Quantcast
Channel: Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 39922 articles
Browse latest View live

Spitalul de Pneumoftiziologie se extinde

$
0
0

Au început lucrările de extindere și etajare a uneia dintre clădirile Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, derulează în prezent ample lucrări de extindere și etajare a uneia dintre clădirile componente.

În valoare de peste 1.200.000 de lei, investiția forului administrativ județean urmărește, în principal, optimizarea circuitelor funcționale medicale, astfel încât acestea să respecte pe deplin normele igienico-sanitare. În acest fel, atât pacienții cât și personalul spitalului urmează a fi mult mai bine protejați față de riscul de îmbolnăvire cu tuberculoză pulmonară.

Odată cu finalizarea extinderii și etajării imobilului, se vor restabili circuitele funcționale prin separarea totală a zonelor administrative de cele destinate actului medical. Astfel, riscul de contractare a unor infecții nozocomiale va fi diminuat considerabil.

            Având în structură 230 de paturi, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie este o instituție sanitară de monospecialitate care asigură, prin secțiile clinice și serviciile din structură, asistență medico-chirurgicală complexă, curativă, preventivă şi de recuperare a pacienţilor cu afecțiuni respiratorii tuberculoase – TBC şi non-tuberculoase (BPOC, Astm bronşic, patologie tumorală malignă şi benignă, pleurezii, supuraţii bronho-pulmonare) din județul Cluj şi din judeţele limitrofe.

Articolul Spitalul de Pneumoftiziologie se extinde apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Secția de Chirurgie a Spitalului Județean Cluj a fost renovată

$
0
0

Compartimentul ATI care deserveşte Secţia Clinică Chirurgie Generală II şi Secţia Chirurgie Vasculară a trecut, în ultimul an, printr-un amplu proces de modernizare, fiind reabilitat şi dotat din veniturile proprii ale spitalului şi ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”.

Secţiile şi compartimentele de anestezie şi terapie intensivă (ATI) asigură, prin mijloace farmacologice și tehnice specifice, pe de-o parte, condițiile necesare pentru desfășurarea actului chirurgical, a îngrijirii perioperatorii și a altor proceduri diagnostic sau terapeutice, iar, pe de altă parte, suportul indispensabil pacientului critic pentru evaluarea și tratamentul disfuncțiilor şi al leziunilor de organ. Astfel, pacienţii de terapie intensivă necesită îngrijiri speciale și monitorizare continuă. 

Inaugurat astăzi, Compartimentul ATI Chirurgie Generală II dispune de condiţii optime pentru îngrijirea pacientului critic: nouă paturi moderne de terapie intensivă, cu posibilitate de mobilizare a bolnavului, monitorizare invazivă complexă, staţie centrală de monitorizare, instalaţie de aer laminar cu ventilaţie antibacteriană, lămpi cu lumină ultravioletă pentru sterilizarea mediului şi prevenirea infecţiilor nosocomiale. 

Structura nouă pentru unitatea de transfuzie sanguină din cadrul Compartimentului ATI, precum şi sistemele portabile, cu posibilitate de dezinfecţie, pentru depozitarea materialelor sanitare pun la îndemâna echipei medicale întreg suportul necesar pentru a oferi pacienţilor cea mai bună asistenţă medicală.

Articolul Secția de Chirurgie a Spitalului Județean Cluj a fost renovată apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Konstantinos Passaris, cel mai celebru deținut de la Penitenciarul Gherla, va fi extrădat în Grecia

$
0
0


Konstantinos Passaris, cel mai cunoscut deținut de la Penitenciarul Gherla, va fi extrădat în Grecia la cererea autorităților elene.
Passaris este condamnat pe viață în România, dar va fi extrădat în Grecia, unde este condamnat și acolo pentru omor.

În 2001, el a ucis doi ofițeri de poliție, în timpul evadării sale. Procesul din Grecia are termen pe 2 decembrie, după ce în luna mai, grecul a fost condamnat de patru ori pe viață și la încă 71 de ani de închisoare.

Bărbatul de 44 de ani a fost implicat în șapte crime, rănirea unor persoane și jafuri. El a declarat din Penitenciarul Gherla că regretă ceea ce a făcut și că vrea să fie extrădat și judecat în Grecia pentru faptele sale.

Passaris a fost condamnat în 2003 în România la pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru uciderea a două persoane. Conform legislației românești, beneficiază de reducerea pedepsei, astfel că ar putea fi eliberat după anul 2020.

Solicitarea autorităților române de transfer a condamnatului așteaptă un răspuns în termen de 90 de zile din partea Greciei. Dacă acestea vor răspune pozitiv, Passaris va executa acolo restul de pedeapsă din Romănia și apoi pedepsele stabilite de instanțele grecești.

Potrivit dikastiko.gr, avocații familiilor victimelor din Grecia, care așteaptă de aproape 20 de ani pedepsirea criminalului,  îndeamnă autoritățile grecești să accepte urgent propunerea părții române.

Articolul Konstantinos Passaris, cel mai celebru deținut de la Penitenciarul Gherla, va fi extrădat în Grecia apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Masajul erotic – experiențe noi, beneficii pe măsură

$
0
0

Despre beneficiile masajului se prezintă adesea informații cuprinzătoare. Această tehnică este utilizată încă din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice. Procedurile își au originea în inima Asiei și au fost treptat adoptate de către persoanele din întreaga lume. 

Pe lângă masajele clasice trebuie amintite masajele speciale. Din această categorie face parte si masajul erotic.  Față de masajele exotice, acest tip de masaj include factorul erotic. Dincolo de presupuneri și idei preconcepute, erotismul este o terapie a simțurilor. Cei interesați de redescoperirea propriilor limite în ceea ce privește senzualitatea sunt invitați să apeleze serviciile profesionale de la MasajClub.  

Masajul erotic – un moment oportun pentru noi experiențe

Stresul cotidian este un factor ce își face resimțită prezența în viața majorității. Această afecțiune de actualitate în acest secol al vitezei poate provoca în timp dureri musculare, oboseală cronică și insomnii. 

Fanteziile erotice țin de fiecare persoană în parte și de multe ori nu au limite. Pentru că un vis nu este îndeplinit până când nu se atinge imposibilul, maseuzele de la masajclub.ro oferă și servicii de masaj cu șampanie. Un stil sofisticat care merge spre aria luxului, masajul cu șampanie este doar un exemplu din gama variată de fantezii ce sunt aduse la realitate cu maximum de profesionalism. 

O sesiune de masaj erotic durează între 60 și 90 de minute. În acest timp, fiecare punct din organism este stimulat întocmai pentru a oferi o experiență care se cere a fi repetată. 

Delectarea simțurilor cu un masaj erotic profesional

Trairile intense sunt conferite de măiestria maseuzelor care cunsoc arta atingerilor. Masajul erotic este un rasfăț concentrat pe zonele erogene ale corpului. Spre deosebire de masajele clasice care se concentrează pe o stimulare a mușchilor, cel erotic induce o dezlănțuire a simțurilor doar prin atingeri. 

Serviciile de la Artemis MasajClub se concentrează pe o gamă diveră de preferințe, printre care și utilizarea uleiurilor aromatice. 

Ce servicii regăsesc cei interesați la salonul menționat?

*Masajul cu ulei de argan

 Uleiul de argan este recunoscut pentru proprietățile unice ce vizează frumusețea pielii. Astfel, în timpul răsfățului, pielea este hidratată, iar scenariul desprins din fanteziile proprii delectează psihicul. Jocul maseuzei sau al maseuzelor și amplificarea simțurilor favorizează deconectarea de la rutina cotidiană și de la stresul acumulat. 

*O maseuză, două sau trei

La Artemis MasajClub se pot alege diferite servicii care implică mai multe maseuze. Când vine vorba despre fantezii, acestea nu trebuie să fie limitate. Un masaj erotic este dus la rang de artă atunci când se îmbină cu mai multe tipuri de atingeri și un spectacol vizual îmbunătățit. 

*Masaj erotic cu asistare la duș 

Acest serviciu se adresează persoanelor care își doresc să continue experiența simțurilor și în timpul dușului. Alaturi de o maseuză atrăgătoare, hidroterapia este ideală pentru a induce o stare completă de relaxare. 

*Masajul erotic pentru cupluri

Dacă viața de cuplu a ajuns într-un punct de plafonare, atunci un asemenea serviciu este ideal. O experiență unică a simțurilor trăită de ambii parteneri în același timp reprezintă cheia relațiilor de lungă durată. Condimentarea vieții amoroase poate fi un restart necesar. 

*Masajul erotic la hotel

Un astfel de serviciu se adresează turiștilor atrași de experiențe unice. Această flexibilitate se adresează atât persoanelor care se află în deplasare, dar și celor care se simt confortabil în intimitatea camerei închiriate de la unitățile de cazare preferate. 

Diverse cadre și exploziile simțurilor

Tentațiile erotice trebuie mereu diversificate pentru a nu interveni plictiseala. Astfel, cadrele se pot schimba. Oferirea serviciilor se poate desfășura atât în cadrul salonului Artemis, cât și la diverse unități de cazare. 

Intimitatea reprezintă pentru fiecare persoană alte aspecte. Dacă pentru unii înseamnă o luminozitate redusă, pentru alții înseamnă un loc în care se simt ca acasă. Indiferent de locația aleasă, atmosfera creata și aromaterapia sunt puncte ce nu lipsesc de pe lista maseuzelor. 

Pentru cei interesați șă descopere mai multe experiențe beneficiază de un minibar gratuit. Este demn de menționat că o sesiune de masaj erotic se bazează pe comunicare, dorința de îndeplinire a fanteziilor și senzualitate. Pe MasajClub.ro, cei interesați găsesc mai multe informații despre modurile diferite de practicare a masajului erotic, dar și despre prețuri și alte oferte. 

Articolul Masajul erotic – experiențe noi, beneficii pe măsură apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Judecătoarea Elena Botezan, fosta șefă a DNA Cluj, a anulat mai multe interceptări făcute de SRI în dosarul unui fost secretar de stat

$
0
0

Lovitură dură pentru DNA în dosarul în care fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ioan Andreica, a fost trimis în judecată în luna mai 2018! Judecătoarea Elena Botezan de la Curtea de Apel Cluj, care până în 2014 a fost șefa DNA Cluj, a anulat cinci mandate de interceptare, dar și notele de redare ale convorbirilor telefonice, fiindcă au fost efectuate de SRI, astfel că procurorii anticorupție au termen 5 zile pentru să procedeze la remedierea neregularităţilor actului de sesizare şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei, scrie Gazeta de Bistrita.

În baza art. 347 Cod procedură penală admite contestaţiile formulate de inculpaţii Andreica Ioan, Popescu Lazăr, Sabău Ioan-Claudiu, Cozariuc Mihai-Mircea şi Stamatoiu Cristian împotriva încheierii penale nr. 59/CP/2019 din data de 10 mai 2019 a judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Bistriţa Năsăud pe care o desfiinţează în parte şi pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite:

Constată nulitatea absolută a mandatelor de siguranţă naţională cu nr. 006046/24.11.2009 privind pe S.I.C., nr. 006046/24.11.2009 privind pe Istrate Ion, nr. 002960/03.06.2010 privind pe S.I.C., nr. 002960/03.06.2010 privind pe Istrate Ion  şi nr. 002960/03.06.2010 privind pe Andreica Ioan emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală.

Potrivit Deciziei nr. 302/2017 a CCR constată nulitatea absolută a ordonanţelor de delegare a ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciul Tehnic al Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind redarea convorbirilor telefonice interceptate în baza mandatelor anterior menţionate şi efectuarea de copii în format electronic a fişierelor audio emise în dosar 462/P/2010 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie din data de 19.02.2018 integral, (…), din data de 27.02.2018 integral, (…) şi din data de 05.12.2017 parţial, respectiv punctul a) al ordonanţei, aflată la filele 2-3 vol.11 dosar de urmărire penală, a proceselor verbale de redare şi certificare a înregistrărilor convorbirilor telefonice din datele de 12.03.2018 integral, 21.03.2018 integral şi 15.01.2018 parţial, respectiv punctele 1-20, existente la filele 5-31 verso, filele 53-65 şi filele 70-89 toate în vol. 11 dosar urmărire penală şi, Având în vedere Decizia CCR nr. 22/2018 dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mandate de siguranţă naţională, a ordonanţelor de delegare şi a suporţilor care conţin interceptările realizate în baza celor 5 mandate de siguranţă naţională cu nr. 006046/24.11.2009 şi nr. 002960/03.06.2010 precum şi eliminarea redării conţinutului acestor convorbiri din rechizitoriul întocmit în dosar 462/P/2010 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie.

Copia prezentei încheieri se comunică Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie urmând ca, potrivit art. 345 alin. 3 Cod procedură penală, în termen de 5 zile de la comunicare să procedeze la remedierea neregularităţilor actului de sesizare şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei. Menţine restul dispoziţiilor încheierii atacate. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 21 noiembrie 2019”, este hotărârea pronunțată, joi, de judecătoarea Elena Botezan.

Ioan Andreica, alături de Lazăr Popescu, Ioan Claudiu Sabău, Mihai Stănescu și Adrian Palade a fost acuzat de procurorii DNA, în martie 2012, de trafic de influență dare de mită, spălare de bani, complicitate la trafic de influență, fals intelectual, luare de mită, iar sumele pe care procurorii le vehiculau erau de-a dreptul năucitoare. În același dosar a fost anchetat și Liviu Rusu, fost președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, care în 2018 a fost scos de sub urmărire penală.

În cursul anului 2009, inculpații Popescu Lazăr și Sabău Ioan Claudiu au constituit o asociere infracțională, sprijinită de Andreica Ioan, ce avea ca scop adjudecarea în mod fraudulos a unor licitații publice de către mai multe societăți comerciale clientelare de la care primeau în schimb bani sau lucrări în subcontractare și, în anumite cazuri, chiar subcontractarea în totalitate a lucrărilor. Asocierea avea ca scop exercitarea influenței pe lângă demnitari sau funcționari publici cu influență asupra persoanelor cu putere de decizie în atribuirea unor astfel de licitații. În principal, erau vizate lucrări de proiectare și execuție de drumuri, canalizări, reabilitări de construcții, proiectare și execuție a unor centre de management a deșeurilor, etc.
În acest scop, după identificarea de către inculpatul Sabău Ioan Claudiu a firmelor interesate de efectuarea unor astfel de lucrări, inculpatul Popescu Lazăr, ce avea rol coordonator în cadrul grupului, încheia cu firmele respective contracte de consultanță în valoare de 15.000 de euro (la încheierea contractului) plus între 5 și 7% din valoarea lucrărilor adjudecate. Aceste contracte erau fictive pentru că sumele încasate sub această aparență erau de fapt comisioanele membrilor grupului cât și sumele acordate cu titlu de foloase necuvenite funcționarilor publici implicați în procedurile de achiziții și foloasele acordate persoanelor ce exercitau traficul de influență.
În baza acestui mecanism, în cursul anului 2009, inculpații Popescu Lazăr, Andreica Ioan și Sabău Ioan Claudiu au pretins de la reprezentanții unui consorțiu constituit din două firme suma totală de 345.002 euro (din care 12.075 euro pentru Andreica Ioan, 120.752 pentru Popescu Lazăr și 34.500 euro pentru Sabău Ioan Claudiu), reprezentând 5% din valoarea contractului «Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane, precum și a celor rurale neconforme din județul Bistrița – Năsăud», pentru a interveni pe lângă persoane cu funcții de decizie din cadrul Consiliului Județean Bistrița Năsăud în scopul de a-i determina să atribuie acest contract consorțiului format din cele două firme. De asemenea, inculpații au pretins și primit de la una din aceste două firme suma de 100.000 de euro pentru a i se atribui același contract.
Inculpatul Andreica Ioan a pretins de la o altă societate comercială suma de 1.200.000 euro (din care 100.000 de euro în nume propriu) pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul autorității contractante.
De la o altă firmă, Andreica Ioan a pretins suma de 200.000 de europentru a-și exercita influența asupra reprezentanților CJ Bistrița Năsăud în vederea deblocării plăților. În acest context, inculpatul Rusu Liviu Mihai, președintele CJ Bistrița, a pretins suma de 100.000 euro în scopul aprobării unor plăți pe bază de documente false și pentru prestații fictive în cadrul contractului «Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane, precum și a celor rurale neconforme din județul Bistrița – Năsăud», program finanțat cu fonduri europene. Din suma pretinsă, Rusu Liviu Mihai a primit de la Andreica Ioan suma de 75.000 de euro.
Pentru a crea aparența de legalitate a primirii acestor sume, inculpații Popescu Lazăr, Andreica Ioan și Sabău Ioan Claudiu au încheiat contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive. În anul 2010, inculpatul Palade Adrian, fost subordonat al lui Andreica Ioan la M.D.R.T., a încheiat un număr de 7 contracte ce atestă în fals prestarea unor servicii de consultanță/intermediere cu mai multe firme pentru a disimula proveniența și circulația sumei de circa 196.000 de euro pretinsă și primită de Andreica Ioan de la Popescu Lazăr pentru traficarea influenței asupra unor funcționari în vederea atribuirii unor licitații publice către firmele clientelare. În cursul anului 2011, inculpatul Stănescu Mihai, în calitate de administrator al SC Duo Mat Invest SRL, pe baza unor contracte fictive, a încasat sume de bani rezultate din infracțiunile de corupție descrise mai sus, pentru ca acestea să ajungă la membrii grupului
”, transmiteau procurorii DNA în urmă cu 7 ani.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud în mai 2018, pe lângă cei cinci amintiți mai sus fiind trimise în judecată încă două persoane: Stănescu Ion și Stănescu Cezar.

În camera preliminară, avocații inculpaților au avut aceleași solicitări ca și la Curtea de Apel Cluj, însă instanța tribunalului bistrițean a considerat că nu sunt justificate și le-a respins.

Despre acest subiect Gazeta de Bistrița a scris AICI.

Articolul Judecătoarea Elena Botezan, fosta șefă a DNA Cluj, a anulat mai multe interceptări făcute de SRI în dosarul unui fost secretar de stat apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Zece ani cu Băsescu, încă zece cu Iohannis. Suficient cât să distrugă o țară. Ne pasă?

$
0
0

Duminică se reia parodia democrației. De o săptămână, posturile de radio și televiziune și-au reluat canonada cu ieșitul la vot, de parcă asta ar rezolva ceva. Nu cred că se va ține cont de ce vrem noi pentru că altminteri, vorba lui Mark Twain, nu am mai fi lăsați să votăm. În 2014, s-a votat masiv Iohannis pentru a nu câștiga Ponta. Niciodată nu am crezut că a fost un vot corect. După primul tur, Ponta avea un avans destul de mare. Apoi, în turul al doilea, Iohannis recuperează handicapul și trece în frunte la o diferență de câteva milioane. S-o creadă dracu’ că a fost curată treaba. Acum, în 2019, se va vota masiv Dăncilă pentru a nu ieși Iohannis, dar tot acesta va fi desemnat câștigător, scrie Valentin Boeru în national.ro.

Ar fi putut fi învins Klaus Iohannis în competiția de acum? Categoric! Existau soluții pentru a i se reduce drastic șansele de a accede către fotoliul de președinte? Sau pentru a fi scos definitiv din joc? Da, și una și alta. S-au pus în practică? Nu, pentru că cine ar fi putut sau ar fi trebuit să o facă nu a făcut-o. Ba de frică, ba din neghiobie, ba din interese pe care nu le va mărturisi nici pe patul de moarte. Și atunci, de ce să ne mai mirăm când, de fapt, suntem victimele propriei noastre nepăsări?

Strategia tăcerii prezidențiale

În 1990 era la modă să-ți interoghezi public interlocutorul, „Ce ai făcut în ultimii cinci ani?” În 2019 se poartă întrebarea „Ce ai realizat în ultimii cinci ani?”, adresată lui Klaus Iohannis. Doar noi nu ne întrebăm ce am făcut în ultimii cinci ani. Noi, ce am realizat? Am căscat gura la lozincile unei altfel de politici și am crezut că o vom duce mai bine, că România se va urni din loc. Nu s-a urnit. Nici mai bine nu o ducem. Am privit nepăsători cum politica externă se supune unei conduceri bicefale și nu ne-a interesat să rezolvăm acest impediment. Am mai băgat o pană de lemn, leacul universal al indiferenței noastre. Am privit cu frigiditate cum Klaus Iohannis își vântura materia prin Parlamentul de la Strasbourg sau pe Bruxelles fără ca noi să știm ce a vorbit sau a hotărât pentru noi. I-a cerut cineva socoteală? Nu. Deși nu-mi face prea multă plăcere, mă văd nevoit să-i dau dreptate lui Victor Ponta, cînd spunea că, în țară, Iohannis tace, când merge la Bruxelles tace, semnează ce îi bagă sub nas Frau Merkel, iar când se întoarce în țară tace din nou. Tace când pleacă în vacanțe, tace când guvernul este blocat, a tăcut când era vorba să numească premieri, a tăcut când i s-a cerut să-l scoată la pensie pe Augustin Lazăr sau când a trebuit să o demită pe Laura Codruța Kovesi. I-a spus cineva, fără menajamente, să-și bage mințile în cap și să pună osul la treabă? Nu.

„Yes” și mai ce?

A coborât cu geaca roșie pe el, în mijlocul protestatarilor #rezist, instigând la revoltă. I-a reproșat cineva că gestul nu este compatibil cu funcția deținută? Nu. L-a obligat cineva să-și ceară scuze când a jignit mitocănește premierul? Nu. A declarat majoritatea grevă parlamentară când a insultat în Plen deputații și senatorii Puterii? Nu. L-a întrebat cineva, vreodată, de ce are pretenția ca românii să respecte legile când el este primul care încalcă legea fundamentală a țării? N-am auzit să fi îndrăznit careva. I-a cerut cineva socoteală pentru cheltuielile imense ale inutilului Summit de la Sibiu? Nu. A mințit grobian că  e un eveniment care va pune România pe o nouă axă a Uniunii Europene și toți au luat-o de bun. Apoi, din presa străină am aflat că marele Summit a fost de fapt o clacă a mai marilor europeni, care și-au împărțit funcțiile între ei. I-a solicitat cineva să declare care a fost poziția României la reuniunea șefilor de stat și de guverne care a avut loc după alegerile europarlamentare, să spună cu gura lui ce a negociat pentru România? Nu. Tot din presă am aflat că, în realitate, Iohannis a rostit doar „Yes”. „Yes” ce? Ce „Yes”?

Chiar ne pasă?

Putea să-i fie stopat lui Iohannis elanul de a-și face de cap? Da. Putea fi avertizat la modul serios că îl paște o suspendare dacă se mai comportă ca un vechil pe moșie? Da, dar nu a făcut-o nimeni. Putea fi suspendat, mai ales că Puterea deținea majoritatea în Parlament? Cert, dar de fiecare dată problema a fost trecută la „și altele”. Ba a vrut Tăriceanu, dar numai cu jumătate de gură, ba avrut Dragnea și n-a mai vrut Tăriceanu, ba nu era oportun momentul, ba să mai stăm înainte de a începe, să nu se supere Uniunea Europeană, ba n-a mai vrut Dragnea, ba mai știu eu ce. Noi ce am făcut în tot acest timp? Am căscat ochii la circ, am înjurat pe Facebook, după care am revenit la ce știm mai bine, postând cafele și floricele. De ce avem pretenții acum, când am fost complici și cu puterea, în indolența ei, și cu Iohannis, prin lipsa de reacții. Ce am realizat în ultimii cinci ani ar trebui să ne întrebăm înainte de a merge la vot. S-au scurs degeaba, dar nu o să ne dăm seama decât peste alți cinci ani. Zece ani cu Băsescu, încă zece cu Iohannis. Suficient cât să distrugă o țară. Ne pasă?

Sursa: national.ro

Articolul Zece ani cu Băsescu, încă zece cu Iohannis. Suficient cât să distrugă o țară. Ne pasă? apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Exxon a scos la vânzare participația în Marea Neagră, estimată la doar 250 milioane de dolari

$
0
0

În timp ce la București președintele Klaus Iohannis speră ca Exxon să se răzgândească și să nu se retragă din Marea Neagră, iar noul ministru al Economiei caută scrisoarea americanilor prin minister, gigantul petrolier din Houston a scos la vânzare participația de 50% pe care o deține în Neptun Deep, fiind avansată o estimare de 250 de milioane de dolari a acesteia, transmite Profit.ro.

Datele sunt indicate de Reuters, fără să fie clar a cui este această estimare, respectiv a consultanților Exxon sau a agenției de presă, însă dat fiind faptul că aceasta este cuprinsă într-o listă mai largă de active scoase la vânzare de compania americană, pare a fi o estimare mai degrabă a consultanților. Estimarea este surprinzătoare, luând în calcul faptul că Exxon susține că a investit peste 750 milioane de dolari în Neptun Deep (1,5 miliarde de doalri împreună cu partenerul său OMV Petrom). Pe de altă parte, însă, suma de 250 milioane de dolari se apropie de cea de 290 milioane de dolari (1,125 miliarde lei) raportată drept pierdere în perioada 2008-2018 de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, sucursala din România a firmei din Bahamas care deține participația la Neptun Deep.

Astfel, Exxon Mobil accelerează programul de vânzări, în urma presiunilor investitorilor, și plănuiește înstrăinarea unor active suplimentare în valoare de 10 de miliarde de dolari, suplimentar țintei de 15 miliarde de dolari pe care a stabilit-o în 2021. Planul de vânzări masive a fost adoptat în urma unor presiuni din partea investitorilor gigatului american, iar lista activelor ce urmează a fi vândute vizează cel puțin 11 țări, printre care și România.

Romgaz este interesat să cumpere un pachet minoritar de 15-20% în proiectul Neptun Deep de la Exxon Mobil, luni primind o propunere în acest sens de la consultantul angajat de compania americană pentru a-i reprezenta în negocierea exitului, a declarat, pentru Profit.ro, directorul executiv al Romgaz, Adrian Volintiru.

Articolul Exxon a scos la vânzare participația în Marea Neagră, estimată la doar 250 milioane de dolari apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Masterand la Academia SRI, numit consilier la Educație

$
0
0

Bogdan Steriopol, fost ziarist sportiv și masterand la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” care aparține SRI, a fost numit consilier al ministrului Educației. Monica Anisie susține că a luat această decizie pentru că avea nevoie de idei în privința educației fizice.

”Bogdan Steriopol este un consilier în cadrul Ministerului Educației. De câteva luni de zile nu mai există în cadrul MEN un inspector pentru educație fizică și sport. Aveam nevoie de câteva idei pe tema aceasta, pentru că la audierile pe care le-am avut de dinainte de numire am fost întrebată despre părerea mea de a introduce ore de educație fizică și sport în planurile cadru, și am zis că atâta timp cât în MEN nu există o persoană care să cunoască domeniul respectiv, eu sunt profesor de limba și literatura română, am identificat o persoană care să și cunoască și domeniul, dar care să aibă și abilități de comunicare”, a spus Monica Anisie.

Gazeta Sporturilor a a scris că Bogdan Steriopol, fost ziarist sportiv, fost impresar sportiv și masterand la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” care aparține SRI, a fost numit consilier al ministrului Educației, pe probleme de sport.

Bogdan Steriopol a făcut parte din PNL Sector 2 București, unde Monica Anisie este președintă, fiind unul dintre apropiații ei. De asemenea, fostul ziarist a fost implicat activ pe piața transferurilor pentru multe cluburi de Liga 1 și Liga 2.

Articolul Masterand la Academia SRI, numit consilier la Educație apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Pus sub acuzare pentru corupție, premierul Benjamin Netanyahu denunță o „lovitură de stat”

$
0
0

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat joi seară “o lovitură de stat” împotriva lui după ce a fost inculpat de justiţie pentru corupţie, promiţând că nu va “renunţa”, relatează AFP.

În cursul serii de joi, procurorul general Avichai Mandelblit a anunţat că îl pune sub acuzare pe prim-ministrul cel mai longeviv din istoria Israelului pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare diferite.

“Ceea ce se întâmplă aici este o tentativă de lovitură de stat împotriva prim-ministrului”, a declarat Netanyahu, primul şef al guvernului israelian în exerciţiu care este inculpat, cerând “anchetarea anchetatorilor” care au desfăşurat investigaţiile împotriva lui.

De la Ierusalim, pe un ton răzbunător, el a denunţat în cadrul unei conferinţe de presă “false acuzaţii motivate de consideraţii politice” care vizează să-i provoace “căderea”. Însă, a dat el asigurări, “nu sunt gata să renunţ”.

În principalul dosar în care este inculpat, Netanyahu este acuzat că a acordat favoruri unui grup de telecomunicaţii în schimbul unei acoperiri mediatice favorabile de către o media din acest grup.

În celelalte două dosare, el este suspectat că a primit cadouri luxoase din partea unor miliardari şi a că a încercat să-şi asigure articole favorabile în cel mai mare cotidian al ţării


Articolul Pus sub acuzare pentru corupție, premierul Benjamin Netanyahu denunță o „lovitură de stat” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

O femeie de 74 de ani a căzut în lacul de la Iulius Mall

$
0
0

O femeie de 74 de ani a fost găsită cu fața în jos, plutind pe lacul din Gheorgheni, de lângă Iulius Mall.

Vitima a fost văzută de o trecătoare cu fața în jos, plutind și a chemat pompierii, care au scos-o și au resuscitat-o și au transportat-o la spital. Nu se știe cum a ajuns în lac. 

Pe pontonul de lângă parc a fost găsită poșeta femeii. Nu se știe cum a ajuns în lac, dar cel mai probabil femeii i s-a făcut rău în timp ce se plimba și a căzut în apă.

”O femeie de 74 de ani a fost salvată în această dimineață de către pompieri și un echipaj SMURD.

Femeia a fost găsită plutind cu fața în jos pe marginea Lacului Gheorgheni, a fost scoasă din apă de pompieri și apoi resuscitată de către echipajul medical SMURD. Corpul femeii a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost transportată la spital.

Corpul femeii a fost observat de o tânără care trecea prin apropiere și a anunțat situația prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112, în jurul orei 11.40”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, maiorul Andrei Biriș.

sursă: stiridecluj.ro

Articolul O femeie de 74 de ani a căzut în lacul de la Iulius Mall apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Boc și trotinetele electrice din Cluj

$
0
0

Primarul Emil Boc nu este de acord cu folosirea trotinetelor ca mijloc alternativ de transport în oraș, dar spune că nu are cum să le interzică.  

Nu încurajez acest tip de transport până când nu se reglementează legal. Nu pot opri, pentru că nu sunt abilitat prin lege, dar până când nu se legalizează și nu apare un regulament, nu pot să aprob trotineta electrică în Cluj-Napoca. 

În Bruxelles este folosită trotineta electrică pentru distanțe scurte, de un kilometru, dar nu ca să faci trasee de 10 -15 kilometri. Este destul de complicat. Regula în UE este să folosești trotineta pe ultimii metri pentru ajunge la destinație, după ce ai mers cu autobuzul, cu trenul sau cu alt mijloc de transport”, a spus Emil Boc, la Napoca FM.

Primarul susține că sunt orașe în Europa care au restrâns total folosirea trotinetei. 

Este o alternativă de transport, dar îți pui viața în pericol. Nu se spune dacă poți circula pe banda de transport, pe pista de bicicliști, pe stradă, pe trotuar, cu cască sau fără cască, de la ce vârstă, nu se spune nimic.

Eu am fost reticent, dar trebuie reglementat”, a mai precizat Emil Boc.

Reecent, un accident în care a fost implicat un copil de 10 ani cu trotineta a provocat un scandal. 

sursă: stiridecluj.ro

Articolul Boc și trotinetele electrice din Cluj apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

A cerut un ban de pâine și a primit în schimb un glonț

$
0
0

O femeie de 31 de ani a fost împușcată mortal în momentul în care i-a cerut unui trecător un bănut, ca să-și cumpere o pâine.

Camerele de supraveghere au surprins momentul în care Zilda Henrique dos Santos Leandro, o femeie fără adăpost din Brazilia, mergea pe mijlocul străzii și încerca să-i atragă atenția lui Aderbal Ramos de Castro, acum câteva zile. Bărbatul a ignorat-o la început, dar la un moment femeia s-a apropiat și i-a cerut un bănuț. După câteva secunde, bărbatul și-a scos arma și a împușcat-o mortal, potrivit terra.com.br.

Castro a plecat liniștit mai departe, în timp ce alți trecători s-au dus spre femeia prăbușită la pământ și au încercat să o ajute. A fost dusă la spital, dar medicii nu au mai putut să o salveze.

Pistolarul a fost arestat în aceeași zi. La anchetă, le-a spus polițiștilor că era în drum spre restaurantul său și a fost convins că cerșetoarea intenționa să îl jefuiască, pentru că i se întâmplace acest lucru de mai multe ori în zona respectivă. Sora Zildei este devastată de durere și spune că aceasta prefera să trăiască pe străzi, din cerșit, deși ea ar fi primit-o oricând acasă.

video aici

sursă: digi24.ro

Articolul A cerut un ban de pâine și a primit în schimb un glonț apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Polițist obligat de instanță să-i plătească despăgubiri hoțului pe care l-a prins

$
0
0

O instanță judecătorească a obligat un polițist să plătească despăgubiri de 1.000 de lei hoțului pe care l-a prins.

În acţiunea de chemare în instanță, Iulian Morariu (hoțul, n.red.) a solicitat judecătorilor să îl oblige pe poliţistul Alexandru Mălăncuş, să îi achite în solidar cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui suma de 100.000 de euro cu titlul de daune morale.

Incidentul care a dus la această solicitare în instanță împotriva agentului de Poliţie Alexandru Mălăncuş a avut loc pe 17 aprilie 2017 într-o zonă centrală din municipiul Vaslui. Poliţistul Mălăncuş ieşise din tură şi se îndrepta pe jos, spre locuinţă. La un moment dat a auzit ţipetele unei vânzătoare la un magazin din zonă. Observând doi tineri care fugeau, a pornit în urmărirea acestora.

”Am văzut ieşind din magazin, în fugă, doi bărbati şi, din urma lor, o femeie ţipând după ajutor. Au luat-o la fugă printre blocuri. Am fugit după ei dar, după aproximativ 200 de metri s-au despărţit şi fiecare a continuat să alerge în altă directie. Am fost nevoit să alerg doar după unul dintre ei şi, după aproximativ 500 de metri am reuşit să-l prind în spatele blocului nr.1.

L-am pus la pământ dar nu aveam cătusele la mine. Se zbătea să scape astfel că am fost nevoit să-l imobilizez la pământ şi să-i leg mâinile la spate cu cureaua de la pantaloni. L-am dus apoi la sediul IPJ Vaslui şi de acolo a fost preluat de o patrulă din cadrul Politiei muncipale. Ulterior, a fost dus înapoi la magazin. Vânzătoarea a început să plângã de bucurie când a văzut că hoţul a fost prins şi şi-a recuperat marfa furată”, a descris acțiunea agentul  Alexandru Mălăncuş. 

În motivarea cererii de chemare în judecată, Iulian Morariu a arătat că ar fi fost umilit public de poliţist, care după ce l-a prins l-a imobiliat folosind cureaua de la pantaloni, prinzânu-i mâinile şi legându-l cu cureaua de gât. Astfel, tânărul prins  la furat a fost condus pe jos până la sediul poliţiei. În apropierea unităţii de poliţie, mai mulţi pensionari adunaţi să joace şah într-un parc l-au aplaudat pe poliţist şi l-au huiduit pe suspectul furtului.

Ulterior, după ce a fost condus la sediul Poliţiei Municipiului Vaslui, suspectul a fost fotografiat alături de poliţistul Alexandru Mălăncuş, iar imaginile cu acesta au fost, ulterior, publicate într-un ziar local. Gestul a fost considerat de suspect ca fiind un abuz, invocând că a fost prezentat ca un trofeu.

Apreciind că i-au fost încălcate drepturile la imagine şi că a fost supus unor tratamente inumane, de umilinţă, tânărul s-a îndreptat împotriva poliţistului atât pe cale civilă, cât şi penală, reclamând agentul de poliţie pentru purtare abuzivă.

Iulian Morariu provine dintr-o familie înstărită din Vaslui, fiind fiul unui om de afaceri care deţine o firmă de construcţii şi nepotul patronului unui cunoscut restaurant. Pe numele său, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt. Condus la magazin pentru reconstituire, tânărul ar fi declarat că a sustras ţigările ”de foame”. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, dosarul în care tânărul este acuzat de furt nu a fost soluţionat.

Agentul Alexandru Mălăncuş este unul dintre poliţiştii de cinste ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui. El a ajuns cunoscut opiniei publice în vara anului 2017, când a fost detaşat să desfăşoare activităţi pe litoralul din Bulgaria, alături de alţi poliţişti români a salvat viaţa unui copil de 11 ani, din Rusia, care s-a înecat în timp ce lua prânzul cu părinţii într-un restaurant.

Pentru fapta sa, agentul Alexandru Mălăncuş a fost răsplătit cu ocazia Zilei Poliţiei Române, fiindu-i acordată o plachetă cu titlul de ”Distincţie de onoare”, în semn de apreciere a profesionalismului şi devotamentului de care au dat dovadă în activitatea desfăşurată.

”Admite în parte acţiunea în pretenţii formulată de reclamantul Morariu Iulian, în contradictoriu cu pârâţii Mălăncuş Alexandru şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui. Obligă pârâţii să achite reclamantului, cu titlu de daune morale, suma de 1.000 de lei”, se menţionează în hotărârea pronunţată pe Tribunalul Vaslui. 

Decizia instanţei nu este definitivă, părţile având posibilitatea să o conteste în termen de 30 de zile de la comunicare.

Articolul Polițist obligat de instanță să-i plătească despăgubiri hoțului pe care l-a prins apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Cristian Roşu (ASF): Este puţin probabil să se repete un nou caz Astra în România

$
0
0

Modul în care se realizează, în prezent, supravegherea jucătorilor din piaţa de asigurări este diferit faţă de anul 2015 astfel că un nou caz Astra este puţin probabil să se repete în România, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Cristian Roşu.

Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august 2015, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei, societatea aflându-se în administrare specială. Curtea de Apel Bucureşti a admis definitiv cererea depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară privind deschiderea procedurii de faliment în cazul societăţii Astra Asigurări la sfârşitul lunii aprilie 2016.

„Faţă de anul 2015, modul în care se realizează în prezent supravegherea jucătorilor din piaţa de asigurări este diferit. ASF este concentrată pe mai multe aspecte privind problematica pieţei asigurărilor, atât în ceea ce priveşte indicatorii de stabilitate (indicatorii de solvabilitate – SCR şi de lichiditate – MCR) cât şi în privinţa conduitei asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări.
De aceea apreciem că este puţin probabil să se repete o situaţie de o asemenea anvergură”, a explicat Cristian Roşu.

Referitor la situaţia Euroins şi City Insurance, acesta a menţionat că ambele companii au avut o evoluţie importantă, au înregistrat creştere pe cota de piaţă, în special pe asigurarea de răspundere civilă auto, deţinând, fiecare, peste 30% din cota de piaţă. Creşterile înregistrate au avut loc însă pe situaţii financiare sustenabile.

„Au fost şi încă sunt probleme, în cea mai mare parte legate de partea organizatorică, ambele companii aflându-se în proces de reorganizare a activităţii, astfel încât să se adapteze la noile cerinţe apărute odată cu creşterea cotei de piaţă. Apreciem că se pot vedea deja primele semne că activitatea ar începe să intre în normalitate”, a precizat Cristian Roşu.

Pe de altă parte, vicepreşedintele ASF consideră că poliţele RCA pe o perioadă scurtă de timp, respectiv pe o lună, nu ar trebui eliminate, întrucât acestea se adresează unui segment destul de important din populaţie care utilizează autovehiculele în regim sezonier şi nu doresc să plătească pentru perioada în care nu folosesc autovehiculul.

„Poliţele RCA pe o perioadă scurtă de timp, respectiv pe o lună, se adresează unui segment destul de important din populaţie care utilizează autovehiculele în regim sezonier, venind astfel în sprijinul celor care nu au nici un motiv să plătească un cost – cel cu prima de asigurare – pe o perioadă în care nu utilizează autovehiculul. Este o măsură ce vine în sprijinul consumatorului şi, de aceea, nu considerăm că ar trebui eliminate”, a spus Cristian Roşu.

Referitor la evoluţia pieţei financiare din România, reprezentantul ASF susţine că acesata a înregistrat evoluţii pozitive atât în 2018, cât şi pe parcursul primului semestru al anului 2019.

„Piaţa asigurărilor din ţara noastră este şi ea pe un trend favorabil, rata penetrării asigurărilor înregistrând o creştere către 1,2% din PIB faţă de circa 1,04% din PIB la nivelul anului trecut. La nivelul întregii pieţe de asigurări, rezultatul net al activităţii din semestrul I 2019 a fost unul pozitiv, profitul net total fiind de circa 134 milioane lei. Putem aprecia că este o piaţă care se maturizează şi intră în linie cu celelalte pieţe europene, cu perspective favorabile, chiar dacă încă se înregistrează niveluri mai scăzute ale indicatorilor”, a declarat Cristian Roşu.

El a spus că, deşi piaţa asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, acestea reprezentând aproximativ 72% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale, se înregistrează evoluţii pozitive şi în cazul asigurărilor non-auto.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă piaţa asigurărilor de locuinţe, obligatorii şi facultative, care a consemnat în primul semestru al anului 2019 o creştere a primelor brute subscrise de aproximativ 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

„Comparând acelaşi prim semestru al anului trecut cu cel al anului în curs, de menţionat ar fi şi creşterea cu 24% a primelor subscrise şi cu 18% a numărului de contracte în cazul asigurărilor de sănătate. Iar dacă adăugam dinamica pozitivă a sectorului asigurărilor de viaţă din ultimii 5 ani, menţionând şi creşterea cu 4,6% a primelor brute subscrise aferente primului semestru din 2019 faţă de primul semestru al anului trecut, putem aprecia că per ansamblu, evoluţia celorlalte sectoare (non-auto) din asigurări este una pozitivă”, a mai spus Cristian Roşu. 


Articolul Cristian Roşu (ASF): Este puţin probabil să se repete un nou caz Astra în România apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Lucrări de asfaltare finalizate pe drumul Gilău – Someșul Rece – Mărișel

$
0
0

Consiliul Judeţean Cluj a finalizat lucrările de întreţinere, respectiv de asfaltare pe sectoare, pe drumul judeţean 107P (DN 1) Gilău – Someşul Rece – Mărişel – DN 1R.

„Mă bucur că am reușit, așa după cum am promis, să finalizăm aceste lucrări înainte de venirea iernii. O satisfacție în plus e legată de faptul că atât locuitorii din zonă cât și turiștii amatori de sporturi de iarnă vor avea acces în zonă, în acest sezon rece, pe un drum ce asigură excelente condiții de circulație”, a declarat Alin tișe, șeful CJ Cluj.

În ceea ce privește lucrările executate pe fiecare tronson în parte, sectorul de drum în lungime de 10,3 kilometri, de la kilometrul 35+200 la kilometrul 24+900, a fost asfaltat integral, iar pe sectorul cuprins între kilometrul 23+460 și kilometrul 10+400 au fost executate lucrări de asfaltare pe mai multe sectoare, însumând 9,06 kilometri de drum.

De asemenea, a fost asfaltat integral podul de la kilometrul 4+500, din zona lacului Tarnița, și al doilea baraj situat la kilometrul 9+550, în timp ce pe toată lungimea primului baraj, situat la kilometrul 8+640, au fost executate plombări cu mixtură asfaltică.

Totodată, pe sectorul de drum în lungime de 6,7 kilometri, cuprins între kilometrul 41+900 și kilometrul 35+200, au fost executate lucrări constând în plombări cu mixtură asfaltică în zonele deteriorate ale căii de rulare.

Reamintim, în acest context, că în cursul lunii august, Consiliul Județean Cluj a fost nevoit să rezilieze contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de modernizare și reabilitare încheiat cu Asocierea SC Kiat Group Construct SRL – SC Tehnic Asist SRL – SC Damar Consult SRL.

În aceste condiții, pe acest drum județean au fost executate lucrări de întreținere, inclusiv asfaltare, care au urmărit asigurarea unei circulații în condiții de siguranță, până în momentul realizării lucrărilor de reabilitare și modernizare. În ceea ce privește continuarea lucrărilor de reabilitare și modernizare, va fi organizată o nouă licitație pentru atribuirea serviciilor de execuție a lucrărilor.

Articolul Lucrări de asfaltare finalizate pe drumul Gilău – Someșul Rece – Mărișel apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Transformă-ți casa într-un cămin desprins din reviste, cu o sobă rustică deosebită!

$
0
0

Tot mai mulți dintre clienți, au descoperit o variantă de încălzire alternativă pe cât de eficientă, pe atât de aspectuoasă. Bucurându-se de un design rustic – tradițional, gama de sobe rustice din oferta profesioniștilor PEFOC, reușește să aducă o notă inedită de design oricărui tip de interior, dar și căldura comparabilă cu cea provenită de la magicele seminee lemne. Evident, pentru că vorbim despre o soluție rustică, atunci clar vorbim despre o sobă care funcționează pe bază de lemne, foarte rezistentă în timp, ușor de montat și extrem de eficientă, grație fontei turnate din care este confecționată. 

Astfel, în rândurile de mai jos, vom încerca să vă povestim în ordinea preferințelor, despre cele mai căutate, îndrăgite și cumpărate modele de sobe pe lemne din catalogul PEFOC, despre caracteristicile lor la un raport calitate/preț excepțional!

Prima pe lista preferințelor clienților noștri este Soba K9. Această sobă este preferată de majoritatea clienților noștri datorită designului special, care combină motivele tradiționale cu tehnologia modernă de fabricare, dar și a formelor sale rotunjite, ce reușesc să confere un plus de eleganță fiecărui cămin în parte. În plus, ceea ce face special acest model de sobă este prezența celor două sticle adiționale de pe lateralele focarului ce permit accesul vizual la flăcări, din oricare colț al încăperii. Grație existenței pereților dubli din fontă, eficiența sa în asigurarea căldurii necesara este maximă, astfel că, investiția într-un astfel de model devine natural una trainică, ce va rezista pe viață. 


Sora mai mică a modelului precedent, Soba K6 este un model mult mai compact, ceea ce poate deveni un avantaj în cele mai multe cazuri (lipsesc cele două laturi de sticlă de la modelul K9), în rest dispune de aceleași opțiuni, dotări sau caracteristici regăsite și la modelul mai mare. Din punct de vedere al costurilor, fiind mai mică și mai compactă, automat va fi și mai ieftină, fără să facă însă rabat de la calitate. Un alt aspect important de știut este că și aceasta poate veni în varianta tip centrală (pe apă), putând fi racordată la sistemul central de încălzire al casei (prin calorifere). Printre opțiuni putem menționa și varianta cu ventilator, pentru a uniformiza aerul cald din încăpere sau a întregii locuințe, după caz, opțiune care va facilita un transfer termic, mult mai rapid. 

În final, ajungem și la Soba K7 care este și cel mai accesibil model cu design rustic, din punct de vedere al prețului, din oferta PEFOC. Pe lângă preț, aceasta se bucură și de faptul că poate fi amplasată în spații reduse, consumul fiind unul extrem de redus, pe măsura dimensiunilor ei mai mici decât modelele precedente. Pe partea de design, aceasta păstrează un aspect de tip rustic, având picioare de susținere din fontă și posibilitatea de racordare chiar și pe partea din spate, în cazul în care se dorește mascarea evacuării. Este varianta ideala pentru a conferi un plus de eleganță și stil, încăperilor mai mici din locuința, cabana ori casa de vacanță, instalarea ei putând fi făcută într-un timp foarte scurt și fără prea mare efort. Și la acest model, focarul este echipat cu sticlă ceramică termorezistentă de calitate.


Evident, pe lângă cele prezentate mai sus, în catalogul profesioniștilor de la PEFOC, găsiți și alte modele de sobe pe lemne, dar și sobe pe peleti sau gaz, toate bucurându-se  de calitate superioară, atât în ceea ce privește materialul din care sunt confecționate, grosimea acestuia, cât și în privința modului în care sunt concepute, atenția la detalii, s.a.m.d. De asemenea, avem disponibile o paletă vastă de opțiuni și accesorii cu care sobele pot fi dotate, astfel încât să corespundă dorințelor fiecărui client în parte.

Articolul Transformă-ți casa într-un cămin desprins din reviste, cu o sobă rustică deosebită! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Secretarul general al PNL, despre Iohannis: Este un om al cărui destin a fost scris de Dumnezeu! Mircea Badea: Nimeni nu vede monstruozitatea asta?

$
0
0

Secretarul general al PNL, Robert-Ionatan Sighiartău, a dus laudele pentru Klaus Iohannis la un nivel greu de atins.

În cadrul evenimentului desfășurat, joi, la Galați, Robert Sighiartău a spus că destinul lui Klaus Iohannis a fost scris de Dumnezeu.

”Este un om al cărui destin a fost scris de Dumnezeu! (…) În aplauzele dvs., actualul și viitor președinte al României: Klaus Iohannis”, a spus Sighiartău.

Momentul a fost comentat de Mircea Badea, pe pasa cu Ediția specială moderată de Adrian Ursu:

„Cât de frică le este ăstora de pușcărie, totuși? Ce anume ar fi determinat pe cineva să spună așa ceva? Nimeni nu vede monstruozitatea asta? Eu am crezut că e făcătură – am zis că nu are cum să fie”, a spus Mircea Badea.

Vezi mai mult AICI

Articolul Secretarul general al PNL, despre Iohannis: Este un om al cărui destin a fost scris de Dumnezeu! Mircea Badea: Nimeni nu vede monstruozitatea asta? apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Istoricul Ioan-Aurel Pop: Nu e nicio ruşine sentimentul de român

$
0
0

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, şi-a lansat miercuri, la Gaudeamus, cartea ”Românii. Eseuri despre Unire”, apărută la Editura Şcoala Ardeleană.

„Ne simţim solidari şi pentru că suntem români, sau ar trebui s-o facem, pentru că alte popoare din jurul nostru o fac chiar mai exagerat, mult exagerat decât ne-am imagina noi. Şi atunci am vrut să înţeleagă cititorii, mai ales cei tineri, că nu e nicio ruşine sentimentul de român, că nu înseamnă nici naţionalism exagerat, pentru că naţionalismul pe vremea lui Iorga era iubirea de naţiune şi Iorga ne-a învăţat: ‘ca să iubeşti alte naţiuni trebuie întâi să îţi iubeşti propria naţiune’, nu înseamnă nici xenofobie, pentru că xenofobia e ura faţă de străini şi nici şovinism, că noi nu ridicăm în slăvi pe unii ca să îi coborâm pe alţii”, a afirmat Ioan-Aurel Pop.

El a spus că nu a vrut să vorbească în cartea sa „neapărat despre Unirea românilor din momentul 1918”, ci a dorit să dea „o idee legată de ideea de unire, care e general umană”.

„Din păcate, cred că multe din greşelile contemporane se petrec pentru că nu ne dăm seama că omul e o fiinţă socială şi că aşa am fost lăsaţi de Dumnezeu să trăim în unire, împreună. E adevărat că unii trăim mai intens locul de naştere, alţii localitatea în care trăim, alţii, fiindcă suntem informaticieni sau IT-işti, ne simţim solidari cu grupul de meseriaşi din care facem parte”, a explicat Pop.

Preşedintele Academiei Române a atras atenţia că popoarele se răzbună pe cei care vor să le „topească”, fie după principiile internaţionalismului proletar, fie după acela al globalizării.

„Prin urmare, ideile astea fireşti, dacă circulă firesc, cred că ne unesc întru umanitate. Dar nucleele astea pe care le-a lăsat Dumnezeu în umanitate încă se mai numesc popoare şi naţiuni. Şi, dacă uităm de ele, cădem într-o mare eroare, pentru că popoarele se răzbună pe cei care vor să le topească, fie după principiul ‘proletari din toate ţările uniţi-vă!’, cum era odată, fie după principiul globalizării. În globalizare, deocamdată, subiecţii cei mai importanţi sunt naţiunile şi popoarele. Şi de ele trebuie avut grijă. Iar între cei de care trebuie să avem noi grijă în prim plan sunt românii, pentru că, dacă ar fi alţii, ne-am numi chinezi, japonezi, germani sau altceva. Şi e frumos să ducem acest mesaj în lume cu toţii”, a mai spus Ioan-Aurel Pop.

Sursa: Agerpres

Articolul Istoricul Ioan-Aurel Pop: Nu e nicio ruşine sentimentul de român apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Cu cât a crescut peste noapte tariful taxiurilor din Cluj-Napoca

$
0
0

Taximetriștii au câștigat lupta grea cu administrația locală din Cluj-Napoca cu privire la creșterea tarifelor pentru transportul public în regim de taxi. Prețurile au fost discutate și stabilite în cadrul Comisiei de negociere a tarifelor maximale de comun acord de către administrația locală și Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania. Tariful a crescut la 3.10 lei pe timp de zi și 4.50 lei pe timp de noapte.

Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania a obținut de curând două mari reușite în județul Cluj. Demersurile cu privire la accesul taxiurilor pe benzile dedicate transportului în comun conform Legii 38/2003 și mai mult decât atât, la majorarea tarifelor pentru transportul în comun în regim de taxi au fost aprobate cu succes și urmează să fie implementate în cel mai scurt timp posibil.

Care va fi tariful de acum încolo

Prin urmare, în urma discuțiilor efectuate în cadrul Comisiei de negociere a tarifelor maximale, administrația locală a stabilit următoarele majorări: Tarifele pe timp de zi la pornire este de 3.10 lei, tariful distanța lei/km este de 3.10 lei iar staționarea pe oră este de 31 de lei. În ceea ce privește tarifele pe timp de noapte acestea sunt de 4.5 lei pentru pornire, 4.5 lei distanță lei/ km și 45 de lei pe oră pentru staționare.

Această decizie a fost aprobată de către administrația locală dar care cu toate acestea, a negociat intens suma majorării care urma să se aplice având în vedere că discuțiile au ținut mai bine de patru ore, având în vedere că cele două entități prezente s-au „țigănit” pentru fiecare bănuț.

Cu toate acestea, punerea în practică a acestei decizii se va amâna pentru moment. Reporterul Gazeta de Cluj l-a contactat telefonic pe Ioan Pugna , vicepresedintele Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania care a afirmat următoarele: „ Am fost refuzați pentru moment, am fost ieri în comisie cu domnul Tarcea și domnul Boc și ne-am făcut de rușine. Nu am știut să ne motivăm tarifele, deci luna asta nu o să fie vreo schimbare, în decembrie o să mergem cu forțe proaspete. Ne-o făcut praf cu corpul de control și cu juridicul de la primărie, ne-o demontat toată fundamentarea și acum noi trebuie să o facem din nou și să o luăm de la zero. Noi ca asociație ne-am asumat că de data aceasta nu ne-am făcut temele.”

Situația taximetriștilor clujeni până în prezent

Argumentul prezentat de către taximetriști, în vederea creșterii prețurilor a fost aprecierea contribuției pe care aceștia au adus-o pentru a îmbunătății calitatea transportului public. Cererea de majorare a tarifelor a fost propusă de către Asociația Taximetriștilor Clujeni în repetate rânduri de-a lungul anilor având în vedere că și costul biletelor de autobuze au crescut încă din vara anului trecut. Cu toate acestea, aproape 6 ani de zile, tariful taximetrelor în Cluj a rămas neschimbat.

Cheltuielile au urcat enorm de la an la an iar având în vedere că municipalitatea nu permitea creșterea prețurilor, taximetriștii clujeni s-au confruntat cu dificultăți în a-și putea desfășura activitatea și mai mult decât atât, în a avea vreun profit lunar. Ultimul regulament adoptat de către administrația locală le impunea taximetriștilor o serie de aspecte pe care să le respecte precum, dotarea mașinilor cu plata POS, creșterea calității serviciilor, iar din 2021, pe lângă plata cu cardul, mașinile de taxi trebuie să fie dotate cu motor Euro 5. Toate aceste investiții îi împiedicau pe activanții din domeniu să mai realizeze vreun profit, preferând astfel să se retragă.

Prin urmare vestea de la administrația locală a fost primită cu brațele deschise de către activanții domeniului care în urmă cu două săptămâni au fost convocați la o sedință cu reprezentanții administrației locale clujene care după 6 ani de pauză, au decis să facă o schimbare și să îi ajute. În urma îndelungatelor negocieri de marti, noile tarife pentru serviciul public în regim de taxi au fost stabilite și aprobate de reprezentanții municipalității clujene, urmând astfel să fie subiectul unei hotărâri de Consiliu local următoare, cel mai probabil prin suplimentarea deciziilor care urmează să fie adoptate.

Articolul Cu cât a crescut peste noapte tariful taxiurilor din Cluj-Napoca apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Similitudini între încercarea de lovitură de stat din 10 august 2018 și lovitura militară de stat din decembrie 1989

$
0
0

Sunt două evenimente cruciale, situate la o distanță apreciabilă în timp, aproape 30 de ani, cu deosebiri fundamentale, în ceea ce privește scopurile, dar și cu asemănări flagrante privind metodele folosite. Lovitura militară de stat din Decembrie 1989 a vizat schimbarea unui regim din temelii, lucru reușit dealtfel și cu urmările pe care le simțim și le trăim și astăzi, pe când încercarea de lovitură de stat din 10 august 2018 a eșuat lamentabil într-o primă fază, dar a fost finalizată ulterior prin așa-zisa moțiune de cenzură, prin carea fost răsturnat un guvern format în urma unor alegeri democratice, câștigate la un scor confortabil.

Asupra ambelor evenimente, după cum este și normal, părerile sunt împărțite, unii susțin teza loviturii militare de stat, dar și a tentativei de lovitură la mitingul ”Diasporei”, pe când alții, din contră, neagă acest lucru, susținând ca totul a fost ceva spontan. Cert este un lucru, evenimente de acest gen nu apar din senin și nu sunt absolut deloc întâmplătoare, ele au în spate regizori adânc ascunși și cu scopuri precis stabilite.

Nu o să insistăm aproape de loc asupra primului eveniment în ordine cronologică, lovitura militară de stat din Decembrie 1989, care a marcat din temelii parcursul istoric al României și viața românilor, evenimentele sunt arhicunoscute, inclusiv prin documente oficiale care nu pot fi puse la îndoială. Rechizitoriul procurorilor privind evenimentele în cauză arată, negru pe alb, că în România, în perioada respectivă, a avut loc o lovitură militară de stat.

DIICOT anchetează o ”tentativă de lovitură de stat”

Așa-zisul miting al diasporei din 10 august 2018 este încăînvăluit de mister, dar un lucru este cert: DIICOT, parchetul abilitat să investigheze infracțiunile privind siguranța națională, are în lucru un dosar privind faptul că în 10 august 2018, în România, în București, în Piața Victoriei a avut loc o ”tentativă de lovitură de stat”.

Este mai mult decât evident faptul că în ziua respectivă, 10 august 2018, statul paralel instalat în România a încercat să de-a jos un guvern rezultat în urma unor alegeri democratice și să preia puterea în mod ilegal. A fost o tentativă atipică, de tip hibrid, diferită puțin de definiția acceptată privind o lovitură de stat. Conform acesteia, o lovitură de stat esteîncercarea, de regulă a unui grup mic de persoane de a prelua puterea, cu un sprijin extern de cele mai multe ori,a controlul asupra statului, în cazul de față a puterii executive, a guvernului, în alt mod decât prin alegeri democratice. O astfel de acțiune este ilegală și de obicei este organizată cu sprijin militar sau cel puțin al unor înalți oficiali, putând avea sau nu suport popular.

Tentativa a fost una atipică, mai soft, nu a beneficiat de sprijin militar la vedere din partea unor structuri de forță ale statului: Armata, Ministerul de Interne. Deocamdată nu se cunoaște poziția adoptată în ziua respectivă de către servicii, în special de SRI, dacă au avut vreun rol, dacă au știut ce urma să se petreacă, dacă au informat factorii de decizie ai statului, președintele, primul-ministru, miniștrii cu atribuții în gestionarea unor asemenea evenimente, sau dacă au asistat pasivi la ceea ce urma să se întâmple.Într-o țară normală, cu o democrație consolidată, principalul serviciu de informații interne trebuia să cunoască ce se pune la cale, să îi informeze pe cei în drept, permițând celor abilitați să ia masuri care să prevină evenimentele care au urmat.

În mod normal, loviturile de stat au drept scop și sunt organizate să înlăture de la putere dictatori sau regimuri totalitare. Era România anului 2018 într-o asemenea situație, era gestionată de un guvern totalitar, cu măsuri nepopulare? Evident că nu. Atunci care a fost scopul încercării de înlăturare a guvernului prin forță, cui folosea acest lucru? Concluzia este una singură, logică: în 10 august 2018 a avut loc o tentativă de lovitură de stat, una atipică, în sens invers definiției loviturilor de stat, saltul înapoi, de la democrație, la un sistem totalitar. Vrem, nu vrem să recunoaștem, cineva în România dorește puterea absolută, comasarea tuturor puterilor: parlament, guvern, justiție, într-o singură mână. Totul să fie al meu, după celebra expresie ”guvernul meu”. Tentative de a înlătura guvernul au mai fost înaintea episodului 10 august 2018. Amintim numai unul, scena cu geaca roșie amestecată printre cei care forțau căderea guvernului. 
Având în vedere faptul că a trecut mai bine de un an și jumătate de la comiterea faptelor și impactul uriaș al acestui eveniment asupra opiniei publice, românii meritau până la această dată să afle un răspuns oficial privind întâmplările care sau petrecut în 10 august 2018 în piața din fața sediului Guvernului României. Nu exista la momentul respectiv niciun motiv ca mitingul să nu se desfășoare în liniște și fără violență, conform art. 39 din Constituție, care spune că mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic. Dar cineva nu a vrut acest lucru și a încercat debarcarea unui guvern legitim, prin mijloace violente.

Scenarii ipotetice

Atât Klaus Iohannis, cât și liderii PNL și-au făcut o obișnuință, mai mult prin sloganuri de campanii electorale consumate și viitoare, din a clama cu orice ocazie, că așa-zisul ”Miting al Diasporei”a declanșat o reacție a PSD, care a datordin Jandarmeriei Române să reprime în mod brutal manifestarea în cauză, că a ”gazat” românii și alte enormități de acest gen.

Și în prezent subiectul legat de 10 august 2018, premeditat, esteînvăluit într-un nor extrem de dens, manipulat și dezinformat în funcție de interesele celor care caută să profite de ceea ce s-a întâmplat atunci.

Presa a avut un anumit rol în acest război și fără a nominaliza anume pe cineva, la vremea respectivă s-au vehiculat informații de genul că interesul americanilor ar fi provocat ciocnirea dintre jandarmi și protestatari sau că în Piața Victoriei a fost în acele ore critice un câmp de luptă între serviciile (secrete) franco-germano – olandeze, pe de o parte, și tabăra americano-rusă, pe de alta.

Alte păreri lansau alte scenarii.Unul din cele mai interesante se referea la faptul că România este din nou victima unui război hibrid, atipic, menit să dea jos guvernul legitim al României. Este cea mai credibilă variantă, având în vedere că dosarul instrumentat de DIICOT, tocmai acest lucru investighează, ”tentativa de lovitură de stat”.

În acele momente fierbinți se avansa inclusiv ideea că după căderea guvernuluise va forța și schimbarea președintelui României. Această ”petardă” a fost aruncată pe piață mai mult pentru a-l disculpa și separa pe Iohannis de evenimentele în curs. De asemenea s-a mai rostogolit și știrea că de pe urma acestor evenimente ar beneficia Dacian Cioloș, forțând o revenire a ”guvernului meu” la putere. Nu erau lipsite de miez și interes și alte informații care au circulat atunci, cum că un factor declanșator al evenimentelor ar fi fost legea offshore, cea care reglementa exploatarea gazelor de pe platforma continentală a României din Marea Neagră și se avansau păreri de genul că, dacă existența României depinde de această lege, mai bine să le dăm degeaba, așa cum prevedea o lege trecută prin Senatul României.

În gâlceava creată, inclusiv Sindicatul cadrelor militare disponibilizate a venit cu propriul scenariu, fiind de părere că tot ceea ce se întâmplă în România este din vina americanilor, avansând ideea spusă mai sus că în România se bat serviciile franco-germano-olandeze cu cele americano-ruse, miza fiind proiectul BRUA și E4, coridorul de transport paneuropean, prin care Constanța ar trebui să ia locul Amsterdamului.

Unii ziariști au denumit tentativa de lovitură de stat, ”Operațiunea Mortul” și avansau ideea că deși a eșuat în 10 august 2018, ea va fi în cele din urmă finalizată. Se pare că au avut dreptate, ea a reușit mai târziu prin moțiunea de cenzură prin care a fost răsturnat un guvern ales în urma unor alegeri corecte, democratice.

Scandalagii între manifestanții pașnici

De fapt ce s-a întâmplat în Piața Victorie, în data de 10 august 2018? Acoperirea ”operațiunii” de răsturnare a guvernului a fost realizată prin organizarea așa-zisului ”miting al Diasporei”, după manual, de specialiști și experți în domeniu. Numărul celor din diaspora care au participat la miting nu are rost să-l amintim, a fost unul infim. Este evident că la butoane au fost forțe și dinafara țării în strânsă cooperare și legătură cu elemente din interior ale statului paralel. Butonul declanșator al unor evenimente aparent scăpate de sub control a fost crearea premeditată de violențe care la rândul lor, logic, vor determina reacția violentă a forțelor de ordine. Au existat în piață grupuri compacte perfect organizate, care au declanșat violențele, infiltrate printre cetățenii care manifestau pașnic, care în final pur și simplu au dispărut.

În spațiul public a mai circulat ideea că, forțele de ordine ar fi permis și tolerat violențele pentru ca să aibă motiv să le reprime violent și să atace zecile de mii de oameni prezenți. S-a prevăzut se pare și existența unor victime, morți și răniți grav în urma reprimării de către forțele de ordine, respectiv de jandarmerie, lucru care ar fi dus la radicalizarea persoanelor pașnice din piață. Tot ceea ce urma să se întâmple în Piața Victoriei era sprijinit de o mașinărie de propagandă extrem de bine pusă la punct, care ar fi prezentat persoanele moarte ca victime ale unui guverndictatorial, sângeros, reprezentat de guvernul PSD.

Scopul era unul bine țintit: crearea unei emoții puternice, gen Colectiv, care ulterior să se propage în toată țara și să scoată lumea în stradă și să determine căderea guvernului. În fiecare județ, mai ales în reședințele de județ și nu numai, inclusiv la Cluj și Bistrița, mitingiștii de profesie, persoane radicalizate din diferite motive, urmau să intre în acțiune, forțând schimbarea reprezentanților guvernului în teritoriu, mai ales a conducerilor prefecturilor.

Rețeta era una deja experimentată, ea fiind aplicată cu succes în Decembrie 1989, victimele de la Timișoara și ulterior cele din București, au dat realmente foc țării și au determinat căderea regimului.

În 10 august 2018, ceva nu a mers, nu a funcționat, în scenariul pregătit, condițiile erau cu totul altele spre deosebire de cele din Decembrie 1989, când o țară întreagă era sub o presiune imensă generată de nemulțumirile populației. Atunci o fost îndeajuns apariția unei simple scântei și totul a luat foc.În 10 august 2018, situația era cu totul alta, starea de spirit a majorității populației era favorabilă măsurilor întreprinse de guvern în ciuda unui adevărat război psihologic, de manipulare și dezinformare care s-a desfășurat în zilele premergătoare mitingului. Cu toate acuzațiile aduseforțelor de ordine, în special Jandarmeriei Române, probabil și altor structuri, lucrurile au fost ținute sub control și s-a prevenit lovitura de stat.

Mitingul așa-zis al diasporei,care în final s-a dovedit a nu fi al diasporei, a fost folosit ca paravan pentru organizarea răsturnării guvernului prin forță.Grupurileviolente din piață, infiltrate printre manifestanții pașnici, unii chiar însoțiți de copii, au aruncat în forțele de ordine cu pietre, cu sticle, forțândintrarea în clădirea guvernului.

În mod normal, dacă în piață ar fi fost o manifestare de nemulțumire reală,aceasta trebuia să nască lideri, dar aceștia au lipsit, iar acest lucru este un alt argument că atunci a avut loc o tentativă de lovitură de stat.

Atât pentru cei care susțin teza tentativei de lovitură de stat, în special cei aflați atunci la guvernare, dar și cei care au orchestrat-o și susțin reacția exagerată a forțelor de ordine, cu teza falsă a ”gazării” oamenilor și a ”înăbușirii în sânge” a unei manifestații pașnice, la un an și mai bine de la consumarea evenimentului, lucrurile au rămas în coadă de pește. Până la această oră, vinovați de cele petrecute au fost găsite 18 persoane, pentru chestiuni minore, care au fost trimise în judecată. Asta în condițiile în care în piață au existat sute de camere de luat vederi, și zeci de ore de transmisie.

În legătură cu evenimentele din 10 august 2018 s-au constituit mai multe dosare penale care se plimbă între Parchetul Militar și DIICOT. Procurorii militari anchetează plângerile făcutede circa o mie de protestatari pașnici, care au reclamat că au fost agresați de jandarmi, având în vedere calitatea acestora de militari, pe când DIICOT la rândul lui se ocupă de anchetarea ”tentativei de lovitură de stat”.

O ultimă similitudine între cele două evenimente, Decembrie 1989 și 10 august 2018, o constituie probabil amânarea la nesfârșit a anchetelor, existând toate premisele ca românii să nu afle niciodată adevărul despre cele întâmplate.
Doru Costin

Articolul Similitudini între încercarea de lovitură de stat din 10 august 2018 și lovitura militară de stat din decembrie 1989 apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 39922 articles
Browse latest View live