Senatorul Mihail Hardau a acordat un interviu Gazetei de Cluj, in care isi anunta demisia din functiile de conducere pe care le detine in PDL si vorbeste despre viitorul partidului.
1.Care este motivul pentru care nu candidaţi pentru un nou mandat?
Senator PDL Mihail Hărdău: A trecut cel puţin un an de când mi-am informat colegii apropiaţi că nu intenţionez să mai candidez. Motivul a fost enunţat public: filiala Cluj a Partidului Democrat Liberal are resursa umană pentru înnoirea parlamentarilor PDL Cluj. Fac parte dintre parlamentarii care nu se agaţă de mandate şi nu-mi propun să îmbătrânesc în plenul Palatului Parlamentului. Mă agasează cei care nu reuşesc sau nu doresc să se desprindă de putere. Pe de altă parte, am intrat în Parlament în 2008 cu o cu totul altă idee despre acesta ca for legislativ: am avut naivitatea să cred că este un spaţiu al dezbaterilor şi negocierilor politice, mai puţin un for al demagogiei care perfectează lovituri de stat funcţionând după politica pumnului în gură şi uneori după politica „încremenirii în scaun”, pentru mine un maxim al umilinţei. Nu acesta este conceptul meu despre democraţie. Aş mai putea adăuga lipsa crasă de interes din partea parlamentarilor de a participa efectiv la şedinţele de plen, respectiv la şedinţele comisiilor de specialitate. Indiferenţă şi neseriozitate în stare pură.
2 Pe cine veţi susţine în colegiul electoral în care aţi fost ales în 2008 şi de ce?
Senator PDL Mihail Hărdău: Voi susţine acel candidat al PDL pentru Colegiul 1 Senat care a construit şi evoluat politic, corect după principiile mele, în cadrul filialei Cluj.
3 De ce consideraţi că în Colegiul 1 trebuie să candideze un membru PDL Cluj?
Senator PDL Mihail Hărdău: Dacă ne referim la Colegiul 1 de la Camera Deputaţilor, să nu uităm că la alegerile din 2008 am avut un candidat PDL învingător, venit de pe alte tărâmuri politice şi care recent a defectat în social-democraţie. Prin urmare, cred că filiala Cluj trebuie să-şi propună propriii candidaţi pe colegiile obţinute cu capital electoral propriu. Nu validez şi nu accept traseismul politic.
4 Care din colegii dumneavoastră de partid credeţi că are cele mai bune şanse să ocupe un scaun de parlamentar?
Senator PDL Mihail Hărdău: Nu doresc să fac nominalizări, conducerea excesiv de restrânsă a organizaţiei a ales echipa cea mai reprezentativă, după propriul lor model de gândire, de regulă conjunctural. Fiecare dintre colegii actuali poate să capteze electoratul mizând pe proiectele în folosul comunităţii pe care doresc să o reprezinte în funcţie de profilul profesional propriu. Aparent după toate calculele, colegiile din municipiu prezintă şanse mai mari decât cele din teritoriu, deşi orice calcul poate fi infirmat de mobilizarea organizaţiei în câştigarea alegerilor, respectiv de gradul de participare a cetăţenilor la vot.
5 La ce rezultate vă aşteptaţi, per ansamblu, să obţină PDL Cluj la aceste alegeri? Dar la nivel naţional?
Senator PDL Mihail Hărdău: Statistic, rezultatele de la parlamentare ar trebui, teoretic, să reflecte rezultatele de la locale. Sau cel puţin asta speră USL-ul, uitând că în practică între cele două scrutinuri a intervenit acţiunea de suspendare a Preşedintelui care a permis PDL o regrupare de forţe şi o nouă abordare a luptei politice. Acest lucru s-a văzut în sondajele recente care reflectă scăderea dramatică a USL-ului sub pragul de 50%, respectiv o revenire a încrederii acordate PDL-ului în cadrul Alianţei România Dreaptă de 24-25%, situaţie care va evolua ascendent. Referitor la aşteptările pe care le avem la Cluj şi pe plan naţional, nu doresc să fac estimări.
6 Care credeţi că sunt principalele dumneavoastră realizări în acest mandat?
Senator PDL Mihail Hărdău: Aş aminti iniţiativele legislative din domeniul educaţiei şi cercetării oprindu-mă asupra unui proiect propriu din domeniul finanţării cercetării ştiinţifice şi tehnologice devenit Legea nr. 305/2009, proiect cu consecvenţă neagreat de Guvernul Boc, care acum este subiect de laudă în învăţământul superior. Apreciez că în ceea ce priveşte Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, chiar dacă angajată de Guvernul României la vremea respectivă, Comisia pentru învăţământ din Senat a contribuit cu amendamente importante preluate în legea actuală în zona învăţământului preuniversitar, inclusiv cele care pun un accent pe dezvoltarea învăţământului profesional. Aş dori să precizez că în Comisia de specialitate din Senat nu am avut majoritate politică niciodată, aspect eludat public cu bună ştiinţă de o mare parte din colegii mei de partid. Regret că o mare parte din colegii PDL care s-au exprimat politic în diferite momente pe Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 nu au accesat niciodată textul de lege propriu-zis sau l-au frunzărit cel mult.
7 Ce proiecte legislative trebuie să ducă mai departe viitorul Parlament?
Senator PDL Mihail Hărdău: Cred că în momentul unui consens parlamentar (atât de utopic în România) sau a unor negocieri precise, se va putea proceda şi la revizuirea Constituţiei pentru că aparent toate partidele politice au exprimat o dorinţă în acest sens. Mai cred că legea sănătăţii care se lasă aşteptată încă din această iarnă este o lege care ar trebui dezbătută cât de curând. Desigur, reorganizarea administrativ-teritorială este un alt proiect restant pe care încă nu cred că suntem pregătiţi să-l discutăm, cel puţin nu în an electoral. Mi-aş dori în mod special ca Legea educaţiei actuale, care are multe prevederi bune, să nu fie masă de manevră politică pentru USL care înţelegea, prin pseudo-programul de guvernare al lui Victor Ponta, să o abroge. Sunt două aspecte, declarativ toţi sunt de acord cu reformarea sistemelor actuale, dar în fapt fiecare parte ajunsă la putere doreşte să-şi impună o variantă proprie, cu o prealabilă mimare a unor dezbateri publice, de regulă pe genunchi, toate cu finaluri legislative de etapă care se dovedesc instabile în timp.
8 Care trebuie să fie priorităţile parlamentarilor clujeni aleşi în decembrie?
Senator PDL Mihail Hărdău: Fără demagogie şi indiferent de apartenenţa politică a celor aleşi în iarnă, apreciez că binele comunităţii pe care o reprezintă aceştia trebuie să fie prioritatea numărul unu în toate aspectele sale sociale, administrative, economice, mai puţin politice. Clujul este unul şi acelaşi obiectiv pentru oricare dintre viitorii aleşi. Fără a particulariza, sprijinirea proiectelor de infrastructură reprezintă o prioritate pentru dezvoltarea şi atragerea unui nou capital de investiţii în zonă.
9 Care sunt planurile dumneavoastră de viitor, din perspectiva carierei politice?
Senator PDL Mihail Hărdău: Sunt în continuare membru PDL şi, pentru o foarte scurtă perioadă de timp, încă Prim-vicepreşedinte al organizaţiei PDL Cluj-Napoca urmând ca astăzi, 12 octombrie a.c. să-mi prezint demisia din toate funcţiile de conducere deţinute în PDL, rămânând simplu membru de partid. Apreciez că soluţia privind desemnarea candidaţilor pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, stabilită de către conducerea organizaţiei judeţene a PDL, este greşită fundamental şi a fost stabilită fără a se respecta un minim democratic din prevederile statutului partidului. Din poziţia de membru PDL, îi voi susţine numai pe cei care mă reprezintă, pe cei care au dovedit de-a lungul vremii competenţă şi loialitate programelor derulate de către PDL.
10 Cum vedeţi evoluţia tinerilor democrat-liberali de la Cluj? Vor continua aceştia munca depusă de cei care au „construit” filiala?
Senator PDL Mihail Hărdău: Cred că orice tânăr doreşte să se afirme şi să evolueze într-un cadru politic precis, dar predictibil. Organizaţia municipală şi judeţeană a PDL Cluj are acei tineri care au demonstrat că pot şi vor să ducă mai departe obiectivele PDL atât pe plan local, cât şi naţional. Le recomand încredere în sine pentru că experienţa îi recomandă deja. Am apreciat apariţia lupilor tineri. Este bine şi este de viitor. Am sesizat tendinţe de transformare a unora din lupi, animale nobile în fapt, în maidanezi. Recent s-au afirmat şi-ai noştri tineri care la Paris învaţă la gât cravatei cum se leagă nodul. Sper ca organizaţia să poată realiza filtrul necesar. Am fost şi sunt împotriva intrării în sistem pe uşa din dos, pe scara de serviciu, procedeu clasic al involuţiei în orice sistem. Regenerarea sănătoasă a unui sistem se face prin selecţie reală, nu pe baza unui pedigree al părinţilor, respectiv pe baza unor prietenii conjuncturale.
A consemnat Diana Gabor