Quantcast
Channel: Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 39931 articles
Browse latest View live

Lotul comisarilor din IPJ Cluj ce s-au instalat în scaune executive

$
0
0

Primăvara acestui an a reuşit să aducă schimbări în câteva secţii de poliţie din judeţul Cluj. Potrivit procedurii, agenţii interesaţi au putut concura în vederea obţinerii unor funcţii în conducere la diferite puncte al IPJ Cluj. Cine sunt cei care au preluat recent atribuţiile executive şi în care părţi ale judeţului îşi vor exercita funcţiile, aflaţi în materialul următor.

 

Potrivit datelor oficiale obţinute de Gazeta de Cluj, imediat după începerea anului poliţiştii s-au pregătit de participarea la concursuri pentru diferite posturi disponibile în secţiile din judeţ. Cu toate că anul nu s-a încheiat, iar instituţia în cauză anunţă că vor exista şi alte poziţii disponibile în viitorul apropiat, în ultime două luni zece comisari şi un subcomisar au trecut cu brio probele reuşit să dobândească funcţii în conducerea mai multor departamente şi secţii aferente Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj.

 

Turda şi Câmpia Turzii: şefi şi adjuncţi noi

Patru comisari din cadrul IPJ Cluj au promovat concursurile pentru funcţiile executive de la Poliţia municipiului Turda şi cea din Câmpia Turzii.

Potrivit datelor obţinute de Gazeta de Cluj, comisarul Diacenco Sergiu Dan este noul şef al serviciului teritorial de la Turda, alăturându-i-se în calitate de adjunct nimeni altul decât controversatul comisar Alexandru Vasile Băl.

Numele lui Diacenco este legat de celebrul dosar ”Barbarii de la IML Cluj”, unde acesta i-a anchetat pe Costel Siserman, Valentin Muntean şi Mugur Pop pentru decapitarea mai multor cadavre. Scandalul a fost pe atât de mare pe cât despre Diacenco s-ar fi vehiculat că lui nu a audiat martorii importanţi care ar fi putut face lumină în acest caz care a afectat serios demnitatea umană. În actele de la dosarul Judecătoriei Cluj-Napoca, se arată că poliţistulDiacenco a depus fotografii judiciare cu nişte cadavre, altele decât cele care au fost decapitate. Ajutorul dat fostului director al IML Cluj, Costel Siserman, de către procurori şi poliţişti este unul evident. Deşi cadavrele decapitate au fost filmate de poliţişti, filmarea nu apare la dosar. În plus, cadavrele au fost mutilate, de către un asistent medical, cu veleităţi de autopsier, Arany Levente, acesta nu a fost audiat de către poliţişti şi procurori. Asistentul Arany Levente, se mai arată în actele de la dosar, nu este angajat ca şi autopsier al IML Cluj şi în consecinţă nu putea intra în sala de autopsii.

Pe cealaltă parte, Alexandru Vasile Băl ar fi fost mediatizat într-un scandal cu un şofer de microbuz din Turda. În 2010 Vasile Buta, un şofer din Turda, a fost cercetat penal ca l-a lovit pe Alexandru Bal- atunci şef la Serviciul Rutier. Altercaţia a izbucnit în momentul in care şoferul a fost oprit în trafic si nu avea niciun document asupra sa.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Cluj de atunci- Gina Pop- incidentul s-a petrecut în 2 iunie, în timpul unei acţiuni care îi viza pe transportatorii ilegali din Turda. „Poliţiştii rutieri au oprit pentru control un microbuz aparţinând unei societăţi comerciale din localitate, autovehicul condus de Buta Vasile, domiciliat in municipiul Turda. Cu ocazia controlului efectuat de poliţişti, conducătorul autoturismului a declarat ca nu are nici un document asupra sa”, a declarat Gina Pop.  Vasile Buta a fost amendat pe loc împreună cu taxatoarea de pe microbuz.

Tot în cadrul executivului, însă la Poliţia municipiului Câmpia Turzii şi-a intrat în atribuţii comisarii Fodorean Dorel Florian- ca şef, şi Rus Vasile Sebastian- ca adjunct.

Şi la Dej s-a produs o mică schimbare, după ce fostul adjunct al Secţiei 5 Poliţie Rurală a ajuns adjunct la Poliţia Municipală. Comisarul Câmpan Ioan Dan a promovat concursul pentru funcţia în cauză la începutul lunii mai.

alexandru bal

Şefii pe ”servicii”

Şi pentru că ce e mai bun se lasă la urmă, alţi cinci comisari şi un subcomisar au devenit şefi peste serviciile importante din IPJ.

În 14 martie 2017, comisarul Vaida Raul Viorel a devenit şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice. Şi înainte să mergem mai departe reamintim povestioara în care

Viorel Vaida, tatăl fostului ofiţer al DNA plecat subit în plin scandal al sifonărilor de informaţii, Raul Vaida Viorel, îşi acuză propriul fiu de furt, de influenţarea justiţiei, dar şi că l-a dat la bătrâneţe afară din casă. El spune că fiul său i-a sustras împreună cu fosta nevastă, Sica, 10.000 de lei din casă, bani destinaţi nunţii fiului cel mic, Ionuţ. Culmea este că Raul Vaida a spus că tatăl său spune numai minciuni fără să cunoască care sunt acuzaţiile care i-au fost aduse.

De asemenea, subcomisarul Bogdan Ioan a promovat concursul pentru şefia Serviciului de Investigaţii Criminale. Şef de poliţie în trecut, comisarul Ilie Dragoş Naiba va conduce din această primăvară serviciul Criminalistic, iar inspectorul principal de poliţie Vasile Iusco este noul şef la Serviciul de Ordine Publică.

La departamentul Serviciul Cazier Judiciar a obţinut funcţia prin promovarea concursului, doamna comisar Dorina Mirela Popescu.

Cu multe anticipări şi fără surprindere comisarul Gavriş Paul Gabriel şi-a păstrat statutul şi se va ocupa de Serviciul Rutier. Eh, la afirmaţia aceasta nu se poate să nu precizăm că această informaţie a prezentat-o în exclusivitate Gazeta de Cluj într-un articol publicat la sfârşitul anului trecut, în luna decembrie când după pensionarea lui Mirel Goia, Paul Gavriş a ocupat funcţia cu mandat intermediar, până ce a reuşit să promoveze concursul, în 28 martie.

 

Tot ce e mai bun…vine de acum

Într-un răspuns oficial primit de către cei de la IPJ Cluj se comunică faptul că în ultimele 30 de zile s-au mai organizat concursuri pentru funcţii de conducere în secţiile teritoriale din judeţul Cluj, însă candidaţii nu au obţinut încă avizul de promovare de la Poliţia Judiciară.

„Vă comunicăm faptul că în intervalul menţionat în solicitarea dumneavoastră, respectiv ultimele 30 de zile, s-au organizat mai multe concursuri în funcţiile de conducere la care se faceţi referire, însă nu au fost efectuate promovări, pentru numirea poliţiştilor în funcţii de conducere fiind aşteptat avizul de promovare în Poliţia Judiciară emis conform legii de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, arată Carmen Barbu Lenghel.

Gazeta de Cluj va încerca să ţină pasul cu ”puţinele” pensionări cu cântec din cadrul IPJ Cluj, dar şi cu numirile sau dobândirea funcţiilor executive din teritoriu. Până atunci, aşteptăm transparenţă în publicarea declaraţiilor de avere a celor menţionaţi mai sus, să scăpăm de îndoiala că n-ar fi ”băieţi buni” şi totodată îi sfătuim să fie mai incoruptibili decât colegii lor din dosarul ”Şpăgarii de la Rutieră” care se află pe rolul Tribunalului Cluj.

Post-ul Lotul comisarilor din IPJ Cluj ce s-au instalat în scaune executive apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


1,7 milioane de lei ale RADP Cluj Napoca se duc în firma unui condamnat penal

$
0
0

Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, condusă de Ion Pantelimon, a atribuit un contract de aproape 1,7 milioane de lei, fără TVA, firmei Metabet CF SA, patronată de un om de afaceri condamnat penal, Constantin Pănescu. Patronul firmei a fost condamnat la trei ani cu suspendare, neexecutarea pedepsei fiind datorată ”vârstei”, a ”prezenţei la termenele de judecată” şi a faptului că ”provine dintr-o familie organizată”.

 

La sfârşitul lunii trecute, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, instituţie condusă de Ion Pantelimon, a acordat un contract estimat la 3.323.800 de lei, fără TVA, firmei Metabet CF S.A. din Piteşti, care a sublicitat oferta la aproape jumătate de preţ.

Contractul intitulat ”Furnizare elemente de semnalizare rutieră şi mobilier rutier- LOT 1. Indicatoare rutiere; LOT 2. Parapeţi tip “New Jersey”; LOT 3. Gărduleţe metalice, stâlpişori şi parapeţi de protecţie; LOT 4. Stâlpi pentru susţinerea semafoarelor” a fost atribuit pentru suma de 1.690.224 de lei, fără TVA, firmei menţionate anterior.

Firma este patronată de familia Pănescu (Constantin, Cătălin şi Bogdan) şi anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste 85 de milioane de lei, datorii de aproape 38 de milioane de lei şi aproximativ 500 de angajaţi. Compania este specializată în construcţii metalice şi a reabilitat, în asociere cu Arcada Company  SA şi Compania Construcţii Feroviare SA., două poduri feroviare peste Dunăre, la Cernavodă şi peste braţul Borcea. Valoarea contractului a fost de 27 milioane de euro.

De asemenea, firma face parte dintr-un grup de firme, alături de Selca SA şi Alcadibo Trading, conduse de Constantin Pănescu, care câştigă licitaţii de la stat pe bandă rulantă. RADP Cluj nu este la primul contract cu firmele lui Pănescu. El a vândut RADP-ului clujean produse petroliere în valoare de aproximativ 4 milioane de lei şi pentru că administraţia clujeană a întârziat cu plata facturilor, firma lui Pănescu a deschis un proces.

 

Condamnat cu suspendare pentru că provine dintr-o ”familie organizată”

În urmă cu doi ani, Pănescu a fost judecat pentru fapte de corupţie, dosarul fiind instrumentat de procurorul Doru Ţuluş care l-a trimis în judecată pe omul de afaceri pentru o pagubă de 14.000 de euro, bani pe care, de altfel, Pănescu i-a restituit în timpul procesului.

Potrivit datelor de la dosar, ”inculpatul PĂNESCU CONSTANTIN, în perioada 2010-2014, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de administrator al SC ALCADIBO TRADING SA şi SC METABET CF SA, a înregistrat, în documentele financiar-contabile şi în documentele justificative fiscale, operaţiuni nereale, de achiziţii de bunuri (bitum rutier) de pe teritoriul naţional, de la societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, controlate de acelaşi grup de persoane, în acest fel sustrăgându-se de la plata TVA, aferentă achiziţiilor nereale, în cuantum de 3.217.037 lei şi a impozitului pe profit, aferent cheltuielilor nereale, în cuantum de 2.144.691 lei, iar, în scopul disimulării provenienţei, circuitului şi proprietăţii asupra sumelor de bani, în cuantum total de 13.404.324 lei, obţinute din aceste activităţi ilicite, ele au fost transferate, prin mai multe circuite fiscale frauduloase (care au presupus transferuri succesive, prin societăţi cu comportament de tip „fantomă”), până la retragerea lor, în numerar, din societăţile cu acelaşi tip de comportament, care au închis circuitele financiare”, arată procurorii.

În primă instanţă, Pănescu a fost condamnat la trei ani cu suspendare, suspendarea executării pedepsei fiind datorată faptului că omul de afaceri a a avut o ”conduita exemplară înainte de săvârşirea faptelor, o vârstă destul de înaintată, persoane cu domicilii stabile şi care provin din familii organizate”.

ion pantelimon

Un ”diamant” la una dintre regiile primăriei clujene

De numele lui Ion Pantelimon se leagă ”centura de diamant” şi un scandal în care fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, îl ameninţa pe şeful regiei clujene că îl dă afară.

Ion Pantelion a devenit şef al RADP Cluj Napoca după ce a concurat împotriva nimănui pentru ocuparea postului. Întrebat de ce continuă să prefere banul statului, Pantelimon spune că ”experienţa şi dorinţa de a ajuta” l-au făcut să ocupe iar postul.

În urmă cu câţiva ani, pe vremea când ocupa funcţia de şef la Drumuri Judeţene Cluj, Pantelimon a fost demis după ce un control al Ministerului Transporturilor a venit la Cluj pentru a evalua motivele pentru care un segment din centura Vâlcele Apahida s-a surpat. În urma controlului, ministrul de anul trecut, Ovidiu Silaghi a declarat că îl demite pe Pantelimon.

“Conducerea DRDP Cluj a decis modificarea traseului variantei de ocolire Cluj – Est, fără a avea la bază o fundamentare corespunzătoare, în condiţiile în care proiectul tehnic şi indicatorii tehnico-economici erau deja aprobaţi prin HG nr.506/19.04.2006; a acceptat ca unul din cei doi antreprenori ai lucrărilor să renunţe la executarea lucrărilor aferente unui sector de drum, care avea probleme geologice; a organizat o procedură de atribuire neconformă, cu rezultate negative privind durata de execuţie a lucrărilor. Urmare a deciziilor manageriale defectuoase, valoarea lucrărilor aferente investiţiei, respectiv de 77.682.250 euro, s-a majorat ajungând la valoarea de 142.991.786 euro. Aceleaşi  decizii defectuoase au avut implicaţii negative majore asupra termenului  de execuţie al lucrărilor. Acesta era prevăzut iniţial la 24 luni (începând cu octombrie 2006) însă nici până la data controlului  – mai 2012, lucrările nu erau complet finalizate. Faţă de gravele abateri constatate, Corpul de Control a propus conducerii ministerului revocarea echipei manageriale a DRDP Cluj, măsură aprobată de ministru în data de 24.05.2012”, arăta un comunicat al ministerului.

În urma destituirii Pantelimon a deschis un proces pe care l-a câştigat.

Post-ul 1,7 milioane de lei ale RADP Cluj Napoca se duc în firma unui condamnat penal apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

”Doi şi un sfert” transformat într-un cal orb şi şchiop

$
0
0

Serviciul secret al MAI a purtat de-a lungul timpului diverse denumiri: U.M 0215, U.M 0962, iar după demilitarizarea din anul 2002 Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.Dar denumirea care a prins în spaţiul public şi care va rămâne probabil în istorie, va fi acest joc de cuvinte: ”doi şi un sfert”în loc de ”215”. Acestă denumire conţine şi o anumită doză de simpatie din partea opiniei publice, creându-i o anume celebritateîn ciuda unui scenariu aplicat permanentîn scopul discreditării şi prezentarea structurii de informaţii a internelor ca unadevărat ”bau-bau” naţional.

 

Se pare că tocmai această celebritate, datorată în primul rând activităţii desfăşurate, i-au adus şi „sucombarea” în două rânduri, în nişte momente extrem de controversate. Nici până în prezent nu sunt clarificate motivele reale ale desfiinţărilor repetate ale serviciului secret al MAI, cele făcute publice stârnind mai mult nedumerire decât certitudini. De fiecare dată serviciul a renăscut din propria-i cenuşă, ajungând în topul structurilor de intelligence din România. De această dată se pare că lucrurile stau altfel, fiindcă cei care au pus la cale anihilarea lui ”doi şi un sfert” au dorit să nu mai rămână piatră de piatră, să fie practic ştearsă amintirea lui.

La o analiză mai atentă gestul luiDragoş Tudorache, ministrul de interne din Guvernul Cioloş, nu are nici o raţiune, dar ridicarea tuturor documentelor de la serviciile judeţene şi centrale pentru a face să dispară orice urmă a activităţii acestui serviciu,spune mai mult decât vor autorii să fie făcut public. Desfiinţarea lui ”doi şi un sfert” de Guvernul Cioloş este o copie la xerox a desfiinţării SIPA, serviciul secret al Ministerului Justiţiei în anul 2006. În ambele cazuri, documentele operative ale ofiţerilor, care constituiau în primul rând cazurile aflate în lucru, dar şi arhiva, au fost ridicate cu o grabă mai mult decât suspectă şi depozitate în nişte locaţii secrete. Din acel moment situaţia arhivelor a devenit incertă, nimeni nu ştie condiţiile în care sunt păstrate documentele şi mai ales cine are acces la ele, dacă au fost accesate fraudulos şi mai ales dacă conţinutul lor a fost sau este folosit în jocuri obscure.

Recent ministrul de Interne, Carmen Dan, a făcut publică informaţia că serviciul secrete al Internelor va deveni operaţional100% din data de 1 iulie 2017. Greu de crezut cele spuse de oficialul MAI, mai ales pentru cei avizaţi cu subiectul, după ce au fost ridicate din mapele ofiţerilor operativi şi hârtiile care nu prezentau nici o valoare, iar majoritatea cadrelor, circa 85%, au fost forţate să iasă la pensie sau au migrat spre alte structuri ale MAI.

La momentul desfiinţării, serviciul avea circa 1.800 de angajaţi. Au rămas doar cei foarte tineri, oameni fără experienţă în munca informativ-operativă, fără arhivă. Nici măcar regimul comunist imediat după război nu a procedat în acest mod, la constituirea noilor structuri informative ale statului, au păstrat profesioniştii din sistem, arhivele vechilor structuri au constituit baza de plecare a celor noi.O structură de informaţii ca să devină funcţională, luând-o de la zero, fără profesioniştii care să-i îndrume pe noii veniţi, are nevoie de un timp apreciabil pentru a începe să miroasă cu ce se mănâncă munca într-un domeniu atât de sensibil.

 

Softul implementat pe bani europeni, înlocuit cu unul al SRI

Carmen Dan a mai spus că situaţia de la DIPI nu se poate compara cu aceea de la SIPA, că arhiva nu a plecat din instituţie şi nu a fost distrusă, având un back-up într-un sistem electronic. Oare? Chiar să nu ştie că întreaga activitate operativă a celor de la ”doi şi un sfert” se afla pe un soft creat în baza unei proiect european cu bani europeni, circa 5 milioane de euro şi că softul respectiv a fost înlocuit cu un soft al SRI-ului de către ”cârtiţele” infiltrate de acelaşi SRI şi tot conţinutul activităţii secrete este cunoscut până la punct şi virgulă de serviciul concurent?

În realitate softul DIPI a fost înlocuit în mod nelegal de către ultimul şef al structurii, Rareş Văduva, cel care a rămas ca interimar până la desfiinţarea serviciului, cu un soft al SRI-ului.

Mai nou pe tema DIPI a izbucnit un nou scandal, cu mize adânci privind controlul acestui serviciu secret: cine va numi şeful acestei structuri – guvernul prin ministrul de interne sau preşedintele cu avizul CSAT?

 

Alba-neagra

Indiferent de numele pe care l-a purtat structura informativă a MAI, obiectivele principale le-au constituit cunoaşterea riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor pe zona de competenţă a Internelor, pentru asigurarea unei abordări eficiente şi integrate a situaţiei operative, în vederea aplicării legii şi susţineri statului de drept şi a democraţiei.

”Doi şi un sfert” a fost înfiinţat la 1 februarie 1990 la iniţiativa lui Gelu Voican Voiculescu, iniţial sub denumirea de Direcţia Specială de Informaţii, subordonată direct ministrului de interne.

În luna mai 1998, pentru a acoperi scandalul ”Ţigareta”, CSAT a decis desfiinţarea U.M.0215, pe motivul pueril că unitatea a preluat în rândurile ei foste cadre din poliţia politică de dinainte de 1989 şi că serviciul şi-a depăşit atribuţiile legale. Activitatea a fost catalogată de membrii CSAT de la timpul respectiv drept o formă mascată de poliţie politică.Din ”doi şi un sfert” au rezultat două servicii, Serviciul de Protecţie al MI, condus de Virgil Ardelean, şi Direcţia Generală de Investigare a Criminalităţii din Poliţia Română, condusă de Constantin Dârnă.

În aprilie 1999, Constantin Dudu Ionescu, ministru de interne, a semnat ordinul de înfiinţare al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie a MI, U.M 0962, la conducere pe filieră politică ajungând Virgil Ardelean. În 5 octombrie 1999, Direcţia de Investigare a Criminalităţii din Poliţia Română a fost integrată ca Diviziune de Informaţii din U.M 0962, reuşind în scurt timp să spargă monopolul SRI în domeniul informaţiilor interne.

În 2001, Adrian Năstase, printr-o OUG, a autorizat U.M 0962 să utilizeze ”mijloace tehnice specifice”, adică să intercepteze telefoanele în regie proprie în procesul de obţinere a informaţiilor, cu mandat de la judecător, fără a mai trece pe la SRI. În anul 2012, de asemenea printr-o OUG, şeful DGIPI, cu rang de secretar de stat şi cei doi adjuncţii, subsecretari de stat au fost numiţi prin decizie a premierului, nu prin ordin al ministrului de interne. În anul 2013, DGIPI, s-a reorganizat prin înfiinţarea DIPI.

În noiembrie 2016, printr-o altă OUG, structura a fost desfiinţată şi s-a decis înfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă şi militarizarea acesteia şi punerea sub control parlamentar. De fapt, până la această ora, noua structură informativă a MAI nu are un nume. Inclusiv pe site-ul MAI, la capitolul organigramă apare structura ca direcţie în cadrul ministerului, cu un secretar de stat şi doi subsecretari de stat, ca ordonator terţiar de credite în finanţarea directă a ordonatorului principal de credit.

 

Campanie de recrutări

Faţă de fostul, actualul ”doi şi un sfert” este doar mârţoagă chioară şi şchioapă.Principala misiune, culegerea de informaţii de interes pentru poliţie, mai ales cele legate de combaterea fenomenului de ”crimă organizată”, au fost eliminate, domeniul trecând exclusiv în aria de competenţă a SRI. Să fi fost acesta miza desfiinţării serviciului?

Militarizarea serviciului este o chestiune pe care nimeni nu a înţeles-o, deşi în procesul de aderare la UE, la capitolul ”justiţie şi afaceri interne”, demilitarizarea structurii de informaţii a MAI a fost o condiţie obligatorie de îndeplinit în vederea aderării.

În aceste zile serviciul secret al MAI a început o campanie masivă de recrutări, unitatea funcţionând ”la nivel de microorganism”, atât la centru, cât şi la structurile judeţene.

Într-o adevărată campanie hei-rupistă se întocmesc de zor fişele pentru posturile care vor fi încadrate, urmând ca începând cu data de 1 iunie 2017 să înceapă masiv recrutările pentru personalul de execuţie. Posturile de conducere se pare că au fost deja adjudecate, prin organizarea de concursuri, după principiul ”câştigă cine este stabilit”.Recent, în parlament au fost operate mai multe modificări legislative în legătura cu nou înfiinţata structură de informaţii. Deocamdată nu se cunoaşte numele viitorului comandant al serviciului, actualul şef Mihai Cristian Mărculescu nu este în graţiile puterii, pentru legături cu Teodor Atanasiu, el urmând să fie schimbat.

Doru Costin

Post-ul ”Doi şi un sfert” transformat într-un cal orb şi şchiop apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Curtea de Apel Cluj a decis să-i micşoreze pedeapsa interlopului Ovidiu Roja

$
0
0

Decizie surprinzătoare în dosarul interlopului turdean, Ovidiu Roja, după ce judecătoarea de la Curtea de Apel Cluj, Ancuţa Pura a stabilit schimbarea încadrării faptei de tentativă de omor la vătămare corporală. Acest aspect este extrem de relevant, dat fiind că judecătoarea de fond, Ramona Mornăilă l-a condamnat pe Roja la peste opt ani de închisoare cu executare.

 

Ignoranţele Tribunalului luate în seamă la Curtea de Apel Cluj

Controversata poveste a  Cameliei Maria Matei şi a soţului acesteia, Ovidiu Roja a fost expusă în dosarul în care cel din urma era acuzat că ar fi încercat să o omoare. Cu toate acestea, din momentul în care Ovidiu a fost trimis în judecată, Camelia Matei a susţinut că pentru cele întâmplate doreşte ca soţul ei sa fie achitat, dat fiind că au un copil împreună şi are nevoie de el.

De asemenea, pe toată durata procesului, de fiecare dată când avocaţii lui Roja cereau schimbarea măsurii arestului preventiv cu cea de arest la domiciliu sau control judiciar, poziţia Cameliei a fost de a susţine aceste cereri.

Într-un final, la partea de fond efectuată la Tribunalul Cluj avocata Cameliei a susţinut că încadrarea juridică a faptei imputată lui Roja, tentativă de omor este greşită neopunându-se la schimbarea ei cu cea de ”vătămare corporală” sau ”lovire şi alte violenţe”, ambele fiind pedepsite mai uşor potrivit Codului Penal.

Însă, judecătoarea Ramona Mornăilă a ignorat cerinţele inculpatului şi a Cameliei Matei- parte vătămată în respectivul dosar şi a decis să îl condamne pe Roja la peste opt ani de închisoare cu executare(el fiind recidivist).

„Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei reţinute în sarcina inculpatului, din infracţiunea de tentativă la omor în infracţiunea de lovire sau alte violenţe(…).Condamnă pe inculpatul R. O., în prezent aflat în stare de arest preventiv în Penitenciarul Gherla, la pedeapsa de: – 8 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor prev. de art. 32 C.pen. rap la art.188 al.1 C.pen. rap. la art. 199 al.1 C.pen. şicu aplicarea art. 41 al.1 C.pen” se arată în decizia judecătoarei de fond.

Însă la Curtea de Apel, judecătoarea Ancuţa Pura a văzut altfel lucrurile.

 

Scapă din închisoare mai repede

În apelul la sentinţa dată de Ramona Mornăilă, OviduRoja şi-a schimbat tactica şi avocaţii. Dacă la fond acesta a fost apărat de avocatul turdean Nicolae Giurgiu şi fostul avocat al lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă pentru contestarea deciziei de fond Ovidiu Roja l-a ales pe Alexandru Rîşniţă.

Potrivit celor invocate de Rîşniţă la Curtea de Apel Cluj, Ovidiu Roja era eligibil pentru schimbarea încadrării juridice, dat fiind faptul că deşi a lovit-o pe Camelia Matei i-a salvat viaţa transportând-o pentru a primi îngrijiri medicale şi nu aşteptând ca aceasta să decedeze. Tot avocatul acestuia a susţinut în instanţă că ancheta în cauză s-a făcut superficial, iar procesul de fond a ignorat cerinţele părţilor implicate în dosar.

„Critica dosarului întocmit în cauză se referă la interpretarea superficială pe care organele de urmărire şi instanţa inferioară au dat-o probelor administrate, fundamentând soluţia de condamnare pe probe indirecte, simple speculaţii şi concluzii lipsite de logică. De asemenea probatoriul administrat,  a fost insuficient pentru a conduce la o soluţie de condamnare pentru tentativă de omor, din perspectiva în care inculpatul Ovidiu Roja nu a acţionat cu forma de vinovăţie cerută de lege, li anume intenţia.

Apreciem că domnul Roja a acţionat cu intenţia generală e a vătăma, iar nicidecum cu intenţia e a ucide(…). Privitor la conversaţia purtată între Camelia Matei şi sora ei considerăm că este necesar a se lua în considerare starea psihică a doamnei Matei la momentul conversaţiei. Astfel, este firesc ca aceasta să se afle într-o stare de panică şi să facă afirmaţii precum cea menţionată anterior (n.red: ”a fost bătută de Ovidiu Roja, nu ştie dacă va mai trăi, fiindcă se simte foarte rău şi ne roagă să avem grijă de copil”- extras din declaraţia surorii Cameliei care susţine că a fost apelată telefonic în noaptea cu incidentul) ” a motivat avocatul lui Roja.

În continuare acesta a comparat evenimentul cu situaţia în care o persoană este implicată într-un accident rutier în urma căreia este rănită grav. Ipoteza apărării, în vederea demontării rechizitoriului era că dacă victima accidentului îşi contactează rudele spunându-le că nu se ştie dacă va supravieţui nu se poate afirma că cel care a cauzat accidentul a acţionat cu intenţie.

De asemenea s-a invocat în apel faptul că Roja era un expert în luptele de contact şi că dacă într-adevăr ar fi dorit să îşi ucidă soţia era capabil să o facă.

penitenciar gherla

Sentinţa definitivă şi irevocabilă i-a scurtat pedeapsa

Completul de magistraţi de la Curtea de Apel Cluj, Ancuţa Pura împreună cu Valentin Chitidean au admis schimbarea încadrării juridice cerută de Alexandru Rîşniţă şi i-au scurtat pedeapsa lui Ovidiu Roja cu aproximativ trei ani.

„Admite apelul declarat de inculpatul Roja Ovidiu împotriva sentinţei penale nr. 29/08 februarie 2017 pronunţată de Tribunalul Cluj, pe care o desfiinţează în parte, sub aspectul încadrării juridice a faptei pentru care a fost trimis în judecată inculpatul şi al individualizării judiciare a pedepsei şi rejudecând în aceste limite: admite cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Roja Ovidiu, din tentativă la infracţiunea de omor prevăzută în infracţiunea de vătămare corporală.

În baza art. 396 alin. 2 Cod procedură penală condamnă inculpatul Roja Ovidiu, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală, prevăzută de art. 194 alin.1 lit. e Cod penal, raportat la art.199 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin.1 Cod penal, 43 alin. 5 Cod penal, la o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni închisoare” se arată în decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Cluj.

Din pedeapsa totală primită de Roja s-au dedus cele aproximativ 15 luni de când acesta a fost arestat preventiv, urmând ca Roja să mai rămână puţin peste patru ani după gratii. În perioada de detenţie acesta va putea manifesta un comportament exemplar pentru a ieşi înainte de termen sau  va putea presta muncă în folosul scurtării pedepsei.

Post-ul Curtea de Apel Cluj a decis să-i micşoreze pedeapsa interlopului Ovidiu Roja apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ovidiu Sarca, afacerist clujean, condamnat şi achitat în mai multe dosare, acuzat că lucrează sub acoperire

$
0
0

Ovidiu Sarca este unul dintre oamenii de afaceri clujeni care a fost condamnat în mai multe dosare cu infracţiuni economice, cel mai cunoscut fiind ”tunul” Tascochim, unde prejudiciul a fost evaluat la aproximativ 4,5 milioane de euro. Însă, după condamnare, în acelaşi dosar, judecătorii au decis să îl achite de acuzaţii. Preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, Florentin Scaleţchi, spune despre Sarca că ar fi ofiţer sub acoperire.

 

SARCA BRAD OVIDIU IOAN este un om de afaceri clujean care în urmă cu câţiva ani a stat aproape jumătate de an la puşcărie pentru că procurorii DNA l-au acuzat de o evaziune fiscală de câteva milioane de euro. Ulterior, judecătorii l-au găsit nevinovat de acuzaţii şi l-au achitat. Cu toate acestea, el a fost judecat pentru un alt caz, în care a fost condamnat din nou, astfel că acum el se află încarcerat la Penitenciarul Gherla, de unde face toate diligenţele juridice necesare pentru a îşi dovedi nevinovăţia.

Sarca şi ceilalţi inculpaţi din Dosarul Tascochim au fost achitaţi de magistraţii din Iaşi, după ce procurorii care i-au trimis în judecată s-au mândrit că dosarul respectiv este unul trăsnet. În referatul DNA, Sarca era prezentat drept creier al întregii operaţiuni el fiind cunoscut la Cluj pentru dosarele sale de evaziune fiscală.  Sentinţa s-a dat contrar aşteptărilor  procurorilor DNA, care susţineau că prin afacerile derulate de firma Tascochim s-au achiziţionat uleiuri şi combustibil scutite de la plata accizelor, care ulterior au fost vândute drept combustibil auto. Un prejudiciu la bugetul de stat de 4,5 milioane de euro a fost astfel şters în instanţă. La acel moment, dosarul respectiv a fost o revelaţie pentru implicaţiile lumii interlope în mediul justiţiei, dând la iveală judecători influenţabili  sau nume de procurori dispuşi să fabrice dosare. Ulterior, Sarca a obţinut pentru acuzaţiile respective de la trei instanţe, ultima fiind Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe de altă parte, el se află încarcerat acum la Gherla pentru că a înşelat Banca Mindbank. În acest dosar el a cerut revizuirea cauzei, în baza art. 394 alin. 1 lit. a al Codului de Procedură Penală, care arată că revizuirea se poate face pe baza descoperirii unor fapte sau împrejurări noi, care nu au fost cunoscute în instanţă la soluţionarea cauzei. Astfel, Sarca susţine că, la momentul  semnării contractului de credit cu banca Mindbank nu avea ştiinţă că societatea cu bunurile căreia el garantase era în faliment.

 

Schema afacerilor cu combustibili

Ca o explicaţie pentru aceste procese în care este implicat Sarca, preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, Florentin Scaleţchi, spune despre Sarca că ar fi ofiţer sub acoperire. ”OVIDIU SARCA şi-a început afacerile prin societatea Real Service, ce deţinea staţia de combustibili din localitatea Mera, comuna Baciu, judeţul Cluj. Astfel, în primăvara lui 2004, clujenii Ovidiu Sarca şi Nicolae Pap  s-au înţeles ca pe numele firmei J&M Beauty să achiziţioneze uleiuri minerale neaccizate de la societatea Blitz Transport din Comarnic, care să fie depozitate în rezervoarele din Mera. Precursorii erau apoi amestecaţi cu puţină motorină pentru a fi vânduţi ca uleiuri minerale accizate. Pap a declarat procurorilor că Sarca i-a promis câte 15 milioane lei vechi pentru fiecare cisternă achiziţionată, cu condiţia să emită pe numele societăţii J&M Beauty facturi false pentru produse petroliere accizate. În perioada mai-august 2004, Pap şi Sarca s-au apro­vizionat de la Blitz Transport cu marfă în valoare de 5,2 miliarde lei vechi fără TVA, care, după transformare, a fost vândută la un preţ mult mai mare. Conform anchetatorilor, Pap a întocmit în fals un număr de zece facturi, care acopereau livrarea fictivă de motorină dintre societatea sa şi Real Service. În august 2004, când Garda Financiară a început verificările, Sarca şi Pap au hotărât să folosească o firmă fantomă din Sibiu, Damistral, pentru transformarea scriptică a combustibililor. Astfel, s-au inventat transporturi şi facturi între societăţile Damistral şi J&M Beauty”, explică Scaleţchi.

Liderul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului a fost condamnat în 2013 pentru trafic de influenţă. Procurorii DNA au probat că în 2005 Scaleţchi primise 20.000 euro, de la Ilie Mărgean zis Bălăceanu. El promisese că intervine la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la Interpol pentru ca Leonard Mărgean, fiul denunţătorului, să beneficieze de clemenţă, deoarece avea de executat 18 ani de închisoare în Spania şi voia să fie adus în România. Încarcerat pentru 6 ani, Florentin Scaleţchi avea să fie însă eliberat după numai 1 an.

 

Acuzat că ar fi ofiţer sub acoperire

Potrivit lui Scaleţchi, ”spicuind din articolele vremii, ai căror autori au fost poate victime  ale unor intoxicări, nefiind însă exclus să fi acţionat ei înşişi ca factori de influenţă ai S.R.I., se atestă că omnipotenţa lui SARCA BRAD OVIDIU IOAN în tot ceea ce priveşte comerţul cu produse petroliere falsificate şi sustrase de la plata impo­zitelor (a se observa şi existenţa unor CONEXIUNI cu reţeaua omologă a S.R.I. care operează în Sudul ţării, coor­donat de GURAN FLORIN DANIEL, alt ofiţer acoperit. Ani de zile SARCA a fost in măsură să iniţieze şi să conducă „cu su­cces” câteva caracatiţe petroliere, fără a fi deranjat altfel decât prin controale NEFINALIZATE ale Gărzii Finaciare; că procesele în care SARCA a figurat în calitate de incul­pat au fost sistematic TEMPORI­ZATE, astfel încât în nici unul dintre ele nu s-a pronunţat vreo condamnare deşi anchetatorii au vehiculat estimări ale prejudiciilor care erau de peste 2,5 milioane Euro, adică peste 100 miliarde lei vechi. Faptul că, în pofida acestor valori, SARCA a fost ţinut în arest doar cu puţin peste cinci luni, în intervalul 15 septembrie 2006 – 5 februarie 2005, fiind eliberat la două zile du­pă ce a reconfirmat o parte a declaraţiilor minci­noase date la urmărirea penală împotriva mea, Florentin Scaletchi.  Mai mult, Justiţia s-a dovedit foarte severă cu SARCA, în sensul că nu i-a permis să iasă din ţară – o abureală pentru proşti, pe care SARCA o putea încălca oricând, dacă nu ar fi fost UN CADRU MILITAR DISCIPLINAT – în timp ce mie, Scaletchi, mi s-a refuzat până şi o formă minimală de libertate în Bucureşti, cu garanţia unei cauţiuni monstruos de mari – asta da severitate!

În timp ce la Cluj era judecat în stare de libertate, pentru fals şi evaziune fiscală, Sarea punea bazele unei reţele naţionale de contrafăcut motorina cu plecare din Moldova, ulterior fiind arestat preventiv într-un dosar complex de infracţiuni economice la Iaşi, în care sunt implicate nume grele ale lumii interlope moldovene, protejate chiar şi de un membru al Corpului de Control al Ministerului Integrării Europene.

De asemenea, Sarea avea legături de afaceri cu cetăţeni arabi, printre care un soldat al lui Omar Hayssam, şi cu alţi traficanţi de combustibili din judeţul Bihor” , mai spune Scaleţchi.

Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să îl contacteze pe Sarca la numerele de telefon ale societăţilor unde se regăseşte ca acţionar, însă la ele nu răspunde nimeni, firmele aflându-se în diferite proceduri judiciare, activitatea lor fiind suspendată.


Martorii au dispărut din dosarul Tascochim

La rejudecarea procesului, martorii din Dosarul Tascochim au dispărut, astfel că judecătorii nu i-au mai putut audia. Spre exemplu, jandarmii au precizat într-o adresă trimisă la instanţă că martorul Cristian Grămadă refuză să se prezinte la Tribunalul Iaşi. „A fost contactat telefonic, însă a declarat că se află în municipiul Rovinari, judeţul Gorj, pentru o licitaţie, şi nu ştie când va reveni în Bucureşti. Acesta refuză să spună unde locuieşte de doi ani şi refuză să se întâlnească cu jandarmii, pentru a-şi motiva în scris absenţa”, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei într-o adresă trimisă la instanţă. Aceştia au adăugat că martorul nu a fost găsit la adresa din Bucureşti.

Tot potrivit jandarmilor, un alt martor din dosar, Marian Bulumac, şi-a vândut apartamentul încă din luna februarie 2008 şi nu mai locuieşte acolo, dar nici nu figurează că fiind mutat de la adresa respectivă în bază de date a Serviciului de Evidenţa Informatizată a Persoanei (SEIP). În ceea ce priveşte martorul, Mircea Ungureanu, el nu poate fi găsit la adresă din Iaşi pe care o are trecută în actul de identitate. Potrivit oamenilor legii, bărbatul a fost căutat la acea adresă, însă femeia care locuieşte acolo le-a spus că l-a ajutat doar să-şi facă buletinul şi că este plecat în Italia încă din luna februarie 2006.  De asemenea, Ramona Croitoru, un alt martor din dosar, este plecată din România.


Achitat pentru un accident grav

De asemenea, Sarca a avut un proces şi pentru omor din culpă, în urma unui accident pe care l-a făcut. În acest caz, procurorii ar fi trebuit să primească onorariu de avocat pentru că, practic, au lucrat pentru ca Sarca să scape fără condamnare. Practic, în timp ce conducea într-o localitate, Sarca a lovit un bătrân. Vina a fost împărţită în sensul că şoferul avea o viteză peste limita legală, iar victima, Simion Bunea de 70 de ani, nu a traversat strada pe trecerea de pietoni.

În primul rând, dosarul a fost trimis în judecată după cinci ani de la comiterea accidentului! Apoi, potrivit judecătorilor, procurorii nu au respectat obligaţiile pe care le aveau şi nu au adunat probe suficiente pentru aflarea adevărului. Nici în cursul judecăţii Parchetul nu a depus diligenţele necesare pentru a elucida acest caz şi a stabili dacă vina o poarta atât şoferul, cât şi pietonul accidentat mortal, sau doar pietonul decedat.

Post-ul Ovidiu Sarca, afacerist clujean, condamnat şi achitat în mai multe dosare, acuzat că lucrează sub acoperire apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Români reținuți în urma atentatului de la Londra

$
0
0

Presa britanică informează că doi dintre cei reținuți în urma atentatului de la Londra ar fi doi români. Din primele informații se pare că polițiștii au făcut percheziții într-un apartament în care locuiesc și doi români, iar aceștia ar fi fost reținuți, informează Antena 3.

Din informațiile obținute de Antena 3, arestările ar fi avut loc azi noapte, în timpul perchezițiilor efectuate de polițiști.

Ambasadorul României în Marea Britanie susține că există informații în acest sens, dar încă nu a primit informații oficiale din partea autorităților britanice.

”Nu am știință de mai mult decât știți și dumneavoastră în acest moment. Informațiile le avem din surse deschise, nu am primit comunicări oficiale”, a declarat Dan Mihalache, la Antena 3.

Întrebat dacă există doi români reţinuţi în urma atentatului de la Londra, ambasadorul Dan Mihalache a precizat: „Nu pot să confirm acest lucru. O să verificăm. Discutăm cu ministerul lor de Interne. Nu ştiu.”

Post-ul Români reținuți în urma atentatului de la Londra apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Cinci state arabe întrerup legăturile diplomatice cu Qatarul

$
0
0

Arabia Saudită, Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Yemenul și-au întrerupt luni legăturile diplomatice cu Qatarul, pe care îl acuză că susține terorismul. Se deschide astfel un conflict – fără precedent în ultimii ani – între cele mai puternice state din lumea arabă.

Inițial, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Bahrain au făcut un anunț comun în privința ruperii legăturilor diplomatice cu Qatarul, iar ulterior li s-a adăugat și Yemenul, reprezentat de guvernul internațional recunoscut.

Mai mult, legăturile se întrerup inclusiv în ceea ce privește transportul. Turiștii și rezidenții din Qatar au două săptămâni la dispoziție să plece acasă, motiv pentru care fără îndoială va fi haos pe aeroporturi. Deja companiile Etihad Airways și Flydubai au anunțat că își vor suspenda toate zborurile din și către Doha începând de marți dimineață. La rândul său, Qatar Airways și-a suspendat toate zborurile către Arabia Saudită.

Qatarul a fost exclus, de asemenea, din coaliția condusă de saudiți care luptă împotriva rebelilor din Yemen.

Acțiunea coordonată a celor patru state a fost determinată de o dispută legată de sprijinul pe care Qatarul l-ar oferi Frăției Musulmane, cea mai veche mișcare islamistă din lume, la care s-au adăugat acuzații potrivit cărora Doha ar pactiza cu Iranul, inamicul regional tradițional.

 Arabia Saudită, o forță în domeniul petrolului, acuză Qatarul că sprijină grupări militante și că le răspândește ideologia, o referire aparentă la influentul canal de televiziune cu transmisie prin satelit al-Jazeera, care are sediul în Qatar, scrie digi24.ro

 Reacțiile Qatarului și Iranului

Qatarul a declarat luni că se confruntă cu o campanie de minciuni și „plăsmuiri” care are drept scop plasarea statului sub tutelă. „Campania de incitare se bazează pe minciuni care au atins nivelul unor plăsmuiri totale”, a declarat Ministerul de Externe din Qatar. Potrivit comunicatului, Qatarul, ca membru al Consiliului de Cooperare al Golfului, este decis să-și respecte angajamentele, să respecte suveranitatea altor state și să nu se amestece în treburile lor interne.

Pe de altă parte, un oficial iranian de rang înalt a declarat luni că decizia celor cinci state arabe nu va ajuta la încheierea crizelor din Orientul Mijlociu.  „Era ruperii legăturilor diplomatice și închiderii granițelor s-a încheiat, nu mai este o modalitate de a rezolva crize. Aceste țări nu au altă opțiune decât să înceapă un dialog regional”, a declarat pe Twitter Hamid Aboutalebi, adjunctul șefului administrației președintelui Hassan Rouhani. „Ceea ce se întâmplă este rezultatul preliminar al dansului săbiilor”, a mai spus el, într-o aluzie la recenta vizită a președintelui Donald Trump în Arabia Saudită, când liderul de la Casa Albă a participat la un dans tradițional al săbiilor.

Consecințe economice și geostrategice

Aceste relații încordate în regiunea arabă vor avea consecințe economice. Deja preţurile petrolului erau în creştere luni, după ce scăzuseră săptămâna trecută din cauza îngrijorărilor provocate de creşterea producţiei în Statele Unite.

Mișcarea poate anula efectul pozitiv al limitelor de producţie introduse de OPEC şi de alţi producători mari, între care Rusia.  Preţurile petrolului coborâseră la sub 50 de dolari pe baril din cauza îngrijorărilor că extinderea reducerilor de producţie de către OPEC va fi insuficientă pentru a reduce stocurile mondiale, în condiţiile creşterii livrărilor SUA.

Conflictul diplomatic nu a afectat deocamdată livrările de petrol, dar creşte riscul perturbării acestora, inclusiv în cazul unor state membre ale OPEC, precum Arabia Saudită, Iran şi Qatar. Ţările se vor folosi de strâmtoarea Urmuz, prin intermediul căreia deja au loc 30% din livrările maritime de petrol.

Măsurile împotriva Qatarului anunțate de cele patru state arabe sunt mai severe decât un precedent conflict din 2014, care a durat opt luni, când Arabia Saudită, Bahrainul și Emiratele Arabe Unite și-au retras ambasadorii de la Doha, invocând același sprijin qatariot pentru grupările militante. Numai că atunci, legăturile de transport fuseseră menținute.

Un conflict între Doha și cei mai apropiați aliați ai săi poate avea repercusiuni în zona extinsă a Orientului Mijlociu, unde statele din Golf s-au folosit de puterea lor politică și financiară pentru a influența evenimente din Libia, Egipt, Siria, Irak și Yemen.

Pe de altă parte, este o lovitură de imagine pentru Qatar, care găzduiește o vastă bază militară americană și care urmează să organizeze în 2022 Cupa Mondială la fotbal.

Ani de zile Qatarul s-a prezentat drept un mediator pentru multele dispute din regiune.

Reacția SUA

Secretarul american de stat Rex Tillerson a declarat luni că acest conflict nu va afecta lupta împotriva militanților islamiști. Washingtonul, a mai spus el, încurajează aliații din Golf să-și rezolve diferendele.

Anunțul celor patru țări arabe vine la zece zile după ce președintele Donald Trump a ales Arabia Saudită ca primă destinație pentru primul său turneu turneu diplomatic extern. Scopul a fost să ceară țărilor musulmane să fie unite în lupta împotriva extremiștilor islamiști și să indice Iranul ca sursă-cheie de finanțare și sprijin pentru grupările militante.

Experții consideră că cele patru țări arabe au decis să acționeze în disputele lor regionale convinse că vor avea sprijinul administrației Trump.

Post-ul Cinci state arabe întrerup legăturile diplomatice cu Qatarul apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Noua estimare a Băncii Mondiale privind economia României

$
0
0

Economia României va înregistra un avans de 4,4% în acest an, față de o expansiune de 3,7% previzionată în ianuarie, a estimat luni Banca Mondială, în raportul privind Perspectivele Economiei Globale.

De asemenea, instituția financiară internațională a revizuit în creștere cu 0,3% estimările pentru 2018 și 2019, când PIB-ul României ar urma să crească cu 3,7% și, respectiv, 3,5%.

În timp ce relaxarea fiscală va contribui mai puțin la creșterea economiei României, ea va pune presiune pe deficitele publice și externe, se arată în raportul publicat luni de Banca Mondială.

România își va îndeplini anul acesta ținta de deficit bugetar de 3% din PIB și este posibil ca avansul economiei să depășească estimarea oficială de 5,2%, sprijinită de majorarea salariilor și de reducerile de taxe, a declarat luna trecută ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, într-un interviu acordat Reuters.

În primul trimestru din 2017, România a avut cel mai rapid ritm de creștere din UE, de 5,7%, datorită majorării consumului, iar la sfârșitul lunii aprilie bugetul înregistra un ușor excedent.

Viorel Ștefan a explicat că bugetul ar putea înregistra excedent la sfârșitul primului semestru, ceea ce înseamnă că ținta de deficit de 3% din PIB pentru întregul an va fi cu certitudine îndeplinită.

„Ritmul creșterii din primul trimestru este în general mai lent decât în alte trimestre. Deci datele ne fac să fim optimiști că avansul PIB-ului în 2017 va fi mai mare de 5,2%. Programul nostru de guvernare include reforme structurale, măsuri de stimulare a producției în câteva sectoare, care treptat vor comuta motoarele de creștere a economiei de la consum la producție”, a afirmat ministrul Finanțelor Publice.

 

Post-ul Noua estimare a Băncii Mondiale privind economia României apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Curtea Constituţională va dezbate cum vor fi aleși primarii

$
0
0

CCR va dezbate, marţi, excepţia de neconstituţionalitate referitoare la alegerea primarilor într-un tur, ridicată de Clotilde Armand, în care invocă faptul că legislaţia electorală în vigoare nu permite o bună reprezentativitate.

Armand s-a clasat pe locul secund şi a depus o contestaţie la Biroul Electoral al Sectorului 1 în care a invocat faptul că un primar ales de 10% din electorat nu poate fi reprezentativ.

Judecătoria Sectorului 1 a trimis, în data de 15 iunie 2016, la Curtea Constituţională cauza referitoare la excepţia de neconstituţionalitatate invocată de Armand în legătură cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

„Am fost citată astăzi la Judecătoria sectorului 1. S-a judecat problema cu excepţia de neconstituţionalitate invocată de mine în contestaţia depusă la Biroul Electoral de Sector şi sunt foarte fericită să vă anunţ că judecătorul a dispus trimiterea către Curtea Constituţională a excepţiei invocată de noi. Adică ne vom regăsi în faţa CCR pentru a explica faptul că legea aşa cum este nu permite o reprezentativitate bună în alegeri”, a spus Armand într-un video postat pe Facebook, la momentul respectiv.

Ea a amintit, tot atunci, că judecătorii CCR au mai judecat o dată această cauză invocată de jurnalistul Liviu Avram, dar că excepţia ar putea fi admisă acum pentru că autorul excepţiei de neconstituţionalitate a candidat la alegerile locale şi a ieşit pe locul doi.

„Este a doua oară când această problemă se găseşte în faţa CCR, prima dată fiind ridicată de către domnul Liviu Avram. A fost respinsă pentru că domnul Liviu Avram nu avea calitate de candidat plasat pe locul doi. Cererea lui a fost respinsă din acest motiv. Eu acum mă găsesc în situaţia aceasta şi atunci eu sper că CCR va admite această excepţie”, a afirmat Clotilde Armand.

Armand a mai arătat că o eventuală decizie favorabilă nu se aplică retroactiv, iar acţiunea este pentru alegerile următoare.

Excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Armand vizează dispoziţiile art.101 alin.(2) şi (3) din Legea nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit ordinii de zi a CCR.

 

 

Post-ul Curtea Constituţională va dezbate cum vor fi aleși primarii apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Preţurile proprietăţilor rezidenţiale au crescut în Cluj

$
0
0

Preţurile de pe piaţa rezidenţială au înregistrat în primul trimestru al anului o creştere medie de 7,2% faţă de trimestrul similar al anului anterior, respectiv de 2,3% comparativ cu ultimul trimestru din 2016, potrivit indicelui analizat de Eurobank Property Services.

Trendul crescător se menţine astfel, tendinţă ce s-a evidenţiat şi în trimestrul al IV-lea 2016 când s-a înregistrat un avans de 4,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. În acelaşi timp se remarcă o creştere medie a preţurilor de 1,4% pe an în ultimii cinci ani.

Potrivit raportului Eurobank Property Services (EPS), revenirea pieţei este evidenţiată şi de evoluţia indicelui preţurilor din Bucureşti, care a înregistrat o creştere de aproape 3% în primul trimestru din 2017, şi în special a celui din zona Bucureşti Centru, cu o creştere trimestrială de 2,3%. Mai mult, se observă o creştere trimestrială de 2,6% şi la indicele pentru Regiunea Bucureşti – Ilfov. Valorile anuale aferente acestei zone au fost, de asemenea, pozitive.

Eurobank Property Services (EPS) analizează trimestrial evoluţia Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, acesta fiind bazat pe date istorice care acoperă o perioadă de 12 ani, începând din 2005.

La nivel naţional, toate regiunile au înregistrat creşteri pe zona rezidenţială, cu un plus de 2,5% în diviziunea Dunăre şi Marea Neagră, în timp ce indicii aferenţi Diviziunilor Muntenia, Moldova şi Sud au înregistrat creşteri trimestriale de 1,1%, 1,6%, respectiv 1%.

În cazul celor mai mari 11 oraşe, schimbările indică variabilitate, datorată atât corelărilor, cât şi corecţiilor pe termen scurt. Analizând evoluţiile de la an la an, Ploieşti a înregistrat o schimbare de -1,7%, în timp ce Oradea şi Iaşi au înregistrat creşteri de 3,9%, respectiv 4,2%. Indicele Craiova a crescut trimestrial cu 3,1%, în timp ce indicele Cluj a crescut cu 1,4%.

Atât proprietăţile noi, cât şi cele vechi au înregistrat o evoluţie pozitivă a indicilor de preţ.

Astfel, raportul indicelui rezidenţial calculat de EPS arată nu numai continuarea tendinţelor pozitive ale preţurilor în majoritatea zonelor, ci şi o tendinţă generală de creştere care pare să se formeze treptat.

 

Post-ul Preţurile proprietăţilor rezidenţiale au crescut în Cluj apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Au fost finalizate lucrările de asfaltare pe drumul Băişoara – staţiunea Muntele Băişorii

$
0
0

Consiliul Județean Cluj anunță turiștii, locuitorii din zonă precum și participanții la trafic în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări de întreţinere curentă şi periodică a unor drumuri judeţene pentru anul 2017, pe drumul judeţean DJ 107R Băişoara – staţiunea Muntele Băişorii au fost finalizate lucrările de asfaltare, cu preluare de denivelări, pe ultimele două sectoare de drum vizate. Lungimea totală asfaltată este de 7,31 kilometri, între pozițiile kilometrice 33+790 şi 36+680 precum și între kilometrul 40+680 şi kilometrul 45+100.

Marele merit al acestor lucrări este că vor contribui la o și mai accelerată dezvoltare a turismului în zonă, cu toate avantajele ce decurg de aici. În plus, terminarea asfaltării înainte de începerea perioadei de vacanțe și de concedii petrecute de mulți clujeni la munte, în natură, va avea drept consecință directă creșterea numărului de vizitatori ai zonei și un plus de satisfacție a acestora legată de calitatea infrastructurii rutiere” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.

În vederea verificării calității stratului de asfalt, respectiv a grosimii și consistenței acestuia, de pe aceste sectoare de drum au fost extrase carote de către un laborator specializat. Totodată, pentru finalizarea completă a lucrărilor pe acest drum judeţean se vor mai executa lucrări constând în curățarea șanțurilor, completarea de acostamente, refacerea zidăriei la parapetul greu existent și montarea de lise metalice.

Lucrările de asfaltare încheiate acum vin în completarea celor derulate în cursul anului trecut când pe acest drum județean au fost executate ample lucrări de întreținere constând în asfaltarea unui tronson de 4 kilometri, de la kilometrul 36+680 până la kilometrul 40+680 şi realizarea de tratament dublu bituminos pe două tronsoane în lungime totală de 6,27 kilometri, de la kilometrul 28+720 până la kilometrul 33+790 şi de la kilometrul 45+100 până la kilometrul 46+300.

 asfaltare drum judetean

asfaltare

Post-ul Au fost finalizate lucrările de asfaltare pe drumul Băişoara – staţiunea Muntele Băişorii apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Campania ”Bac de 10” trimite absolvenții la UNTOLD și NEVERSEA

$
0
0

Anul acesta, cine BAC-ul trece, la UNTOLD și NEVERSEA petrece! Organizatorii UNTOLD continuă și în acest an tradiția de a oferi gratuitate la festival tinerilor care iau 10 la examenul de bacalaureat. Și pentru că 2017 a adus un nou festival în familia UNTOLD, reprezentanții celui mai bun festival din Europa au decis ca tinerii care vor lua 10 la Bac merită să aibă acces gratuit și la NEVERSEA. Pe lângă participarea gratuită la cele mai atractive festivaluri din Europa, absolvenții de 10 vor primii și câte un voucher în valoare de 500 de ron din partea Kaufland România. În plus, toți cei care s-au înscris la examenul de bacalaureatîn sesiunea din vară,vor putea achiziționa abonamentul cu reducere la cele două festivaluri, în perioada 06.06.2017-10.07.2017, după cum urmează

  • Abonamentul la UNTOLD cu o reducerede 150 de ron plus taxe din prețul final al abonamentului de 550 de ron plus taxe
  • Abonamentul la NEVERSEA cu o reducere de 195 de ron plus taxe din prețul final al abonamentului de 420 de ron plus taxe

ADRIAN CHEREJI, director de Marketing și Comunicare UNTOLD&NEVERSEA “Ca în fiecare an, și în 2017 susținem performanța în educație și încercăm să le oferim tinerilor variante cât mai creative de a ajunge la evenimentele pe care le-au așteptat tot anul. Și pentru că familia UNTOLD s-a mărit cu încă un festival, cel mai mare de pe litoralul românesc, NEVERSEA, cei care dau BAC-ul anul acesta sunt și mai norocoși pentru că vor avea distracție dublă.”

Katharina Scheidereiter, CSR Kaufland Romania „Pentru noi, a fi o companie de top înseamnă și o responsabilitate față de clienți, față de angajați și familiile lor, dar și față de comunitate. Dorim să îndeplinim rolul nostru de partener social și să investim într-o România mai bună, mai implicată și mai sustenabilă. Ne bucurăm foarte mult că facem parte din această campanie și sperăm să avem cât mai mulți câștigători!”

Toți absolvenții care doresc să participe la campanie trebuie să acceseze link-ul http://untold.com/bacde10 și să completeze corect formularul cu adresa de mail validă(aici fiecare absolvent va primi abonamentele achiziționate).

 

În campania de anul trecut 65 de absolvenți care au promovat examenul de Bacalaureat cu nota 10 au primit abonamente cadou la cea mai tare petrecere a anului 2016, UNTOLD. Alți peste 3500 de tineri au primit reducere la abonament.

 

Post-ul Campania ”Bac de 10” trimite absolvenții la UNTOLD și NEVERSEA apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Titi Jeican, șeful fermei de bizoni din Recea Cristur, a băgat în spărieți bogații și ștabii Clujului, dar și pe patronul Hans Kilger

$
0
0

Acum fix 3 ani, pe o ploaie mocaneasca, Toma Rus, fost secretar de stat in Ministerul de Interne, facea pe amfitrionul inaugurand cea mai mare ferma de bizoni din Europa, in comuna natala, Recea-Cristur. Pe o pasune ce se intinde pe aproape o suta de hectare, luata in concesiune de la sateni si de la primarie, bizonii americani si ferma erau investitia personala a doi oameni de afaceri straini, bavarezul Hans Kilger si austriacul Rudolf Karner, cei care propuneau la acea vreme planuri marete de extindere.

screen_shot_2017-06-06_at_12.21.25_0

In mod surprinzator pentru acea vreme, nu Toma Rus a fost numit administratorul grupului de firme, ci om de incredere a fost ales Constantin „Titi” Jeican, baiatul lui Constantin Jeican, unul dintre fondatorii Bancii Transilvania, scrie ziardecluj.ro.

screen_shot_2017-06-06_at_12.21.46_0

De ce scriem noi acest text? Fiindca sambata seara, pe 27 mai, zeci de milionari ai Clujului, zeci de oameni cu influenta ai orasului, au fost bagati fortat intr-un grup de Whatsapp intitulat DNA de catre chiar administratorul ranchului de la Recea Cristur, Titi Jeican. De-a lungul serii, in sarje inconstante, Titi Jeican a trimis tuturor stabilor Clujului mesaje confuze care se refereau la „mafia tiganilor”, la anumiti oameni de afaceri influenti, ba chiar printr-un mesaj gen „game over”, se insinua fie o sinucidere, fie o dezvaluire socanta.

 

Deranjat de praful din casa sau de alcool?

 

Climaxul deranjului social-media din capul lui Jeican a venit in momentul in care a trimis intregii audiente numarul de mobil al lui Hans Kilger, tatal investitiei de la Recea Cristur. Cum Titi Jeican nu inceta sa isi onoreze audienta cu tampenii, poze de tip selfie sau din casa lui, membrii grupului au inceput sa il injure. Pana si Toma Rus nu a rezistat psihic la asaltul lui Jeican, spunandu-i sa inceteze.

img_7652_0

img_7655_0

img_7658_0

img_7660_0

Contactat telefonic, Toma Rus nu a dorit sa comenteze pentru Ziar de Cluj nimic: „Te rog insa sa documentezi bine ce vrei sa scrii, fiindca e pacat sa aiba de suferit o asemenea investitie”. In paralel insa, Toma Rus s-ar fi confesat unor prieteni ca a luat distanta de Jeican fiindca „a luat-o razna”. Atitudinea lui Toma Rus este interesanta, multi asteptandu-se ca el sa preia mandatul lui Jeican. Asta spune un prieten al lui Rus si care cunoaste situatia:

„Iti dai seama ca e jenant ce s-a intamplat. Jeican a ajuns acolo fiindca e combinagiu, vorbeste nemteste, Toma nu vorbeste nicio limba. Dar Toma a rezolvat multe probleme pentru ferma. In alta ordine de idei, nu sunt convins ca nemtii ar avea incredere in el. Una peste alta, Titi trebuie eliminat cat mai repede. Saptamana trecuta a fost la Bucuresti unde a tocat o gramada de bani pe apartamentul prezidential de la un hotel ultra scump si a sters praful din cazinouri. E gras si frustrat ca nu poate sa arate altceva in fata femeilor decat ca e mare gambler la mesele de cazino. In realitate, problema cu jocurile de noroc la el e foarte mare. A fost condamnat cu suspendare pentru delapidare, ia cauta ca gasesti. Taica-sau are un pachet consistent la Banca Transilvania, actiunile lui sunt cotate intre 8 si 10 milioane de euro, iti dai seama insa ca nu ii va da pe mana lui Titi, ca ii toaca in maximum 2 saptamani”, ne-a declarat sursa.

Mult mai ferm a fost patronul neamt al fermei de bizoni, domnul Hans Kilger, pe care l-am sunat ca sa ii cerem sa comenteze gesturile angajatului sau:

„Am vazut si eu surprins ce s-a intamplat in acea seara. Nu e normal ce s-a intamplat cu siguranta, dar eu abia saptamana viitoare voi clarifica toate aspectele, cand voi veni in Romania. In mod normal, da, aveti dreptate, el nu ar trebui sa mai fie administrator, dar eu vreau sa separ albul de negru si sa imi fie foarte clar ce s-a intampla inainte de a lua vreo decizie”, a spus Hans Kilger.

Cine e acest Titi Jeican, inca administrator la ferma de bizoni?

 

Constantin „Titi” Jeican a fost toata viata lui o beizadea. Dar din aia adevarata. Tatane-su, om serios, fondator al Bancii Transilvania, s-a straduit toata viata lui sa ii dea plodului o educatie buna si sa nu ii lipseasca nimic. Cum adeseori se intampla ca prima generatie sa faca banii si a doua sa o f…, legea lui Murphy a actionat si aici.

Juniorul Jeican s-a nascut din parinti campioni, dar a devenit un gainar. O spunem cu toata responsabilitatea. Stiti, azi el este seful fermei de bizoni de la Recea Cristur, si v-am povestit si despre asta, dar inainte sa priviti acest print screen.

screen_shot_2017-06-05_at_23.28.08_0

Ce vedeti mai sus e o condamnare la inchisoare cu suspendare pe care Titi Jeican, seful fermei de bizoni de la Recea Cristur, a luat-o fiindca a delapidat banet serios de la o firma din Bihor. Interesant este ca Titi Jeican semna acordul de recunoastere a vinovatiei abia la cateva luni de la lansarea fermei. Sa nu fi stiut cei doi actionari, bavarezul Hans Kilger, si austriacul Rudolf Karner de „buba” asta?

Hans Kilger, neamtul cu cashul, spune pentru Ziar de Cluj ca stia „ceva” despre aceasta problema, dar nu stia ca a fost condamnat cu suspendare si ca a existat si un acord de recunoastere. Interesant e 

Kilger l-a numit totusi administrator pe Jeican. Acum probabil ca regreta.

Greu de spus. Sa nu fi stiut Toma Rus in 2014 de trecutul penal al lui Titi, din postura unui tanar pensionar, dar fost sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate si fost secretar de stat in Ministerul de Interne? Greu de spus.

 

Jeican a furat banii unei firme, apoi i-a jucat la cazino. Cam 200 000 de euro

Inainte de a se implica în acest business clujean, Jeican a fost angajat la SC Villa Tirol, o fermă din judeţul Bihor, care se ocupa de creşterea bizonilor. Asociatul şi administratorul acestei firme din Bihor, austriacul Friedl Christian, i-a făcut o plângere penală lui Jeican în care îl acuză de delapidare, se arata intr-o ancheta a saptamanalului Gazeta de Cluj publicata acum 3 ani.

Clujeanul era una dintre persoanele de încredere cu care această firmă a colaborat, el asigurând, iniţial, servicii de interpret şi traducător, iar de la data de 14 iulie 2010, Jeican a fost delegat să reprezinte societatea în relaţia cu Raiffeisen Bank, fiind abilitat să efectueze o serie de operaţiuni bancare în numele firmei, cu excepţia contractării de credite, practic, clujeanul fiind desemnat administratorul de cont al firmei. După aceste decizii, Jeican şi-a deschis un cont şi şi-a comandat un card bancar. Ulterior, în numele acestei societăţi, Jeican a încheiat contracte cu furnizorii de utilităţi, a făcut angajări şi a reprezentat firma în relaţiile cu instituţiile publice.

“Începând cu luna ianuarie 2011, Jeican Constantin Alin a demarat o amplă şi complexă operaţiune de devalizare a conturilor societăţii, operaţiune care a avut ca rezultat însuşirea şi traficarea în folosul său şi a altor societăţi comerciale deţinute de acesta, a unor uriaş sume de bani, cu consecinţa producerii unui prejudiciu enorm în patrimoniul SC Villa Tirol. Însuşirea şi traficarea sumelor existente în conturile societăţii se realizau prin trei mijloace diferite. Ridicarea, din bancomate, de sume în numerar, fără ca acestea să fie folosite în interesul societăţii, sau să fie depuse în casieria societăţii (70.950 de lei). Efectuarea de viramente bancare, în conturile societăţii comerciale deţinute de Jeican Constantin, fără a exista vreun raport juridic sau vreo contraprestaţie în favoarea societăţii Villa Tirol (336.493,67 de lei). Însuşire sumelor de bani prin intermediul cazinourilor (771.037,5 de lei)”, arată Friedl Christian în plângerea concretizată în dosarul 254/P/2012 aflat la procurorii bihoreni.

Au vrut dreptate, au primit sechestru

 

Conform documentelor, în perioada ianuarie – octombrie 2011, Jeican şi-ar fi însuşit din conturile firmei, pe care le gestiona şi administra, suma de 1.178.481,17 lei.

“În concret, sunt plăţi efectuate prin bancă, în sumă totală de 306.200 lei către SC Indian Summer Bison Ranch, societate al cărei proprietar şi administrator este Jeican Constantin Alin, plăţi efectuate fără a avea la bază un contract sau o contraprestaţie realizată de aceasta, mai mult nici măcar o factură nu a fost emisă pentru plata acestei sume. Plăţi similare au fost efectuate către SC ECC Ecocare, în cuantum de 20.528 lei şi SC PJ Consulting, în cuantum de 9.765,67 de lei, de asemenea societăţi deţinute de acesta. Cea mai gravă faptă de însuşire a banilor subscrisei o constituie însuşirea sumelor de bani prin intermediul cazinourilor. Astfel, plăţile efectuate în cursul anului 2011 către societăţi ce au ca obiect de activitate organizarea de jocuri de noroc au fost în sumă de 771.037,5 lei”, se mai arată în plângere.

De asemenea, reprezentanţii SC Villa Tirol cer dispunerea măsurilor asiguratorii pe bunurile asupra cărora Jeican este titular. Cu toate acestea, procurorul şef-secţie Alin Leucea din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a dispus instaurarea sechestrului asigurator asupra bunurilor deţinute de SC Villa Tirol. Procurorul Leucea îl acuză pe Friedl Christian şi societatea Villa Tirol de evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorul bihorean a descoperit că în perioada 2010 – 2011, Friedl Christian a delapidat 180.000 de euro, “în calitatea de administrator al SC Kitzalp Real Estate GmbH Tirol/Austria, a transferat această sumă de bani în societatea pe care o deţine în România, SC Villa Tirol, cu titlu de creditare firmă. De asemenea s-a reţinut că din dispoziţia administratorului Friedl Christian, angajaţii SC Villa Tirol au fost plătiţi cu alte sume de bani decât cele evidenţiate în actele contabile ale SC Villa Tirol”, arată procurorul în dispoziţia de instituire a sechestrului pe bunurile SC Villa Tirol.

 

Cazinourilor de unde Jeican ar fi scos banii firmei Villa Tirol

 

Chios Casino Cluj Napoca – 59.000 de lei

Mamaia Mamaia – 20.600 de lei

Metropolis SRL Cluj Napoca – 72.400 de lei

Platinium Casino 2 Bucureşti – 30.537,50 de lei

Platinium Club Mamaia – 110.000 de lei

Queen Investments I Bucureşti – 300.000 de lei

Regent Casino Bucureşti – 23.000 de lei

Standard Casino SRL Cluj Napoca – 140.000 de lei

 

Pana vine Kilger, cateva zvonuri

In ograda ranchului s-au strans multe probleme si intrebari. Se pare ca Jeican ar fi cumparat nu se stie din ce bani niste apartamente dintr-un bloc pe care nemtii il construiau in Cluj-Napoca, probabil cu titlu de investitie, fapt confirmat de Kilger care stia ceva, dar spune ca „nu am vazut contractele”. Alte zvonuri spun ca juniorul l-ar fi convins pe tatal sau sa sparga pusculita de la BT si sa vanda o parte din actiunile de la banca, cam 2 milioane de euro, dar sa ii investeasca in mai multe apartamente caci e afacere de viitor. Alte zvonuri neconfirmate spun ca s-ar fi infruptat si din banii companiei, lucru pe care Kilger nu vrea sa il speculeze: „O sa vin asa cum v-am spus in Romania si o sa iau contabilitatea la verificat. Pana atunci, nu vreau sa afirm nimic”.

Milioane de euro s-au investit pana acum in ferma de bizoni de la Recea Cristur. O investitie care e acum pusa intr-o lumina proasta de gestul necugetat al unui roman care si-a mancat omenia in fata celor ce i-au dat incredere.

Va vom tine la curent pe masura ce apar detalii relevante despre aceasta poveste.

Preluat integral de pe ziardecluj.ro.

Post-ul Titi Jeican, șeful fermei de bizoni din Recea Cristur, a băgat în spărieți bogații și ștabii Clujului, dar și pe patronul Hans Kilger apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Estetica dentară – soluţii de durată la clinica DrSerban

$
0
0

Cine nu îşi doreşte să aibă mereu un zâmbet fermecător, perfect sănătos şi curat? Oricât de greu pare de menţinut, dantura poate să arate întotdeauna exemplar atunci când beneficiază de ajutorul potrivit. Tehnologia a evoluat atât de mult încât în prezent orice problemă dentară poate fi soluţionată cu maximum de succes, iar estetica dinţilor poate fi, de asemenea, încadrată aici.

Pentru ca sănătatea dinţilor să nu fie afectată atunci când sunt efectuate diverse tratamente în scopul albirii şi îndreptării acestora, medicii experţi ai clinicii DrSerban din Bucuresti utilizează instrumente sigure și performante, special destinate acestui scop.

Servicii de estetică dentară profesionale disponibile pe drserban.ro

În vederea obţinerii zâmbetului mult visat, clinica DrSerban ofera o gamă complexă de servicii de estetică dentară. În cele ce urmează sunt  menţionate acestea, alături de câteva aspecte de interes cu privire la aplicare si rezultate.

Profilaxia – înainte de toate trebuie ştiut că efectuarea controalelor periodice a devenit o necesitate absolută, mai ales că majoritatea alimentelor consumate în prezent poate avea efecte negative asupra smalţului.

Una dintre principalele cauze ale pierderii dinţilor este tartrul. În afară de efectele pe care le are acesta, este, în acelaşi timp şi inestetic. Recomandarea medicilor specialişti drserban.ro este ca fiecare să beneficieze de un detartraj o dată la 6 luni, precum şi de tratament al gingiilor şi periaj profesional. Este cea mai bună modalitate de a asigura sănătatea cavităţii bucale şi  de a evita dezvoltarea parodontozei. Este important şi modul în care sunt realizate toate aceste proceduri, iar în cadrul cabinetelor clinicii menţionate nu sunt utilizate decât aparaturi moderne.

Albirea –  cu siguranţă că o persoană care ştie că are un zâmbet strălucitor va avea întotdeauna mai multă încredere în sine. Tot mai mulţi sunt cei care optează pentru diversele tratamente de albire propuse de cabinetele stomatologice. Există soluţii prin care petele sunt înlăturate eficient de pe suprafaţa dinţilor, fără a afecta sănătatea acestora.

Toţi cei care îşi doresc să redea strălucirea unui alb perfect pot obţine rezultate spectaculoase, fără să pună în pericol smalţul dentar. Spre exemplu, accesând site-ul www.drserban.ro, utilizatorii vor descoperi cele mai accesibile şi sigure metode de a obţine zâmbetul mult dorit, fără nici un fel de efort.

Principalul scop al acestei clinici este de a le oferi pacienţilor garanţia că sunt pe mâini bune, de aceea siguranţa acestora reprezintă o prioritate. În vederea aplicării fiecărui tratament sunt urmate proceduri stabilite, care oferă cele mai bune rezultate.

Dacă în cazul dinţilor vitali albirea se face prin aplicarea soluţiei pe suprafaţa acestora, fără să afecteze în vreun fel coloraţia, la dinţii devitalizați se vor aplica produsele pentru albire în camera pulpară. Un tratament complet pentru albire trebuie să includă următoarele etape: detartraj, tratament gingival, periaj si kitul de albire. Medicii DrSerban folosesc celebrul kit ULTRADENT USA, care şi-a dovedit eficacitatea de fiecare dată când a fost aplicat.

Dar care este soluţia propusă pentru cei care au dinţi lipsă? Cum vor putea aceştia să aibă un zâmbet frumos? Pentru orice situaţie există şi rezolvare, iar în cazul celor care se confruntă cu această problemă, coroana de zirconiu reprezintă cel mai bun răspuns.

În comparaţie cu alte materiale folosite pentru realizarea coroanelor, zirconiul este de departe cel mai rezistent. Acesta este folosit pentru a crea punţi dentare în cavitatea bucală, acolo unde sunt necesare. Un avantaj de care vine însoţită această soluţie îl reprezintă faptul că nu irită pulpa, zirconiul fiind un material cu biocompabilitate crescută. Desigur, şi coroanele de ceramică cu suport metalic sau fără reprezintă o soluţie, ţinând cont de faptul că prezintă calitatăţi estetice deosebite.

Obturaţiile fizionomice sunt, de asemenea, parte din problemele care împiedică menţinerea unei danturi exemplare. Cariile, dinţii avariaţi, diversele fracturi uşoare sunt câteva dintre neregulile care oferă un aspect estetic nedorit al dinţilor. Cu ajutorul unor plombe de calitate, aplicate corespunzător, şi această problemă își găsește rezolvare.

Snap – on Smile este soluţia pe care o propun medicii cabinetului DrSerban tuturor celor care îşi doresc o dantură perfectă, atât din punct de vedere al alinierii, cât şi al nuanţei. Este o metode de tratament recomandată tuturor celor care vor să zâmbească întotdeauna fără a se simţi incomodaţi din cauza afecţiunilor ce pot apărea la nivelul cavităţii bucale.

Toate cele menţionate mai sus reprezintă soluţiile optime pentru sănătatea corespunzătoare a dinţilor. Desigur, este deosebit de importantă efectuarea unei igiene orale adecvate, implicit perierea dinţilor de măcar două ori pe zi, precum şi vizitele obligatorii la cabinetul medicului stomatolog.

Cei care doresc să beneficieze de servicii de calitate, la preţurile cele mai accesibile, sunt aşteptaţi în cadrul site-ului drserban.ro.

Post-ul Estetica dentară – soluţii de durată la clinica DrSerban apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Decizia CCR pe marginea abuzului in serviciu: se introduce un prag valoric

$
0
0

Florin Iordache, fostul ministru al Justiţiei din perioada adoptării OUG 13, laudă decizia Curţii Constituţionale pe tema abuzului în serviciu. CCR a decis marţi că legiuitorul – primar (Parlamentul) sau delegat (Guvernul) – are obligaţia de a introduce un prag valoric la abuzul în serviciu.

„S-a demonstrat încă o dată că este necesar un prag. Şi asociaţiile profesionale, dar şi magistraţii, cât şi simplii cetăţeni au solicitat să se ştie pentru cât se face dosar penal. Adică nu poţi face dosar pentru pentru doi. Partea civilă, cu recuperarea prejudiciului, oricum se face. Problema era dacă facem sau nu facem dosar penal. S-a demonstrat că decizia 405 din 2016 stabilise că trebuie prag. Prin această decizie nu face decât să întărească decizia 405 de anul trecut, prin care legiuitorul trebuie să stabilească cuantumul acestui prag”, a declarat Florin Iordache pentru stiripesurse.ro

Întrebat când va fi făcută schimbarea în Codul Penal, fostul ministru a răspuns: „Dacă aş fi ministru, mâine. E necesar nu să o bâjbâim. Legea trebuie să fie clară.”

Post-ul Decizia CCR pe marginea abuzului in serviciu: se introduce un prag valoric apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Romania se muta pe carduri bancare. Masura implementata la toate magazinele…

$
0
0

Plenul Senatului a adoptat o completare a Legii nr.209 din 9 noiembrie 2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

Prin această modificare, persoanele juridice care administrează afaceri care au o cifră mai mare de 50.000 de euro anual vor trebui să ofere clienților posibilitatea de a plăti cu cardurile de debit sau cardurile de credit.

Practic, din acest moment toate magazinele vor fi dotate cu cititor de carduri, pentru că majoritatea au o cifră de afaceri mai mare de 50.000 de euro anual.

Senatul este prima Cameră sesizată pe această lege. Ea va trebui să treacă și de Camera Deputaților pentru a deveni efectivă.

Post-ul Romania se muta pe carduri bancare. Masura implementata la toate magazinele… apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Mai putini contribuabili ai CNAS. Finantarea sistemului sanitar afectata

$
0
0

Finanţarea sistemul sanitar se îndreaptă spre cota de avarie: ponderea românilor care au asigurare socială de sănătate şi care plătesc efectiv contribuţia (CASS) a scăzut cu circa 10 puncte procentuale, la sub 40% din numărul total de asiguraţi.

Concret, sub 6,8 milioane de români virează bani la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, din care e finanţat sistemul sanitar, potrivit unei analize ECONOMICA.NET.

Cei mai mulţi dintre ei sunt salariaţi şi categorii asimilate (6.02 milioane de oameni), persoane cu venituri din activităţi independente (peste 292.000) şi persoane care plătesc CASS la salariul minim brut pe economie (aproape 165.000 de oameni).

În prezent sunt peste 10,31 de milioane de români asiguraţi la sănătate fără plata CASS, după ce în luna ianuarie, aproape 2 milioane de pensionari au fost scutiţi de la plata contribuţiei. Altfel spus, peste 60% dintre asiguraţii la sănătate nu plătesc CASS, arată informaţiile CNAS.

Post-ul Mai putini contribuabili ai CNAS. Finantarea sistemului sanitar afectata apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Mii de politisti si jandarmi alocati pentru BACALAUREAT

$
0
0

Peste 3.500 de polițiști și 1.700 jandarmi vor asigura, la nivel național, măsurile de ordine publică pe perioada desfășurării examenului de Bacalaureat din acest an.

Pentru buna organizare a activităților, în proximitatea centrelor de examen vor fi prezenți peste 2.500 de polițiști de ordine publică, aproximativ 750 de polițiști rutieri și peste 250 de ofițeri și agenți de la alte structuri specializate ale poliției.

De asemenea, 1.700 jandarmi vor asigura menținerea ordinii publice în zonele în care se vor desfășura probele de examen.

Totodată, jandarmeria asigură protecția centrelor în care sunt concepute și corectate subiectele de examen și a celor în care se soluționează contestațiile.

Pompierii au luat măsuri pentru prevenirea incidentelor în clădirile în care au loc probele, iar echipajele SMURD sunt pregătite pentru a interveni rapid în cazul în care participanții la sesiunea de examen vor necesita intervenții medicale.

„Bacalaureatul este un moment important pentru mii de elevi și pentru familiile acestora și vreau să ne asigurăm că în proximitatea instituțiilor de învățământ nu vor fi înregistrate evenimente care să afecteze siguranța copiilor” a declarat ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan.

Măsurile luate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru perioada în care se va desfășura examenul de Bacalaureat au un caracter preventiv și sunt menite să asigure ordinea publică, astfel încât elevii și părinții să beneficieze un climat de liniște și normalitate în zonele unde vor avea loc asemenea activități.

Anul acesta, în sesiunea iunie – iulie, examenul de Bacalaureat se desfășoară în 1.737 de centre din întreaga țară. La examen sunt înscriși peste 148.000 de elevi.

Ministerul Afacerilor Interne urează succes tuturor candidaților înscriși la examen.

Post-ul Mii de politisti si jandarmi alocati pentru BACALAUREAT apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Philip Morris Trading deschide primul IQOS Store din România, la Cluj

$
0
0

Philip Morris Trading deschide la Cluj primul spaţiu IQOS din România, un proiect comercial special conceput pentru a facilita interacţiunea dintre brand şi utilizatorii adulţi. Situat în incinta Platinia Mall Cluj*, IQOS Store propune o experienţă de retail nouă, o imersiune interactivă în universul IQOS.

iqos 4

iqos 3

Amenajat pe o suprafaţă de peste 70 de metri pătraţi, IQOS Store va fi mai mult decât un spaţiu de comercializare a produselor şi accesoriilor IQOS, scopul acestuia fiind de a oferi consumatorilor un univers experimental şi funcţional, cu asistenţă personalizată bazată pe nevoile unice ale fiecărui utilizator. Îmbinând zona comercială, în care se pot achiziţiona dispozitivele electronice şi accesoriile IQOS, dar şi produsele din tutun – Heets, cu o zonă de relaxare de tip lounge, unde cei care vizitează IQOS Store pot beneficia de sesiuni individuale de testare a produsului, spaţiul a fost gândit să ofere o atmosferă prietenoasă, cu atenţie la detaliu în toate momentele interacţiunii.

Designul modular şi minimalist, inspirat de elemente din natură şi tehnologie, este o reflexie a brandului IQOS, care propune un nou mod de a consuma tutunul, prin eliminarea arderii. IQOS Store va deveni un loc de întâlnire, o comunitate offline pentru toţi utilizatorii IQOS din Cluj şi nu numai, în care aceştia vor descoperi cele mai recente lansări de produs, dar şi ediţiile limitate, vor avea acces la o gama largă de accesorii şi asistenţă tehnică în timp real.

”IQOS Store Cluj este dovada fizică a angajamentului Philip Morris International de a oferi consumatorilor adulţi alternative mai bune la fumat şi a viziunii companiei pentru un viitor fără fum. IQOS este un produs inovator care propune un nou mod de a consuma tutunul, revoluţionând o întreagă industrie, iar această nouă abordare este reflectată şi în primul spaţiu al brandului. IQOS Store Cluj exemplifică valorile IQOS, celebrând transformarea şi oferind consumatorilor o nouă experienţă de retail. Am ales să avem primul spaţiu de acest gen în Cluj pentru că acest oraş este un exemplu de inovaţie şi transformare.  Această lansare este însă prima dintr-o serie de spaţii IQOS ce vor fi deschise în perioada următoare în marile oraşe din România” , afirmă Branislav Bibic, CEO Philip Morris Trading.

Dedicat unui consumator modern, receptiv către ritualuri şi abordări noi, IQOS Store Cluj oferă o experienţă completă, relaxantă, în care consumatorii pot afla într-o manieră deschisă şi onestă informaţii despre tehnologia şi rezultatele ştiinţifice din spatele produsului IQOS.

iqos 2

 

Lansat în Japonia în anul 2015 și pe piaţa din România la finalul aceluiaşi an, IQOS este un dispozitiv electronic care se utilizează împreună cu Heets (produse de tutun), rezultând un ritual fără fum, fără scrum şi cu mai puţin miros.

*Calea Mănăştur nr. 2-6, parter, în zona cafenelelor

Post-ul Philip Morris Trading deschide primul IQOS Store din România, la Cluj apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Nora prefectului Vușcan a avut la nuntă o rochie de 22.000 de euro EXCLUSIV

$
0
0

George Dan Vușcan fiul prefectului Clujului, Gheorghe Ioan Vușcan și fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor în perioada tehnocratului Cioloș a făcut nuntă sâmbătă, 3 iunie la Grand Hotel Italia. Potrivit surselor, proaspăta soție, Ana Maria Goleanu, avocată în Baroul București a dat pe rochia de mireasă 22.000 euro.

ana maria vuscan

Fostul șef al SRI George Maior trebuia să fie naș la nuntă, însă vizita lui Klaus Iohannis în SUA i-a cam stricat planurile lui Maior, ambasadorul român la Washington. Cum vizita prezidențială a dat cununia peste cap, George Maior și-a trimis tatăl la nuntă unde trebuia să fie naș. Astfel, istoricul Liviu Maior, fost ministru PSD și fost ambasador al României în Canada a fost părintele spiritual al proaspeților căsătoriți.

george vuscan nunta

vuscan nunta

nunta vuscan george 2

 

nunta vuscan george

 

La nuntă au fost prezenți și Alex Rus, fiul fostului ministru de Interne, Ioan Rus, împreună cu iubita lui, Denisa Pastor.

alex rus denisa pastor

Primarul din Turda Cristian Matei, împreună cu soția.

matei cristian

 

 

Post-ul Nora prefectului Vușcan a avut la nuntă o rochie de 22.000 de euro EXCLUSIV apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 39931 articles
Browse latest View live