Quantcast
Channel: Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39161

Romania a avut un deficit mai mic decat cel preconizat

$
0
0

 Conform datelor operative, execuţia bugetului general  consolidat  în  perioada  1 ianuarie - 30 iunie 2011 s-a încheiat cu un deficit de 11,3 miliarde lei, respectiv 2,07% din PIB, sub limita ţintei de deficit, în sumă de 12,6 miliarde lei, prevăzută în Scrisoarea suplimentară la Aranjamentul Stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional.

 1.Veniturile încasate la bugetul general consolidat, au fost în sumă de 85,0 miliarde lei cu 9,6% mai mari faţă de anul precedent, în principal ca urmare a creşterii încasărilor din taxa pe valoare adăugată (+31,5%), accize (+27,1%) şi venituri din capital (+58,9%).

Incasările din contribuţii de asigurări sociale au continuat să se îmbunătăţească, fiind cu 4,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, iar încasările din impozitul pe profit au depăşit pe cele din aceeaşi perioadă a anului precedent cu 1,42%.

Faţă de anul precedent, principalul decalaj se menţine la încasările din venituri nefiscale care s-au micşorat cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent .

Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au crescut cu 16,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 96,2 miliarde lei au înregistrat o uşoară creştere, în termeni nominali, cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a creşterii cheltuielilor de cofinanţare pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă, însă ca pondere în PIB s-au redus cu 0,9 puncte procentuale.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu14,6% faţă de aceiaşi perioadă a anului precedent, astfel:

-        la bugetul de stat creşterea a fost de 21,9% ca urmare a reclasificării unor cheltuieli la bunuri şi servicii la Ministerul Sănătăţii;

-        la bugetele locale creşterea a fost de 21,4% ca urmare a preluării spitalelor de către unităţile administrativ teritoriale;

-        la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate creşterea a fost de 14,6%  ca urmare a plăţilor efectuate pentru servicii medicale şi medicamente.

Unele categorii de cheltuieli se menţin în continuare sub nivelul din aceiaşi perioadă a anului precedent: cheltuieli de personal (-18,9%), subvenţii (-18,6%), asistenţă socială (- 2,4%).

Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au crescut cu 60,9% faţă de primele şase luni ale anului 2010.

Cheltuielile cu dobânzi au crescut cu 29,3 %  ca urmare a datoriei contractate pentru finanţarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a celor curente.

Cheltuielile  pentru   investiţii  care  includ  cheltuielile  de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele şase luni în sumă de 14,86 miliarde lei, faţă de 11,67 miliarde lei înregistrate în aceaşi perioadă a anului precedent.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 39161

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48