Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea directorului “Gazeta de Cluj”, Liviu Man, împotriva statului român. CEDO cere statului să răspundă unei serii de întrebări privitoare la încălcarea articolelor 3, 8 şi 10 din Convenţia Internaţională a Drepturilor Omului. Articolul 3 se referă la interzicerea torturii, 8 la dreptul la respectarea vieţii personale şi familiale şi 10 la libertatea de expresie.
Până la 1 februarie 2013, statul trebuie să-şi exprime poziţia faţă de problemele ridicate de CEDO, iar ulterior este obligat să-i facă lui Liviu Man o ofertă pentru a renunţa la plângerea adresată instanţei europene.„Nu am intenţia să mă înţeleg cu statul român, să plătească pentru ceea ce au făcut domnii procurori Hrudei şi Deritei şi judecătorii care le-au luat în seamă prostiile”, a declarat Liviu Man.
În întrebările adresate statului român, CEDO ridică problema tratamentului inuman şi degradant la care a fost supus Liviu Man, în contradicţie cu art. 3 din Convenţie, atunci când a fost prezentat publicului în cătuşe de la începutul investigaţiei, şi când a fost supus încarcerării la izolare timp de 60 de zile. De asemenea, Curtea se întreabă dacă art. 8 nu a fost încălcat atunci când interceptările convorbirilor telefonice au apărut în presă, şi când procurorul i-a chemat pe jurnalişti să-l fotografieze înconjurat de mascaţi şi cu cătuşele pe mână. Acelaşi articol este invocat în cazul percheziţiilor de la domiciliul acestuia, fără a i se oferi o compensaţie pentru acest tratament.
Nu în ultimul rând, CEDO întrebă statul român dacă lui Liviu Man i-a fost încălcată libertatea de expresie, dat fiind că imediat după arestare, conturile publicaţiilor ale cărui director era au fost închise, iar echipamentul confiscat.