energy SRL avea asociat juridic un alt offshore din Cipru (Nicosia), respectiv Trebela Limited care apare ca asociat persoană juridică în mai multe firme din domeniul producției de energie electrică și de construcții. Offshore-ul Trebela LTD a fost reprezentată în adunările generale ale asociațiilor de milionarul Dorin Goia, în calitate de mandatar. În 2017, la Tribunalul Districtual din Nicosia s-a dispus fuziune prin absorbție între Trebla Limited (societatea absorbită) și Consciaco Limited (societatea absorbantă). Astfel că, toate drepturile și obligațiile societății Trebla LTD au fost preluate de Consciaco LTD.

Revenind la administratorul societății Gurghiu Energy SRL, Eugen Bâlc este un afacerist în domeniul energiei și fratele lui Laurențiu Bâlc, ambii făcând parte din Rotary Club.

În mare parte, familia Bâlc şi-a capitalizat averea, prin intermediul firmei Transilva Cluj, din afacerile cu lemn tăiat din Apuseni. Bâlc mai este partener de afaceri cu Gheorghe Coldea, iar legăturile de afaceri ajung până la Ioan Badiu şi afacerile firmei Elret, un distribuitor privat de energie electrică, adică ”băieţii deştepţi”.

Bâlc, partener de afaceri cu Demea, masonul clujean cu mari influenţe în lume

Laurențiu Bâlc, fratele lui Eugen Bâlc, a fost partener de afaceri cu Sabin Demea, despre care o sursă apropiată Serviciului Român de Informații spunea pentru Gazeta de Cluj spun că Demea are o mare influență mare în toată lumea. Publicăm, din nou, un fragment dintr-un articol publicat în anul 2011:

“Inteligent şi arogant, perfid şi vicelan când vrea, creştin şi ezoteric, unul dintre cele mai enigmatice şi inteligente persoane pe care am avut plăcerea să le cunosc, pe numele lui Demea Sabin-Mugurel- huedinean prin naştere.

Având o apartenenţă la temuta şi vestita lojă masonică „Propaganda 2”- P2- este considerat unul dintre locotenenţii şi apropriaţii lui „Il comantirore”- Licio Geli- prin intermediul căruia are acces în Vatican(Opus Dei) şi Sicilia, iar informaţiile despre el ne spun că este conectat şi cu serviciile italiene şi cu influenţi oameni politici(legătura cu Monti, unul dintre şefii clubului Bilderberger şi a Comisiei Trilaterale.)

Format fiind la şcoala marilor rabini europeni şi americani(cu care este prieten şi lucrează împreună) şi a comerţului cu diamante, are o influenţă deosebită în Parlamentul European(prin rabinul şef din Bruxelles Matusoff Levi), prin rabinii şefi din Washington DC( Shemtov şi Kotlansky) al căror birou este în Casa Albă, a penetrat şi are contacte la cel mai înalt nivel politic. Prin rabinul şef Berel Lazăr din Moscova are contacte înalte la Kremlin. Informaţiile despre Demea Sabin-Mugurel ne indică o activitate intensă şi strânse comntacte cu naţionaliştii chinezi.

Personal nu am întâlnit un personaj mai bine conectat, inteligent şi şarmant, fiind şi un discret om de afaceri, fiind cunoscător al mecanismelor financiare americano-evreieşti (nu avem informaţii cu privire la averea reală, dar credem în existenţa ei). Cred că Deamea Sabin-Mugurel este unul dinte marii lobbyşti pe care i-a avut România, fiind în acelaşi timp un naţionalist cu o doctrină creştină de extremă dreapta.

În acest moment se dedică educării tinerilor creştini alături de liderii spirituali din diverse confesiuni”.

Articolul ”Spuma Clujului” vrea să contruiască o ”monstruozitate” în buricul târgului apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Vasile Pogăcean a pierdut procesul cu finanțele clujene. Omul de afaceri, acuzat că a fraudat bugetul statului

$
0
0

În anul 2016, omul de afaceri Vasile Pogăcean a dat în judecată Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca și Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj, după ce inspectorii fiscali au constatat că societatea pe care o conducea – Sinai Comimpex SRL – a înregistrat în contabilitate operaţiuni nereale de la mai multe firme ”fantomă” şi a achiziţionat servicii fictive, aducând astfel un prejudiciu statului. După doi ani de proces, Curtea de Apel Cluj i-a respins acțiunea lui Pogăcean, iar la Înalta Curte de Casație și Justiție

În anii 2015 și 2016, societatea Sinai Comimpex SRL, administrată până de curând de Vasile Pogăcean, a fost supusă unor inspecții fiscale. Inspectorii au verificat firma din punct de vedere al impozitului pe profit şi a TVA-ului. În esenţă, echipa de inspecţie fiscală a ajuns la concluzia că Sinai Comimpex SRL a înregistrat o serie de tranzacţii care au dat naştere unor situaţii artificiale şi au dus la majorarea nejustificată a cheltuielilor.

”În urma verificărilor efectuate, organele de inspecţie fiscală au constatat că în perioada 2010-2014, SC Sinai Comimpex a înregistrat în evidenţa contabilă operaţiuni nereale de la societăţi cu un comportament fiscal neadecvat operaţiuni pentru care societatea şi-a exercitat dreptul de deducere pentru cheltuielile în sumă de 3.285.615 lei şi TVA de 1.113.303 lei”, au aratătat inspectorii fiscali.

Societăţile în cauză sunt: SC Euro Marala SRL, SC Andreea Giovi SRL, SC MCN Cons SRL, SC Infra Total Construct SRL, SC Tun Gus Pack SRL, SC Sames Consulting SRL, SC Euroman Trans Construct SRL, SC Cribana SRL, SC Cosmic Sprint SRL, SC MMLS Construct SRL şi SC Label Max SRL.

”Procedând la investigarea fiscală a tuturor actelor şi faptelor rezultate din relaţiile de afaceri desfăşurate de Sinai Comimpex cu partenerii săi, în scopul de a stabili corectitudinea şi exactitatea îndeplinirii obligaţiilor fiscale, sens în care s-a consultat baza de date ANAF şi Ministrul Finanţelor şi s-au efectuat controale încrucişate”, mai arătau organele fiscale.

Afaceri dubioase cu arabii

Inspectorii fiscali au scos la iveală o serie de afaceri dubioase pe care Vasile Pogăcean le-a avut. Una dintre ele este o tranzacție desfășuratp de Sinai Comimpex SRL cu firma SC Euro Marala SRL, firmă ce are sediul în Cluj-Napoca şi se ocupă de comerţul cu ridicată al materialului lemnos, a materialelor de construcţie şi a echipamentelor sanitare.

Pe scurt, între firma lui Pogăcean şi SC Euro Marla SRL s-au efectuat tranzacţii fictive, reţeta clasică a unei evaziuni fiscale. Însă, povestea interesantă abia acum începe. Societatea în cauză, respectiv SC Marla SRL este administrată de egipteanul Emad Elsayed Ahmed Hassan Zarra, asociat fiindu-i Mohamed Mahmoud Ahmed Mohamed El Batrik, de asemenea, cetăţean egiptean.

Mohamend Mahmoud Ahmed Mohamed El Batrik a efectuat tranzacţii fictive este de asemenea folosit ca paravan şi de kurdul Yuksek Sedat, cunoscut pentru faptul că a pus bazele celei mai mari reţele de evaziune descoperite de procurorii români, peste 200 de milioane de euro. Pentru această faptă, Yuksek a fost condamnat la şapte ani cu executare de Tribunalul Bucureşti.

Pogăcean, afaceri fictive cu primarul

Revenind la afacerile dubioase ale lui Vasile Pogăcean, baronul din Iclod a făcut ”afaceri” şi cu Ionel Mânecan, primarul din Fizeşul Gherlii. Inspectorii fiscali ai descoperit că tranzacţia desfăşurată cu Infratotal Construct SRL, societatea Sinai Comimpex SRL şi-a dedus cheltuieli în sumă de 42.742 leu şi TVA de 10.258 lei în decembrie 2011. Culmea, în firma Infratotal Construct SRL îl are ca administrator pe Ionel Mânecan, iar asociat unic al societăţii este Vasile Pogăcean.

”Toate cercetările au condus la concluzia că tranzacţiile declarate ca fiind desfăşurate între cele două socităţi nu au avut loc şi deci nu sunt reale”, au constatat inspectorii fiscali.

Alte firme fantomatice descoperite de ANAF

Inspectorii fiscali au mai constatat că tranzacţiile desfăşurate cu SC Andreea Giovi SRL, societatea Sinai Comimpex SRL şi-a dedus suma de 210.576 lei cheltuieli şi TVA de 69.893 lei. Însă, baza de date din sistemul informatic al ANAF a arătat că SC Andreea Giovi SRL nu a declarat prestări efectuate în 2011 cu SC Sinai Comimpex SRL.  Mai mult, în urma controlului, societatea nu funcţiona la sediul declarat, nu a declarat venituri, nu a depus declaraţii fiscale din 2010, nu a avut salariaţi şi nici baza materială necesară prestării serviciilor în cauză.

O altă firmă cu care Sinai Comimpex SRL a desfăşurat tranzacţii şi şi-a dedus chetuieli şi TVA este SC MCN Cons SRL (în prezent Dudstikkend Gikk SRL).  Din verificarea datelor s-a constatat că MCN Cons SRL declara achiziţii de valori semnificative de la Sinai Comimpex SRL ce nu declara livrări către aceasta.

Din analiza şi verificările efectuate cu privire la tranzacţiile între Sinai Comimpex şi Tun Gus Pack SRL, concluzia echipei de inspecţie fiscală a fost că ”SC Tun Gus Pack SRL are comportament tipic al firmelor fantomă, tranzacţia în cauză nu are caracter economic, nefiind reală”.

Afaceri penale si cu tigani

Vasile Pogăcean a făcut afaceri şi cu Vasile Emanuel Rostaş, inculpat în dosarul Cridov, acuzat de evaziune fiscală. Sinai Comimpax SRL a desfăşurat tranzacţii cu SC Euroman Transconstruct SRL şi şi-a dedus cheltuieli în valoare de peste 2.500.000 lei şi TVA de 359.162 lei. Administrator şi asociat al firmei a fost Emanuel Rostaş, în prezent este condusă de doi cetăţeni străini: Al Sagir Mohamed (domiciliat în Ungaria) şi Ali M.A. Kortam (domiciliat în Liban).

”Analizând datele din aplicaţia informatica a ANAF s-a constatat că în 2013, achiziţiile ce ar fi putut susţine livrările ulterioare către SC Sinai Comimpex SRL sunt declarate ca fiind efectuate de Yary Builtcorp”, arată inspectorii fiscali.

La fel ca şi în celelalte cazuri, SC Sinai Comimpax condusă de Vasile Pogăcean a efectuat tranzacţii fictive şi cu societăţile SC Cribana SRL, SC Cosmic Sprint SRL, SC MMLS Construct SRL şi SC Label Max SRL despre care inspectorii spun că tranzacţiile au fost fictive.

Spre exemplu, în cazul Cribana SRL, Sinai Comimpex nu a putut prezenta documente referitoare la ”plasa sudată” şi ”balast” ce fac obiectul facturilor şi nici nu a putut prezenta avize de însoţire a mărfii privind transportul de balast. La fel, despre achiziţiile înscrise în factura emisă de MMLS Construct SRL, firma lui Pogăcean nu poate proba dacă sunt reale şi dacă s-au efectuat în folosul realizării unor bunuri sau prestări de servicii pentru care există un drep

t de deducere.


Curtea Supremă are ultimul cuvânt

După toate neregulile descoperite de inspectorii fiscali, societatea Sinai Comimpex a contestat aceste decizii, însă după doi ani de procese, Curtea de Apel Cluj a respins acțiunea formulată de Sinai Comimpex.

S-a depus recurs de către Sinai Comimpex, cazul ajungând astfel la Înalta Curte de Casație și Justiție, primul termen fiind fixat abia în iunie 2021.

În prezent, societatea comercială este administrată de Maria Dorina Rațiu, Pogăcean a rămas doar asociat în firmă. Deciza de revocare a omului de afaceri din calitatea de administrator a fost luată în martie 2019.

Reamintim că Vasile Pogăcean a fost condamnat la sfârșitul anului 2018 la 3 ani de închisoare în dosarul ”Mită la CJ”.

Articolul Vasile Pogăcean a pierdut procesul cu finanțele clujene. Omul de afaceri, acuzat că a fraudat bugetul statului apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Implicarea unui judecător clujean trimite Dosarul Avocatul Copilului la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie

$
0
0

Procurorul DNA care investighează plângerile referitoare la ocuparea funcțiilor din cadrul instituției Avocatul Copilului a decis să trimită dosarul la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție din cauza implicării în dosar a judecătorului Andrea Anamaria Chiș, fosta soție a procurorului DNA Doru Ţuluş. În plângerea adresată DNA, fostul decan al Facultății de Drept din cadrul UBB, Liviu Pop, și Ioan Gânfălean, șeful instituției Avocatul Copilului, sunt acuzați că ar fi intervenit în cadrul concursului pentru ca posturile să fie ocupate de protejații lor.

Vasilica Gabriela Albu, procurorul DNA care se ocupă de dosarul Avocatul Copilului, a decis să trimită cauza la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie din cauza faptului că judecătorul Curții de Apel Cluj, Anamaria Chiş, care face parte și din Consiliul superior al Magistraturii, ar fi vizat în cauză.

Pe lângă cele două funcții din magistratură, judecătorul clujean ocupă și posturile de lector la Facultatea de Drept din cadrul UBB și asistent la Universitatea Dimitrie Cantemir Cluj Napoca. În cadrul plângerii respective se arată că judecătorul clujean ar fi fost susținut de fostul decan Liviu Pop și fostul rector UBB, Andrei Marga, să își întindă doctoratul pe o perioadă de aproape 20 de ani, în situația în care legea prevedea că studiile pot fi făcute pe o durată de trei ani.

Plângerea a fost trimisă la DNA în decembrie anul trecut, iar autorul ei a fost audiat de procurorul de caz la sfârșitul lunii ianuarie 2019.

Desemnarea câștigătorilor pentru cele două posturi scoase la concurs din cadrul Avocatul Copilului Cluj s-a lăsat cu plângeri penale de la contracandidații nemulțumiți de rezultat. Cele două posturi au fost câștigate de Maria Lavinia Bontea și de Claudia Ioana Szabo. Ele au câștigat posturile după ce primul concurs a fost anulat. La concursul anulat, Bontea a acumulat 58 de puncte (din 100) la proba scrisă şi 54,33 puncte la proba interviu. Ulterior, la reluarea concursului, ea a făcut 72,16 la scris şi 87,33 la interviu.

Claudia Ioana Szabo a obținut la concursul anulat 55,33 puncte la proba scrisă, iar la celelalte probe nu s-a mai prezentat. La reluarea concursului Szabo a obținut 68 de puncte la proba scrisă şi 78,16 puncte la proba interviu.

Unul dintre contracandidați a făcut o plângere penală în care spune că atribuirea posturilor a fost ”aranjată” între Liviu Pop, fostul decan al Facultății de Drept din cadrul UBB, și Ioan Gânfălean, șeful instituției Avocatul Copilului, care a fost unul dintre studenții lui Pop.

«Ştii cine va fi Avocatul Copilului…?»

„La data de 30 iunie 2018, interesat fiind de ocuparea unuia dintre cele 8 posturi de expert ce urmau a fi scoase la concurs de instituţia Avocatul Poporului, mai exact unul din cele două posturi destinate Biroului Teritorial Cluj-Napoca, am fost informat telefonic de către domnul Pop Liviu, fost decan al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai, care îmi cunoştea aceas­tă intenţie încă din 2017, că în urma discuţiilor sale purtate cu Avocatul Copilului, Gânfălean Ioan, la sediul instituţiei Avocatul Poporului din strada George Vraca, nr. 8, are să-mi comunice direct să nu mă prezint la concurs, motivând în ansamblu că sunt preferaţi candidaţii din sistem, posturile anunţate sunt aranjate, concurenţa va fi mare etc. A ţinut de asemenea să sublinieze din start că informaţiile pe care le are pentru mine nu sunt deloc bune, mai precis descurajatoare. (…) În primăvara acestui an, înaintea sărbătorilor pascale, domnul profesor Pop m-a sunat şi m-a întrebat: «Ştii cine va fi Avocatul Copilului…?». Iar eu am răspuns scurt: «Nu, nu ştiu…». Apăsat şi cu rezonanţa satisfacţiei în glas mi-a comunicat direct dânsul, ros­tind amplu: «Ionică Gânfălean…» şi mi-a sugerat că ar fi bine să îl sun, în­tre­bându-mă simplu: «Îl cunoşti,… nu…?». Pe domnul Gânfălean îl cunoşteam de la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia, unde am susţinut examenele de diferenţă, trans­ferându-mă pentru ultimul an de studiu al celei de-a doua facultăţi absolvite, unde apoi am susţinut şi licenţa. (…) Conformându-mă indicaţiei domnului Pop, l-am sunat pe domnul Gânfălean în perioada prepascală, i-am spus cine sunt, din partea cui sun şi că sunt interesat să susţin, la data la care va fi anunţat, concursul pentru pos­tul de expert la Domeniul Apărarea, protecţia şi promovarea drepturilor copilului din cadrul instituţiei Avocatul Poporului pentru Biroului Teritorial Cluj-Napoca. Domnul Gânfălean mi-a spus oarecum ezitant că nu este încă numit, nu ştie cum şi când se va întâmpla asta, având în vedere că domnul Ciorbea se afla pentru trei săptămâni în SUA. Ce m-a frapat în ultima parte a convorbirii cu dânsul a fost aluzia tendenţioasă care reieşea din relatarea alegorică a dialogului dânsului cu o persoană, colegă a sa de la Biroul Teritorial Avocatul Poporului Alba-Iulia pe această temă a numirii sale, subliniind că nu e cazul ca cei care au locuri de muncă să se agite inutil, aluzie, uşor maliţioasă, la cei care se zbat să le obţină şi nu reuşesc nicicum”, arată autorul plângerii.

Ioan Ganfalean

Cafea cu aromă de ”batistă pe țambal”

La începutul lunii iulie, candidatul a adresat o Petiţie Avocatului Copilului, Ioan Gânfălean, solicitându-i punctul de vedere cu privire la cele transmise de Liviu Pop şi explicaţii legale în baza cărora un anume candidat este considerat din start indezirabil. Nici până acum candidatul nu a primit un răs­puns de la Ioan Gânfălean. Mai mult, conform relatărilor surselor noastre, Avocatul Copilului a reexpediat petiţia în cauză fostului decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, profesor dr. Liviu Pop.

Această reexpediere a mesajului a avut consecinţe imediate, aşa cum se arată în plângerea penală: „La aproximativ o oră după expedierea petiţiei prin care solicitam informaţiile de rigoa­re conducerii domeniului Apărarea, protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în mod cu totul surprinzător am fost contactat telefonic insistent din nou de către domnul Liviu Pop, căruia în cele din urmă, după mai multe apeluri repetate, i-am răspuns după trei ore de la primul apel. Liviu Pop a încercat să îşi îmblânzească tonalitatea fermă, având primele tentative de a retracta abil, în maniera-i duplicitară cunoscută, cele comunicate iniţial. Gânfălean deja îl anunţase de petiţia mea şi-l «mobilizase» să mă potolească din zbaterile inutile în faţa sistemului atotputernic. Dânsul mi-a cerut să ne vedem la o cafea în zilele imediat următoare, dar am refuzat categoric”, mai adaugă autorul plângerii.

Liviu Pop: ”Posturile sunt cam aranjate”

În continuare, redăm transcriptul înregistrării telefonice pe care autorul plângerii penale a avut-o, în 30 iunie 2018, cu profesorul Liviu Pop:

Liviu Pop: Alo!

Candidat: Alo!

Liviu Pop: Te salut… (numele candidatului).

Candidat: Bună, domn profesor.

Liviu Pop: Uite, vreau să-ţi spun că am fost la Avocatul Poporului şi am vorbit cu Gânfălean despre tine…

Candidat: Da, înţeleg, ce anume…?

Liviu Pop: Veştile, din păcate, sunt des­curajatoare în ce te priveşte…. Nu m-a încurajat deloc şi mi-a spus că se preferă candidaţii din sistem, că pos­turile sunt cam aranjate deja şi concurenţa va fi mare…

Candidat: Bine, şi eu ce să-nţeleg din asta…?

Liviu Pop: Eu zic că n-are rost să te duci… Am vorbit şi cu Ciorbea… dar nu despre tine…

Candidat: Dar dom’ profesor, asta înseamnă să nu mă înscriu la concurs, nu? Eu acum că am învăţat cam toată materia, …ce să fac? Dvs. ce aţi face dacă aţi fi în locul meu acum…?

Liviu Pop:… Eu cam asta am avut de spus… tu vezi ce faci… Dacă vrei, ne vedem marţi la o cafea… că până atunci nu pot, că-s ocupat… Mă pregătesc că plec în vacanţă, în Cipru… Hai că… te-am salutat.

Candidat: La revedere!”.

O lucrare de doctorat care a depășit majoratul

Presa a scris în repetate rânduri despre modul cel puţin ciudat în care Chiş a obţinut doctoratul la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj. Judecătoarea s-a înscris la doctorat în anul 1995, când legea prevedea un termen de 3 ani pentru susţinere, conform Hotărârii Guvernului nr. 301/1996 privind organizarea şi desfăşurarea doctoratului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 102, din 20 mai 1996. Într-o Adresă trimisă la solicitarea lui Petre Maxim, UBB precizează: „Vă informăm că doctorandul Andreea Anamaria Chiş a fost înscris la doctorat în anul 1995, continuând aceste studii, în regim cu taxă, din anul 2003“.

Articolul Implicarea unui judecător clujean trimite Dosarul Avocatul Copilului la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Vasile Tuşa, geniul cu opt clase care i-a uimit pe comunişti, singurul clujean prezent în istoria aeronauticii românești!

$
0
0

Vasile Tuşa e un bărbat în vârstă de 65 de ani, care întruneşte toate caracteristicile savantului distrat: proasta reţinere a numelor şi chipurilor de persoane dar, în schimb, o fabuloasă capacitate de a reţine cifre şi date ştiinţifice! După ce la vârsta de 18 ani a construit un autogir, a intrat în atenţia comuniştilor de vârf care i-au recunoscut capacitatăţile tehnice uimitoare – asta în ciuda faptului că avea doar opt clase! I-au acordat fonduri uriaşe pentru producţia de serie a descoperirilor sale în domeniul depanării TV: construcţia generatorului color de miră şi a primului televizor color românesc, fapt care ar fi eliminat patentele est-germane şi ruseşti. Însă demersul său a fost stopat de revoluţie şi de dizolvarea secţiei UJECOOP Cluj în care activa!

Fortăreaţa unui „Mad Max” postapocaliptic

Sun la poarta „citadelei” perpetuu neterminate, a lui Vasile Tuşa, din Feleacu – cel poreclit de localnici „Domnul din poiană”, fixat de obiectivele mai multor camere de supraveghere. Am senzaţia că mă pregătesc să intru la Pentagon sau pe domeniul de cercetare al unui bizar inventator care-şi păzeşte, cu cerbicie, de ochi neaveniţi, laboratorul de experienţe. Mă aflu la altitudinea 728 metri, hardughia sa  – mai degrabă o hală încăpătoare decât un spațiu de locuit – fiind construită pe culmea Feleacului, pe şoseaua îngustă care leagă  Postul de control cu Observatorul Astronomic. În spatele curţii sale, în depărtare, se iveşte o privelişte de vis: Clujul, în toată splendoarea sa. Şi, după ce bărbatul de 65 de ani mă pofteşte înăuntru, mă trezesc în incinta unei adevărate fabrici din perioada comunistă – cu numeroase utilaje, aparent depăşite din punct de vedere tehnic, dar perfect funcţionale – în care gazda mea îmi mărturiseşte că poate produce, în cel mai scurt timp, diverse produse numai de el ştiute. Oferindu-mi, efectiv, senzaţia că am intrat pe teritoriul unui „Mad Max” postapocaliptic, singurul supravieţuitor al unei lumi definitiv destrămate, pe ruinele căreia acesta se luptă, din răsputeri, s-o creeze din nou şi s-o refundamenteze! Iar starea de zonă postapocaliptică persistă pentru mine şi după ce păşim în bucătăria sa de la subsolul vilei unde, printre mobile vechi şi utilaje casnice, tronează două computere: al său, arhaic, şi altul modern, al fiului său în vârstă de 15 ani, rod al unei iubiri târzii. Mai are doi copii – maturi, plecaţi la această oră din ţară – pe care-i are din prima şi unica sa căsătorie… Observ, de asemenea, că omul şi-a făcut „temele”: mă aşteaptă cu un tom de documente care-i atestă realizările, în fața căruia rămân din nou cu gura căscată și mă felicit, în gând, că am ajuns la un asemenea personaj. Are atâtea să-mi povestească încât se încurcă mereu, repezindu-mi subiecte interesante, după ce le începe. Le retează printr-o expresie-clişeu: „Asta e o poveste lungă”. Nu-l sperii, îl las în elementul său, urmând să-l descos mai târziu, aşa cum se cuvine. Aflu, curând explicația lipsei sale de celebritate, în ciuda faptului că e atât de fascinant: nu a primit la viaţa lui decât puţini jurnalişti. Își amintește: o dată, prin anii `70, pe unul de la „Agricultura socialistă”, apoi în aceeași perioadă pe altul de la „Ştiinţă şi tehnică” – şi după 2000, pe Dan Antoniu, cel care l-a plasat, în 2007, în monumentala carte apărută în limba engleză, „Romanian Aeronautic Constructions”, scrisă de acesta împreună cu George Cicoş. „Cartea e deschisă de Traian Vuia şi este încheiată cu mine şi cu regretatul Aurel Turpan, celălalt constructor de autogire din epocă, independent de mine. Iar în lucrare e vorba de autogirul – în trei versiuni – pe care l-am construit pe când aveam doar optsprezece ani”, îmi explică acesta, cu modestie, de parcă ar fi fost vorba de altcineva. În continuare, uitând că are de-a face cu un filolog, omul e tentat să mă zăpăcească printr-o mulţime de detalii tehnice pe care mi le livreaă într-un ritm aiuritor pentru mine. Îl readuc, disperat, cu picioarele pe pământ şi-l rog să începem cu începutul, adică o mică istorie a vieţii sale. Se supune, cu dificultate, fiind tentat mereu să evadeze în „oceanul” tehnicii, singura zonă în care se simte în largul său: „M-am născut în Zodia Leului, în 7 august 1953, la Cluj şi am locuit împreună cu familia chiar pe locul unde funcţionează actualmente magazinul „Central”. Am fost demolaţi în anul 1974, când s-a construit magazinul, iar familia mea a primit, automat, o locuinţă de trei camere, pe strada Parâng din cartierul Mănăştur”!

Cel mai tânăr pilot din istoria aeronauticii: 16 ani şi trei săptămâni!

I se aprinde brusc un „beculeţ” şi mă lasă din nou mască, de data aceasta relatându-mi o întâmplare legată de magazinul „Central” şi de istoria familiei sale: ”Noi am fost o familie extrem de pauperă, cu trei copii şi o mamă bolnavă, fapt care m-a împiedicat până la urmă şi să fac şcoală cu adevărat fiind preocupați mai mult de suprviețuire. Iar clădirea în care am locuit noi aparţinuse, înainte, evreului care a deţinut fabrica de prelucrare a aurului de la Baia Mare. Când eram copil am văzut cu ochii mei cum a venit securitatea şi a făcut săpături serioase în curte, în cautarea aurului care se presupunea că a fost ascuns de către marele industriaş. Dar atunci n-au găsit nimic! Însă mi-au spus părinții că în 1974, în timpul demolării clădirii – pe când eu eram deja dus în armată – securitatea a izolat locul şi oamenii săi au găsit în ziduri o cantitate de aur care nu a fost niciodată aflată”! Povesteşte apoi că, fiind fascinat de zbor, a reuşit să devină pilot la o vârstă incredibilă: şaisprezece ani şi trei săptămâni, devenind astfel cel mai tânăr posesor de brevet de pilotaj din întreaga istorie a României – record rămas neegalat până astăzi! „ Iar prima „simplă” am parcurs-o la 25 august 1969, având, pe parcursul carierei mele de pilot amator şi cinci incidente de zbor, mai bine zis aterizări forţate: trei pe un teren necunoscut şi două pe aerodrom! Am ieşit cu bine din toate fiindcă am fost dotat cu mult sânge rece! Nu mi l-am pierdut nici mai târziu, când mi-a explodat un dispozitiv de produs plasticul, umplându-mă de fâşii incandescente în zona gâtului, eveniment pe care am reuşit să-l gestionez datorită acestei calități dobândită ca pilot – şi să scap astfel cu viaţă”!  Arată în continuare că datorită situaţiei grele de acasă a rămas doar cu cele opt clase de „generală” – peste ani absolvind câteva cursuri, printre care cel de frezor și electronist –  angajându-se rapid la întreprinderea „Napochim”, însă de-a lungul vieţii a funcţionat şi pe post de geamgiu sau muncitor la maşina de injectat mase plastice. Referindu-se la isprava care l-a adus în Istoria Constructorilor de Aeronave mărturiseşte că la optsprezece ani a construit autogirul chiar în curtea casei familiei din centrul Clujului! Adaugă cu o lucire în ochi: „Dar nu mă ocupam numai de construcţii de autogriruri, ci şi de electronică, domeniu incipient pe atunci – în care am avut realizări de mare răsunet: inventarea primului generator de miră, în alb-negru şi, peste câţiva ani, a generatorului color de miră! Dar să vă povestesc istoria acestor invenţii!” Trage puternic aer în piept, pregătindu-se de istorisit şi începe înviorat: „Când am făcut generatorul alb-negru de de miră a venit, în 1981, şef la CENTROCOOP, ministrul Paul Niculescu-Mizil. I-a adunat la Cluj pe toţi cei mai răsăriți din cooperaţie şi i-a întrebat – pe fiecare în parte – ce fac. Eu eram singurul care mă ocupam de electronică: aveam inventat primul generator de miră TV în alb-negru şi scrisese deja despre mine „Agricultura socialistă”, articol pe care Mizil îl citise. Iar când m-a cunoscut mă tot lua cu „tovarăşul inginer”. I-am zis că nu-s inginer, iar el m-a întrebat ce sunt. I-am spus că nu am decât opt clase şi sunt depanator TV, chiar dacă reprezentantul depanatorilor clujeni la Olimpiada pe ţară pe ramură. Iar atunci el s-a gândit ce s-a gândit și a mai adunat vreo cinci-şase inşi, iniţiind un curs de electronică, după absolvirea căruia am ajuns și eu, în sfârșit, electronist cu acte în regulă! Pe atunci lucram în cooperaţie, încă din 1978, la Cooperativa de Consum Gârbău şi prin 1979 îmi trecuse deja glonțul pe la tâmplă: un procuror venise să investigheze de ce eram încadrat pe post de depanator, fără să am şcoală  – şi era teribil de obsedat de persoana mea, dornic să-mi facă felul. Norocul meu a fost că a făcut infarct după o săptămână și s-a „curățat”, altfel mă băga în puşcărie”!

Revoluția a zădărnicit producția de serie a televizorului color Tușa”

În 1984, după ce comuniştii au dat drumul oficial la televiziunea color, desigur, fără să se bucure de ea majoritatea populației, un şofer de TIR i-a adus din Occident un televizor color, pe care Vuşcan – dornic să se ralieze la noile trend-uri ale vremii – l-a adaptat la parametrii tehnici necesari pentru a-l folosi, ca depanator, la realizarea mirei color. „Între timp, prin 1985, la o întrunire cu cei care confecţionau jucării, Mizil – care auzise de realizarea mea –  m-a pus să aduc generatorul de miră color la el în birou, unde i-a adus toţi directorii de UJECOOP să-l vadă. S–a minunat toată lumea și la final Mizil m-a întrebat dacă nu pot face cumva și o antenă-satelit pentru sindicat. I-am zis că pot, însă mi-e teamă să fac acest lucru. Atunci, mi-a dat o hârtie prin care-mi dădea permsiunea și am realizat-o, inclusiv un decodor sofisticat cu care decriptam programele occidentale. Era prima parabolă construită de un român, restul erau aduse din străinătate. Ne-a ajutat la acest lucru și unu` Ioniță, adjunct la Securitatea județului, care a scos de la Direcția Radio-TV, dintr-o cameră sigilată, o antenă parabolică de rezervă pe care eu am copiat-o în ghips și am făcut cinci variante până mi-a ieșit una funcțională. Însă, nu după mult timp am fost chemat la Miliție, unde am fost tratat ca un criminal, fiind cât pe ce să fiu bătut – de o echipă venită de la București special pentru a mă înfunda. Însă s-au potolit ca prin farmec în momentul când le-am arătat hârtia de la Paul Niculescu-Mizil și m-au lăsat în pace, nu înainte însă de a mă ruga să le fac o vizionare. Mi-au dat și o țuică, m-au felicitat și după aceea n-am mai avut nicio problemă cu ei ”, povestește Tușa, amuzat. După care continuă: „Iar pentru realizarea mirei color Mizil mi-a dat 200.000 de lei, însă pe bani au pus mâna niște pocăiți și i-au topit, așa că prin 1987 am mers în audiență la București, fără știrea șefului Cooperației, Neșu, bănuindu-l că era în complicitate cu pocăiții și, în consecință, nu m-ar fi lăsat să plec la ministru. Dar am dus aparatul cu mine și i-am lăsat cu gura căscată și pe miniștrii de la București  – printre care se aflau Nicula, minstrul electronicii și electrotehnicii de atunci, dar și pe șeful de la „Electrotehnica” – pe care Mizil i-a adus, la început, la el în birou. Dar, cum nu mai era loc să arunci un ac, am trecut cu toții în sala de ședințe, unde le-am făcut o demonstrație, arătându-le ce poate generatorul meu de miră color…  Apoi, spre marea mea fericire, Mizil mi-a alocat imensa sumă de 600.000 de mii de lei – mare minune pentru vremea aceea – pentru a implementa mira în producție de serie. Și, am început munca într-un atelier dotat cu cele mai sofisticate aparate ale vremii, cu plutonier înarmat la ușă, totul petrecându-se în sistem strict secret”. Scoate dintr-un dosar câteva file din documentație și-mi arată ștampila respectivă, aplicată pe fiecare pagină… Apoi îmi spune că rezultatul muncii sale a fost pe măsură, născându-se astfel generatorul color de miră VT – 051 sau, altfel spus, marca TUȘA. Apoi, Mizil l-a întrebat dacă nu poate realiza și un televizor color în totalitate românesc, pentru ca statul român să scape de licențele rusești și est-germane, la care Tușa i-a spus că realizase deja unul și poate să treacă oricând la producția de serie și cu acest produs. Asta se întâmpla prin 1989… Povestește în continuare acesta, cu o undă de regret: “Apoi a venit revoluția și s-a dus naibii totul,  pentru că s-a desființat acea ramură a Cooperației unde îmi desfășuram eu activitatea. De excemplu să vă spun ce pierdere a fost pentru stat faptul că nu a intrat în producție generatorul meu de miră: dacă aceasta intra în producție, la 1000 de generatoare confecționate s-ar fi câștigat față de importuri câteva sute de mii de lei! Dar, după doi-trei ani de la revoluție am cumpărat toată aparatura cu care am lucrat, pe o sumă imensă pentru vremurile acelea – și  se află acuma la mine în pivniță. Aveam bani mulți pe atunci, fiindcă intrasem deja în comerțul cu televizoare second-hand din Occident, producția de antene parabolice – și multe altele”, explică Tușa.

„Mi-am găsit terenul vândut pe OLX”!

În continuare, în 1994 Tușa începe producția de cabluri electrice de alimentare și alte produse din mase plastice, practic tot ce există în domeniul conductorilor, plus alte inovații – pe cât de simple, pe atât de geniale! Apoi, după ce supraviețuiește, ani buni, pe apele agitate ale producției românești, omul își declară în 2009 falimentul – asta după ce  primul ministru din acea vreme, Emil Boc, a pus taxe suplimentare pe impozitul forfetar. Cu toate acestea, preia alte proiecte, muncește zi și noapte la ele – însă refuză să mi le împărtășească, de frică să nu i se fure ideile! Adaugă însă faptul că duce la această oră și o luptă acerbă pentru sănătatea sa, așteptând cu sufletul la gură rezultatele biopsiei unei tumori de piele ce i-a fost extirpată. Dar acum – mărturisește el – pe lângă aceasta, mai duce o campanie, grea de tot, legată de terenurile pe care le deține în Feleacu: „Vecinii de lângă casă mi-au furat, cu ajutorul unor experți topo și funcționari de la Cadastru, peste 3.500 de metri pătrați, motiv pentru care sunt acum în proces cu ei… Eu întotdeauna am militat pentru normalitate, dar în cazul meu procurorul și polițistul au fraternizat cu infractorul, mutându-mi efectiv gardul – și decretând apoi că nu s-a întâmplat nimic! Pregătesc materialele pentru C.S.M., DIICOT, Parchetul General și o să fac multă vâlvă pe tema asta –  pentru că așa nu se mai poate… De exemplu, mai dețineam un teren, de 2.200 de metri, spre releul TV de pe Feleac – și aflu acuma de pe OLX că mi-a fost vândut! Vă dați seama, teren întabulat la Cadastru, iar  după ce am sesizat situația, m-am trezit că toți cei implicați au fost scoși basma curată! Iar după ce am cerut blocarea CF-urilor, ca să nu se mai vândă terenurile mele a venit o hotărâre conform căreia s-a ridicat notificarea, așa că de-acum autoritățile au dat liber la vânzarea terenurilor mele! Asta e recentă de tot și trebuie să o atac în termen de cincisprezece zile”! Simțind că s-a făcut deja târziu mut tema discuției noastre la cea a prezentului și viitorului țării. La care Tușa îmi răspunde: “Eu sunt mic, dar avem la această oră printre cei mai buni programatori din lume și e de admirat faptul că românii s-au mișcat și ei, în sfârșit. La marile companii s-au dus cei cu cap, dar pe de altă parte nu-i bine că am ajuns slugile celorlalți. N-am nimic cu investitorii, dar să vină firme care să ne taie facturi la apă, gaz, curent și să ducă profitul dincolo – ca să le facă pensii cetățenilor lor – e cu totul inacceptabil! Trebuie naționaliare”! Familiarizat deja cât de cât, cu spiritul neliniștit al incredibilului Tușa, mă despart de acesta – nu fără oarecare regret – deoarce omul e o adevărată mină de aur în domeniul poveștilor despre Clujul din perioada comunistă. Părăsesc laboratorul său postapocaliptic, închipuindu-mi doar ce invenții și alte minunății se mai află închise acolo, despre care însă acest “ucenic vrăjitor” al cercetării are gura pecetluită…

Articolul Vasile Tuşa, geniul cu opt clase care i-a uimit pe comunişti, singurul clujean prezent în istoria aeronauticii românești! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 39269 articles
Browse latest View live