Quantcast
Channel: Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 39143 articles
Browse latest View live

Tâlhar cu 5 fapte băgat la zdup

$
0
0

Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Turda l-au identificat şi depistat pe G. Radu, de 27 

de ani, din Turda, ca fiind principalul suspect de săvârşirea a cinci fapte de tâlhărie din 

perioada 26 octombrie – 5 noiembrie a.c., când acesta, prin violenţă, a sustras bunuri de la
cinci persoane de pe raza municipiului Turda.Cu această ocazie poliţiştii au recuperat 90% din 

prejudiciu.Tânărul este cercetat penal sub aspectul săvârşirii a cinci infracţiuni de
tâlhărie, fiind reţinut pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore.Ulterior instanţa a emis pe numele 

acestuia mandat de arestare preventivă.

Atenţie! Radare pe Autostradă

$
0
0
În judeţul Cluj aparatele radar pot fi amplasate în următoare locaţii:
- DN 1 E 60 tronsonul Cluj-Napoca - Turda – Vâlcele, Copăceni;
tronsonul Cluj-Napoca limită cu judeţul Bihor – Floreşti, Izvorul Crişului,
Huedin;
- DN 1 C Apahida, Răscruci, Dej, Câţcău;
- Autostrada A 3
În municipiul Cluj-Napoca aparatele radar pot fi amplasate pe
următoarele artere principale: 21 Decembrie 1989, Calea Turzii, Calea Floreşti,
1 Decembrie 1918, Corneliu Coposu.

Baconschi: România nu are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina

$
0
0
Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi la Kiev că România nu are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina, relatează Interfax Ucraina, citată de Kyiv Post, în ediţia electronică."Vreau să ofer un răspuns clar la această întrebare. România este un susţinător al principiului inviolabilităţii graniţelor. Noi nu avem nicio pretenţie faţă de integritatea teritorială a altor ţări", a declarat el, răspunzând întrebării unui reporter al agenţiei Interfax Ucraina.Baconschi se află, de miercuri, într-o vizită oficială la Kiev, la invitaţia omologului ucrainean Konstantin Grişcenko.Conform MAE român, şeful diplomaţiei române va fi primit de către preşedintele Viktor Ianukovici, premierul Mikola Azarov şi va avea convorbiri cu preşedintele Radei Supreme, Volodimir Litvin.Cu prilejul vizitei, ministrul român de Externe se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ucraina.Convorbirile vor aborda perspectivele cooperării bilaterale şi regionale, teme europene de interes comun, în special perspectiva europeană a Ucrainei, subiecte precum problematica de securitate, inclusiv cea energetică, precum şi aspecte care ţin de protecţia minoritǎţilor naţionale.De asemenea, vor fi semnate Acordul de cooperare între Ministerul Justiţiei al României şi Ministerul Justiţiei al Ucrainei şi Protocolul de colaborare dintre MAE al României şi MAE al Ucrainei în domeniul integrării europene.

Băsescu e la Berlin! Silentio stampa despre datoria istorica

$
0
0
Preşedintele Traian Băsescu a sosit, joi, la Berlin, pentru vizita oficială de o zi în timpul căreia are programate convorbiri oficiale cu preşedintele Republicii Federale Germania, Christian Wulff, şi cu cancelarul german Angela Merkel.Şeful statului a fost întâmpinat de şeful Protocolului de stat şi de un oficial al Ministerului german de Externe.Potrivit programului oficial, şeful statului român va avea convorbiri oficiale cu preşedintele Republicii Federale Germania, Christian Wulff, şi cu cancelarul german Angela Merkel. În jurul orei 14.30 (ora României) sunt programate declaraţii de presă susţinute de Traian Băsescu şi Angela Merkel.Băsescu va participa la conferinţa economică "Germania şi România - parteneri în Europa", organizată la sediul Deutsche Bank din Berlin.Programul vizitei include şi o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din R.F. Germania şi ai comunităţii de germani originari din România.Preşedintele a declarat la plecarea spre Berlin că obiectivele deplasării sunt consolidarea relaţiei bilaterale şi acţiunea comună în Uniunea Europeană."Obiectivele vizitei la Berlin sunt două: consolidarea relaţiei bilaterale şi acţiune comună în Uniunea Europeană", a spus Băsescu.

Fotografiile zilei de la Curtea de Apel

$
0
0
Va prezentam cateva dintre fotografiile realizate pe holurile Curtii de Apel Cluj.

Aproape jumatate din painea neagra contine coloranti

$
0
0
Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de peste 820.000 de lei comerciantilor care vindeau paine din faina alba cu coloranti recomandand-o ca fiind paine neagra, la peste 40 la suta dintre cei verificati gasindu-se nereguli.
ANPC a oprit definitiv si a retras din fabricatie/de la comercializare aproximativ 420 de kilograme de materii prime (faina neagra de grau) si paine in valoare de 676 de lei care era expirata sau avea ambalaje deteriorate care nu confereau siguranta alimentara a produselor. De asemenea, inspectorii au oprit temporar de la comercializare aproximativ 8 tone de paine in valoare de aproximativ 25.000 de lei pana la intrarea in legalitate.

1.000 de persoane depistate cu Hepatita C

$
0
0
Aproape 8% dintre romanii au fost depistati cu virusul hepatitei C. Medicii avertizeaza mamele sa-și faca testul de depistare a virusului in timpul sarcinii.  Pe toata perioada campaniei au fost testate 11.471 de persoane, dintre care 877 au primit un rezultat pozitiv. Printre judetele cu cea mai mare prevalenta a hepatitei C se numara Bacau (12,4%), Sibiu (10,6%), Botosani (9,6%) si Arges (9,26%), scrie NewsIn.
"Pentru a preveni, trebuie mai intai sa cunoastem caile de transmitere a virusului hepatitei C. Virusul poate fi contractat prin sange, pe cale sexuala si de la mama la copil. Potrivit statisticilor, incidenta virusului hepatitei C este mai ridicata in cazul consumatorilor de droguri injectabile. La nivel national, exista peste 80.000 de consumatori de droguri, in Capitala numarul acestora depașind 20.000", a declarat, joi, pentru NewsIn, directorul medical al Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals", dr. Sorin Petrea.

Grecia si-a ales noul premier

$
0
0
Fostul vicepresedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), Lucas Papademos, va fi viitorul premier al Greciei, a anuntat joi agentia de presa ANA. Presedintia Greciei a anuntat nominalizarea oficiala a fostului vicepresedinte al BCE Lucas Papademos la conducerea guvernului interimar de coalitie.
"Noul premier mandatat" este Papademos, in varsta de 64 de ani, a anuntat ANA, dupa o reuniune de patru ore a liderilor partidelor de dreapta, socialist si de extrema dreapta, mediate de presedintele Republicii, pentru a desemna un Guvern de uniune nationala.


83% din romani se uita zilnic la televizor

$
0
0
Un procent de 83% dintre romani se uita zilnic la televizor, programele zilnice preferate de acestia fiind stirile (81%), in timp ce 29% dintre telespectatori nu se uita niciodata la emisiunile de cultura si arta, potrivit unei cercetari realizate de IRES si prezentate, joi, la sediul CNA.
Cercetarea "Atitudini si obiceiuri de consum media. Perceptii privind CNA" a fost prezentata joi, intr-o conferinta de presa, de Rasvan Popescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), si de Vasile Dancu, presedintele Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Actualitatea lui Mihai Viteazul. Diversiunile contra poporului român

$
0
0
Actualitatea lui Mihai Viteazul. Diversiunile contra poporului român

La 1 noiembrie şi la 1 decembrie s-au petrecut evenimente importante în viaţa poporului nostru, pe care avem datoria să le comemorăm. La 1 noiembrie, după victoria de la Şelimbăr, Mihai Viteazul a intrat cu oaste şi mare alai în Alba Iulia, realizând apoi în mai 1600 prima mare unire, de la Nistru până la Tisa. Ecoul ei va fi nepieritor în istoria poporului român. După mai bine de 300 de ani, după unirea Basarabiei şi a Bucovinei, adunarea reprezentanţilor poporului de pe tot cuprinsul Transilvaniei, reunită la Alba Iulia la 1 decembrie, va pune bazele celei de a doua mari uniri, a României Mari.
În istorie se schimbă împrejurările, în funcţie de contextul în care se desfăşoară evenimentele, dar pericolele rămân constante. Aşezarea noastră geografică ne-a impus aceleaşi pericole ca şi pe timpul lui Mihai Viteazul. Astăzi, în cazul nostru, ele nu se mai exprimă prin atac armat, dar se exprimă într-o formă nouă, prin diversiune.
Astăzi, sunt două mari diversiuni contra poporului român; diversiunea balcanică, prin înlăturarea unei jumătăţi istorice a poporului român de la sud de Dunăre, promovată de state interesate; ea se face prin negarea românităţii acesteia, prin negarea identităţii numelui de Valah, Vlah, Vlas, nume date de alte popoare pentru Români, cu acela de român, de parcă până la 1859 n-ar fi fost numită de către străini şi Ţara Românească, tot Valahia. Pe baza acestui tertip, bun pentru persoane fără cultură, se prezintă în Serbia Românii, chiar cei din Voivodina, ca popor deosebit de „Valahii” din regiunea Timocului, în Grecia Aromânii –kuţovlahii- ca deosebiţi de Români, în Bulgaria se neagă existenţa minorităţilor. Exemplele de mai sus amintesc bine cunoscuta reţetă stalinistă de popor şi limbă „moldovenească”.
În paralel, o mână de oameni în ţară acreditează ideea că Aromânii ar fi minoritate naţională în România. E mai mult decât grotesc! Continuând pe această măsură, saşii sau şvabii, de exemplu, deoarece nu sunt înţeleşi de nemţii nevorbitori ai dialectului lor, ar trebui să fie consideraţi alt popor!  I-am cunoscut pe Aromâni, şi în romanul „Bariera” am descris, printre altele, viaţa lor frământată, în timpul războiului civil din Grecia.
Cealaltă diversiune care vine de la Apus, este cea central europeană, astăzi exprimată prin inventarea unui termen de anihilare prin confuzie, a identităţii şi originii noastre, termenul inexistent de Rom, ca nume „naţional” al ţiganilor. (Desigur că atunci când Istvan Valyi, studentul ungur de la Viena, a recunoscut cuvinte din limba unor studenţi indieni ca identice cu cele pe care le cunoştea din limba fierarilor sau potcovarilor ţigani de pe latifundiile tatălui său, şi le-a publicat în „Wiener Anzeigen” la 1763, nu s-a gândit niciodată la invenţia numelui de Rom, inexistent ca nume de naţiune.) Termenul rom – mai corect drom - în vechea lor limbă, derivând din sanscrită, înseamnă „om” , dar nicicând o „naţiune”.
Cum poate fi atunci numele Ţării şi al naţiunii - şi ca atare identificativ în cuvintele indicând instituţiile ţării, sau activităţile ei, ca Rom telecom, Rom petrol, Rom arta, Tarom, etc, etc.- unul şi acelaşi cu acela, născocit în Europa centrală, care prin impostură, să nu zic furt, este atribuit ţiganilor? Este o indiferenţă profundă la soarta ţării, a acelora de la noi care manipulează acest termen în mass-media, sau creează manelele ţigăneşti, sau deopotrivă manelele americane, cu care, ca un popor fără limbă, ne prezentăm, nu numai pe scenele interne, dar şi în afară, la mincinosul Eurovision, etc., care de eurovision nu are nimic. (Acelaşi dispreţ pentru patrie şi naţiune, impus de acei care cred că etalonul de civilizaţie şi libertate în Europa este sinonim cu „căsătoriile” între homosexuali şi nu înţeleg că sunt făcute tocmai pentru distrugerea lor şi a Europei.).
Grecia s-a opus admiterii la ONU a fostei republici iugoslave Macedonia până ce aceasta nu şi-a schimbat numele în...FYR (Former Yougoslav Republic)! Aceasta numai pentru ca să nu aibă acelaşi nume, să nu se confunde cu Macedonia, provincia grecească. Dar să fi avut ex-republica iugoslavă acelaşi nume cu Elada, sau Grecia, cum este cazul nostru cu Rom şi România, romani şi limba română, ce-ar fi făcut?

Un om genial în istoria noastră – şi nu se insistă deajuns asupra geniului său istoric, confundându-se începutul conştiinţei naţionale, de către unii istorici, cu revoluţia franceză - a intuit şi a înfruntat (spre deosebire de conducătorii noştri de astăzi) pericolele la care aşezarea noastră geografică, între Balcani şi centrul Europei, ne expune. Pentru că în istorie se schimbă împrejurările, dar PERICOLELE rămân. Adică, formele de manifestare ale ameninţărilor la adresa unei naţiuni în decursul timpului, se schimbă în funcţie de circumstanţe, dar constanta lor rămâne. Mihai Viteazul le-a înfruntat eroic şi cu genială intuiţie, acum patru secole.
El a început cu planul balcanic, provocat de pericolul cel mai mare atunci, imperiul otoman, a luptat la sud de Dunăre, ajungând până în trecătorile Balcanilor – generalul său, Baba Novac, până la Sofia -, neutralizând ameninţarea otomană. Dar nestatornicia principilor ardeleni în politica cu Turcii, aleanţa lor cu Polonia filo-turcă (de pe vremea lui Ştefan Bathory, principele Ardealului, ajuns rege al Poloniei), l-au adus la planul DACIC, central-european. Cu intuiţie genială şi hotărâre fulgerătoare, el a intrat în Ardeal şi a început epopeea care l-a dus la constituirea primului stat unitar românesc, la 1600. Acestei existenţe unitare i s-a opus însă de la apus Austria, care-i va ajuta pe nobilii unguri rebeli iar generalul imperial Basta nu va pregeta, pe Câmpia Turzii, în faţa crimei; de la miază noapte Polonia va desăvârşi opera de distrugere a primului stat unitar românesc, intrând cu oaste în Moldova şi Muntenia.
Când după mai puţin de două secole, Polonia va înceta să existe, un nou vecin ajuns pe Nistru abia la 1792, va spinteca Moldova la 1812 şi va pune în pericol existenţa celor două principate româneşti extracarpatice, prin numeroase ocupaţii militare. Spre deosebire de secolele anterioare, ameninţările istorice îşi schimbă formele de manifestare, în funcţie de contextul istoric, dar rămân, apărând astăzi în forme noi, mai subtile.

Astăzi există o diversiune balcanică, prin nerecunoaşterea ca minorităţi şi desnaţionalizarea a întinse mase de români în Serbia, Grecia, Bulgaria, Albania, folosind în unele din aceste state diversiunea  nominală cu „valahi” şi români, ca dealtfel în Republica Moldova, de către urmaşii lui Stalin, cu „moldovenii”, nume al locuitorilor unei provincii, dar nu al naţiei!

Apoi, există diversiunea cu paronimul (aproape omonimul) rom, apărută întâi în spaţiul central european, extinsă după tratatele de la finele primului război mondial, astăzi, după 1989, extinsă la scară exponenţială în Europa, care anihilează pe români, dintr-o trăsătură de condei, excluzându-i din rândul popoarelor europene, asimilându-i cu ţiganii! În condiţiile bombardamentului mediatic, ale aşa zisei globalizări, această confuzie este foarte periculoasă! Războaiele azi sunt asimetrice, în cazul României ele se duc prin aceste diversiuni şi prin economie; economic, pentru a îndeplini programele – planurile - organismelor financiare internaţionale, a fost pusă pe butuci întreaga industrie a ţării imediat după 1989, pentru a transforma ţara într-o piaţă de desfacere a Apusului şi, fără război, România deja a pierdut trei milioane de oameni, în cea mai mare parte tineri, mulţi calificaţi, deveniţi braţe de muncă ieftine, destinaţi desnaţionalizării şi asimilării, de către statele din Occident.
Acestea sunt noile modalităţi de exprimare, azi, ale imperialismelor de aproape şi de mai de departe
Dar, aşa cum s-a întâmplat totdeauna, imperiile pier, dar naţiunile – acelea care vor să trăiască -, rămân. Dar numai acelea care vor să trăiască şi-şi au conducătorii pe măsura acestui scop, precum odinioară un Mihai Viteazul sau Ştefan cel Mare.  
O analiza de Emil Petru Raţiu, Roma, Italia
Acestea sunt noile modalităţi de exprimare, azi, ale imperialismelor de aproape şi de mai de departe

Dar, aşa cum s-a întâmplat totdeauna, imperiile pier, dar naţiunile – acelea care vor să trăiască -, rămân. Dar numai acelea care vor să trăiască şi-şi au conducătorii pe măsura acestui scop, precum odinioară un Mihai Viteazul sau Ştefan cel Mare.
O analiza de Emil Petru Raţiu, Roma, Italia

Atenţie!Radare în weekend

$
0
0
Mâine, în judeţul Cluj aparatele radar pot fi amplasate în următoare locaţii:
- DN 1 E 60 tronsonul Cluj-Napoca - Turda – Vâlcele, Turda;
tronsonul Cluj-Napoca limită cu judeţul Bihor – Floreşti, Izvorul Crişului,
Poieni;
- DN 1 F Baciu;
- DN 1 C Apahida, Iclod, Dej, Câţcău;
- Autostrada A 3
În municipiul Cluj-Napoca aparatele radar pot fi amplasate pe următoarele
artere principale: 21 Decembrie 1989, Calea Turzii, Calea Floreşti, Oaşului,
Corneliu Coposu.
În data de 13 noiembrie,în judeţul Cluj aparatele radar pot fi amplasate în următoare locaţii:
- DN 1 E 60 tronsonul Cluj-Napoca - Turda – Feleacu, Tureni;
tronsonul Cluj-Napoca limită cu judeţul Bihor – Gilău, Căpuşu Mare,
Huedin;
- DN 1 C Jucu, Răscruci, Gherla, Urişor;
- Autostrada A 3
În municipiul Cluj-Napoca aparatele radar pot fi amplasate pe următoarele
artere principale: Traian Vuia, Calea Turzii, Calea Mănăştur, Observatorului,
1 Decembrie 1918.

Politicienii europenii nu ne vor în UE

$
0
0
Vizita lui Traian Băsescu în Germania nu a trecut neobservată în presa din această ţară, ale 

cărei comentarii se concentrează în principal pe declaraţia preşedintelui român privind intenţia 

Bucureştiului de a adera la zona euro până în 2015, relatează Deutesche Welle, în pagina 

electronică."Politicienii nu-i vor pe români în euro", susţine cotidianul de mare tiraj Bild, 

potrivit căruia un grup de oameni politici aparţinând deopotrivă Partidului Social-Democrat şi 

formaţiunilor creştine s-ar fi "revoltat", ca reacţie la declaraţia lui Traian Băsescu privind 

intenţiile monetare româneşti.Ziarul îl citează pe ministrul de interne bavarez Joachim Hermann, 

de la Uniunea Creştin-Socială, care refuză categoric aderarea României la zona euro. Potrivit 

lui, corupţia ar fi "prea mare", iar ţara ar fi încă "departe de a dispune de o justiţie 

independentă".Stephan Mayer, expert în afaceri interne al aceluiaşi CSU şi-a exprimat speranţa 

că lecţia crizei elene i-a învăţat pe toţi "că nu mai au dreptul să primească ţări în zona euro 

în mod prematur".

Nokia seschestrata de ANAF

$
0
0
Astăzi, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituit sechestru pe activele Nokia 

de la Jucu, pentru datorii neplătite de 10 milioane de dolari.“Ca urmare a unui control, s-a 

constatat că societatea are obligaţii neplătite de natura taxelor vamale în valoare de 10 

milioane de dolari. Am început un control în 2009 pe care l-am finalizat zilele trecute. S-a 

instituit sechestru asiguratoriu pentru o sumă de 10 milioane de dolari, dar măsura nu 

periclitează activitatea societăţii în continuare. Este o măsură preventivă", a declarat Sorin 

Blejnar, şeful ANAF. Interesant este că cei de la ANAF, conform declaraţiilor lui Blejnar, au 

început controlul la Nokia abia la un an după ce finlandezii au dechis fabrica de la Jucu unde 

au investit circa 60 de milioane de euro. Astfel există o supoziţie conform căreia, cei de la 

ANAG au păstrat acest control ca pe un “as în mânecă” pentru situaţia în care Nokia ar fi plecat 

din România. Astfel, există posibilitatea ca cei de la Nokia să nu fi plătit aceste taxe cu 

complicitatea reprezentanţilor ANAF.

Români accidentaţi în Ungaria

$
0
0
Trei persoane au murit şi alte cinci au fost rănite, dintre care două sunt în stare gravă, în urma coliziunii între un microbuz românesc şi un camion slovac în centrul Ungariei, vineri dimineaţă, a anunţat Autoritatea pentru situaţii de urgenţă.Toate cele nouă persoane se aflau în microbuz, a declarat vicepreşedintele Autorităţii pentru situaţii de urgenţă din Pest, Janos Szabo, adăugând că şoferul a suferit răni uşoare.Poliţia a deschis o anchetă pentru a stabili circumstanţele accidentului, a declarat Andrea Belicza Beluzsar, purtătoarea de cuvânt a poliţiei din Pest.Directorul de comunicare în Ministerul Afacerilor Externe, Doris Mircea, a declarat pentru MEDIAFAX că cele trei persoane care au murit în accident sunt cetăţeni români.Ea a menţionat că, din informaţiile deţinute până la această oră, este vorba despre o coliziune între un microbuz cu număr de înmatriculare din România şi un autocar cu număr de înmatriculare din Slovacia.Conform datelor furnizate până în acest moment, se ştie că cele trei persoane care au murit sunt cetăţeni români, dar deocamdată nu sunt date despre răniţi.Ea a mai spus că în acest moment un consul român se deplasează spre locul unde s-a petrecut accidentul, urmând ca MAE să ofere alte informaţii când acestea vor fi disponibile.

ANAF a pus sechestru pe Nokia

$
0
0
ANAF a pus sechestru pe Nokia

Coincidenta sau nu, la scurt timp dupa ce oficialii Nokia au anuntat ca vor inchide fabrica de la Jucu, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a facut un control la Nokia unde a descoperit o datorie de 10 milioane de dolari. Oficialii ANAF au pus sechestru pe bunurile fabricii la sfarsitul saptamanii trecute, chiar daca controlul financiar, conform declaratiilor sefului ANAF Sorin Blejnar, a inceput tocmai in 2009. Daca pana acum cei de la Nokia puteau decide carei companii ii vor ceda bunurile de la Jucu, dupa punerea sechestrului finlandezii nu vor mai putea decide acest lucru. In momentul de fata, presedintele ANAF a aratat ca sechestrul a fost instituit pe o suprafata de 28.000 de metri patrati asupra bunurilor imobile ale companiei, inclusiv birourile si halele de productie.

La sfarsitul saptamanii trecute, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a instituit sechestru pe activele Nokia de la Jucu, pentru datorii neplatite de 10 milioane de dolari.
“"Ca urmare a unui control, s-a constatat ca societatea are obligatii neplatite de natura taxelor vamale in valoare de 10 milioane de dolari. Am inceput un control in 2009 pe care l-am finalizat zilele trecute. S-a instituit sechestru asiguratoriu pentru o suma de 10 milioane de dolari, dar masura nu pericliteaza activitatea societatii in continuare. Este o masura preventiva", a declarat Sorin Blejnar, seful ANAF. Interesant este ca cei de la ANAF, conform declaratiilor lui Blejnar, au inceput controlul la Nokia abia la un an dupa ce finlandezii au deschis fabrica de la Jucu unde au investit circa 60 de milioane de euro. Astfel exista o supozitie conform careia, cei de la ANAF au pastrat acest control ca pe un “as in maneca” pentru situatia in care Nokia ar fi plecat din Romania. Astfel, exista posibilitatea ca cei de la Nokia sa nu fi platit aceste taxe cu complicitatea reprezentantilor ANAF.
In momentul de fata, conform Codului de procedura fiscala, masurile asiguratorii se instituie atunci cand exista pericolul instrainarii bunurilor de catre o firma datornica.
Conform lui Viorel Comanita, seful Autoritatii Nationale a Vamilor, cei de la Nokia au important materiale din China si nu au platit taxele vamale aferente pentru aceste tranzactii. "Ei au beneficiat de un regim de transformare sub control vamal al unor produse. Produsele trebuia sa vina sub forma de piese, iar cablul, transformatorul si celelalte componente sa se asambleze la fabrica din Romania pentru a putea beneficia de scutire vamala. Modalitatea prin care Nokia facea acest lucru era ca produsele veneau deja asamblate, iar angajatii doar le mutau in alte cutii, fara a exista un proces efectiv de prelucrare", a spus Comanita, care conduce Autoritatea Nationala a Vamilor.
Comanita a aratat ca Nokia a incalcat astfel prevederile regulamentelor Uniunii Europene, care prevad scutiri de taxe vamale doar pentru componentele importate care sunt ulterior asamblate in state din spatiul comunitar, astfel incat sa nu mai poata fi readuse in stare initiala.

Sechestru pentru ca Nokia sa nu mai decida ce face cu fabrica

Conform unor declaratii facute de reprezentantii Consiliului Judetean Cluj, dupa plecarea Nokia situatia nu este atat de dezastroasa pentru economia judetului pentru ca sunt mai multi clienti care ar putea veni in locul finlandezilor.
“Producatorul de medicamente Terapia Ranbaxy si Grupul ZTE, unul dintre cei mai mari producatori chinezi de echipamente telecom, sunt interesate de preluarea halelor fabricii Nokia de la Jucu, dupa inchiderea acesteia. Nokia va decide cui va da halele, nu noi, asa este prevazut in contract, cu respectarea specificului de activitate, adica din aceeasi gama de electronice. Decidentii sunt cei de la Nokia. Nokia a anuntat ca este o societate de consultanta si de avocati care se ocupa de negocierea cu alte companii pe tema halelor. Noi incercam in discutiile cu Nokia sa gasim o solutie sa avem si noi un rol in a decide cine vine acolo. Daca cei de la Nokia accepta si CJ accepta, se poate ca Terapia sa preia halele”, a declarat presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Alin Tise, care a mai adaugat ca in Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu, compania Bosch face probe de sol pentru 20 de hectare necesare unei viitoare investitii.
Astfel, daca in momentul de fata bunurile finlandezilor sunt puse sub sechestru, cei de la Nokia nu mai pot decide cui ii vor ceda fabrica.
Acest control poate parea si ca o razbunare impotriva modului in care cei de la Nokia au inchis portile fabricii.
“Nokia a profitat din plin de facilitatile oferite cu larghete de autoritatile romane, beneficiind de cadourile fiscale fara sa isi indeplineasca toate obligatiile. Acum, a decis inchiderea portilor cu un cinism fara termen de comparatie. Daca sindicalistii de la Bochum au primit compensatii in valoare de 60 de salarii minime, angajatilor romani li se propun numai trei salarii compensatorii. Iar sansele lor de reintegrare profesionala sunt practic inexistente, in actualul context economic', a atras atentia europarlamentarul social-democrat Corin Cretu. Dupa ce muncitorii de la Nokia au declarat ca nu vor mai lucra, liderii sindicali au obtinut cateva salarii compensatorii, iar ca semn de pretuire, oficialii Nokia au declarat ca cei disponibilizati vor primi si un telefon mobil din partea companiei.


Plecarea Nokia ne-a micsorat PIB-ul
Conform unui raport al companiei de consultanta Deloitte s-a estimat ca inchiderea fabricii Nokia de la Cluj s-ar putea traduce intr-o scadere de 0,1-0,2% a PIB. "Din moment ce tara se confrunta cu o competitie feroce, tot mai dura la nivel global, guvernul trebuie sa echilibreze riscul de a pierde investitii cu beneficiile aduse de atragerea unora noi. Stirile privind noi planuri de investitii in Romania se tot aduna. Cu un acord cu FMI care disciplineaza politicile guvernului si doua trimestre consecutive de crestere a PIB in acest an, Romania pare, cel putin pe hartie, iesita din recesiune si mai putin riscanta. In mod traditional, cresterea economica a Romaniei a fost strans legata de investitiile straine directe. Dupa scaderea treptata a interesului investitorilor in ultimii ani, noile planuri de investitii, revigorarea consumului intern si cresterea exporturilor reprezinta vesti extrem de bune. ", se spune in raport.

Eurodeputatii cer salvarea disponibilizatilor romani
Eurodeputatii romani i-au cerut marti Comisiei Europene, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, sa se implice in sprijinirea angajatilor Nokia de la Jucu si ai combinatului de la Galati al Arcelor Mittal, dupa valul de concedieri care afecteaza cele doua companii. Eurodeputatii considera ca executivul comunitar trebuie sa dea acelasi raspuns in cazul disponibilizarilor de la Nokia din Jucu la fel cum a facut-o in cazul angajatilor Nokia de la Bochum. Apelurile eurodeputatilor romani au fost facute in cadrul dezbaterii 'Valul disponibilizarilor in Europa ca urmare a crizei economice, cazuri particulare Arcelor si Nokia', organizata marti seara de Parlamentul European.

Stefan Trandafir



Neamtul Schuebel o vrea presedinta pe Greceanîi

$
0
0
Neamtul Schuebel o vrea presedinta pe Greceanîi. Nu conteaza ca guvernul condus de ea a ucis si a batut tineri

Mai multi tineri din Chisinau, dintre cei care au participat la protestele anticomuniste din aprile 2009 vor sa protesteze in fata sediului Delegatiei Uniunii Europene de la Chisinau ca urmare a faptului ca aceasta institutie europeana este condusa de un procomunist si prorus, transmite Romanian Global News.
Fostul deputat comunist, Zinaida Greceanîi, ar fi o candidatură bună la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, susține Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, germanul Dirk Schuebel.
„UE are o experienţă bună de colaborare cu Greceanîi pe vremea când era prim-ministru”, a declarat oficialul european, uitand represiunea guvernului Greceanîi impotriva protestatarilor anticomunisti si faptul ca sub conducerea sa Valeriu Boboc a fost ucis.
Modul in care germanul Dirk Schuebel calca pe cadavre numai ca sa reuseasca numirea unui presedinte prorus la Chisinau este fara indoiala o dovada in plus ca Germania si Rusia au nevoie de un presedinte obedient care sa accepte peste ceva timp planul de federalizare a R. Moldova, element fundamental de care are nevoie Rusia pentru a controla intreg teritoriul basarabean.

O tradare a intereselor nationale din partea Camerei Deputatilor

$
0
0
O tradare a intereselor nationale din partea Camerei Deputatilor. Dezmembrarea Arhivelor Nationale. Urmeaza Statul Roman?

In sfarsit, dupa o insistenta diabolica, UDMR-ul si-a vazut visul cu ochii. Tone de arhiva din patrimoniul institutiei Arhivelor Nationale, o institutie nobila creata de generatiile fauritoare a statului national roman modern, urmeaza sa fie oferite in natura, gratuit, cu o inconstienta incomensurabila, de Camera Deputatilor a Parlamentului Romaniei etniei si confesiunilor maghiare.
S-a inceput astfel destramarea institutiei patronata spiritual, cu profesionalism si jertfa, candva, de un Alecsandri, Sacerdoteanu, David Prodan s. a. Rectific, inconstienta si ignoranta crasa vine din partea deputatilor romani care au votat legea, nu si din partea deputatilor maghiari, care au votat-o cu o …supraconstienta sfidatoare.
Mai mult chiar, Camera Deputatilor a facut un act de stirbire a suveranitatii statului roman, impartind aceasta atributie cu UDMR-ul prin aceasta cedare a functiei statului de a administra arhivele de pe tot cuprinsul tarii, arhive de interes public major.
Camera Deputatilor a sprijinit astfel idealurile fantomatice ale UDMR de autonomie pe criteriul etnic, creind premisele unor mari tensiuni interetnice in Transilvania, unde extremistii maghiari purifica mereu institutii scolare, culturale si administrative de romani, asa cum sesiza recent si istoricul Vasile Lechintan de la Cluj.
In ce tara a Europei se mai cedeaza atat de usor suveranitatea unui stat? In ce tara a Europei se mai dezmembreaza insititutia Arhivelor pe criterii etnice, acum, intr-o Europa unita?
Consider ca incostienta crasa a celor din Camera Deputatilor pentru actul facut nu trebuie ramasa nesanctionata si romanii cu coloana vertebrala dreapta, trebuie sa ceara neintarziat presedintelui Romaniei dizolvarea imediata a Camerei Deputatilor, pentru ca sa ramana un exemplu pentru totdeauna ca intr-o democratie poporul este suveran si nu interesele unui partid ajuns la putere si care face compromisuri nepermise si anticonstitutionale.
Ar trebui, totodata ca si capii Bisericilor Romanesti sa se delimiteze clar de propunerea Deputatului UDMR Marton Arpad Francisc in privinta retrocedarii arhivelor confesionale, pentru ca este o impietate ca un deputat UDMR sa se foloseasca in mod parsiv, pentru satisfacerea  scopurilor UDMR antiromanesti si antistatale, de aceste biserici nationale, puse de UDMR “la inaintare”, pe cand Bisericile Romanesti poate nu doresc sa destrame o respectabila si istorica institutie si nici sa amane, intr-o perpetua tranzitie, peste care troneaza sfidator UDMR, consolidarea, progresul si prosperitatea Romaniei.

Asadar,  decizia  justa este acum in agenda presedintelui Romaniei.
Pentru Romanian Global News, Ion POP
Romanian Global News precizeaza ca Opozitia a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala in privinta respectivei Legi, deasemenea societatea academica si societatea civila va lua atitudine in fata unui asemenea act de tradare a intereselor nationale si va face apel la Presedinte pentru a nu promulga actul normativ.

Marius Nicoara, cel mai speriat de DNA

$
0
0
Marius Nicoara, cel mai speriat de DNA

Marius Nicoara si protejatii  acestuia, Liviu Miclaus si Mircea Abrudan, par a fi scapat cel putin deocamdata de sub lupa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Cluj. In contextul actualelor retineri pentru fapte de coruptie care au zguduit opinia publica clujeana in ultimele saptamani, intrebarea cea mai de bun simt pare a fi pentru cine se pregatesc dosare, cine va urma si din ce motive.

Conform surselor Gazeta de Cluj, se pare ca Marius Nicoara, Liviu Miclaus si Mircea Abrudean ar putea fi urmatorii vizati de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA), nu doar pentru neregulile si presiunile exercitate de catre ei, ci si datorita legaturiilor stranse pe care acestia le au cu ultimele cazuri de arestari preventive din municipiu. Se pare ca in cazul lui Marius Nicoara , ar fi luate in vizor micile “atentii” luate pentru afacerile Iulius Mall, Emerson sau Nokia sau secretizarea contractului totat nefavorabil pentru autoritati cu Nokia, cel care a produs o gaura in buget de peste 10 milioane de euro. Dupa cum este deja bine stiut, edilul Sorin Apostu a fost retinut si ulterior arestat de catre DNA, in dosarul acestuia fiind vorba despre mai multe contracte cu o firma de salubrizare si una de asigurari. Tot un lucru notoriu este si buna relatiei a lui Marius Nicoara cu seful Brantner Veres,  Eugen Veres, acestuia din urma  fiindu-i facilitate in timpul in care Marius Nicoara era presedintele Consiliului Judetean (CJ) mai multe contracte de salubritate in judet. Cum un asemenea favor nu poate fi trecut cu vederea si trebuie returnat, firma de salubritate Brantner Veres a contribuit generos in campaniile electorale ale lui Nicoara. Chiar daca nu are o sotiei avocat, Marius Nicoara are neamuri care ii conduc o firma de asigurari, companiei care incepand cu anul 2005, de cand PNL-ul a intrat la conducere la nivel local impreuna cu PDL-ul. Marius Nicoara, luand RATUC-ul, mai precis pe directorul Liviu Neag sub aripa sa protectoare, i-a conditionat acestuia ramanerea pe post de asigurarea parcului auto al institutiei. Astfel, atat prin firme de asigurari sau de brokeraj apropiate, Marius Nicoara au asigurat toate masinile de la RATUC pe toata perioada 2005-2008. Importanta strategica a RATUC-ului in portofoliul de interese al lui Nicoara si relatia stransa pe care acesta o are cu seful institutiei, Liviu Neag, reiese si dintr-un mic incident pe care lumea pare sa-l fi uitat de tot. Putina lume isi mai aminteste faptul ca Andrei Dondos, un tanar care ocupa un loc in consiliul de administratie al RATUC din partea PNL, a inceput sa scoata la suprafata anumite nereguli ale directorului Liviu Neag, acesta din urma a intervenit pe langa Marius Nicoara pentru a-l reduce pe acesta la tacere. Pentru a nu-si periclita relatia de prietenie si de afaceri cu Liviu Neag, Marius Nicoara i-a obligat pe mambrii biroului interimar al PNL Cluj-Napoca sa dea o hotarare in sensul schimbarii din functiei a lui Andrei Domobos de la RATUC, dupa ce acesta a iesit intr-o conferinta de presa si a facut declaratii daunatoare directorului de regie.

Liviu Miclaus si Mircea Abrudan, si ei ingrijorati de o posibila vizita DNA

Nu doar Marius Nicoara simte vantul rece al directiei anticoruptie cum ii sufla in ceafa. Din cate se pare, atat Liviu Miclaus, cel poreclit “schimbatorul de roti” al lui Nicoara, cat si Mircea Abrudean, un alt protejat, se tem ca in curand vor fi vizitati de catre procurorii DNA. Prin intermediul firmelor sale de constructii, pietruire sau prin micile “lobby-uri” care dau mai mult a trafic de influenta, Liviu Miclaus a reusit sa-si obtina doua spatii comerciale si miliarde din bani publici pentru lucrarile de la raposatul stadion Ion Moinea, despre care ca oricum urma sa fie daramat. Mai mult, Liviu Miclaus a a facut sondaje tot din banii publici, in interesul lui Marius Nicoara, cel care viziona filme porno in Senat in timp ce se vota legea pensiilor.  Presiunea asupra acestuia a crescut in ultmia vreme, odata cu arestarea vicepresedintelui CJ Radu Bica, deoarece este stiut faptul ca Bica avea telefonul ascultat si iar Miclaus ii curta din greu pe acesta pentru firmele sale de casa de instalatii, pietruire sau de apa si canalizare. Ca sa nu mai amintim de legatura dintre Liviu Miclaus si Brandusa Mandru, fosta Chiorean, si a acesteia din urma cu Aspazia Droniuc, declansatoarea intregului scandal al lui Radu Bica. In fata mai marilor din CJ, a primarilor din judet sau a directorilor de regii, Liviu Miclaus s-a motivat mereu ca vrea sa castige licitatiile si lucrarile din bani publici pentru a putea strange bani de campanie pentru Marius Nicoara si pentru a-i plati acestuia datoriile, lumea cunoscandu-i problemele financiare din ultima vreme.

Chiar daca niciodata nu s-au prea iubit cu adevarat, Liviu Miclaus si vicepresedintele PNL Mircea Abrudean si-au ingropat diferentele de opinii si ura, de dragul banilor si ale intereselor patrimoniale. Mircea Abrudean conduce una dintre cele mai profitabile firme de consultanta din judet, avand mai multe contracte cu primariile liberate din judet. Prin intermediul firmei SIAB Development SRL, acesta ofera ofera servicii de consultanta si de proiectare in privinta obtinerii de fonduri europene pe celebra Masura 322 sau  de elaborare a caietelor de sarcini si in problema licitatiilor. Tocmai in acest sens, Mircea Abrudean, sugerand primariilor cu cine si ce sa contracteze, se afla in pozitia ideala pentru a-i asigura lui Liviu Miclaus si firmelor acestuia cele mai bune conditii pentru a castiga diverse licitatii.

Istoria, din pacate, se repeta din nou

Cei 30.000 de fluturasi comandati imeiat dupa retinerea lui Radu Bica in care erau atacati dur presedintele CJ Alin Tise si premierul Emil Boc a fost doar preludiul unei campanii care va mai dura mult si care isi are originile undeva prin 2006. La fel ca si in cazul vicepresedintelui CJ Radu Bica, unde Marius Nicoara a infiintat o comisie de ancheta pentru a verifica licitatiile si lucrarile efectuate in ultima perioada, mentionand ca in spatele acestei comisii s-ar afla de fapt Horea Uioreanu, si in cazul primarului Sorin Apostu a procedat la fel. In data de 10 noiembrie, la doar o zi dupa arestarea lui Sorin Apostu, Marius Nicoara a organizat o adunare generala la Hotel Melody, in care, exact ca si in cazul Radu Bica, l-a atacat dur pe primar, persoana aflata in arest si fara posibiliatea de a da vreo replica. Si de aceasta data, Marius Nicoara a cerut infiintarea unei comisii, de aceasta data la nivelul Consiliului Local (CL), pentru a analiza toate contractele acestei institutii. Cum va continua razboiul de gherila al lui Marius Nicoara nu se stie, cert este ca asitam doar la inca o lovitura sub centura din partea acestuia indreptata impotriva conducerii PDL din judet. Episodul cu fluturasele indreptate impotriva lui Alin Tise si Emil Boc nu este primul in care Marius Nicoara comanda fluturasi sau ziare pentru ca apoi sa le distribuie gratuit cetatenilor. Acum cativa ani, pe vremea scandalului in care Emil Boc era acuzat ca ar avea o amanta care ar desfasura afaceri cu statul, Marius Nicoara a comandat 50.000 de ziare Can-Can  in care actualul premier era surprins cu celebrul buchet de flori, si pe care le-a distribuit in tot Clujul.  

Andrei TOMOS

Presa germana despre vizita lui Basescu

$
0
0


Vizita lui Traian Băsescu în Germania nu a trecut neobservată în presa din această ţară, ale cărei comentarii se concentrează în principal pe declaraţia preşedintelui român privind intenţia Bucureştiului de a adera la zona euro până în 2015, relatează Deutsche Welle, în pagina electronică.

"Merkel îşi manifestă respectul profund pentru eforturile României în vederea aderării la zona euro", scrie cotidianul elveţian Neue Zuercher Zeitung în ediţia electronică, relatând despre vizita în Germania a preşedintelui Traian Băsescu şi despre elogiile formulate de cancelar.

Programul de austeritate al premierului Emil Boc şi intenţia României de a adera până în 2015 la spaţiul monedei europene nu i-au convins însă, în egală măsură, pe toţi oficialii germani.

"Politicienii nu-i vor pe români în euro", susţine cotidianul de mare tiraj Bild, potrivit căruia un grup de oameni politici aparţinând deopotrivă Partidului Social-Democrat şi formaţiunilor creştine s-ar fi "revoltat", ca reacţie la declaraţia lui Traian Băsescu privind intenţiile monetare româneşti.

Ziarul îl citează pe ministrul de interne bavarez Joachim Hermann, de la Uniunea Creştin-Socială, care refuză categoric aderarea României la zona euro. Potrivit lui, corupţia ar fi "prea mare", iar ţara ar fi încă "departe de a dispune de o justiţie independentă".

Stephan Mayer, expert în afaceri interne al aceluiaşi CSU şi-a exprimat speranţa că lecţia crizei elene i-a învăţat pe toţi "că nu mai au dreptul să primească ţări în zona euro în mod prematur".

În acelaşi ziar expertul în afaceri interne al social-democraţilor, Gerold Reitenbach, a revendicat reformarea UE prin crearea unui minister european al finanţelor şi introducerea unor mecanisme eficiente de control, înaintea "pregătirii discuţiilor privind primirea în zona euro a unor noi candidaţi".

Dar principalul subiect al editorialiştilor germani de vineri nu este preşedintele român, a cărui vizită, fără să treacă neobservată, a generat doar ecouri relativ slabe, ci noul premier al Greciei, Lucas Papademos.

Senatul se plange de prea putini bani

$
0
0


Senatorii - atât din opoziţie, cât şi din coaliţie - susţin că nu îşi vor mai putea exercita mandatul din cauza bugetului mic, reclamă că sunt discriminaţi, din acest punct de vedere, faţă de colegii lor deputaţi şi se simt "păcăliţi" de Ministerul Finanţelor.

În şedinţa Biroului Permanent de luni, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că nu mai sunt bani pentru deplasări externe ale senatorilor în acest an, "de sus până jos".

"În acest moment, suntem în situaţia de a spune extrem de clar că nu mai sunt bani pentru activităţi externe ale Senatului României şi ale senatorilor României de sus până jos. Acest lucru am vrut să vi-l aduc la cunoştinţă", le-a spus Geoană, luni, membrilor Biroului Permanent, conform stenogramei şedinţei.

De altfel, discuţiile privind bugetul Senatului au ocupat cea mai mare a timpului alocat şedinţei.

Geoană a precizat că toate deciziile legate de deplasări externe sunt puse "în aşteptare" până la un răspuns oficial al Ministerului Finanţelor privind modul de funcţionare a Senatului.

El a apreciat că, pentru anul viitor, având în vedere poziţia Ministerului Finanţelor, va fi o situaţie "aproape dramatică din punct de vedere al funcţionării instituţiei".

Senatorul PDL Radu Berceanu a intervenit, spunând că ar fi util să fie făcută o statistică începând cu anul 2005 în legătură cu modul în care au evoluat bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului. El a amintit că atunci când Ministerul Finanţelor a sugerat reduceri ale bugetelor, Senatul a operat aceste reduceri "foarte exact", în timp ce Camera "foarte inexact" şi au apărut discrepanţe.

"Cei de la Ministerul Finanţelor Publice - nu neapărat miniştrii, cei care fac demult treaba, domnul Gherghina mi se şopteşte de aici, din stânga - în general lucrează foarte comparativ, adică iau bugetul de anul trecut şi zic: «Domnilor, dacă anul trecut aţi avut atât, mai trebuie să scădeţi 10%». Nu fac comparaţii mai largi, pentru că nu li se pare normal. Adică, cu alte cuvinte, «Dacă anul trecut v-am păcălit la un nivel şi acum mai trebuie o reducere, nu revenim, mergem mai departe»", a arătat Berceanu.
Viewing all 39143 articles
Browse latest View live