Quantcast
Channel: Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39170

Desemnarea candidaţilor, primul test al credibilitaţii partidelor

$
0
0
Cand apare acest articol se cunosc numele candidaţilor in colegiile senatoriale. Judeţul Cluj are 14 colegii şi toate partidele mari vor propune candidaţi in fiecare colegiu. UDMR, care, chiar daca este un partid important, işi are alegatorii in Transilvania, şi-a prezentat candidaţii pretutindeni, ceea ce inseamna ca şi electoratul din Tulcea sau Teleorman, celebrul judeţ, au posibilitatea sa opteze pentru maghiarii care le solicita votul.
Partidul Poporului „Dan Diaconescu”, unul ce va figura in Parlamentul Romaniei, deoarece are o susţinere consistenta in sudul ţarii, a primit recent, certificat de moralitate şi bonitate chiar de la acad. Razvan Theodorescu. (Ciudat este totuşi acest intelectual), neconferind o accepţie peiorativa cuvantului de „intelectual”, dar aceasta e situaţia in Romania, şi trebuie sa o acceptam ca atare. Lucian Nemeş, preşedintele PPDD Cluj, a depus o lista de candidaţi pentru toate cele 14 colegii clujene, dar nu acest lucru doresc sa-l comentez, ci faptul ca PPDD, se pare, a introdus demisia de onoare pentru toţi aceia care nu urmeaza linia partidului şi a instituit pentru aleşii acestuia un anumit contract cu „clauza” prin care parlamentarul care pleaca la alt partid trebuie sa plateasca o despagubire de 2 milioane de euro. Nu ştiu daca aceasta clauza are eficienţa juridica, consider ca nu, dar cele doua aspecte invederate mai inainte demonstreaza cat de nociv şi atotcuprinzator este fenomenul traseismului politic. In Romania a capatat dimensiuni nemaicunoscute, intrucat din „tradatori” s-a format un nou partid, UNPR, pe care PSD şi PNL, la data constituirii, l-au gratificat cu cele mai infamante epitete. Acum, cand au revenit la borcanul cu miere al puterii, aceştia au devenit cei mai onorabili parteneri, lucru care trebuie sa fie luat in considerare la viitoarea guvernare dupa 9 decembrie. Trecerea de la un partid la altul are vechi tradiţii in Romania. Se spune ca Iuliu Maniu le pretindea deputaţilor PNŢ o demisie pe care o putea prezenta Parlamentului cand cei aleşi defectau in cursul mandatului parlamentar. Chiar daca se confirma aceasta ipoteza, nu cred ca acest procedeu l-a ajutat prea mult pe liderul interbelic, deoarece şi la acest partid s-au inregistrat plecari spectaculoase, cum au fost cele ale lui Alexandru Vaida Voievod, dr. Lupu, Iunian, Armand Calinescu, Mihail Ralea şi alţii. Acestea nu au slabit considerabil partidul, dar au permis regelui Carol II sa ingroape democraţia parlamentara in anul 1938. Apropo de traseismul politic, este adevarat ca, in aceasta privinţa, Curtea Constituţionala s-a pronunţat ferm ca nu se poate interzice migraţia politica, dar, totuşi, iniţiativa lui Dan Diaconescu demonstreaza ca trebuie facut ceva pentru jugularea traseismului.
Liderii celor doua coaliţii şi-au ales colegii care considera ca au cele mai mari şanse de a fi aleşi. Acest lucru se intampla cu mulţi fruntaşi, indiferent de orientare: Crin Antonescu, Vasile Blaga, Mihai Razvan-Ungureanu, Elena Udrea etc. Nu este chiar o tragedie aceasta orientare şi, in aceasta privinţa, nu pot sa fiu de acord cu Ion Cristoiu şi Robert Turcescu, dar, in schimb, este o greşeala imensa votul dat in Senatul Romaniei in cazul Mircea Diaconu. Nu este numai o gafa politica, chiar daca pentru acest artist a votat şi Varujan Vosganian, pe care-l accept numai ca scriitor, ci şi o greşeala fara de margini, care emana de la oameni ce nu le pasa decat numai de interesul lor de casta şi viitoarea pensie a domnului Diaconu. In legatura cu Liviu Alexa, ziarist ce şi-a depus candidatura la Biroul Electoral Judeţean, sincer ii doresc mult succes, dar ma indoiesc ca va reuşi la alegeri. Nu-l ajuta nici faptul ca a dat o declaraţie in care şi-a numit contracandidatul „nesimţit”. Astfel de calificative sunt caracteristice unui anume domn, numit Crin Antonescu. Acesta il are in spate insa pe Liviu Dragnea, dar domnul Alexa nu are acoperire politica şi aparatul administrativ ce-l presupune. Probabil il caracterizeaza o anumita buna-voinţa, ceea ce nu este suficient pentru a deveni parlamentar. Sa nu uitam ca singurul candidat independent la alegerile legislative, care a reuşit, a fost parintele Constituţiei, prof. Iorgovan, dar şi acesta, dupa ce a devenit deputat, a trecut la PSD, unde s-a simţit mai confortabil. Consider ca varianta „candidat independent” nu poate depaşi pragul de primar de comuna sau de consilier judeţean.
Ne aşteapta o campanie inverşunata, cu ţipete şi urlete, dar cum spunea ambasadorul SUA Mark Gittenstein, „nu este suficient sa le acorzi oamenilor dreptul de vot. Trebuie sa le oferi cetaţenilor capacitatea de a-şi revendica drepturile: Drepturile Omului şi drepturile civile, dreptul cetaţenilor la proprietate şi principiul forţei obligatorii a contractului”. Nu este obligatoriu sa iubeşti foarte mult America şi reprezentantul acestei ţari in Romania, dar nu poţi, cu buna-credinţa, sa conteşti adevarul celor afirmate.

1 noiembrie 2012
Adrian Man


Viewing all articles
Browse latest Browse all 39170

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48