Afacerea Universal Turism “resuscitata” de falimentator
Peste o saptamana, cei care au de primit bani de pe urma unuia dintre cele mai rasunatoare falimente din turismul clujean trebuie sa fie atenti la procesul SC Universal Turism care se judeca pe data de 6 septembrie la tribunalul comercial. Expertul in insolventa Maria Marcu le va spune judecatorilor clujeni daca planul de reorganizare al societatii este viabil sau nu. Culmea este ca planul de redresare al SC Universal Turism este facut de Florin Crisan, cel care a si adus firma in pragul falimentului.
Conform ultimei solutii date in procesul SC Universal Turism, judecatorii asteapta ca un expert in insolventa sa isi spuna parerea despre planul de redresare al societatii facut de chiar cel care a dus societate in starea actuala.
“In conformitate cu dispoziţiile art. 101 din Legea nr. 85/2006, va dispune intocmirea unei adrese catre d-na Marcu Maria Mia , cu solicitarea de a-şi exprima parerea privind posibilitatea de realizare a planului de reorganizare propus de administratorul special al debitoarei, stabilind in sarcina administratorului special obligaţia de a depune in termen de 5 zile, o copie de pe planul de reorganizare şi toate inscrisurile considerate relevante, pentru ca d-na Marcu Maria sa-şi exprime parerea, pentru a fi comunicate acesteia. Totodata stabileşte in sarcina administratorul special al debitoarei obligaţia de plata a contravalorii notei de evaluare ce urmeaza sa fie depusa de d-na Marcu Maria, odata cu depunerea poziţiei sale cu privire la cele solicitate”, arata solutia instantei.
Conform raportul facut pentru a arata motivele pentru care firma de turism a intrat in insolventa, “in anul 2009 societatea inregistreaza un profit net de 39.715 lei, dar are cheltuieli inregistrate in avans de 215.586 lei, in anul 2010 profitul net este de 71.060 lei, iar cheltuielile in avans sunt de 181.107 lei. In anul 2011 rezultatul net este o pierdere de - 1.011.211 lei iar cheltuielile inregistrate in avans diminueaza şi mai mult rezultatul, fiind in cuantum de 491.593 lei. Coroborand cele doua elemente vom constata ca societatea a inregistrat o creştere continua a creantelor neincasate, ceea ce inseamna o nevoie crescanda de a finanta aceste creante, insa aceasta nevoie nu a putut fi acoperita pe seama profitabilitaţii care a fost redusa şi ulterior pierdere, ca urmare singura posibilitate a societatii de a acoperi deficitul de lichiditate creat de majorarea creantelor a fost sa apeleze la majorarea datoriilor”. De asemenea, conform aceluiasi document, “pierderea anului 2011 este semnificativa, şi este inregistrata in mare parte din majorarea cheltuielilor cu salariile şi contribuţiilor aferente, respectiv cheltuieli cu colaboratori. Astfel, media lunara a anului 2011 a cheltuielilor cu salariile este de 10.540 lei iar in luna iulie şi august cheltuielile se majoreaza la peste 360.000 lei pe luna. La fel, cheltuielile cu colaboratori inregistreaza in anul 2011 o evoluţie spectaculoasa, la suma de 394.479 lei, in anul precedent
nefiind inregistrat acest tip de cheltuiala”.
In concluzie, lichidatorul in urma analizei, lichidatorul arata cu administratorul si patronul societatii poate fi gasit vinovat pentru faptul ca Universal Turism a ajuns in pragul falimentului.
“Ţinand cont de aspectele sesizate in legatura cu creanţele, apreciem ca exista o legatura
directa de cauzalitate intre deficienţele constate in ceea ce priveşte evidenţa contabila şi starea
de insolvenţa a societaţii. In concluzie, menţionam ca aceste fapte se pot reţine faţa de administratorul statutar al debitoarei, dl. Florin Crişan. In acest context, sub rezerva identificarii şi a altor fapte dintre cele enumerate in art. 138 care sa fi constituit cauza directa a ajungerii debitoarei in incapacitate de plaţi, pe baza unor alte surse decat cele aflate la dispoziţia administratorului judiciar in acest moment, administratorul judiciar işi rezerva dreptul de a completa prezentele concluzii privitoare la persoanele vinovate de ajungerea societaţii debitoare in insolvenţa”.
Jonglerii cu turisti
SC Universal Turism s-a facut remarcata anul trecut cand 1800 de turisti au ramas blocati in Turcia din cauza firmei Universal Turism. Presa clujeana a aratat cum aproximativ 1800 de turişti, dintre care in jur de 200-300 au plecat din Cluj via Turcia in sejururi, au ramas blocaţi acolo din cauza firmei Universal Turism, care şi-a declarat scriptic falimentul şi care nu ii mai poate aduce inapoi. Reprezentanţii Universal Turism dau vina, la randul lor, pe revanzatorii de sejururi locali, care nu reuşesc sa acopere costurile vacanţelor, deşi fiecare turist şi-a platit in avans concediul. Conform monitorulcj.ro, Mircea Radu, comisar şef in cadrul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Cluj, a declarat ca se aşteapta la un val de reclamaţii in urmatoarele zile: „Exista turişti la care le-au fost blocate camerele din 15 in 15 minute ca sa nu mai aiba acces la ele, aşa ca unele familii au hotarat sa faca cu randul la plaja, ca cineva sa ramana in camera sa le deschida”, a spus Mircea Radu.
In consecinţa, comisarul şef a explicat ca o soluţie ar fi ca plafonul de asigurare pe care il asigura revanzatorii de sejururi sa fie ridicat la o valoare mai mare. „Marile agenţii doresc ca agenţiile revanzatoare sa intre in faliment, pentru a-şi recumpara cheltuielile. Suma de 50.000 de euro, care este actualul plafon de asigurare, este suficienta pentru acoperirea cheltuielilor, iata de ce lansam o propunere ca plafonul pe care il vor asigura revanzatorii sa creasca la minim 200.000 de euro”, a declarat Mircea Radu. Conform ziuacj.ro, Florin Crişan, managerul Universal Turism, susţinea la data respectiva ca lucrurile nu sunt nici pe departe cum le-au prezentat reprezentanţii CJPC. "Avem in Turcia 111 oameni, din care 69 in Kudasi, şase in Bodrum şi 36 in Antalia. Toţi oamenii au cazare şi au returul platit cu avionul sau cu autocarul", a spus Crişan. El a recunoscut unele probleme ale turiştilor. "Oamenii au aşteptat 30 de minute - o ora la recepţie pentru ca am facut plata mai tarziu sau turiştii au platit o garanţie pe care şi-au recuperat-o. Au fost persoane carora dupa trei zile li s-au blocat cheile de la camere, iar noi am achitat totul in 30 de minute", a spus Crişan, care a afirmat ca a platit firmei Sun Times "mai mult decat am utilizat". "De aceea suntem in blocaj financiar. Acum colaboram cu firma 3E. Turiştii din destinaţii au transportul achitat de noi sau de agenţiile partenere, carora urmeaza sa le returnam sumele de bani. Şi noi avem de recuperat 170.000 de euro", susţinea Crişan.
Vinovatul vrea sa redreseze firma
“Avand ca premisa rezultatele economico-financiare care reflecta evoluţia debitoarei
pe ultimii trei ani şi situaţia existenta la finele lunii septembrie 2011, administratorul judiciar
considera ca S.C. UNIVERSAL TURISM S.R.L este o societate cu o situaţie economica
momentan dificila. Avand in vedere faptul ca SC UNIVERSAL TURISM SRL nu deţine in
proprietate active vandabile care sa poata fi valorificate in cadrul falimentului pentru indestularea creditorilor inscrişi in tabelul de creanţe, varianta reorganizarii activitaţii debitoarei prin implementarea unui plan de reorganizare in condiţiile Legii nr. 85/2006 este preferabila pentru toate parţile implicate in prezenta procedura”, arata raportul cauzelor care au dus la insolventa firmei de turism.
De la 1300 de agentii la faliment
Liviu Crisan este si seful Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural. El a infiintat Sc Universal Turism la inceputul anilor 90. In 2003 se deschide o divizie noua in firma “agenţia de voiaj”. Prima agenţie de voiaj deschisa in 2003 este in Alba Iulia şi este comisionar Eurolines. In 2004 se mai deschide un punct de lucru in Roan, de asemenea, ca şi reprezentant Eurolines. In 2005 se deschide a treia agenţie in Cluj-Napoca. Agenţia din Cluj-Napoca obţine licenţa de turism şi incepe sa comercializeze şi sa creeze pachete turistice. Avand ca baza pachetele proprii, societatea a creat o reţea de revanzatori incepand cu anul 2005. Reţeaua este formata printre altele, din urmatoarele societaţi: Simcotur-Bistriţa, Ideal Tour - Baia Mare, Anca Sicret – Reghin, Ro Tropical – Cluj, Madison Travel – Cluj, Mara International – Baia Mare, Mureş Turism – Targu Mureş, Mirage Travel – Sibiu, Eurolines. Reteaua de revanzatori s-a extins in cei 7 ani de activitate ca şi tur-operator intre anii 2005 – 2011 ajungand la aproximativ 1.300 agenţii partenere.
Stefan Trandafir
Peste o saptamana, cei care au de primit bani de pe urma unuia dintre cele mai rasunatoare falimente din turismul clujean trebuie sa fie atenti la procesul SC Universal Turism care se judeca pe data de 6 septembrie la tribunalul comercial. Expertul in insolventa Maria Marcu le va spune judecatorilor clujeni daca planul de reorganizare al societatii este viabil sau nu. Culmea este ca planul de redresare al SC Universal Turism este facut de Florin Crisan, cel care a si adus firma in pragul falimentului.
Conform ultimei solutii date in procesul SC Universal Turism, judecatorii asteapta ca un expert in insolventa sa isi spuna parerea despre planul de redresare al societatii facut de chiar cel care a dus societate in starea actuala.
“In conformitate cu dispoziţiile art. 101 din Legea nr. 85/2006, va dispune intocmirea unei adrese catre d-na Marcu Maria Mia , cu solicitarea de a-şi exprima parerea privind posibilitatea de realizare a planului de reorganizare propus de administratorul special al debitoarei, stabilind in sarcina administratorului special obligaţia de a depune in termen de 5 zile, o copie de pe planul de reorganizare şi toate inscrisurile considerate relevante, pentru ca d-na Marcu Maria sa-şi exprime parerea, pentru a fi comunicate acesteia. Totodata stabileşte in sarcina administratorul special al debitoarei obligaţia de plata a contravalorii notei de evaluare ce urmeaza sa fie depusa de d-na Marcu Maria, odata cu depunerea poziţiei sale cu privire la cele solicitate”, arata solutia instantei.
Conform raportul facut pentru a arata motivele pentru care firma de turism a intrat in insolventa, “in anul 2009 societatea inregistreaza un profit net de 39.715 lei, dar are cheltuieli inregistrate in avans de 215.586 lei, in anul 2010 profitul net este de 71.060 lei, iar cheltuielile in avans sunt de 181.107 lei. In anul 2011 rezultatul net este o pierdere de - 1.011.211 lei iar cheltuielile inregistrate in avans diminueaza şi mai mult rezultatul, fiind in cuantum de 491.593 lei. Coroborand cele doua elemente vom constata ca societatea a inregistrat o creştere continua a creantelor neincasate, ceea ce inseamna o nevoie crescanda de a finanta aceste creante, insa aceasta nevoie nu a putut fi acoperita pe seama profitabilitaţii care a fost redusa şi ulterior pierdere, ca urmare singura posibilitate a societatii de a acoperi deficitul de lichiditate creat de majorarea creantelor a fost sa apeleze la majorarea datoriilor”. De asemenea, conform aceluiasi document, “pierderea anului 2011 este semnificativa, şi este inregistrata in mare parte din majorarea cheltuielilor cu salariile şi contribuţiilor aferente, respectiv cheltuieli cu colaboratori. Astfel, media lunara a anului 2011 a cheltuielilor cu salariile este de 10.540 lei iar in luna iulie şi august cheltuielile se majoreaza la peste 360.000 lei pe luna. La fel, cheltuielile cu colaboratori inregistreaza in anul 2011 o evoluţie spectaculoasa, la suma de 394.479 lei, in anul precedent
nefiind inregistrat acest tip de cheltuiala”.
In concluzie, lichidatorul in urma analizei, lichidatorul arata cu administratorul si patronul societatii poate fi gasit vinovat pentru faptul ca Universal Turism a ajuns in pragul falimentului.
“Ţinand cont de aspectele sesizate in legatura cu creanţele, apreciem ca exista o legatura
directa de cauzalitate intre deficienţele constate in ceea ce priveşte evidenţa contabila şi starea
de insolvenţa a societaţii. In concluzie, menţionam ca aceste fapte se pot reţine faţa de administratorul statutar al debitoarei, dl. Florin Crişan. In acest context, sub rezerva identificarii şi a altor fapte dintre cele enumerate in art. 138 care sa fi constituit cauza directa a ajungerii debitoarei in incapacitate de plaţi, pe baza unor alte surse decat cele aflate la dispoziţia administratorului judiciar in acest moment, administratorul judiciar işi rezerva dreptul de a completa prezentele concluzii privitoare la persoanele vinovate de ajungerea societaţii debitoare in insolvenţa”.
Jonglerii cu turisti
SC Universal Turism s-a facut remarcata anul trecut cand 1800 de turisti au ramas blocati in Turcia din cauza firmei Universal Turism. Presa clujeana a aratat cum aproximativ 1800 de turişti, dintre care in jur de 200-300 au plecat din Cluj via Turcia in sejururi, au ramas blocaţi acolo din cauza firmei Universal Turism, care şi-a declarat scriptic falimentul şi care nu ii mai poate aduce inapoi. Reprezentanţii Universal Turism dau vina, la randul lor, pe revanzatorii de sejururi locali, care nu reuşesc sa acopere costurile vacanţelor, deşi fiecare turist şi-a platit in avans concediul. Conform monitorulcj.ro, Mircea Radu, comisar şef in cadrul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Cluj, a declarat ca se aşteapta la un val de reclamaţii in urmatoarele zile: „Exista turişti la care le-au fost blocate camerele din 15 in 15 minute ca sa nu mai aiba acces la ele, aşa ca unele familii au hotarat sa faca cu randul la plaja, ca cineva sa ramana in camera sa le deschida”, a spus Mircea Radu.
In consecinţa, comisarul şef a explicat ca o soluţie ar fi ca plafonul de asigurare pe care il asigura revanzatorii de sejururi sa fie ridicat la o valoare mai mare. „Marile agenţii doresc ca agenţiile revanzatoare sa intre in faliment, pentru a-şi recumpara cheltuielile. Suma de 50.000 de euro, care este actualul plafon de asigurare, este suficienta pentru acoperirea cheltuielilor, iata de ce lansam o propunere ca plafonul pe care il vor asigura revanzatorii sa creasca la minim 200.000 de euro”, a declarat Mircea Radu. Conform ziuacj.ro, Florin Crişan, managerul Universal Turism, susţinea la data respectiva ca lucrurile nu sunt nici pe departe cum le-au prezentat reprezentanţii CJPC. "Avem in Turcia 111 oameni, din care 69 in Kudasi, şase in Bodrum şi 36 in Antalia. Toţi oamenii au cazare şi au returul platit cu avionul sau cu autocarul", a spus Crişan. El a recunoscut unele probleme ale turiştilor. "Oamenii au aşteptat 30 de minute - o ora la recepţie pentru ca am facut plata mai tarziu sau turiştii au platit o garanţie pe care şi-au recuperat-o. Au fost persoane carora dupa trei zile li s-au blocat cheile de la camere, iar noi am achitat totul in 30 de minute", a spus Crişan, care a afirmat ca a platit firmei Sun Times "mai mult decat am utilizat". "De aceea suntem in blocaj financiar. Acum colaboram cu firma 3E. Turiştii din destinaţii au transportul achitat de noi sau de agenţiile partenere, carora urmeaza sa le returnam sumele de bani. Şi noi avem de recuperat 170.000 de euro", susţinea Crişan.
Vinovatul vrea sa redreseze firma
“Avand ca premisa rezultatele economico-financiare care reflecta evoluţia debitoarei
pe ultimii trei ani şi situaţia existenta la finele lunii septembrie 2011, administratorul judiciar
considera ca S.C. UNIVERSAL TURISM S.R.L este o societate cu o situaţie economica
momentan dificila. Avand in vedere faptul ca SC UNIVERSAL TURISM SRL nu deţine in
proprietate active vandabile care sa poata fi valorificate in cadrul falimentului pentru indestularea creditorilor inscrişi in tabelul de creanţe, varianta reorganizarii activitaţii debitoarei prin implementarea unui plan de reorganizare in condiţiile Legii nr. 85/2006 este preferabila pentru toate parţile implicate in prezenta procedura”, arata raportul cauzelor care au dus la insolventa firmei de turism.
De la 1300 de agentii la faliment
Liviu Crisan este si seful Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural. El a infiintat Sc Universal Turism la inceputul anilor 90. In 2003 se deschide o divizie noua in firma “agenţia de voiaj”. Prima agenţie de voiaj deschisa in 2003 este in Alba Iulia şi este comisionar Eurolines. In 2004 se mai deschide un punct de lucru in Roan, de asemenea, ca şi reprezentant Eurolines. In 2005 se deschide a treia agenţie in Cluj-Napoca. Agenţia din Cluj-Napoca obţine licenţa de turism şi incepe sa comercializeze şi sa creeze pachete turistice. Avand ca baza pachetele proprii, societatea a creat o reţea de revanzatori incepand cu anul 2005. Reţeaua este formata printre altele, din urmatoarele societaţi: Simcotur-Bistriţa, Ideal Tour - Baia Mare, Anca Sicret – Reghin, Ro Tropical – Cluj, Madison Travel – Cluj, Mara International – Baia Mare, Mureş Turism – Targu Mureş, Mirage Travel – Sibiu, Eurolines. Reteaua de revanzatori s-a extins in cei 7 ani de activitate ca şi tur-operator intre anii 2005 – 2011 ajungand la aproximativ 1.300 agenţii partenere.
Stefan Trandafir